Klokken Domtoren zijn te horen tijdens Utrecht Pride en dat is groot verschil met zo’n 300 jaar geleden Klokken Domtoren zijn te horen tijdens Utrecht Pride en dat is groot verschil met zo’n 300 jaar geleden

Klokken Domtoren zijn te horen tijdens Utrecht Pride en dat is groot verschil met zo’n 300 jaar geleden

Klokken Domtoren zijn te horen tijdens Utrecht Pride en dat is groot verschil met zo’n 300 jaar geleden
Bij de start van de Utrecht Pride op zaterdag 3 juni luidt het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) vier klokken van de Domtoren. Het is dan de eerste keer dat de klokken tijdens dit evenement te horen zijn en dat staat in groot contrast met zo’n drie eeuwen geleden.

Bij de start van de Utrecht Pride op zaterdag 3 juni luidt het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) vier klokken van de Domtoren. Het is dan de eerste keer dat de klokken tijdens dit evenement te horen zijn en dat staat in groot contrast met zo’n drie eeuwen geleden.

Destijds zou Josua Wilts, koster van de Dom, door het luik van de Egmondkapel gezien hebben hoe twee mannen seks hadden in de onderliggende Michaëlskapel. Wilts vertelde dit aan het stadsbestuur en de twee heren werden vervolgens opgepakt. Eén, Gilles van Baaden, bekende onder druk en daarna volgden nog veel meer arrestaties en bekentenissen.

Daardoor kwam een netwerk aan het licht van mannen die elkaar regelmatig ontmoetten voor seks. Zij zagen elkaar onder meer op het Vredenburg, het Janskerkhof, de stadswallen en rond de Domtoren.

De onthullingen van de Utrechtse torenkoster betekenden het begin van een landelijke heksenjacht op sodomieten (de toenmalige benaming voor homoseksuelen), met ruim driehonderd veroordelingen en tachtig doodvonnissen als resultaat.

Gedenksteen

Momenteel ligt schuin voor de ingang van de Domkerk een gedenksteen voor deze sodomieprocessen. De boten van de Utrecht Pride varen over de Oudegracht en passeren daarbij dus ook de Domtoren en de gedenksteen.

“Ook al is ze ingepakt, het is prachtig dat de klokken van de Dom de Utrecht Pride ondersteunen”, zegt Robbert Kalff, voorzitter van de Utrecht Pride. “De toren, het plein en de stad omarmen hiermee iedereen die de parade bezoekt en allen die meevaren.”

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Het is wel vermaak,maar vraag mijzelf wel af,of dit de acceptatie bevordert …
  Maar ik hoop dat het weer een leuk feest wordt.

 2. mees kees

  Er valt nog een wereld te winnen, maar een feestje wordt het sowieso. En maak van polarisatie voor de grap eens acceptatie. Wedden dat het meevalt.

 3. Joop

  Geenstijl nee en dat moet je ook niet willen. Het is een voldongen feit dat niet iedereen hetzelfde is op welk gebied dan ook. Als ik als man hand in hand met mijn vriend loop en zoen dan is dat dat net zo normaal als van een man en een vrouw dat doen. Ik hoef niks te bewijzen of een plek te veroveren in de wereld, ik ben en heb evenveel recht op mijn plek. Ik accepteer ook degene die mij die plek niet geeft, ik ben nu eenmaal geen allemansvriend vriend ….. wie wel?

 4. Koel Hoofd

  “De onthullingen van de Utrechtse torenkoster betekenden het begin van een landelijke heksenjacht op sodomieten (de toenmalige benaming voor homoseksuelen), met ruim driehonderd veroordelingen en tachtig doodvonnissen als resultaat.”
  300+ veroordelingen en 80 doodsvonnissen NB!
  Moraalridders deugen op levensgevaarijke wijze.

 5. Vrolijk rechts

  Ik ga er in ieder geval van genieten.

 6. Lhbti-er

  @geenstijl pride is ook niet bedoeld als een verzoek aan om geaccepteerd te worden ( waarom zou dat moeten?). Met pride wordt gevierd dat iedereen er mag zijn ongeacht gender of seksuele orientatie. Dus ook jij mag deze dag vieren dat je bent wie je bent. En het maakt dus niet uit dat je bent zoals je bent. Dus het is ook helemaal niet erg als je gewoon hetero bent. Dat mag ook gewoon …

 7. Martin

  @lhbti’er. Op de website van de organisatie staat: “Met de parade hopen wij niet alleen de acceptatie, maar juist ook de emancipatie van LHBTIQ+’ers te vergroten.” Dus de pride is weldegelijk ook bedoeld om de acceptatie te vergroten.

 8. Pol

  Er is zelfs een Utrechts spreekwoord over: “Hij is van achter de Dom”

  De storm van 1674 laat het middenschip van de Domkerk instorten en dit puin wordt pas 150 jaar later, in 1826, opgeruimd. Tot begin 19e eeuw was homoseksualiteit strafbaar (tot 1803 zelfs met de doodstraf). Een mogelijkheid voor homo’s om elkaar in het geniep te ontmoeten, was tussen de hoge, grote brokstukken van de Domkerk die daar lagen; ‘achter de Dom’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).