De komende maanden zal het carillon van de Domtoren niet luiden vanwege restauratie. De werkzaamheden beginnen maandag 27 februari en duren naar verwachting tot begin juni. De restauratie van het carillon is onderdeel van de restauratie van de gehele Domtoren.
In de periode van de restauratie zullen de (half)uurslag, het automatische kwartierspel en het zaterdagse carillonspel niet gespeeld worden. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig bespeelt zaterdag 25 februari tussen 11.00 en 12.00 uur voorlopig voor de laatste keer het Domcarillon. De veertien luidklokken blijven wel doorgaan.
Gehele restauratie
De Domtoren staat sinds 2019 in de steigers. Vanaf de zomer van dit jaar verdwijnen de steigers rondom de bovenste veertig meter van de toren. Naar verwachting is de gehele restauratie in medio 2024 gereed, waarna de bouwplaats onderaan de toren ook wordt opgeruimd.
Gekoppelde berichten
Deze twaalf Utrechtse bouwprojecten bereiken dit jaar een mijlpaal
Wie een rondje door Utrecht fietst, komt ze – soms tot flinke ergernis – overal…
Restauratie Domtoren in Utrecht is waarschijnlijk eerder klaar dan gedacht
De restauratie van de Domtoren verloopt voorspoedig, meldt het Utrechtse college van burgemeester en wethouders…
7 Reacties
ReagerenAls binnenstadbewoner zou ik het wel fijn vinden wanneer de gemeente een paar boxen op de Dom zou zetten zodat ik nachts niet wakker wordt ivm dat het te stil is. Ik mis de klokken!
Noodzakelijk, maar wat een gemis inderdaad! De Dom zonder klokken is als Utrecht zonder ziel. Laat ze na restauratie klinken als nooit tevoren!
Wat een gemis dat ze nu midden in de nacht niet meer luiden, hoe moeten we nu weten hoe laat het is?
luidsprekers doen wonderen idd… goed idee. wat ik wel vind is dat de melodie na 22.00 uur korter moet. gewoon 4 seconden zoals de Laurenskerk in Alkmaar.
Luiden betekent dat de klok heen en weer zwaait en dat een klepel meezwaait en aan de binnenkant van de klok tegen de slagrand slaat. Een beiaardklok wordt aangeslagen door een hamer die aan de binnenkant en aan de buitenkant van de klok kan zitten. Een een beiaard (carillon) luid je niet, die bespeel je.
Soms kunnen klokken in een beiaard ook geluid worden, maar in de Dom zijn die functies gescheiden.
Groet, Rob Huibers, lid Utrechts Klokkenluiders Gilde
Rob, u heeft de klok horen luiden en weet waar de klepel hangt!
Het enige waar ik als bewoner van het centrum echt last van heb zijn de kerkklokken en de gemeentereinigingsdienst. Er zit natuurlijk ook enige subjectivteit in, maar als we het constante gejengel van die kerkklokken kunnen tolereren, wat zeuren we dan over een paar lallende studenten? Of versterkte muziek op de pleinen?