Klokkenluider declaraties universiteit zelf onder vuur | De Utrechtse Internet Courant Klokkenluider declaraties universiteit zelf onder vuur | De Utrechtse Internet Courant

Klokkenluider declaraties universiteit zelf onder vuur

Klokkenluider declaraties universiteit zelf onder vuur
Bron: Archief DUIC
Floris Boudens (22), de student die aan de bel trok vanwege de hoge declaraties van de bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) ligt nu zelf onder vuur. Hij vertelde aan Trouw dat hij op weinig steun kan rekenen op de universiteit.

Floris Boudens (22), de student die aan de bel trok vanwege de hoge declaraties van de bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) ligt nu zelf onder vuur. Hij vertelde aan Trouw dat hij op weinig steun kan rekenen op de universiteit.

Boudens, zelf student geschiedenis aan de UU en lid van de medezeggenschapsraad, trok vorige week aan de bel vanwege de ruim 124.000 euro aan reiskosten die bestuursvoorzitter Anton Pijpers in 2018 declareerde.

Dit zou hem op de UU niet in dank zijn afgenomen. Pijpers zou in een persoonlijk gesprek tegen Boudens gezegd hebben dat de declaraties ‘transparant, eerlijk en rechtmatig’ waren. Ook vindt raadsvoorzitter Peter Toppen dat Boudens de integriteit van de raad in diskrediet heeft gebracht.

Limiet aan declaraties

Boudens werkt nu aan een ‘boze brief’ aan de raad van toezicht, die verantwoordelijk is voor het goedkeuren van de declaraties. In de brief stelt hij een aantal eisen: een maximale vergoeding van 40.000 euro per jaar en volledige transparantie van de kosten.

“Nu zijn er allerlei bestemmingen op de bonnetjes weggelakt en kunnen we niet zien of het echt om dienstreizen gaat. Dat moeten we kunnen controleren”, aldus Boudens tegen Trouw.

Rectificatie: in een eerdere versie stond dat raadsvoorzitter Fred Toppen vond dat Boudens zijn excuses moet aanbieden. Dit bleek echter niet te kloppen en deze verklaring is later ook door Boudens zelf ingetrokken.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Paul

    Een reactie van een student die betrokken is (lid medezeggenschap) die iets ziet dat in conflict is met zijn eigen integriteit. Heeft daar zeer waarschijnlijk lang over nagedacht. Emotie is niet feitelijk onjuist.
    Waar ik de universiteit op zou willen aanspreken is het tekort aan opleiding dat medezegensachapsraadleden nodig heeft om op een correcte wijze om te gaan met dit soort constateringen.
    Het zou de universiteit sieren geen mededelingen te doen en studenten uit een hoger jaar, in een integriteitsdiscussie, te laten vaststellen wat de feiten zijn.
    Een mooie ervaring voor aanstaande hoogleraren als ze gevraagd worden onderzoek te doen in integriteitskwesties.

  2. Piet

    In de medezeggenschap mag je zeggen wat je wil. Daar moet je zuinig mee om gaan en goed afwegen wat je wel en niet wil bereiken(prioriteiten stellen). Door dit niet in de medezeggenschap te bespreken maar via de pers te spelen heeft deze student inderdaad zijn hand overspeeld en dient hij blijkbaar nog veel te leren want met deze verantwoordelijkheden kan hij nog niet omgaan.

  3. Rob Huibers

    Het is helaas heel normaal dat mensen die integriteitsproblemen aan de kaak stellen worden van allerlei kanten worden aangevallen. Zo werkt de pikorde: de aangevallen haan begint eerst maar eens flink van zich af te bijten en hij heeft uiteraard medestanders die uit dezelfde bak vreten.
    Maar het is onfatsoenlijk dat een UU-bestuurder op 125.000 euro gemeenschapsgeld kan krijgen voor zijn zogenaamde reiskosten en belachelijk dat van een lid van de medezeggenschapsraad wordt geëist dat hij dan eerst discreet met die dief gaat praten.
    Volhouden Floris Boudens, je hebt gelijk!

  4. bee

    floris is niet fout die bestuursvoorzitter is fout.

  5. Luuk Upuuk

    Ik verwachtte al reacctes als die van Rob Huibers en bee. Piet heeft het helemaal bij het juiste eind, onze klokkenluider had niet meteen naar de pers moeten stappen, daar wordt ie nu op aangesproken.

  6. uu

    @Piet wsl heeft Floris eea wel overwogen… eerst in de medezeggenschap raad deze zaak naar voren brengen maar onvoldoende vertrouwen in de uitkomst dat dat een verschil ging maken. Effectiviteit vs binnen de lijntjes blijven en overruled worden in die raad. En eea kan volgens de regels gaan, maar toch niet als integer gezien worden. Iets met ‘onderste uit de kan’… Hou vol Floris!

  7. Joep

    Klokkenluiders moeten juist alles via de pers spelen en volledig transparant zijn. Anders wordt alles in achterkamertjes zogenaamd opgelost.

    Het zegt al wat dat de bestuursvoorzitter, die ethisch gezien fout zit, gaat intimideren. En zijn vrinden, studentenclub mores, nodig heeft om zijn positie veilig te stellen.

    In Nederland wordt onterecht een hoop gezeken over links (landelijk nog nooit echt veel in de melk te brokkelen gehad op politiek gebied), maar het is rechts dat voluit snoept uit de subsidieruif. U weet wel, zogenaamde linkse hobby’s, die door rechts helemaal leeggegeten worden. Dat zijn wel de feiten.

    Mensen die vanuit deze geluiden juist rechts stemmen zijn uitermate dom bezig; jammergenoeg zien ze dit zelf niet zo.

    O ja, en de UU, zeker het bestuur en een groot deel van de docenten, behoren tot een enorm rechts-conservatief bolwerk. Het zijn mensen uit het corps afkomstig.

  8. Herman

    De gevestigde orde heeft het al weer omgedraaid. De student is fout, niet de baas die zich met de auto van en naar Zutphen laat vervoeren voor 125k….
    De brutaliteit druipt ervan af, in plaats van schaamtegevoel en excuses gewoon omdraaien….

  9. Hadjememaar

    Dat is het dilemma van een medezeggenschapsraad. Heb zelf ook wat raadswerk gedaan. Enerzijds krijg je meer gedaan als er vertrouwen is tussen het bestuur en de raad, anderzijds wordt je daarmee ook chantabel. De pers is echter de allerlaatste optie om een pleit te beslechten, dat had ik zelf niet zo snel gedaan. Als raadslid wordt he geacht je achter het meerderheidsstandpunt te scharen. Ik begrijp Floris wel, dit gaat om een belangrijke ethische kwestie en als je integriteit in het geding is, kan je niet stil blijven. Wat ik echt niet snap is hoe het komt dat hij er alleen voor komt te staan in de raad, hier zou de hele raad toch voor moeten gaan liggen? 125.000 euro lul je echt niet even weg. Is de raad chantabel geworden?

  10. Floris Boudens

    Dank jullie.

  11. C. Strijbosch

    Aan mannen als Floris hebben we wat. Ik ben zelf gepromoveerd aan de UU, geesteswetenschappen (dank, alma mater) en heb er voortreffelijk onderwijs gekregen, tot 1989; daarna is alles op mijn vakgebied in razend tempo afgebroken. Ik mag nu, met velen, proberen met minimuminkomen nog onderzoek te doen en te publiceren (dat doe ik, ook internationaal, geen dank en mag al mijn eigen treinkaartjes en congreskosten en tweedehands fietsen betalen. Heb nog geluk, hoef nog niet achter de kassa.
    Maar dat bestuursvoorzitters menen dat ze zich zo mogen gedragen terwijl een groot deel van hun personeel en afgedankte personeel dag in dag uit met alle mogelijke middelen probeert het hoofd boven water te houden ontgaat mij volledig. Ook als alle plaatsnamen op de bonnetjes staan en alle bonnetjes ingeleverd zijn zulke bedragen onacceptabel. Weet het College een heel klein beetje hoe het bij haar werknemers en afgedankten met en na permanent tijdelijke aanstellingen toe gaat?
    Dus: dank, Floris. Ik help graag het blazoen van de UU schoon te houden. De zon der gerechtigheid schijnt voor iedereen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).