KNVB legt uit waarom er geen herdenking is voor de wedstrijd van het Nederlands elftal | De Utrechtse Internet Courant KNVB legt uit waarom er geen herdenking is voor de wedstrijd van het Nederlands elftal | De Utrechtse Internet Courant

KNVB legt uit waarom er geen herdenking is voor de wedstrijd van het Nederlands elftal

KNVB legt uit waarom er geen herdenking is voor de wedstrijd van het Nederlands elftal
De KNVB heeft tekst en uitleg gegeven waarom er geen herdenking komt voor de aanslag in Utrecht voorafgaand aan de wedstrijd van het Nederlands elftal. De bond houdt vast aan het protocol. 

De KNVB heeft tekst en uitleg gegeven waarom er geen herdenking komt voor de aanslag in Utrecht voorafgaand aan de wedstrijd van het Nederlands elftal. De bond houdt vast aan het protocol. 

De KNVB zegt veel reacties binnen te hebben gekregen, nadat bekend werd dat er vanavond bij de wedstrijd van Oranje geen herdenking was voor Utrecht. De richtlijn van de voetbalbond is dat er herdacht wordt bij officiële interlands als de overheid een nationale dag van rouw heeft uitgeroepen of als het overlijden een icoon uit de voetbalwereld betreft.

“Is het altijd even makkelijk om zo’n richtlijn te volgen? Nee, zeker niet. Binnen de voetbalbond werken vele mensen, mensen met allemaal een eigen mening en emoties”, aldus de bond in een schriftelijke verklaring. “Discussies mogen niet leiden tot een punt waarop het ene incident als erger dan het andere moet worden bestempeld.”

De bond zegt niet te kunnen bepalen wat erger is dan het andere en volgt daarom de overheid en UEFA. De UEFA organiseert de landenwedstrijden en zet internationale incidenten op de agenda zet. Zo werden de aanslagen in Brussel wel in heel Europa worden herdacht.

Nationaal niveau

De bond zegt verder te doen wat ze kunnen omdat een van de slachtoffers een lid is van de KNVB: “Voor ons voelde het dan ook als een hele logische beslissing om alle amateurverenigingen de mogelijkheid te bieden om bij de eerstvolgende wedstrijden een minuut stilte houden. Ook wij zijn diep geraakt door ‘Utrecht’. We hopen met deze uitleg enig inzicht te hebben gegeven in ons handelen in deze situatie. Degenen die ons vragen hierover hebben gestuurd, kunnen snel een reactie verwachten.”

Van der Laan

Op social media werd een vergelijking gemaakt met Eberhard van der Laan, de oud-burgemeester van Amsterdam die overleed aan longkanker. Toen speelde Oranje wel met rouwbanden en werd er een minuut stilte gehouden. Een woordvoerder van de KNVB stelt dat het bij zijn weten de enige uitzondering is geweest op het protocol. Er werd toen een uitzondering gemaakt omdat er veelvuldig werd gespeeld in zijn stad, een van zijn eerste werkzaamheden was de huldiging van het Nederlands elftal in de hoofdstad en hij was vaak bij wedstrijden aanwezig.

9 Reacties

Reageren
 1. bee

  ik vind dat ze 1 minuut stilte hadden moeten houden.
  in andere landen hadden ze dat wel gedaan.
  krijg er een beetje een naar gevoel bij.

 2. Herman

  Prima uitleg, de schietpartij is vreselijk voor de slachtoffers en hun familie en omgeving.
  Maar er dreigt nu iets te ontstaan alsof het een nationale ramp of terreurdaad is. Het is een schietpartij met hele vervelende gevolgen voor diverse mensen.
  Maar de hijgerige honger dit groter en nog groter te maken is bijna stuitend, net als de enorme mediabom.

 3. w

  @Herman
  knap dat terwijl het onderzoek nog loopt, u al weet dat het geen terreurdaad is.

 4. Bertje 030

  Een icoon uit de voetbalwereld??
  Een jeugdtrainer die zich met ziel en zaligheid belangeloos ingezet heeft, is geen icoon maar wel degelijk iemand waar de KNVB groot mee geworden is, blijft resectloos van de KNVB.
  Ik hoop dat de plaatselijke FC bij de eerste thuiswedstrijd wel zijn respect betuigt.

 5. bee

  @Herman
  dus jij vind het een gewone schietpartij terwijl de politie zelf aangeeft dat het om een aanslag gaat.

 6. Joep

  @ Herman

  Kan dat u het tegenovergesteld weet.

  En daarnaast, mocht een dergelijke daad zijn dan is dit op nationale en wereldschaal een daad met zeer betrekkelijke en beperkte rechtstreekse gevolgen, hoe erg ook.

  De uitleg van de KNVB is zo helder als moge zijn. Wat in Utrecht gebeurd is kan je echt niet vergelijken met Oslo, Brussel, Luik, Duitsland e.d..

 7. Lombokker

  Als de aanslag in Amsterdam zou zijn geweest, dan had de KNVB wél een minuut stilte laten houden, zeker weten.

 8. w

  notabene koning en premier komen de plek bezoeken en de knvb blijft bij zijn protocol, schaamteloos en gebrek aan fatsoen heet dat!

 9. bee

  @joep

  het gaat niet alleen om die daad maar om wat het ook nog teweeg kan brengen .
  tot frans van seumeren toe zegt dat de knvb zich moet schamen.
  en dat vind ik ook en nog veel meer mensen denken er ook zo over.
  dus wat is er dan zogenaamd duidelijk dat de knvb het niet wilt dat er 1 minuut stilte word gehouden?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).