Komt er dan toch een bedelverbod in Utrecht? Na de zomer staat het onderwerp weer op de agenda Komt er dan toch een bedelverbod in Utrecht? Na de zomer staat het onderwerp weer op de agenda

Komt er dan toch een bedelverbod in Utrecht? Na de zomer staat het onderwerp weer op de agenda

Komt er dan toch een bedelverbod in Utrecht? Na de zomer staat het onderwerp weer op de agenda
Een bedelaar langs de Oudegracht. Archieffoto: DUIC
Na het zomerreces vindt er in de Utrechtse gemeenteraad een informatiebijeenkomst plaats over bedelaars die overlast veroorzaken. Daar wordt onder andere gesproken over hoe het onderscheid gemaakt kan worden tussen bijvoorbeeld daklozen en georganiseerde bendes. De VVD hoopt dat daarna een bedelverbod kan worden ingevoerd.

Na het zomerreces vindt er in de Utrechtse gemeenteraad een informatiebijeenkomst plaats over bedelaars die overlast veroorzaken. Daar wordt onder andere gesproken over hoe het onderscheid gemaakt kan worden tussen bijvoorbeeld daklozen en georganiseerde bendes. De VVD hoopt dat daarna een bedelverbod kan worden ingevoerd.

Een bepaalde groep bedelaars vormt al langer een probleem in Utrecht. Het gaat dan om bedelbendes die met name afkomstig zijn uit Oost-Europa. Er is in de gemeenteraad al vaak over dit onderwerp gesproken en ook ondernemers uit Lombok riepen in mei op om georganiseerde bedelbendes aan te pakken.

Het college gaf eerder dit jaar aan – nog voordat de ondernemers uit Lombok aan de bel trokken – dat er tegen deze vorm van bedelen niet kan worden opgetreden omdat bedelen niet verboden is in Utrecht. “Alleen aantoonbare overlast die door handhavers zelf wordt geconstateerd, geeft grond om handhavend op te treden. Daarbij is te denken aan aanklampen, naroepen of bewust de weg voor mindervaliden versperren”, zei het college destijds.

Verbod

Volgens Tess Meerding van de VVD is een aantal Utrechtse fracties, waaronder DENK, PVV en CDA, voor een bedelverbod waarbij de georganiseerde bendes worden aangepakt, maar bijvoorbeeld daklozen nog hun gang kunnen blijven gaan. “D66 en GroenLinks gaven aan te twijfelen en zei wilden eerst een informatiebijeenkomst over het onderwerp.”

Een heikel punt uit zo’n bedelverbod is bijvoorbeeld hoe een handhaver of agent het onderscheid maakt tussen een bedelaar die onderdeel is van een georganiseerde bende en iemand die dat niet is.

“Tijdens een debat in 2016 is al een keer aangegeven dat onze mensen op straat dat onderscheid goed kunnen maken. De georganiseerde criminele bendes komen veelal uit Oost-Europa, deze mensen hebben een ander uiterlijk en zij spreken de Nederlandse taal niet. Ze gedragen zich daarnaast vaak op een bepaalde manier. Zo blijven ze vaak op één plek zitten”, aldus Meerding.

Daklozen

De Utrechtse daklozen die ook nog weleens op straat om geld vragen lopen volgens Meerding vaak rond en ze spreken mensen aan. “Uit mijn eigen ervaring herken ik deze mensen ook wel omdat het vaak dezelfde personen zijn.”

Meerding zegt dat de Utrechtse agenten en handhavers een goed algemeen beeld hebben van wat er op straat speelt, maar dat niet altijd duidelijk hoeft te zijn of het om een nep-bedelaar gaat. “Soms is het duidelijk en soms zijn er twijfelgevallen. Wat mij betreft gaan we daarom ook terughoudend optreden.”

Na het zomerreces wordt er in de gemeenteraad weer over het onderwerp gesproken. Een aantal fracties is dus al voorstander van zo’n bedelverbod, maar GroenLinks en D66, de grootste partijen in Utrecht, twijfelen nog waardoor er nu geen meerderheid is voor het initiatief. Meerding hoopt dat ten minste één van de partijen na de informatiebijeenkomst overstag gaat.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Z.s.m. een bedelverbod voor de hele stad invoeren. Het loopt de spuigaten uit met deze bedelbendes/ oplichters. Handhavers weten precies of het om een oplichter gaat of om een lokale dakloze die het moeilijk heeft. Bij de handhaving van dit verbod kan altijd nog met een waarschuwing worden volstaan.

 2. Peter van der Walle

  Zag onlangs een bedelaar alle terrasjes op de o zo mooi “geen ruimte voor de voetganger” heringerichte Voorstraat langsgaan, dat lijkt me wel hinderlijk.
  Op straat aangesproken worden door een dakloze vind ik verder niet zo erg, ze wonen hier ook, horen bij het stadsleven en ze zijn niet vervelend.
  Maar die buitenlandse criminelen mogen oprotten.

 3. Esrin W.

  Zolang mensen in de groene bubbel ze elke keer 2 euro munten blijven geven en denken dat ze hier een maaltijdsalade van gaan kopen heb je eigenlijk geen recht van spreken met een bedelverbod. Eerst moet die knop in de bubbel een keer om.

 4. Scherpschutter

  Dat zou opnieuw een schandelijke inbreuk op de vrijheid en rechten van het individu betekenen. Een bedelaar schendt geen lijf of goed en vraagt om een vrijwillige bijdrage. Als dat al een misdaad is dan kun je iedere vorm van giften wel afschaffen.

  Laat bedelaars met rust (geef ze gewoon niks, hoepelen ze vanzelf op) en verhinder deze monstrositeit van een inbreuk op de rechten van het individu.

 5. Hertz

  @Peter, dus ik ben niet de enige die het opvalt dat de voetganger in de Voorstraat bitter weinig loopruimte heeft overgehouden na de herinrichting, in tegenstelling tot de Horeca !

 6. Luuk Upuuk

  De middenstanders hebben jaren moeten bedelen bij de stadsbestuurders om dit voor elkaar te krijgen.

 7. Joop

  Het bedelverbod voor de gehele stad zo snel mogelijk invoeren.

 8. Yoshua

  Een vriend van komt uit Centraal-Azië waar hij tot de val van de USSR heeft gewoond.
  Hij spreekt veel talen o.a,Perzisch (Farsi) Romani, Russisch .
  Deze man kan communiceren met de bedelartiesten die de stad overspoelen.
  De reden dat ze massaal naar Utrecht komen heeft te maken met het verbod in veel Europese steden met betrekking tot straatartiesten die bedelen als act uitvoeren.
  Utrecht moet juist deze internationale familiebedrijven koesteren (het zijn geen bendes)
  De bedelbedrijven hebben het enorm zwaar vanwege de corona restricties.
  Ze ontvangen geen subsidies of overheidssteun om de enorme families te kunnen voeden.

  Onbegrijpelijk dat de partij DENK, die zegt te staan voor inclusiviteit en tegen uitsluiten van minderheden is, deze minderheid wil uitsluiten.
  DENK lijkt verdacht veel op de PVV.
  Blijkbaar wil DENK minder Oost-Europeanen, Bulgaren en mensen uit de Balkan in de stad.
  PVV wil minder mensen uit andere landen maar het komt op hetzelfde neer.

 9. woutvr

  Ben voor!

 10. Esrin W.

  En wat ga je doen aan al die mensen in die eerder genoemde bubbel die tegen een bedelverbod zijn omdat ze hardnekkig elke dag een paar 2 euro munten kwijt moeten?

 11. Pee

  @yoshua

  kijk hier maar eens naar ik ben benieuwd wat je daar op te zeggen hebt.
  https://www.youtube.com/watch?v=wZLx5pTzSDw

  https://www.youtube.com/watch?v=5woKA0V2UW4

  https://www.youtube.com/watch?v=Ugyah2GEdTI

  het was tot 2000 verboden in nederland maar het werd toch weer toegestaan.
  lokaal kan men het wel aanpakken via APV.

 12. W

  Wat een gepolder en besluiteloosheid van D66 en Groen Links over die bedelbendes! Alweer dat geneuzel en slappe knieën werk van die politici!
  Die bendes lachen zich slap en ‘verzieken’ het beeld in de straten van Utrecht.
  Denk toch ook eens aan de inwoners en ondernemers van jullie stad!
  Ik schaam me rot!

 13. Ooginaller

  Na de volgende gemeenteraadsverkiezingen zal het wel klaar zijn met deze hinderlijke praktijken. Nu zitten er te veel softies in het gemeentebestuur.

 14. Esrin W.

  En waarom denk jij dat het gros straks dit keer wél ánders zou gaan stemmen Ooginaller? Men vindt het in Utrecht blijkbaar al jaren wel best zo.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).