Komt er dan toch een verbod op open deuren en terrasverwarming in Utrecht? Komt er dan toch een verbod op open deuren en terrasverwarming in Utrecht?

Komt er dan toch een verbod op open deuren en terrasverwarming in Utrecht?

Komt er dan toch een verbod op open deuren en terrasverwarming in Utrecht?
De gemeente Utrecht hoopt de komende maanden meer duidelijkheid te krijgen over een eventueel verbod op open winkeldeuren en niet-duurzame terrasverwarming. In februari van dit jaar stelden de lokale fracties van Partij voor de Dieren, Volt en GroenLinks voor zo’n verbod in te voeren.

De gemeente Utrecht hoopt de komende maanden meer duidelijkheid te krijgen over een eventueel verbod op open winkeldeuren en niet-duurzame terrasverwarming. In februari van dit jaar stelden de lokale fracties van Partij voor de Dieren, Volt en GroenLinks voor zo’n verbod in te voeren.

De bovenstaande partijen hadden schriftelijke vragen ingediend, waarmee zij reageerden op een actie van de gemeente. Teams van een door de gemeente ingehuurd bureau bezochten in oktober en november vorig jaar ondernemers in het centrum van Utrecht, en zij gaven hen tips om energie te besparen. Eén daarvan was om de deur gesloten te houden tijdens openingstijd. “Het blijkt dat voor de actie 31 procent van de ondernemers de deur dicht had; na de actie was dit percentage gestegen naar 46 procent”, was destijds te lezen in een raadsbrief.

Verbod

Partij voor de Dieren, Volt en GroenLinks noemden de stijging een ‘mooi succes’, maar tegelijkertijd vonden ze dat er meer gedaan kon worden. Via de schriftelijke vragen vroegen ze ook of er eventueel een verbod kon komen op openstaande winkeldeuren en niet-duurzame terrasverwarming.

Het college zegt de ontwikkelingen op dit gebied te blijven volgen en samen op te trekken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten én de gemeente Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. “Momenteel zijn er geen mogelijkheden om dit via lokale regelgeving te verbieden. Via een consultatie op de verscherpte energiebesparingsplicht […] hopen we de komende maanden meer duidelijkheid te krijgen van het Rijk of er in de toekomst wel mogelijkheden zijn om dichte deuren en duurzame terrasverwarming te verplichten.”

Wijken

Ondertussen blijft de gemeente ondernemers benaderen met energiebesparende tips. Vorig jaar gebeurde dit alleen in het centrum, maar in het najaar van 2023 wordt dat gebied uitgebreid. “We kijken dan met name naar de winkelgebieden waar kleine ondernemers gevestigd zijn. Dit zijn bijvoorbeeld straten als de Amsterdamsestraatweg, De Biltstraat of de Adriaen van Ostadelaan.”

Tot slot wordt gekeken of er een subsidieregeling óf een collectieve inkoopactie kan komen, waarmee horecaondernemers worden aangespoord hun niet-duurzame terrasverwarming te vervangen voor milieuvriendelijkere alternatieven zoals bijvoorbeeld elektrische kussens.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Waar bemoeien die partijen zich mee, past dat aan de ondernemers over het komt uit hun portemonee.
  Het zou wat anders zijn als zon ondernemer subsidie wil hebben om te overleven dan kan je wat zeggen van bedrijfsvoering.

 2. rmn

  Die overheid moet terug haar hok in. We hebben een faciliterende gemeente nodig. Geen dicterende.

 3. Zonnewende

  Niet-duurzame terrasverwarming suggereert dat er duurzame terrasverwarming bestaat.

  Elektrische terrasverwarming zuipt nog altijd elektriciteit die beter voor andere doelen gebruikt kan worden.

  Het is gewoon onzin om op het terras te zitten onder een verwarming.
  Lekker en gezellig :-)… maar onzin.

  Dit soort dingen moet je mijns inziens niet willen in een tijd van klimaatverandering.

 4. Scherpschutter

  Bemoei je met je eigen zaken.

 5. rmn

  We leven in een vrij land. Niet in een klimaat dictatuur. Als een ondernemer een verwarmd terras wil aanbieden moet dat gewoon kunnen. En misschien koopt de ondernemer zijn stroom wel in bij een groene aabieder? Is het dan ook niet goed?

  Dit is gewoon ondernemertje pesten.

 6. Jeroen

  @Zonnewende dan maar weer gewoon roken in de kroeg?

 7. Binnenstad

  Alle Neude terrassen hebben de hele winter massaal de heaters aan gehad
  Ook al zat er geen mens op de terrassen
  Er ging gaat voor een vermogen de lucht in
  En de horeca maar klagen
  De marges zijn zo klein
  De klanten moeten het uiteindelijk zelf betalen
  De prijzen in de horeca gaan high speed door het dak
  Mij zien ze er niet meer

 8. Vrolijk rechts

  Van mij mogen ze hoor.Maar niet klagen over de kosten en bij de overheid om (belasting)geld vragen

 9. Taeke D.

  Een beetje laat. Nog even en een verbod heeft geen zin meer, tenzij men het nu al voor de komende winter wil regelen.
  Afgezien van wie de verwarmingskosten betaalt (uiteindelijk de klant…) wekt terrasverwarming en een winkel met open deur de indruk van verspilling en geeft het een erg slecht voorbeeld. Die winkels en terrassen ontwijk ik.

 10. Nina

  Wie van de mensen die dit een goed idee vindt, is het afgelopen jaar in een vliegtuig gestapt? Dan weten we een beetje hoe het zit met diens footprint.

 11. Uuu

  @ rmn

  Als de ondernemer met zijn gedrag niet ons allemaal zou treffen zou je gelijk hebben.

  Echter, het nutteloos verbranden van kostbare (en oprakende) energie tref je ons allemaal.

  Daarnaast zijn vele ondernemers, zeker die in de horeca, ook met noodfondsen overeind geholpen. Het energiefonds is bijv. ook weer een noodfonds dat door ons allemaal opgehoest wordt.

  Eisen stellen en regels maken mbt samenleven is iets wat een overheid hoort te doen. Zeker bij zaken die ten kosten gaan van ons allemaal. Bij dezen dus.

 12. JdV

  @Taeke D.: das mooi. Ik hoop dat samen met u meer mensen deze winkels en horeca niet bezoeken. Dan heb ik lekker de ruimte. Win-win.

 13. WvR

  Waanzin, totale waanzin.
  De overheid die bepaalt of je deur open mag zijn.
  De overheid die bepaalt of je een verwarmingselement mag gebruiken.
  Te zot voor woorden.
  En te eng voor woorden.

 14. Theo

  “Bemoei je met je eigen zaken.”

  … aldus onze huisreaguurder uit Stadskanaal, LOL!

 15. Nuchter

  Ondertussen zit de aanhang van GroenLinks massaal onder die heaters. Wordt die vervuiling aan deze partij toegerekend? Nee, natuurlijk niet, deze partij valt alleen autobezitters aan.

 16. Mandy

  Mensen die in de winter op een terras willen zitten zijn seizoensontkenners. Dan ga je maar in de tropen wonen of de helft van het jaar in Australie.
  O, je zit op het terras omdat je wilt roken? Sorry, roken was normaal in de vorige eeuw, niet meer in deze.

 17. Nico

  De gemeente bemoeid zich met de ondernemer en wil verbod opleggen.
  Komen er vekiezingen dan zijn ondernemers van harte welkom en worden verwend want dan hebben de partijen geld nodig.
  Het is maar hoe de wind waait in je voordeel…………….
  Buiten of goed of niet goed is deur en verwarming we zijn weer aan het betuttelen………Pffffffff

 18. Statler

  Ik ben tegen een naar mijn idee decadente voorziening als terrasverwarming. Onder enig voorbehoud tegen open deuren. Maar een verbod gaat me veel te ver. Laat de exploitanten die dit doen zich maar wel of niet de markt uitprijzen.
  @Taeke D. en binnenstadbewoner gaven al een indicatie. En mij zien ze daar ook niet.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 19. Jeroen

  Aaah, de fijne klimaatdrammers. Laat ondernemers dat toch fijn zelf bepalen. En als ik dan 50 cent meer voor m’n drankje moet betalen, dan is dat maar zo.

 20. Realist

  Wederom kiest de linker zijde van het politieke toneel weer voor een verbod. Dit is een zaak van de ondernemer, niet voor mensen die hun idealen dmv dwang graag opleggen aan anderen.

 21. Stadsie

  Monument op de Neude ter nagedachtenis aan de bevrijding van de terrasverwarmingen.

 22. Taeke D.

  @JdV
  Win-win vindt u? Als veel mensen deze verkwistende winkels en horeca niet bezoeken, wordt het vanzelf win-verlies. Het zal mij een zorg zijn. Zo interessant zijn die winkels en is die horeca nou ook weer niet.

 23. Katja

  @Jeroen, als zij energie verkwisten, wordt het schaarser en duurder. Voor iedereen, dus ook voor jou.

 24. rmn

  @Uuu

  > Daarnaast zijn vele ondernemers, zeker die in de horeca, ook met noodfondsen overeind geholpen.

  Dat de overheid de branche in leven gehouden heeft tijdens corona betekent niet dat ze daarmee het recht verkregen heeft om over de bedrijfsvoering en dienstverlening te beslissen. Bovendien, aan wie is het om te bepalen wat wel of niet nuttig is? Ik denk dat we dat vraagstuk als laatste bij de overheid moeten neerleggen. Zij is immers kampioen nutteloosheid.

 25. Nina

  @Mandy
  Er is vast ook wel iets te verzinnen dat jij doet dat onwenselijk is. Elke dag douchen, de wasdroger aanzetten, alcohol drinken of vliegreizen maken bijvoorbeeld? Iets met één vinger wijzen en dat er drie naar jezelf wijzen.

 26. Nina

  Het wordt wel uitkijken dat we niet in een klimaatmaatregelendictatuur terechtkomen, vind ik. Waarom niet voorlichten i.p.v. verbieden?

 27. Len

  Als de mensen niet een beetje genudged worden voor het grotere goed en het aan henzelf overlaten, komen we nooit ergens. De weerstand neem je dan maar op de koop toe.

 28. Kaat

  En ondertussen de prijzen maar verhogen en klagen. Prima een verbod. Stop verspilling. MVO is kennelijk geen vanzelfsprekendheid.

 29. GeeWee

  Individuele ondernemers gaan dit niet oplossen. Anders mis je de klandizie want die zit dan bij de buurman die wel heaters heeft. Daarom is het een goed idee als de overheid dit verbiedt. Terrasverwarming is obsceen.

 30. ilvy

  De deuren kunnen prima dicht, kleine moeite groot plezier én besparing.

 31. Gabriel

  Laten we beginnen met dat ding op de Neude op de Bieb. Die gaat natuurlijk ook niet aan. Kost teveel

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).