Koninklijke Nederlandse Munt definitief in de verkoop | De Utrechtse Internet Courant Koninklijke Nederlandse Munt definitief in de verkoop | De Utrechtse Internet Courant

Koninklijke Nederlandse Munt definitief in de verkoop

Koninklijke Nederlandse Munt definitief in de verkoop
De Koninklijke Nederlandse Munt in Lombok
De Koninklijke Nederlandse Munt gaat definitief in de verkoop. Dat heeft het kabinet besloten.  Vorige maand liet het ministerie van…

De Koninklijke Nederlandse Munt gaat definitief in de verkoop. Dat heeft het kabinet besloten. 

Vorige maand liet het ministerie van Financiën al doorschemeren dat het gebouw wel eens in de etalage kon worden gezet naar aanleiding van een marktverkenning die hiervoor was uitgevoerd.

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft het al jaren moeilijk; op dit moment wordt slechts 5-15 procent van de productiecapaciteit ingezet. Er worden vooral stuivers gedrukt. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor het bedrijf ook niet al te best, want de omloop van contant geld neemt al jaren in Nederland af. In 2010 werd nog twee derde van alle transacties contant afgerekend. In 2014 is dat afgelopen tot ongeveer de helft.

Het Ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder van de KNM, en heeft nog zo’n 18,8 miljoen euro tegoed van de onderneming. De Kamer besluit komende tijd over mogelijke verkoop.

6 Reacties

Reageren
  1. frans borgers

    heel erg jammer dat het gebouw te koop staat.
    Vooral het “Koninklijke” waarvan je zou denken dat het niet zomaar te grabbel wordt
    gegooid..
    Het is trouwens onzin dat het ministerie nog 18 miljoen tegoed heeft. Er wordt met geld
    gesmeten in Den Haag en aan de andere kant gezegd; het steeds weer terugkerende liedje “waar halen we het geld vandaan? en zo meer van deze klaagliederen.

    Ik ben benieuwd wat er in komt.

  2. Pafecr

    Weer lekker slim allemaal. Tuurlijk verkoop maar voor geld. De Nederlandse staat als enige aandeelhouder, of eigenlijk INCOMPETENTE aandeelhouder die niet goed opgelet heeft, niet de juiste mensen op de juiste plaats heeft gehad om controlerend en corrigerend op te treden en nu ze de schuld op hebben laten lopen tot 18 milj. whaa, wat nu, paniek, gauw de tent verkopen. Weer eens stukje van de Nederlandse identiteit te grabbel. En een toekomstige koper zal toch echt die schuld niet overnemen met als gevolg dat deze weer afgeschreven wordt in de richting van Jan Modaal die dan de rekening mag effenen.
    Wordt dan afgedaan met de lulfabel dat er in Nederland niet meer zo veel contant geld gebruikt wordt, maar dat is dan misschien hier in Nederland wel zo maar in de rest van Europa dus niet en zal Nederland hiervoor dus zijn aandeel moeten geven aan klinkende munt. En aangezien we die dus niet meer zelf kunnen maken worden we afhankelijk van buitenlandse munthuizen en die doen dat echt niet voor de prijs welke wij nu betalen voor het werk in onze eigen munt.
    Kan ook weer in het rijtje van failures waarbij we uiteindelijk een habbekrats krijgen maar op den duur alles allemaal veel duurder uitpakt

  3. robert v T

    Jammer, maar ja we hebben het al vaker gezien. Voor een grijpstuiver bezuinnigen verkoopt men de boel of doet er iets mee en dan heeft men later spijt als haren op hun hoofd.
    Zie in Utrecht alleen maar de CatharijnensingelIn 1972 kwam ik er iedere week langs op weg van mijn kamer op de oude gracht naar het station. Toen heb ik al gezegd: hier krijgt men spijt van.

  4. Willem

    Goede actie, verkopen die handel.
    En mooie luxe appartementen in bouwen. Ik wil er wel wonen!

  5. WP

    Dingen verdwijnen nu eenmaal. De telegraaf bestaat toch ook al een poosje niet meer… Zo zal het ook gaan met fysiek geld. Wellicht dat het nog enige tijd gaat duren, maar feit blijft dat er heel wat minder met fysiek geld wordt betaald. 1 bedrijf in de EU om alle munten te slaan moet voldoende zijn.

  6. Wern

    Een Waldorf Astoria a.u.b

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).