Koninklijke Nederlandse Munt vertrekt uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Koninklijke Nederlandse Munt vertrekt uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Koninklijke Nederlandse Munt vertrekt uit Utrecht

Koninklijke Nederlandse Munt vertrekt uit Utrecht
De Munt in Utrecht. Archieffoto: Robert Oosterbroek
De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) vertrekt uit Utrecht. Dat meldt RTV Utrecht. De KNM zat al sinds 1567 in Utrecht, maar gaat nu naar Houten. Het kan nog wel anderhalf jaar duren voordat er een verhuizing is.

De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) vertrekt uit Utrecht. Dat meldt RTV Utrecht. De KNM zat al sinds 1567 in Utrecht, maar gaat nu naar Houten. Het kan nog wel anderhalf jaar duren voordat er een verhuizing is.

Sinds 1567 wordt in Utrecht het Nederlandse muntgeld geslagen. De KNM had het echter al jaren moeilijk. Een van de redenen hiervan was dat er steeds minder met contact geld wordt betaald. Het Belgische bedrijf Groep Heylen kocht daarom vorig jaar de Munt van de Nederlandse staat voor 3,6 miljoen euro.

Er was al bekend dat er werd gezocht naar een nieuw onderkomen voor het bedrijf. Dat lijkt nu dus Houten te worden. Daar wordt een nieuw pand gebouw op bedrijventerrein Werklandschap Meerpaal aan De Rede gebouwd.

Bij het bedrijf werken zo’n negentig mensen. De groep Heylen is een investeringsmaatschappij die al een aantal bedrijven heeft in onder meer souvenirmunten. De KNM sloeg sinds de overname door Groep Heylen alle munten voor de Benelux. De KNM behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten.

Het Muntgebouw, het Rijksmonument aan de Leidseweg, doet tegenwoordig ook al dienst als evenementenlocatie. Zo werd vorig jaar een nieuwe vleugel geopend met onder andere een Virtual Reality Escape Room.

7 Reacties

Reageren
 1. WvR

  Mooi monumentaal gebouw en plek voor een hotel? Of museum?

 2. Henk

  Dick Bruna museum?

 3. Harry

  Lever het “koninklijke” dan maar in Munt! Gek eigenlijk dat het nog steeds deze titelheefts sinds het in buitenlandse handen is.

 4. JdV

  Was er op papendorp of leidse rijn geen plek?

 5. w

  toekomstig Waldorf Astoria hotel

 6. Lombokker

  @WvR
  De projectontwikkelaars zullen wel in de rij staan om het te vertimmeren tot “exclusieve appartementen” die voor gewone stervelingen niet te betalen zijn.

 7. Henri Koopman

  Van wie is het pand en wat is het waard? Als een nieuw pand gebouwd kan worden voor dezelfde exploitatie dan moet de toekomstige huuropbrengst van het oude pand wel gigantisch zijn?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).