‘Koopavonden en -zondagen schrappen zorgt voor meer drukte en helpt niet tegen corona’ ‘Koopavonden en -zondagen schrappen zorgt voor meer drukte en helpt niet tegen corona’

‘Koopavonden en -zondagen schrappen zorgt voor meer drukte en helpt niet tegen corona’

‘Koopavonden en -zondagen schrappen zorgt voor meer drukte en helpt niet tegen corona’
Archieffoto binnenstad Utrecht
Centrummanagement Utrecht (CMU) waarschuwt in een brief aan burgemeester Peter den Oudsten voor meer drukte in de stad als de openingstijden van winkels worden ingekort.

Centrummanagement Utrecht (CMU) waarschuwt in een brief aan burgemeester Peter den Oudsten voor meer drukte in de stad als de openingstijden van winkels worden ingekort.

Het kabinet overweegt om koopavonden en -zondagen te schrappen om drukte in de winkelstraten tegen te gaan. Het CMU pleit juist voor het verruimen van openingstijden voor winkels in het centrum van Utrecht. Volgens de belangengroep heeft de coronamaatregel van het kabinet namelijk een averechts effect.

CMU heeft burgemeester Den Oudsten een brief geschreven over het idee om de koopavonden en -zondagen te schrappen. Daarmee wil het centrummanagement aangeven dat de mogelijke maatregel het Utrechtse centrum niet veiliger maakt.

Ander moment

Volgens het CMU is het op zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur op sommige plekken erg druk in de stad. “Door langer open te zijn geef je mensen de mogelijkheid om op een ander moment te komen”, zegt Jeroen Roose-van Leijden van CMU. De oplossing is volgens hem dus om het winkelend publiek over langere tijd te spreiden. “De uren van de koopavond en -zondag eraf halen, zorgt er juist voor dat meer mensen tegelijk in de stad zijn.”

Naar verwachting worden dinsdagavond nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. Hadjememaar

  Sind wanneer vragen we de kalkoen wat we eten voor de kerst? Waarom krijgen de belangenbehartigers van de commercie zoveel ruimte op dit platform? Funshoppen zorgt voor drukte, niet openingstijden.

 2. JdV

  Winkels 24×7 open zorgt voor veel meer spreidingsmogelijkheden. Logica zegt dat mensen toch boodschappen moeten halen, en als je de mogelijkheden daartoe beperkt krijg je hetzelfde aantal mensen in minder beschikbare tijd dus meer mensen per uur.

 3. Piet

  Funshoppen is geheel onnodig en is iets geheel anders dan boodschappen doen.
  Het CMU is er slechts voor de commercie. Veel daarvan is alleen maar oersaai en meer van hetzelfde.
  Ik zorg zelf wel voor mijn gezondheid en doe alleen nog maar de noodzakelijke boodschappen.

 4. Binnenstadbewoner

  Beste is om openingstijden van supermarkten te verminderen en om mensen aan te sporen om weer meer boodschappen per keer te gaan halen. Het is nergens voor nodig om elke dag voor 5 boodschappen ofzo naar de supermarkt te gaan.

 5. isabelle

  @jdV: wat je echt nodig hebt (eten en drinken) kun je online bestellen en laten bezorgen. Daar hoef je de stad niet voor in.

  Ik heb er niets op tegen dat de kleding-, zeepjes-, schoenen- en funwinkels open blijven op zondagen en donderdagavonden, maar wat CMU roept is toch de bekende “Wij van WC-eend adviseren WC-eend” – beredenering.

 6. Wim

  Spreiden van de tyden is gewoon nodig en niet naar deze zuurpruimen luisteren, Mensen willen kunnen shoppen en dat op rustige tyden kunnen doen dus niet om 5 of 6 uur de winkels dicht,
  Niet een ieder will continue die bezorg autos in de straat , en ook niet eenider kan meteen een vrachtwagen vol mee naar huis nemen in hun boddschappen tasje.
  Wat verboden moet worden zijn de demoonstraties en de samen scholingen van idioten die overal tegen zijn.

 7. Scherpschutter

  Er vinden vrijwel geen besmettingen plaats in winkels. Zie vontactonderzoeken GGD. Dus waarom zou je uberhaupt inzetten op maatregelen winkels…? What’s the point?

  Werkomgeving. Thuisomgeving. Scholen En vooral bejaardencentra, omdat hier nu eenmaal een groot deel corona’s belangrijke doelgroep woont (zieke 70+’ers).. Daar zou je op moeten focussen. Winkels….

 8. Karla

  Spreiding lijkt mij beter, en als dat niet in plaats kan, dan graag in de tijd. Dus ik ben het wel met CMU eens.

 9. Jeroen

  Mensen moeten eens ophouden om alles tot ‘niet nodig’ te verklaren waar ze zelf geen interesse in hebben. Wellicht doen zij ook dingen die anderen volstrekt niet nodig vinden.

 10. Esrin W.

  Nog even geduld tot de persconferentie iedereen.
  Je kan de spanning bij iedereen hier bijna pakken.

 11. Bromsnor

  Het gezin van Bromsnor doet 1x per week boodschappen voor een hele week.

 12. Nexus

  @Jeroen: ik probeer mijn eigen interesses in te tomen wanneer die de bestrijding van de pandemie in de weg staan en verwacht dat ook van anderen. Het is de beste manier om het volgen van de eigen interesses op den duur weer mogelijk te maken.

 13. Joepie

  @ Scheprschutter

  Zowel het rap toenemende aantal ziekenhuisopnamen, in combinatie met het snel stijgend aantal IC-opnamen in combinatie met steeds meer mensen die zich testen voor tests (symptomen/ klachten) en daaruit verhoudingsgewijs een steeds groter worden deel positieve testuitslagen, maken de algehele conclusie dat het aantal besmettingen zeer rap aan het toenemen is. Dat zeggen ook zo goed als alle ziekenhuizen in het land als ook meerdere denktanks en adviesorganen en medewerkers van universiteiten, inclusief de beleidsbepalers. Vandaar ook de R-waarde, die los staat van alleen maar de testuitslagen.

  Kortom, er zijn steeds meer besmettingen en van 60% is onduidelijk waar ze opgelopen worden. Geen één maatregel alleen is 100% effectief, dus ga je maatregelen stapelen. Alle beetjes helpen.

 14. Binnenstadsbewoners

  Hier binnenstadsbewoner
  Volgens mij is horeca een van de grootste oorzaken
  Personeel zonder mondkapjes
  Niet vragen aan de ingang naar personeelsgegevens
  Drank
  Schreeuwen brallen
  Teveel aan een tafel
  Wegkijken horecabazen,,,dus ook personeel
  Horeca denkt aan een zaak,,,omze omzet omzet
  Corona?
  Gek he tweede en derde golf

 15. Nina

  Iedereen een paar weken terug het hok in. Het is niet anders.

 16. drexciya

  @Joepie,
  Stop met de mythe dat een positieve uitslag een besmetting is. Vooralsnog zien we een zeer beperkte stijging van het aantal opgenomen mensen en er is nog ruim voldoende IC capaciteit. Alle beetjes aan extra maatregelen helpen om de maatschappij (nog verder) om zeep te helpen.

  Niemand durft het te zeggen, maar de schade (op allerlei gebieden) veroorzaakt door de maatregelen, begint nadrukkelijk hoger te worden, dan wat we hiermee denken te bereiken.

  Ik zou willen afsluiten met een paar dingen die echt werken, en die je zelf kunt doen:
  – Probeer beter te eten (en meer te bewegen); gebrek aan vitamines (vitamine D met name) is een significante factor. Aan co-morbiditeiten, zoals diabetes 2 en obesitas, is echt wel iets te doen. Preventie zou een speerpunt moeten worden van het beleid op lange termijn.
  – Minder stress en betere nachtrust; eerstgenoemde is ook slecht voor je weerstand. Schiet niet in de stress vanwege een verkoudheid; het voornaamste kenmerk van Covid 19, waarin het verschilt van vergelijkbare ziektes, is het verlies van geur en smaak.
  – Vermijd slecht geventileerde ruimtes waarin veel mensen samenkomen. Mocht je toch in zo’n omgeving vertoeven, dan zou je een mondkapje kunnen gebruiken, mits je het op de juiste wijze gebruikt.

 17. Scherpschutter

  @Joepie

  Goede man, ik kan u alleen maar adviseren: bereid u er mentaal op voor dat er deze winter opnieuw duizenden reeds zieke 70+’ers zullen sterven met corona. En voor de rest gelukkig vrijwel niemand…

  Het enige dat daar werkelijk iets aan kan veranderen is een draconische maatregel om alle zieke 70+’ers maximaal te beschermen. Verplichte isolatie/quarantaine bijvoorbeeld. Allemaal steriele cleanrooms in en de verplegers in hazmat pakken.

 18. Koel Hoofd

  CMU zegt wel iets zinnigs, eerder sluiten leidt tot grotere drukte.

  Maar afwachten wat er dinsdag op de persconferentie wordt gezegd.
  Als het tegenzit worden we massaal compleet opgehokt, komt er overal een mondkapjes plicht ook thuis, een app die permissie geeft om het huis te mogen verlaten. en een avondklok. Het kan dus alleen maar meevallen?

 19. Anne Marie ten Berge

  BLIJF THUIS . Alleen eruit voor noodzakelijke boodschappen. Ga ALLEEN boodschappen doen. MIJDT de DRUKTE ! KEER OM als het te druk wordt ! Dat waren toch de ADVIEZEN ? En nu die adviezen mislukt zijn omdat Den Haag geen noodwet kan/mag maken krijgen wij, de burgers zonder internet bankieren, de schuld en worden openingstijden afgeschaald. Dat betekent dat ik dagelijks in de rij moet staan wachten om de supermarkt in te kunnen voor de boodschappen. Falend Den Haag is een FEIT. Ik sluit mij af voor dit zwalkende Kabinet. Het is levensbedreigend.

 20. JdV

  @AnneMarietenBerge: U zou natuurlijk kunnen overwegen om alsnog de 21e eeuw binnen te stappen en te gaan internetbankieren zodat u op eenvoudige wijze als dit soort problemen kunt voorkomen.

 21. Joepie

  @ Drexciya

  Lezen is een kunst: ik zeg letterlijk: positieve gevallen (niet besmettingen) PLUS stijgende lijn ziekenhuisopnamen PLUS stijgende lijn IC-opnamen. Daar kan je heel veel conclusies aan verbinden. De belangrijkste (als je die data samenbrengt en analyseert): Het aantal besmettingen is HEEL RAP aan het toenemen. Het was mijn eerste zin.

  @ jeweetwelwie

  We nemen de maatregelen niet, omdat er per sé heel veel doden vallen door Covid (al zullen het er zeker veel meer worden dan bij de griep), maar we nemen de maatregelen om de zorg niet te laten overbelasten. Hoe vaak moet het nog gezegd worden eigenlijk. Als de zorg overbelast raakt en er lockdownachtige situaties volgen, dan stort de hele economie in. Bedenk dat we dat dan voor een deel aan mensen te danken hebben die de afgelopen maanden veelvuldig desinformatie de wereld hebben geholpen, om doelbewust verwarring te zaaien.

 22. Anne Marie ten Berge

  @ JdV, u zou natuurlijk ook kunnen bedenken waarom ik buiten mijn schuld niet kan internet bankieren in plaats van zo kleinerend te doen.

 23. Massegast

  Even puur zakelijk: Een belangrijke minderheid in dit land beheerst het Nederlands niet, is analfabeet, digibeet of alle 3 tegelijk. Laat het eens tot u doordringen: men leeft in een parallele wereld. Een wereld waarin tevens bijgeloof en magisch denken sterk aanwezig is. Met een volslagen ander referentiekader dan u en ik hebben. Men volgt andere media-kanalen. Gevolg: in een corona-periode zoals we nu hebben, ondervindt de maatschappij daar de consequenties van. En ja, dan kiest het kabinet de horeca maar als target. Je moet toch wat doen.

 24. drexciya

  @Joepie:
  Jij doet het voorkomen alsof de ICs en ziekenhuizen al volliggen. Dat is in het geheel niet het geval. Men stuurt op het moment op basis van de positieve testuitslagen, waar nogal wat op aan te merken valt.

  Jouw suggestie dat we hier Italiaanse toestanden krijgen trek ik nogal sterk in twijfel; de modellen die eerder dit jaar werden ingezet zaten er volledig naast. Sowieso is het sterk de vraag of de lockdown echt iets heeft gedaan eerder dit jaar, maar jij staat niet open voor alles wat van de officiële lijn afwijkt.

  De huidige aanpak werkt niet, en we moeten naar aanvullende opties gaan kijken. Zelfs banale opties, zoals vitamine D, moeten we mee gaan nemen. Dat laatste wordt als een factor aangeven voor het grote aantal mensen van een bepaalde afkomst, die ernstig ziek worden.

  Wat wil je gaan doen, nog een jaar wachten tot er een vaccin uitkomt, wat waarschijnlijk net zo goed gaat werken als een groepvaccin (dit jaar 40%)?

 25. Joepie

  @ Drexxciya

  Je stukje staat vol met fouten, vol met aannames en vol met aantoonbare onzin.

  Ik volg geen officiële overheidslijn, ik ben het voor een deel met het gekozen beleid niet eens; maar ik luister wel naar de ziekenhuizen, naar de artsen, naar gekwalificeerde virologen, ook diegene die advies geven waar het beleid op gebaseerd wordt ja, maar ook naar anderen.

  1) de IC’s stromen vol ja, we zitten al over de helft van de eigenlijke capaciteit van 450. Dit is gewoon een feit. Die eigenlijke capaciteit (die we hadden tot aan april) is binnen no time gevuld, met alleen Covid patiënten. Er is dan geen ruimte meer voor andere pantiënten. Ook met een verruiming naar 1400 weet je dat de grens met de exponentiële groei die we nu kennen snel in zicht komt. Er moet altijd ruimte overblijven voor 500 andersoortige patiënten dan Covindpatiënten namelijk.

  2) Er is geen bewijs dat mensen uit bepaalde bevolkingsgroepen oververtegenwoordigd zijn op de IC’s in heel het land. 1 arts heeft dit geroepen, zogenaamd bevestigd door andere artsen, terwijl de ziekenhuizen geen enkele bevestiging van deze uitspraken kunnen geven. Geert W. heeft weer eens wat geroepen.

  3) Wie heeft het over Italiaanse toestanden (?), ik allerminst, ik verwacht ook niet meteen scenario’s uit ‘ER’, maar, er gaan wel mensen onnodig dood als andere behandelingen (ook kleine) uitgesteld worden. Sterker nog, de spoedeisendehulpafdelingen zijn in meerdere ziekenhuizen al tijdelijk (soms uren) gesloten geweest met wachtende ambulances (minder ernstige gevallen) wachtend buiten de voor de deur. in 1 ziekenhuis is de SEH een hele nacht gesloten geweest. Dit gat niet over de toekomst, dit gaat over het nu.
  https://nos.nl/artikel/2352271-spoedeisende-hulp-in-de-knel-door-groeiend-aantal-coronapatienten.html

  Ik wacht helemaal nergens op. Ik verwacht dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen en dat bewezen besmettelijke mensen op last van de burgemeester in het uiterste geval verplicht huisarrest krijgen (hetgeen in maart al besloten had moeten worden). De overheid maakt fouten, maar wij mensen zijn gewoon sukkels,.

  Ik was gisteravond op EIndhoven Centraal, om 22 uur, op weg terug van mijn werk. 2 uur na einde persconferentie. Er waren honderden dronken jongeren studenten, witte kinderen van Vinexwijkouders) op het station aan het hangen in groepen en op weg naar huis, In mijn trein kwamen er 12 de coupé in, waarvan er 8 bij elkaar gingen klitten (geen afstand), waarvan de helft geen mondkapje droeg, met harde muziek aan en flink naar bier ruikend. Zij zouden mij nu besmet kunnen hebben. Ik was al 3x van wagon gewisseld daarvoor, omdat mensen nog steeds weigeren mondkapjes te dragen. Sterker nog: er was 1 student, niestend en hoezend die even zijn mondkapje af ging zetten toen hij een flinke hoest- en niesbui kreeg; vlak achter mij. Mijn werk gaat failiiet in deze 2e lockdown en dat gaat een hoop werklozen opleveren,. Ik kan nu, door dit gedrag, de directe aanleiding zijn dat mijn bedrijf nog verder gesloten moet worden (de helft van het bedrijf gaat vanavond al dicht).

  Hier is de overheid niet voor verantwoordelijk, maar de mens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).