Kop van Lombok wordt veiligheidsrisicogebied vanwege WK-wedstrijd Marokkaans elftal Kop van Lombok wordt veiligheidsrisicogebied vanwege WK-wedstrijd Marokkaans elftal

Kop van Lombok wordt veiligheidsrisicogebied vanwege WK-wedstrijd Marokkaans elftal

Kop van Lombok wordt veiligheidsrisicogebied vanwege WK-wedstrijd Marokkaans elftal
Om te voorkomen dat er woensdag na de WK-wedstrijd tussen Marokko en Frankrijk weer ongeregeldheden ontstaan is een deel van Lombok aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Daarnaast komt er op en rond het Utrechtse Moskeeplein extra verlichting, cameratoezicht en wordt het verkeer in de wijk aan banden gelegd. “Het uitgangspunt is om van een volgende overwinning van het Marokkaans elftal een plezierig en veilig feest te maken voor alle supporters”, schrijft burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de raad.

Om te voorkomen dat er woensdag na de WK-wedstrijd tussen Marokko en Frankrijk weer ongeregeldheden ontstaan is een deel van Lombok aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Daarnaast komt er op en rond het Utrechtse Moskeeplein extra verlichting, cameratoezicht en wordt het verkeer in de wijk aan banden gelegd. “Het uitgangspunt is om van een volgende overwinning van het Marokkaans elftal een plezierig en veilig feest te maken voor alle supporters”, schrijft burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de raad.

De overwinningen van het nationale voetbalteam van Marokko werd afgelopen keren grootschalig gevierd op en rond het Moskeeplein in Utrecht. Tijdens de laatste twee wedstrijden liepen de feestelijkheden uit in ongeregeldheden. De Mobiele Eenheid van de politie moest beide keren ingezet worden om de rust in de wijk terug te laten keren.

Om te voorkomen dat het aanstaande woensdag weer uit de hand loopt heeft burgemeester Sharon Dijksma samen met het Openbaar Ministerie en de politie zich voorbereid op ‘stevig optreden’ tegen de personen die het feest willen verpesten. Ten eerste hebben de vier relschoppers die na de overwinning op Portugal zijn opgepakt voor woensdag een gebiedsverbod gekregen.

Fouilleren

Naast de extra verlichting, tekstkarren en het aan banden leggen van het verkeer rond het Moskeeplein wordt het politieoptreden verder aangescherpt. “Zo wordt er extra ingezet op het aanhouden van relschoppers en personen die zwaar, illegaal vuurwerk gebruiken als wapen tegen politie of hulpverleners.”

Om dit goed te kunnen doen moeten agenten volgens de gemeente preventief kunnen fouilleren. Daarom is het deel van Lombok dat wordt begrensd door de Vleutenseweg, het Westplein, het water langs de Leidseweg tot aan de J.P. Coenbrug, en de J.P. Coenstraat vanaf woensdag 17.00 uur tot en met donderdagnacht 2.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

In de brief is te lezen dat Dijksma zich beseft dat het om een zware maatregel gaat, die bijvoorbeeld ook buurtbewoners kan treffen die niets met het voetbalfeest te maken hebben. “Daarom wil ik benadrukken dat de aanwijzing van dit veiligheidsrisicogebied noodzakelijk is om het risico op meevoeren en tegen personen gebruiken van zwaar, illegaal vuurwerk aanmerkelijk in te perken.”

Bondgenoten

Bij het bewaren van de rust werken de gemeente en de politie nauw samen met ‘bondgenoten’ zoals jongerenwerkers, buurtvaders en leden van moskeebesturen. Deze partijen zouden de extra maatregelen steunen.

De burgemeester gaat ervan uit dat, wanneer het Marokkaanse elftal woensdag wint, de overwinning feestelijk kan worden gevierd ‘die past bij de geweldige prestatie’. “En mocht het elftal verliezen, dan is de teleurstelling begrijpelijk. Bij die teleurstelling past dan geen geweld maar grote trots en een unieke wedstrijd om de derde plaats op dit wereldkampioenschap.”

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Hopelijk gaat het zich dan niet verplaatsen. De relschoppers lezen ook.

 2. Bill

  En terecht, de vorige keren leek het nergens op. Gaan ze maar in de koffiehuizen of thuis in de polonaise.

 3. Harm

  Goed!

 4. Faas wilkes jr

  En ik maar denken dat voetbal leuk en een feest 🥳 is

 5. buurtbewoner

  dus t gaat alsnog escaleren op jaarbeursplein, leidseweg enz

 6. Claire Obscur

  Ik snap dat geklaag hier niet. Alles wat er nu al decennia in Nederland plaatsvindt heeft iedereen wegkijkend goed gevonden. En maar blijven stemmen op partijen welke dit geheel in stand houden. Wat je zaait zal je ook moeten oogsten. En Nederland oogst dan ook al decennia lang de wrange vruchten. Toch maar een keer verstandig gaan stemmen de volgende keer?

 7. Don

  En de rekening voor dit alles gaat naar de FIFA ? of mag de belastingbetalende utrechter dit ophoesten.

 8. Vak J

  En ik maar denken dat ze goed geïntegreerd zijn en respect hebben voor Nederland!

 9. G. de Vries

  Het is zo verdomd triest: half Nederland juicht, duimt voor Marokko en hoopt dat ze in de finale staan maar al die rellen in diverse steden doet de glans verbleken.
  Vier feest! Dans, zing, juich, wapper met je vlag en behoud je waardigheid.
  Rellen met politie en omstanders molesteren met vuurwerk is zo simplistisch, zo infantiel. Zo jammer.

 10. Realist

  @Claire. Inderdaad maar vergeet niet dat de meesten, die echt wel vooruit willen vooral de dupe zijn van het eeuwige gepamper vanuit links. Een doelgroep pamperen is niet oké als je streeft naar een gelijkwaardige samenleving.

 11. Ouwe Knar

  @Vak J 13/12/2022 – 19:25
  Ach ja, precies hetzelfde ‘respect’ dat voetbalhooligans met een NL achtergrond hebben voor Nederland. Wat dat betreft zijn deze mensen prima geïntegreerd hoor.

 12. Klaasjan

  @Claire
  Op wie vindt u dat we voortaan verstandig zouden moeten stemmen om dergelijke voetbalrellen te voorkomen? Zouden andere partijen dit totaal anders aanpakken?

 13. jan

  Ik vind het helemaal geen probleem dat die gasten lekker feesten op straat. Zolang de boel maar heel blijft!
  Laat ze hun vrouwen meenemen want het is wel een beetje een mannenfeestje bij hun altijd

 14. Balthasar

  ze gaan naar Overvecht of Kanaleneiland.
  deze allround overlast bezorgers laten hun hobby toch niet afpakken?
  tip: laat de kabelexploitanten de TV’s op zwart zetten

 15. JEG

  Ze zijn verdraaid goed geïntegreerd en hebben jarenlang goed geleerd van bepaalde ‘supporters’ van Nederlandse en Engelse voetbalclubs… Ik zie weinig verschil in gedrag. Heeft helemaal niks met politiek te maken.
  Ondertussen: puike prestaties van Marokko, een feestje waard (maar dan wel graag écht een feestje).

 16. Lombokker

  Verstandig, wel erg jammer dat dit nodig is.

  @Ouwe Knar & JEG
  Uw verwijzingen naar NL en GB hooligans kwalificeer ik als “whataboutism”.
  Bovendien vergelijkt U hierbij ook nog eens appels met peren, want geweld door hooligans zien we alleen bij wedstrijden tussen een beperkt aantal voetbalclubs, en dan vooral tegen elkaar. Bij interlandwedstrijden in het kader van EK en WK zijn er nog nooit rellen geweest.

 17. Uuutje

  @Vak J

  En ik iedere week maar denken dat het goed zal komen met de FC Utrecht-aanhang, maar die hoop is in mijn geval al 40 jaar vergeefs.

  Doe je de groeten aan Fräseŕ en Youness trouwens? Fijne bedrihfscultuur daar bij je club.

 18. Wim Vreeswijk

  Het wordt tijd voor meer boa’s zoals onlangs in de Rotterdamse gemeente besloten werd met 100 extra boa’s. Uiteraard komt deze extra inzet geheel voor rekening van hun thuisland omdat zij tekort geschoten zijn in de opvoeding van hun eigen onderdanen. Des te meer omdat Marokkaanse huisvaders alleen die plicht kennen binnenshuis en niet buitenshuis waardoor de Utrechtse politie hiervoor steeds op moet draaien ten koste van onze veiligheid, terwijl effectieve criminaliteisbestrijding m.i. toch de allerhoogste prioriteit zou moeten hebben in onze stad !

 19. Eloise Camphuys

  Doe dit……….. aub Doe dit…………. In Casablanca aub.

 20. Len

  Hoe is het eigenlijk met de situatie in Casablanca?

 21. passalacqua

  @G de Vries
  ik hoop dat Frankrijk wint, dan is dat gezeik over, ik fietste net langs moskeeplein en daar werd met hoogwerkers extra verlichting aangebracht, overal waren ze druk bezig zodat t vanavond niet escaleert, te bizar voor woorden dat al die maatregelen nodig zijn voor dat reltuig gvd!

 22. Geenstijl@Utrecht

  Ik heb begrepen dat onze burgemeester liever thee wil drinken,dat is de opdracht aan de politie, die liever hard wil optreden.
  Thee drinken welke partij burgemeester deed dat nog meer😜

 23. Jozias

  @ Wim Vreeswijk

  Vreemd. Ik heb je dit nog nooit zien typen ten aanzien van de Nederlandse en ook Utrechtse reljeugd, die zich al een jaartje of 40 (steeds erger) misdraagt in Salou, Benidorm, Chersonisos, Mallorca e.d..

  Is dat ineens een probleem van Nederland of van de individuen waar het over gaat?

 24. Koel Hoofd

  Er zijn ruim 37 miljoen Marokkaanse supporters in Marokko die zich allemaal voorbeeldig gedragen en hun team op handen dragen.
  Alleen een paar rotte appels in Europa begrijpen niet hoe het feestje werkt.

 25. Klaasjan

  @Passalaqua
  Uw hoop is gelukkig uitgekomen. En nu maar afwachten wat er gebeurt.

 26. Y

  Voetbal brengt een bepaalde emotie mee, kijk maar naar de afgelopen jaren waar diverse steden het toneel waren van voetbalrellen. Zelfs in de kleinere steden is het een probleem. Ja het zijn mensen vanuit alle soorten landen die de emoties niet kunnen bedwingen. Zo zijn er ook knokploegen die elkaar te lijf gaan op een afgesproken plek met jawel hun favoriete voetbalshirtje aan. Ik denk toch dat dit echt een Europees probleem is zo hoor ik daar niks over bijvoorbeeld in Amerika etc met het basketbal en rugby etc. Dit probleem zit er echt ingesleten het enige wat mensen kunnen doen is hun kinderen opvoeden en wijs maken dat dit niet de juiste manier is van je club of land supporten.

 27. buurtbewoner

  iedereen die de recente rellen schaart onder voetbal gerelateerd of hooligans heeft oogkleppen op!
  het heeft NIETS met voetbal te maken, voetbal is slechts de aanleiding!

 28. Mondy

  Maak daar maar standaard risico gebied van. Altijd gezeik daarzo.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).