Koperdieven slaan opnieuw toe; geen treinen tussen Utrecht en Den Bosch Koperdieven slaan opnieuw toe; geen treinen tussen Utrecht en Den Bosch

Koperdieven slaan opnieuw toe; geen treinen tussen Utrecht en Den Bosch

Koperdieven slaan opnieuw toe; geen treinen tussen Utrecht en Den Bosch
Archieffoto station Utrecht Centraal
Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch is donderdag opnieuw verstoord vanwege koperdiefstal. Op hetzelfde traject zorgden koperdieven maandag ook al voor vertraging. Nu rijden er helemaal geen treinen.

Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch is donderdag opnieuw verstoord vanwege koperdiefstal. Op hetzelfde traject zorgden koperdieven maandag ook al voor vertraging. Nu rijden er helemaal geen treinen.

De koperdieven sloegen donderdag toe bij de plaats Hedel, in Gelderland. ProRail ontdekte de schade in de ochtend, waarna het spoor om 10.45 uur buiten dienst werd genomen. De schade aan het spoor wordt volgens ProRail zo snel mogelijk gerepareerd, maar de NS verwacht dat er in ieder geval tot 13.45 uur geen treinen kunnen rijden tussen Utrecht en Den Bosch.

Op dezelfde plek vond maandagochtend ook al koperdiefstal plaats. Dat leidde toen tot uitval van treinen tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. ProRail roept de daders op om zich te melden. “Koperdiefstal is levensgevaarlijk, levert weinig op en zorgt voor grote reizigershinder”, aldus ProRail.

ProRail meldde eerder deze week nog dat het aantal gevallen van koperdiefstal in 2022 historisch laag was. Tien jaar geleden waren er jaarlijks in Nederland ruim 500 pogingen tot koperdiefstal, terwijl dat in 2022 nog maar twaalf keer voorkwam.

12 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Schiet dan ook eens een beetje op met de aanleg van glasvezel….LOL

 2. Jos

  Raar dit.

  Het koper is echt niet op klaarlichte dag gestolen. Maar als het spoor pas om 10:45 buiten werking gesteld is, dan zijn er al velen en velen supervolle treinen overheen gedenderd op dit punt in de ochtend.

  De treinen van E’hoven/ Den Bosch naar Utrecht puilen vanaf 6:45/ 7:00 al volledig uit (geen zitplaatsen, bommetje vol) en met iedere 10 minuten een trein…..Onverantwoord eigenlijk?

 3. Lombokker

  @Misschutter

  De stroom op de bovenleiding door een glasvezel sturen gaat echt niet lukken, evenmin als de stroom om de seinlampen te laten branden of de wissels te bedienen. Daar heb je toch echt koper of aluminium voor nodig.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Bovenleiding

  De signalen om de boel aan te sturen kunnen wel door een glasvezel, die worden dan wel omgezet naar ‘lichtflitsen’ wat als voordeel heeft dat er veel meer door een klein kabeltje kan, over veel langere afstanden en met een laag stroomverbruik.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Glasvezel

 4. Dominee

  Zuster Kee: dit zijn ernstige verdachtmakingen waar ik u geen bewijzen voor zien aandragen. Zeer ernstige verdachtmakingen aan het adres van de spoorwegmedewerker. Past u daar toch mee op, Zuster Kee.

 5. Hans

  Ik ga het bij uitzondering eens opnemen voor Scherpschutter, waarde Lombokker. Als onvolprezen veelgebruiker van dit forum heeft hij gereageerd op een eerdere post van ene Elza als ik me goed herinner. Zij vroeg zich af waarom er geen glasvezel werd gebruikt i.p.v. koper. Zijn uitleg aan haar adres was weliswaar sarcastisch maar inhoudelijk juist. Daarom moet deze bijdrage van onze correspondent gezien worden als een uiting van ironie, niet van onwetendheid.

 6. Scherpschutter

  Lombokker

  Heb je nou echt niet door dat ik een geintje maakte?

 7. Koel Hoofd

  Raar, die koperen leidingen zijn ‘s nachts weggehaald maar de treinen bleven wel rijden tot 10:45 terwijl de dienstregeling al om 5u40 wordt opgestart.
  Ze hebben dus 5 uur lang treinen laten rijden terwijl die koperen leidingen weg waren.

 8. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Dat is de magie van Wouter Koolmees. Niets dat die man niet kan.

 9. marco S

  Is er eigenlijk een identificatieplicht bij de handelaren die koper aannemen?
  Dat zou de pakkans voor dieven vergroten i.m.o.

 10. Ome Cees

  @dominee ow ja? Nou ik ben het anders eens met zuster Kee !

 11. Lombokker

  @Scherpschutter

  Shit! Ben ik er toch weer ingetrapt.

 12. Derk van Dorth, oud-NS'er

  Zonder koperkopers zouden er ook geen koperdieven zijn (DvD)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).