Voor het tweede jaar op rij probeert Stichting Behoud Lepelenburg het festival Lepeltje Lepeltje tegen te houden. Dinsdagochtend vindt het kort geding tegen de gemeente Utrecht plaats waarmee de stichting het evenement in Lepelenburg probeert te voorkomen.
Er worden duizenden mensen verwacht op het culturele foodfestival Lepeltje Lepeltje dat van vrijdag 23 tot en met zondag 25 juni moet plaatsvinden. Reden voor de Stichting Behoud Lepelenburg om naar de rechter te stappen. Vorig jaar moest de voorzieningenrechter er ook aan te pas komen, ook toen probeerde de stichting het festival tegen te houden.
Jan Verheugen sprak vorig jaar namens de stichting met DUIC, zijn bezwaar richtte zich op de natuurvernietiging die plaats zou vinden door dit evenement. De rechter ging toen niet mee in de argumenten van de klagers, het festival kon gewoon plaatsvinden.
Of Stichting Behoud Lepelenburg nu andere argumenten heeft om de rechter te overtuigen is niet bekend. DUIC heeft meerdere malen om een reactie gevraagd, maar niet gekregen. Een woordvoerder van Lepeltje Lepeltje laat weten het kort geding met vertrouwen tegemoet te zien.
26 Reacties
Reagerenkansloos.
Pretpark Utrecht.
Wat een ontzettend zielige mensen van Stichting Behoud Lepelenburg. Laat Lepeltje Lepeltje lekker hun festival houden en ga iets zinnings doen met je leven ipv protesteren tegen een leuk festival met verschillende toffe artiesten (Jibber Jabber & the Jams, Project Bongo en Supermoon).
Beginnen die kleuters weer. Sjongejonge. Fijn. Kost die omwonenden alleen maar geld aan proceskosten. Ze worden nu ook weer in het ongelijk gesteld. Daarnaast spreekt hier zogenaamd een stichting die in feite niets meer is dan de mond van 1 persoon (en wat aanhang). Deze stichting spreekt NIET NAMENS DE BUURT OF OMWONENDEN. De meeste omwonenden zijn gewoon op Lepeltje Lepeltje te vinden en zien dit als een soort van buurtfeest.
Wat is er nu weer? Een beschermde kever? Een uitzonderlijke mossoort?
Een park beschermen waar tot aan de jaren tachtig bebouwing was in de vorm van een houten concertzaal?
Normaal gesproken vind ik helemaal niet dat alles maar moet kunnen in de stad/ het centrum; of dat Utrecht een pretpark wordt. Daar ben ik echt geen fan van, maar in dit geval………………..
Het is een relaxed festival waar mensen komen om te kletsen en om een hapje en een drankje te doen. Af en toe is er een bandje dat muziek maakt, maar dat zijn er echt maar een paar per dag. De versterking staat erg zacht.
In het Lepelenburg zijn maar een aantal activiteiten te vinden gespreid over een maand of 8. De meeste activiteiten zijn dagacitiviteiten. Een aantal daarvan, ik meen een activiteit of 4, duurt meer dan 1 dag. Deze activiteiten vinden hoofdzakelijk in het weekend plaats. Dan hebben we het met name over de vrijdag en zaterdagavond. Deze omwonenden kunnen niet tegen 4 weekenden muziek per jaar?
Mocht er overlast zijn door opbouwactiviteiten> ga dan gewoon het gesprek met de organisatie en de gemeente aan. Er is zeker te praten over rekening houden met elkaar. Overigens vinden opbouwactiviteiten doorgaans plaats tussen 8 en 17 uur overdag, met uitzondering van misschien de dag voor het evenement begint.
Overigens is er meer sprake van overlast in Lepelenburg als er geen festivals of activiteiten zijn. Het stikt er van de dealers en junks; en zeker in het voorjaar wil de jeugd of het studentenvolk er flink barbecuen.
Ik vind het idee dat het park om 23.30 dicht zou gaan voor publiek best wel een goede optie, maar daar was een grote groep Utrechters het weer niet mee eens.
Natuurvernietiging is wel het allerslechtst mogelijke argument. Welke natuur?
Kunnen ze niet iets verbieden op basis van eenheidsworst en onoriginele festivals. Dat zou een beter argument zijn dan natuurvernietiging.
Stichting NIMBY gaat weer aan de bezigheidstherapie. Ach, het houd ze van de straat en hopelijk ook van het festival.
Wat een negatieve reacties. Misschien hebben de bezwaarmakers toch wel enigszins gelijk. Je kunt nl. niet ontkennen dat er schade aan het terrein komt én dat er voor sommigen echt overlast is. Tegenwoordig schijnt alles te moeten kunnen.
Ik kan me goed voorstellen dat de stichting zich bezorgd gemaakt heeft over de natuur.
Het zou heel goed zijn dat na het feest het terrein goed wordt schoongemaakt en royaal zal worden bemest.
Gras is heel sterk en kan zeker een feest van twee, drie dagen verdragen
.
Leve Lepelenburg, leve het lepelenburg feest!!!!
@ JHM Blom
Normaal gesproken zou u gelijk kunnen hebben; in dit geval niet. Deze stichting (1 persoon) is gewoon een zeiker eerste klas.
Lekker op tijd ook weer met bezwaar maken. Net als vorig jaar: twee weken voor het festival. Dan ben je gewoon een treiteraar. Er had al contact kunnen zijn geweest tussen gemeente, organisator en “stichting” direct na afloop van de vorige editie of nadat via overheidswege de vergunning voor het evenement of de datum voor het evenement openbaar kenbaar zijn gemaakt.
Wederom twee weken voor aanvang van het festival klagen…..dat noemen we sarren, dwarsliggen.
Kan dat 13 in een dozijn festivalletje met de kinderachtige naam niet op het nieuw ingerichte Domplein gehouden worden?
Zegt iemand met een 13 in een dozijnnaam als Sjaak…..
En nee, dit festival, al jaren geleden begonnen in Amersfoort overigens, is qua opzet bedoeld voor een klein stadspark.
Zure ouwe lullen met teveel geld om uit te geven, je zult er maar naast wonen…
@J.H.M. Blom:
“…Tegenwoordig schijnt alles te moeten kunnen…”
Gek, ik heb het idee dat tegenwoordig een kleine minderheid van alles tegen kan houden.
@Kleuter:
“…Ik vind het idee dat het park om 23.30 dicht zou gaan voor publiek best wel een goede optie…”
Wat mij betreft geen goede optie inderdaad, maar los daar van, en meer praktisch: Hoe precies zie je voor je dat het Lepelenburg “gesloten” wordt? Hekken er om heen met een kettingslot?
Stichting Behoud Lepelenburg hoort helemaal geen gesprekspartner te zijn van de gemeente want ze vertegenwoordigen helemaal geen representatieve groep (buurtbewoners). Het is een 5-tal klagers die vrijwel alleen staan in de buurt.
En ach, als we ons dan tich zo bezorgd maken om de natuur heb ik het volgende voorstel: de gemeente onteigend per direct alle woningen die direct aan het park grenzen. Betreffende woningen worden afgebroken en de ontstane ruimte gaat terug naar de natuur in de vorm van extra m2. Daarna zetten we een flink hoog hek om het park en mogen mensen 1 uur per dag het park onder begeleiding van een deskundige gids bezoeken om zich te vergapen aan de schitterende natuur die dan ongetwijfeld snel zal ontstaan.
@Buurtbewoner Cornelissen:
Snel verenigen in Stichting Opheffing Stichting Behoud Lepelenburg dan! 🙂
@ WvR
Dat stadsparken in de nacht gesloten worden is in zo’ beetje iedere grote westerse en Europese stad de gangbare norm. Maar daar heb je vaak wel beheerders die maast het park wonen, maar die zijn, zoals zo’n beetje alles wat maatschappelijk nut heeft onder rechtse druk wegbezuinigd. Het levert geen geld op namelijk.
Dat is ook aan de parken te zien als je ze vergelijkt met de prachtig onderhouden parken in de ons omliggende landen.
En ja, dat kan met een hek of dmv nachtelijke surveillance. Het is dan aan de surveillanten om te bepalen hoe en of ze mensen daadwerkelijk wegsturen en/ of bij grote overlast evt beboeten. Dat is ook al eeuwen de regel in Amelisweerd bijv. . Het lijkt mij niet meer dan normaal dat de nacht er voor de rust is. Zo niet, dan geef he buurtbewoners en dus deze stichting wel munitie om terecht te klagen.?
@Parkje, dat ze het dan weer lekker in Amersfoort houden.
@kleuter
Uiteraard, dat krijg je met rechtse bolwerken die de grote Nederlandse steden zijn, waaronder Utrecht.
En alle grote westerse en europese landen hebben zo’n uitgebreide verzorgingsstaat met bakken aan ontwikkelingshulp en subsidies als er in Nederland zijn.
@Kleuter:
Interessant, wist ik niet. Waarschijnlijk omdat ik toch al nooit zo’n behoefte had om in de holst van de nacht door een park te struinen 🙂
Bij nachtelijke overlast heeft een iedere omwonende het recht om daar aangifte van te doen, dat lijkt me los te staan van de stichting, noch van het al dan niet afsluiten van het park. Afsluiting zou wellicht kunnen helpen tegen overlast, maar ik vermoed dat de nachtelijke bezoekers dan gewoon 10 meter verderop bij de herenbrug of maliebrug gaan zitten.
@Kleuter
Zo is het! Waar is de tijd van de nachtklok gebleven? Iedereen mag na 20.00u zijn huis niet meer uit. Binnenblijven totdat de zon opkomt. Eindelijk rust binnen de singels.
@Parkje: het festival kwam me inderdaad al wat kleinstedelijk voor. Dat het afkomstig is uit Amersfoort verklaart een hoop.
Lekker in Amersfoort blijven zou ik zeggen.
Rare naam overigens: Parkje.
Kan iemand me vertellen wat het verschil is tussen Trek en Lepeltje Lepeltje? Het ene in het Griftpark (stukje groter qua oppervlakte) en het andere op het kleine Lepelenburg. Sluit me bij Sjaak aan dat het Domplein een betere plek is.
Hahaha
Het is ineens niet meer hipster genoeg voor de Utrechters, hahaha, wat een giller. Terwijl alles wat een hipster doet het na-apen van anderen is. Hilarisch. Lepeltje Lepeltje is tenminste een succesvol idee, niet iets waar na 2 jaar de sleet al op zit of waarvan de bedenkers er na 1,5 keer en een aanstaand faillissement op “uitgekeken” zijn, zoals met zoveel hisptershit in Utrecht.