Korte blokkade van distributiecentrum Picnic in Utrecht; tractoren staan nu in de omgeving Korte blokkade van distributiecentrum Picnic in Utrecht; tractoren staan nu in de omgeving

Korte blokkade van distributiecentrum Picnic in Utrecht; tractoren staan nu in de omgeving

Korte blokkade van distributiecentrum Picnic in Utrecht; tractoren staan nu in de omgeving
Foto: Jasper Witte
Een aantal boeren blokkeerde dinsdagochtend in Utrecht de ingang van het distributiecentrum van Picnic. Na een gesprek met de politie is besloten de tractoren weer voor de toegangsweg weg te halen.

Een aantal boeren blokkeerde dinsdagochtend in Utrecht de ingang van het distributiecentrum van Picnic. Na een gesprek met de politie is besloten de tractoren weer voor de toegangsweg weg te halen.

Er staan momenteel zo’n 15 landbouwvoertuigen rond de hekken van het distributiecentrum van de online-supermarkt aan de Neutronweg. Deze blokkeren niet meer de ingang, maar staan opgesteld in het gras. Ondertussen komen er mondjesmaat steeds meer tractoren bij.

Ook de politie is aanwezig. Agenten zouden aan de demonstranten hebben gevraagd ruimte te maken en daar is gehoor aan gegeven. Eén van de aanwezige boeren heeft aangegeven in de omgeving van het distributiecentrum te blijven, om alsnog een ‘punt te maken’.

Albert Heijn

Maandag werd in Utrecht een distributiecentrum van Albert Heijn geblokkeerd door demonstranten. Volgens de politie worden er vanuit deze plek aan ‘veel’ kwetsbare groepen boodschappen geleverd.

De politie besloot maandag op een gegeven moment over te gaan tot handhaving omdat, naar eigen zeggen, ‘de blokkade al enige tijd gaande was’. “De afweging was dat de aanvoerlijn van voedsel naar zorginstellingen geen gevaar mag lopen.”

Agenten hebben daarom verzocht de blokkade op te heffen en duidelijk gemaakt dat er anders gehandhaafd zou worden. De actievoerders gaven vervolgens gehoor aan deze oproep.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Het valt me op dat de RABO bank, die decennia lang goudgeld heeft verdient als aanjager van het vervuilende boerenbedrijfsmodel nu muisstil en onzichtbaar is. Was het niet logischer geweest als de boeren met hun tractoren de Croeselaan een tijdje blokkeren om deze bank de aandacht te geven die ze verdient?

 2. Wies

  Ik vind dat dierenactivisten nu een vrijbrief hebben om de koeien, kippen en varkens uit de stallen van deze boeren te laten ontsnappen. Volgens boeren is iedere vorm van protesteren gerechtvaardigd voor het leed dat hen wordt aangedaan. Het wordt daarom tijd dat zij voorzien worden van tegenacties tegen het leed dat zij dieren aandoen.

 3. Hans

  Goeie suggestie van Baliekluiver! Mijn sympathie voor het actievoerend deel van de boeren zou daarmee beslist een boost krijgen. Nu is dat tot vrijwel nul gedaald. De protesterende boeren zijn nu natuurlijk op een dwaalspoor geraakt met hun blokkades van distributiecentra. Moeten ze niet doen want ze schaden hiermee de gewone burger. Ze verspelen hiermee dus in no-time de welwillendheid van het grote publiek wat immers de link distributiecentra-oneerlijke tarieven-schuldenopbouw in samenhang met schaalvergroting niet snapt. Bovendien trekt dit soort blokkades van distributiecentra beroepstuig aan wat ook achter Willem Engel en dergelijke aantrok om eens even flink de beest uit te hangen. Niet best voor het aanzien van de op zichzelf respectabele boerenstand. Dus ja: laten die boeren hun bank eens in het zonnetje zetten. Dan komt de wortel van het probleem c.q. kwaad wat meer in zicht.

 4. Lombokker

  @Baliekluiver

  De bank blokkeren met een trekker die is gekocht dankzij een lening bij diezelfde bank?
  Nou nee, dat lijkt mij niet logisch.

 5. Janah

  De boeren weten heel goed waar ze wel en waar ze niet moeten blokkeren. De macht van het geld is zelfs sterker dan de macht van de tractor.

 6. Marcel 59

  Goede zaak, dat de blokkade bij Picnic beëindigd is. Je zou maar afhankelijk zijn van bezorging aan huis, omdat je zelf niet meer naar de supermarkt kan. Gisteren zelf nog even wat boodschappen gehaald voor een oudere dame uit de buurt, omdat de bezorgdienst van AH niet kon rijden, en pas volgende week weer langs komt. Niet dat ik daarmee zit, graag gedaan zelfs. Toch wel even een puntje voor de betreffende boeren om over na te denken.

 7. Confusius

  @ Marcel 59

  Dat nadenken is nu net een probleempje bij de gemiddelde industrieel (ze noemen zichzelf boer).

  We mogen ze geen enkele kritiek geven. We mogen niet benoemen dat ze met veel gif werken (ze noemen het zelf gewasbeschermers) en we mogen niet benoemen dat ze dieren niet als dier zien, maar als product.

  De boeren zijn deels de eigen schuldige aan deze problematiek. Hun eigen lobbyclubs en hun eigen CDA hebben altijd voor schaalvergroting gepleit. Deze schaalvergroting brengt problemen met zich mee en met heeft altijd met dollartekens deze proberen op te lossen met niet werkende technologische oplossingen. Daarnaast is het de vleeshandel, de melkhandel en de veevoerhandel die slechte prijzen betaald aan de boer en ze een vieze, vervuilende en verkeerde werkwijze oplegt, met geen respect voor dier, mens en milieu. Ook de Rabobank heeft in ruil voor leningen boeren een onhoudbaar model (voor de wereld en financieel) opgelegd.

  Het rare is dat juist deze partijen achter deze protesten zitten, terwijl de boeren juist daar hun verhaal moeten gaan halen. ZIJ hebben de boeren voorgelogen en opgelicht. Het wordt tijd dat dat de boeren zich niet meer voor dit karretje laten spannen.

 8. Janah

  @Marcel59 Zich voor andermans kar laten spannen zit in het dna van de boeren. Ook het Forum voor Democratie maakt daar dankbaar gebruik van.

 9. Lombokker

  @Confiusius

  U bent hier (opnieuw) grote onzin aan het verkondigen.

  Wereldwijd gezien is de Nederlandse agrarische sector een van de meest duurzame en milieuvriendelijke, wat overigens mede te danken is aan kritische consumenten en diverse activistische groeperingen zoals Wakker Dier. Leest u anders even wat Louise Fresco daarover onlangs nog heeft geschreven in NRC (2 min leestijd):
  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/26/een-grote-tuin-tussen-bebouwde-stroken-a4134685

  Dat ze ondanks dat toch slecht betaald worden is niet de schuld van de vleeshandel, de melkhandel en de veevoerhandel; maar van de grootwinkelbedrijven die in hun prijzenoorlog zo goedkoop mogelijk willen inkopen En indirect ook van de Nederlandse consumenten (dus u en ik) die graag zo weinig mogelijk voor hun boodschappen betalen.
  https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/4749371/boeren-supermarkten-prijzen

 10. Confusius

  @ Lombokker

  Op punt 2 reagerend:

  Onjuist> niet de consument bepaald de prijs maar de industrie en de tussenhandel> ook niet oer sé het eindpunt> de super. Dit is propaganda vanuit de industrieel-boeren-lobby (waar je intrapt).

  Punt 1), dat je het meest (nog wat) van de wereld bent maakt nog steeds niet dat je duurzaam, diervriendelijk of whatever bezig bent, alleen dat je het beter doet dan de nog slechteren.

  Ik verspreid dus helemaal geen onzin> jij legt mij woorden in de mond.

 11. Lombokker

  @Confiusius

  Om even in uw redenering mee te gaan; onze boeren zijn niet de beste, maar de minst slechte als het aankomt op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Ook prima, het kan altijd beter.
  Maar hoe je het ook bekijkt, als de boeren hier in Nederland de nek wordt omgedraaid, liggen er straks in de supermarkt producten die qua duurzaamheid en milieuvriendelijkheid lager scoren dan dat nu het geval is. Is dat wat we willen?

  Wat betreft de prijsvorming van agrarische producten; daar ligt de ‘macht’ toch echt bij de grootwinkelbedrijven, en ook nog over meer dan alleen maar de prijzen:
  https://www.bnnvara.nl/zembla/audio/572235

 12. Confusius

  @ Lombokker

  De discussie gaat erover dat er te veel stikstofuitstoot in NEDERLAND is en dat er te veel boeren in NEDERLAND zijn.

  Helaas gaat de discussie niet om diervriendelijkheid of milieuvriendelijkheid in het buitenland. Maak je jezelf daar druk over, moet je daar actie voor gaan voeren. Ook nu al aangezien 60-80% van het eten en vlees uit het buitenland komt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).