Kosten voor rechtszaken ja-ja-stickers in Utrecht lopen op tot ruim 100.000 euro Kosten voor rechtszaken ja-ja-stickers in Utrecht lopen op tot ruim 100.000 euro

Kosten voor rechtszaken ja-ja-stickers in Utrecht lopen op tot ruim 100.000 euro

Kosten voor rechtszaken ja-ja-stickers in Utrecht lopen op tot ruim 100.000 euro
De juridische kosten die de gemeente Utrecht heeft gemaakt voor de rechtszaken over de invoering van de ja-ja-sticker zijn opgelopen tot ruim een ton. De Hoge Raad oordeelde in september dat de invoering van de ja-ja-sticker door de gemeente Utrecht onrechtmatig was.

De juridische kosten die de gemeente Utrecht heeft gemaakt voor de rechtszaken over de invoering van de ja-ja-sticker zijn opgelopen tot ruim een ton. De Hoge Raad oordeelde in september dat de invoering van de ja-ja-sticker door de gemeente Utrecht onrechtmatig was.

Utrecht was de eerste gemeente waarin de ja-ja-sticker – waarmee bewoners actief moeten aangeven dat ze drukwerk willen ontvangen – niet alleen gold voor reclamefolders, maar ook voor huis-aan-huiskranten. De regel ging in op 1 januari 2020, maar Stadsblad Utrecht stapte destijds naar de rechter. De krant was het niet eens met de uitspraak omdat hun voortbestaan daardoor mogelijk in gevaar kwam.

De rechter gaf Stadsblad Utrecht in hoger beroep gelijk. Het systeem zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin de vrijheid van meningsuiting – waaronder de persvrijheid – wordt beschermd. De gemeente besloot de regel vervolgens aan te passen, maar ging bij de Hoge Raad wel in cassatie tegen de uitspraak.

De Hoge Raad oordeelde in september dat de cassatie van de gemeente niet slaagt en deed de klachten van de gemeente af als ‘zonder inhoudelijke motivering’. Stadsblad Utrecht, dat de zaak begon, bestaat inmiddels niet meer, maar uitgever DPG voert nog wel een bodemprocedure tegen de gemeente. DPG eist daarin een schadevergoeding, maar hoeveel ze eisen is niet bekend.

Kosten

De Utrechtse VVD en Stadsbelang Utrecht stelden het college in september vragen over de gang van zaken. Uit de antwoorden op die vragen wordt nu duidelijk dat de kosten voor de juridische procedure zijn opgelopen tot 111.750 euro. Het gaat dan om kosten voor de verschillende procedures, het cassatieadvies en de bodemprocedure die nu nog loopt. De uren van onder meer de juridisch adviseurs en beleidsmedewerkers van de gemeente zijn in dat bedrag niet meegerekend.

Het college zegt teleurgesteld te zijn in de uitspraak van de Hoge Raad, ‘ook omdat deze niet verder gemotiveerd wordt’. “Door de uitspraak kunnen we niet de door ons beoogde papierbesparing en een lagere belasting van het milieu behalen.”

Cassatieadvies

Verder stelt het college dat de uitspraak van tevoren niet gemakkelijk te voorspellen was, omdat een dergelijk systeem nooit eerder was ingevoerd in Nederland. Zowel het Europees Hof voor de Rechten van de Mens als de Hoge raad beslisten nog niet eerder over een vergelijkbaar geval, waardoor ook geen jurisprudentie voor handen was.

“Bij de afweging om in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof hebben we cassatieadvies ingewonnen. […] Op basis van het cassatieadvies waren wij van mening dat er goede gronden waren om in cassatie te gaan.”

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Rob H.

    Valt reclame ook onder de vrijheid van meningsuiting?

  2. Scherpschutter

    Man man man. Hoe volstrekt nutteloos kan een organisatie wel niet zijn… Tonnen aan kosten voor iets triviaals als brievenbusstickers, die iedere Utrechter ook prima zelf op zijn of haar brievenbus kan plakken. Of niet.

    Als we niet uitkijken wint de gemeente Utrecht het nog van Amsterdam qua bestuurlijke linkse totaal-gekte. Het loopt de spuigaten uit hier.

  3. Aniwe

    Ach wat doet het er toe…. Gemeente Utrecht heeft tenslotte geld zat.

  4. K.

    @SS Waar maakt u zich druk over? U woont hier, naar eigen zeggen, niet meer.
    Wilt u dan zich ook onthouden van aanwijzende bijwoorden als hier? U kan zich beter druk maken over uw eigen omgeving. Persoonlijk denk ik dat daar best veel winst te behalen valt, zowel voor u als voor de DUIC-lezer.

  5. Jeroen

    @SS Tonnen? Volgens mij net iets meer dat 1 ton. Wat hier trouwens ‘links’ aan is ontgaat me totaal. Vond het een prima initiatief van gemeente om de bewoners op een slimme manier wat beter te beschermen tegen al dat ongevraagde drukwerk. Vind het nog steeds de omgekeerdere wereld; als je niets doet krijg je dus al die ongewenste troep in de bus. Dus nu moet er toch weer zo’n ontsierende sticker op de brievenbus. En weer veel verspilling van papier dat bij de meeste mensen ongelezen op de afvalberg terecht komt. Maar dat is natuurlijk een erg links standpunt …

  6. Scherpschutter

    @Jeroen

    “Uit de antwoorden op die vragen wordt nu duidelijk dat de kosten voor de juridische procedure zijn opgelopen tot 111.750 euro. Het gaat dan om kosten voor de verschillende procedures, het cassatieadvies en de bodemprocedure die nu nog loopt. De uren van onder meer de juridisch adviseurs en beleidsmedewerkers van de gemeente zijn in dat bedrag niet meegerekend.”

    Zie laatste zin. Het gaat om tonnen.

    Verder; zit niet zo te zaniken en plak een bloody sticker van 20 cent op je brievenbus om je intenties duidelijk te maken. Of niet. Hoe moeilijk is het?

  7. RABE

    Ze weten bij de gemeente het afvoer putje nog steeds te vinden.

  8. Koel Hoofd

    Tja, D66 en GL moesten en zouden als goede duurzaamheidsdictators betaamd hun zin krijgen.
    De rechter deelt ze daarvoor herhaalde malen een tik uit, maar D66/GL is hardleerse combi die Utrecht al vele tientallen miljoenen heeft gekost en de stad gestaag verder naar de rand van de duurzame financiele afgrond drijft.

    16 maart 2022 kunnen we daar op democratische wijze iets aan doen.

  9. Bromsnor

    Bromsnor ziet niet wat commerciële rommel door de brievenbus douwen te maken heeft met vrijheid van meningsuiting. Bromsnor is blij met de “opt-in” voor de postgleuf.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).