Krakers moeten na meer dan tien jaar vertrekken bij begraafplaats - De Utrechtse Internet Courant Krakers moeten na meer dan tien jaar vertrekken bij begraafplaats - De Utrechtse Internet Courant

Krakers moeten na meer dan tien jaar vertrekken bij begraafplaats

Krakers moeten na meer dan tien jaar vertrekken bij begraafplaats
Het voormalige terrein van Wijkpost Oost aan de Prinsesselaan. Foto: DUIC
De krakers die het voormalige terrein van Wijkpost Oost aan de Prinsesselaan gebruiken moeten nu toch echt verdwijnen. Dat schrijft wethouder Victor Everhardt in een brief aan de raad.

De krakers die het voormalige terrein van Wijkpost Oost aan de Prinsesselaan gebruiken moeten nu toch echt verdwijnen. Dat schrijft wethouder Victor Everhardt in een brief aan de raad.

Het perceel waar de krakers zitten grenst aan begraafplaats St. Barbara, en is in 2016 verkocht aan het kerkhof. St. Barbara wil op de plek parkeerplaatsen en een crematorium bouwen. In de koopovereenkomst is afgesproken dat de gemeente ervoor moet zorgen dat krakers niet meer op het terrein aanwezig zijn wanneer het wordt overgedragen.

De wethouder schrijft verder dat de gemeente diverse mogelijkheden heeft onderzocht om de krakers van een andere locatie te voorzien. Zo zijn er een aantal alternatieve verblijfplekken aangeboden, maar deze zijn allemaal geweigerd.

Marcel Hendrikse, één van de krakers, zei eerder tegen het AD dat hij op zijn terrein diverse maatschappelijk projecten met statushouders en werklozen draait. Daarnaast begeleidt hij al jaren een psychiatrisch patiënte.

Alternatieven

De alternatieven die door de gemeente werden geboden voldeden volgens Hendrikse niet. “Bij sommige woningen was niet eens ruimte een matrasje er bij te leggen, noodzakelijk omdat ze (de psychiatrische patiënt, red.) niet alleen kan blijven. Ik vind wel een plek in een woongroep bijvoorbeeld, maar mijn cliënte moet echt onderdak hebben om geen terugval te krijgen. Daar laat de gemeente een steek vallen”, aldus Hendrikse tegen het dagblad.

Wethouder Everhardt schrijft: “Hoewel de gemeente en het buurtteam zich hebben ingespannen, kan de gemeente nu niets anders doen dan overgaan tot ontruiming. Wij betreuren zeer dat het zo ver heeft moeten komen.”

2014
Het terrein is sinds 2006 gekraakt. In 2014 kregen de krakers ook al te horen dat ze moesten verdwijnen. Het gebouw en perceel moesten toen ook al plaatsmaken voor parkeerplekken. De verkoop is toen uiteindelijk niet doorgegaan.

9 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Daar zijn ze dus 10 jaar te laat mee. Had al veel eerder gemoeten.

 2. Katja

  Crematorium mocht toch niet ?

 3. cas

  Ze hebben 10 jaar daar op de pof kunnen leven… Dan mag je gewoon niet meer zeuren, maar vriendelijk vertrekken en alles schoon achterlaten.

 4. Schoen

  @ Cas

  Op welke pof hebben ze dan precies geleefd?

  Het is een plek met gebouwen die aan het verpauperen waren, omdat er simpelweg niks mee gedaan werd. De begraafplaats heeft ze ook al meer dan 10 jaar niet nodig gehad of opgeëist.

 5. Angelique

  @Schoen
  op de pof van het kerkhof uiteraard, dat geen huur heeft gevraagd voor een uiterst waardevol stukje grond.

 6. bee

  je weet dat als je iets kraakt er op een gegeven moment toch uit moet.
  en dat moment is nu gekomen.

 7. Poes

  @ Angelique

  Dat het Kerkhof niks met de grond heeft gedaan wil niet zeggen dat de krakers op de pof hebben geleefd. De boel niet exploiteren is iets anders dan dat anderen op jouw kosten meeliften. Dat hebben ze niet gedaan. Eigen keus van de begraafplaats derhalve.

 8. Harry

  Crematorium? Is GL akkoord met een mega openhaard in Utrecht Oost? En al dat fijnstof dan?

  Sinds de VVD het kraakverbod heeft ingevoerd en samen met wat andere partijen de publieke sector heeft afgebroken rest ons straks alleen nog wat mantelzorg van krakers en werklozen. Een meevaller hebben we wel. Het aantal krakers en werklozen zal alleen maar toenemen. Nu maar hopen dat ze ons straks gratis willen verzorgen.

 9. Massegast

  Ja, brullen! Een mega open haard. Maar daar weet Utrecht-Oost toch wel raad mee. Advocaat Tomlow zit nota bene om de hoek. Ook om de hoek ben ik geboren, in het aloude Ooievaartje natuurlijk. Als het crematorium er komt, dan kan ik er later – maar daar gaan hogere instanties over – op dezelfde plek hemelen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).