Krakers Croeselaan negeren ultimatum van gemeente Utrecht; ‘Pak eerst de andere leegstand aan’ Krakers Croeselaan negeren ultimatum van gemeente Utrecht; ‘Pak eerst de andere leegstand aan’

Krakers Croeselaan negeren ultimatum van gemeente Utrecht; ‘Pak eerst de andere leegstand aan’

Krakers Croeselaan negeren ultimatum van gemeente Utrecht; ‘Pak eerst de andere leegstand aan’
Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht had tegen de krakers aan de Croeselaan gezegd dat ze uiterlijk vrijdagochtend moesten vertrekken, maar hier is geen gehoor aan gegeven. Daarom wordt nu een civiele procedure gestart. De krakers laten weten bereid te zijn hun spullen te pakken zodra eerst de andere leegstaande woningen in het rijtje worden gevuld.

De gemeente Utrecht had tegen de krakers aan de Croeselaan gezegd dat ze uiterlijk vrijdagochtend moesten vertrekken, maar hier is geen gehoor aan gegeven. Daarom wordt nu een civiele procedure gestart. De krakers laten weten bereid te zijn hun spullen te pakken zodra eerst de andere leegstaande woningen in het rijtje worden gevuld.

De woningen aan de Croeselaan worden op termijn gesloopt vanwege de herinrichting van het gebied. De huizen zijn sinds medio 2022 eigendom van de gemeente Utrecht en tot eind maart van dit jaar in bruikleen gegeven via leegstandsbeheer. Het idee was dat er vanaf begin april kwetsbare doelgroepen, zoals bijvoorbeeld statushouders, werden opgevangen maar het hele ‘matchingproces’ duurde langer dan verwacht, waardoor de woningen tijdelijk leegstonden.

Heterdaad

Zondag 13 augustus werden tijdens het Woonprotest vier huizen gekraakt. Het college van B&W schrijft dat de huizen twee dagen eerder, dus op vrijdag 11 augustus, toegewezen zijn aan woningzoekenden. Daarna zouden de huurders het contract tekenen en de woningen gereed worden gemaakt door ze bijvoorbeeld in te richten. De krakers gaven eerder al aan het ‘frappant’ te vinden dat er pas actie werd ondernomen nadat zij in de panden zaten.

Het Openbaar Ministerie (OM) kon op 13 augustus volgens de gemeente niet met zekerheid zeggen dat het om een heterdaadsituatie ging, waardoor de panden niet direct ontruimd konden worden. De gemeente heeft vervolgens in een gesprek met de krakers aangegeven dat ze vrijdag 18 augustus voor 09.00 uur moesten vertrekken, maar dit is niet gebeurd.

Procedure

Omdat de panden volgens de gemeente ‘oneigenlijk’ worden gebruikt, wordt nu een civiele procedure gestart. “Hierdoor kan een rechterlijke toets plaatsvinden met voor de gemeente als doel dat de panden op korte termijn gebruikt kunnen worden door de beoogde huurders. Om deze procedure te ondersteunen, overweegt de gemeente aangifte te doen”, schrijft het college.

Een woordvoerder van de krakers zegt het tot slot opmerkelijk te vinden dat er nu mensen zijn gevonden voor specifiek ‘hun’ panden. “Er staan nog tien woningen leeg in dit rijtje. Als die andere panden gevuld worden zijn wij best bereid onze spullen te pakken, maar daar doet de gemeente niks aan.”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Vlinder

  De krakers hebben helemaal gelijk! Uitstekende actie.

 2. homie

  Goed zo. Poot stijf houden.
  Mensen die het mijn/dijn verhaal aanhangen en het als een vorm van inbraak zien zouden zich rekenschap moeten geven dat er tegenwoordig op geen enkele manier druk word uitgeoefend op politiek/maatschappelijk niveau om de woningnood aan te pakken. Herinneren jullie je jan schaefer nog? In gelul kan je niet wonen! Let wel bijna 50 jaar geleden. Er zijn genoeg panden die in die tijd gekraakt zijn en nu prima als woning/leefgemeenschap functioneren. Ander voorbeeld is tivoli op de OG ook via kraken heeft het zijn bestaansrecht gekregen. De politiek is er tegenwoordig voor de investeerders en hun rendementen . Niet voor verpleegster;leraar; agent etc. Op funda zijn de debiele prijzen te bewoderen.

 3. Hetty

  Deze panden zijn oneigenlijk onteigend door de gemeente Utrecht !!! Krakers hebben groot gelijk !

 4. Marcel

  Het is dus gewoon geworden dat je andermans eigendom in beslag neemt en “ ongehoorzaam “ bent als je aangezegd wordt dat je weg moet gaan. Dit is wat in Nederland gewoon gaat/is geworden. Zelfs 3 reaguurders die het er mee eens zijn. Jatten is verboden in welke vorm dan ook.

 5. Peter

  “De krakers laten weten bereid te zijn hun spullen te pakken zodra eerst de andere leegstaande woningen in het rijtje worden gevuld.”

  Goeie actie!

 6. Jan Willem

  @ marcel.

  De huizen staan er nog, dus om dit nu jatten te noemen..
  Ooit een kraker weg zien lopen met een huis op zijn rug?

 7. Bas

  Hulde aan de krakers- laat de gemeente eens het leegstaande vastgoed bekijken en een plan maken dit om te zetten in woningen, sociale huur etc. Met spoed! En tot die tijd: ga zo door krakers!

 8. Nico

  Herhaling, bkijf van een ander ze spullen af want het is niet van jou. Iets dat een ieder wel geleerd heeft toen hij of zij klein was. Dus haal deze krakers er uit en willen ze niet dan maar voelen want oppakken leverd extra werk en misschien taakstrafje op. Willen ze niet hard aangepakt worden is dat simpel te voorkomen. Gewoon vertrekken en zoniet dan ook niet zeuren als het misschien wat pijn doet.

 9. Marco

  “Jatten is verboden”, zegt hier een stadsgenoot. Gebouwen laten leegstaan voor persoonlijk gewin, ten tijde van woningnood, is wel legaal. Hoog tijd dus om de wet aan te passen?
  Een huis is om in te wonen, niet iets om rijk van te worden.

 10. BO

  @Nico en Marcel
  Ik denk dat je dit beter kunt scharen onder burgerlijke ongehoorzaamheid. https://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerlijke_ongehoorzaamheid
  Daar wordt een samenleving doorgaans alleen maar beter van.

  De gemeente verzaakt blijkbaar in het leegstandsbeheer. Een taak die ze met de Wet Kraken en Leegstand (waarmee kraken strafbaar werd in 2010) zeer serieus zouden moeten nemen. Dus dan is het verdedigbaar dat men toch weer gaat kraken. Als de gemeente haar taak beter had uitgevoerd, was dit niet nodig geweest.

  Ik heb alleen maar bewondering voor krakers die een straf riskeren om hun punt te maken. Ze willen nota bene vertrekken als de leegstaande panden worden gevuld, dus ze doen dit niet voor eigen gewin.

 11. JdV

  Ontruim de panden. Pak de krakers op. Zet ze vast. Breng ze voor de rechter. Verzet bij aanhouding? DNA afnemen. Zorg er voor dat ze op de terrorismelijst worden geplaatst als bonus.

 12. Hans

  Het is een daad van verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid die me aan Rosa Parks doet denken. Zij ‘stal’ – het was in 1955 – een plek in het openbaar vervoer die toegewezen werd aan blanken. Ze was zwart. Ze bleef zitten. Ze zette een beweging in gang! Niet uit eigenbelang maar voor een grotere zaak.
  Hulde aan deze krakers!

 13. W

  Hahaha @jdv, kraken met een terroristisch oogmerk?!
  Weet je wel wat terrorisme is?!
  Het wordt steeds doller hier hahaha

 14. Statler

  De gemeente Utrecht in een morele spagaat. Had voorkomen kunnen worden als de nu gepresenteerde bewonings-plannen al in een veel eerder stadium uitgewerkt waren.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 15. Don

  Was de gemeente maar zo tolerant (laf) als je je fiets verkeerd neerzet in het stationsgebied. Deze wordt zonder ultimatum of pardon opengebroken en afgevoerd.

 16. Statler

  @Hans:
  de moed en inzet van Rosa Parks vergelijken met de krakers op de Croeselaan vind ik watl buiten proportie. Bovendien is de kraakbeweging al heel lang in gang, en is het kraken zelf min of meer juridisch geregeld.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 17. Fiederelsje

  Prima actie van de krakers.

 18. HenQ

  Helemaal eens met deze broodnodige actie – jammer ik dat ik het voorkomen van de krakers zelf met antifa associeer.. Een links-extremistische bewegging die in veel landen al op de terrorismelijst staat. Dus krakers, loos die antifa outfit en trommel veel meer mensen op, en dak boven je hoofd is een basisrecht en deze leegstand en afbraak is onacceptabel. Hoef je niet links voor te zijn om dat in te zien. Ik ben zelf afhankelijk van sociale huur en wie wel eens inlogt op woningnet weet dat het aanbod is echt heel bedroevend is.

 19. Peter Utreg

  @Henq Wat is er mis met antifa? U bent Pro-facisten (profa) soms?

 20. Uuu

  @ HenQ

  “en dak boven je hoofd is een basisrecht en deze leegstand en afbraak is onacceptabel. Hoef je niet links voor te zijn”

  Uhhhhh…..ik weet niet welke school of opleiding jij genoten hebt, maar dat een dak boven je hoofd een basisrecht is en dat leegstand en afbraak onacceptabel zijn is zo links als maar zijn kan.

  Rechts, van, Ja21 Forum, PVV, VVD, CDA en zelfs D’66 en alles wat daar tussen zit, is namelijk voor de markt haar gang laten gaan en voeren politiek die het bedrijfsleven en zij die daar aan verdienen en daar rijk van worden ten goede komt.

  Ook wonen moet volgens hen door de markt geregeld worden en daar mag flink aan verdiend worden; aan iets wat een basisrecht is. Zie daar de grootste oorzaak van een falende woningmarkt op dit moment. Sociale woningbouw is door perverse prikkels van de overheid zelf alleen nog maar bedoeld voor mensen met psychische problemen, ex-daklozen en statushouders etcetera. Daardoor krijg je verregaande gettovorming in slechtere buurten. De partijen verantwoordelijk voor sociale woningbouw (ook marktpartijen) verdienen aan de subsidies die ze voor deze speciale doelgroepen krijgen. De woningen zijn niet meer beschikbaar voor de mensen met een wat kleinere beurs die wel heel belangrijk zijn voor de samenleving. Die zijn aangewezen op de vrije markt, waar nauwelijks nog studio’s of appartementen onder de 950 euro te vinden zijn (eigenlijk niet). Als je 1800 euro-2750 euro netto verdiend kan je dus niet zoveel (rekenmethode is altijd 1/3 van je salaris aan huur uitgeven, dat is nog verstandig namelijk).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).