Krakers Kanaleneiland bezetten nieuwe panden aan Monnetlaan | De Utrechtse Internet Courant Krakers Kanaleneiland bezetten nieuwe panden aan Monnetlaan | De Utrechtse Internet Courant

Krakers Kanaleneiland bezetten nieuwe panden aan Monnetlaan

Krakers Kanaleneiland bezetten nieuwe panden aan Monnetlaan
Het pand van de krakers aan de Monnetlaan. Archiefbeeld DUIC
De krakers uit Kanaleneiland geven hun strijd tegen de tijdelijke leegstand in Kanaleneiland niet op. Daags nadat ze door de rechter zijn gesommeerd om het pand aan de Monnetlaan te verlaten hebben ze het pand ernaast gekraakt.

De krakers uit Kanaleneiland geven hun strijd tegen de tijdelijke leegstand in Kanaleneiland niet op. Daags nadat ze door de rechter zijn gesommeerd om het pand aan de Monnetlaan te verlaten hebben ze het pand ernaast gekraakt.

De eerste acht woningen, Monnetlaan 97-111 werden in april bezet als protest tegen de verbouwing in Kanaleneiland. De verbouwing van 1100 sociale huurwoningen tot grotendeels koop- en huurwoningen is een doorn in het oog van de krakers.

De krakers vinden het beleid van de gemeente en de betrokken partijen racistisch. “Het resultaat is dat bijna duizend gezinnen die zich geen hypotheek of hoge huur kunnen permitteren de stad uit zijn verdreven”, zegt kraker Rogier Meijerink. “Vooral niet- witte gezinnen die plaats maken voor voornamelijk witte gezinnen, puur racistisch beleid dat verpakt wordt als wijkverbetering.”

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
  1. Utrechter

    Het heeft even geduurd maar het werkschuwe criminele kraakvolk heeft het R-woord ook ontdekt. Ga werken en huur of koop een woning net als alle andere eerlijke burgers.

  2. Jansen

    Het kraken zou niet nodig zijn als de politiek niet de zakken van de vastgoedwereld aan het spekken was en alles wat arm en laagopgeleid is uit de stad aan het wegschoppen was.

    Is wel duidelijk dat de politiek er vooral is voor de vastgoedwereld en niet voor haar burgers en inwoners. Zie het beleid uit Den Haag om het puntenstelsel aan te passen. Even voor de duidelijkheid; er wordt nu al rond de vijfjhonderd euro voor een studentenkamer gevraagd en zo goed als alle sociale huurwoningen gaan de deur uit voor de maximale prijs van zevenhonderdentien euro. Ik bedoel maar. Zelfs mensen met een zeer gemiddeld inkomen kunnen dat al niet betalen.

    Dat zijn geen ongelukjes, maar dat is beleid.

  3. W.H. de Groen

    Het clusteren van bepaalde bevolkingsgroepen in een wijk is ook geen succes gebleken.
    Wel mogen we ondertussen constateren dat de gemeente Utrecht steeds minder oog heeft voor de mensen met de lagere en middeninkomens.

    Heel veel huizen vallen momenteel ten prooi aan AIRBNB en inversteringsfondsen die een speculatief oogmerk hebben waarbij de krakers wel degelijk een punt hebben wanneer zij hier aandacht voor vragen..!

    Ik begrijp dan ook dat wanneer gemeentes cq overheid/regering een dergelijke handelswijze blijft bevorderen de weerbaarheid tegen een dergelijk wanbeleid enorm zal gaan toenemen.

    De kraakbeweging van weleer behoort weliswaar tot het verleden, zij het dat er nog steeds mensen vasthouden aan een handelswijze die reeds fors achterhaald is.

    Je mengen in het politieke proces waarbij er voldoende ervaring en kennis aanwezig is om een nieuwe (lokale)beweging/partij te gaan starten lijkt me hierbij de beste optie.

    En daarbij zal het over en weer criminaliseren en stigmatiseren van de kraakbeweging en vastgoedeigenaren ook maar eens geevolueerd mogen gaan worden…!

    Een goed functionerende stad maakt je met zijn allen waarbij onderlinge communicatie heel wat geschillen en misverstanden zouden kunnen oplossen….!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).