Krakers veroordeeld voor actie bij Utrechtse watertoren op de Amsterdamsestraatweg | De Utrechtse Internet Courant Krakers veroordeeld voor actie bij Utrechtse watertoren op de Amsterdamsestraatweg | De Utrechtse Internet Courant

Krakers veroordeeld voor actie bij Utrechtse watertoren op de Amsterdamsestraatweg

Krakers veroordeeld voor actie bij Utrechtse watertoren op de Amsterdamsestraatweg
Zes krakers die vorig jaar oktober de watertoren op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht kraakten zijn door de rechtbank veroordeeld. Eén van hen heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen, de overige vijf moeten een boete van 500 euro betalen.

Zes krakers die vorig jaar oktober de watertoren op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht kraakten zijn door de rechtbank veroordeeld. Eén van hen heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen, de overige vijf moeten een boete van 500 euro betalen.

Op 1 oktober hebben de krakers het hek en de deuren van de watertoren geforceerd waarna ze naar binnen zijn gegaan. De krakers hebben vanuit het gebouw een spandoek opgehangen met de tekst ‘Fuck het kraakverbod’. Na vier uur zijn de zes door een speciale eenheid van de politie gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau.

De krakers protesteerden met deze actie tegen het in hun ogen onrechtvaardige kraakverbod. De betrokkenen lieten tijdens de kraak weten: “De wet Kraken en Leegstand is de afgelopen 7 jaar op meerdere fronten juridisch uitgekleed en dient inmiddels geen enkel nut meer. Voorts is de legitimiteit van kraken alleen maar groter geworden. Idioot lange wachtlijsten voor sociale huur, afbraak van betaalbare huisvesting en speculatie zijn enkele voorbeelden hiervan. […] Zolang leegstand en woningnood naast elkaar blijven bestaan, zullen ze voor ons altijd een legitieme reden zijn om te kraken.”

De watertoren staat al jaren leeg. Er zouden plannen liggen voor een transformatie naar woningen en horeca, maar die plannen zijn tot op heden nog niet uitgevoerd.

‘Opkomen voor idealen’

De rechtbank is het niet eens met de stelling dat het kraken van de watertoren niet moet worden bestraft omdat dit onderdeel zou zijn geweest van een demonstratie. De rechtbank laat weten: “Het staat de krakers vrij om deel te nemen aan demonstraties en op te komen voor hun idealen, maar die idealen vormen geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten.”

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat er geen sprake is van ernstige schade aan de gekraakte watertoren. Omdat één van de krakers eerder veroordeeld is voor kraken krijgt hij een gevangenisstraf van 7 dagen opgelegd. Ook moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf uitzitten. De rest moet een boete betalen.

4 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  “People over profit”, maar zelf de ontvangende hand van een enorme “profit” zijn door ergens in te breken en er -gratis- te gaan wonen is dan uiteraard wel weer volkomen bon ton…? Ik vind het maar een vreemd volkje, die krakers.

  Buitengewoon milde straffen weer trouwens, voor iets dat in essentie gewoon inbraak is, en dan ook nog gekoppeld aan een anti-staatsrechtelijk standpunt dat een duidelijk crimineel voornemen verraadt (“we vinden kraken altijd legitiem zolang er woningnood is) om in de toekomst opnieuw de wet te overtreden.

  Paar honderd eurootjes en 7 dagen de bak in. Jee rechter, mogen deze criminelen de volgende keer even iets pittiger gestraft worden zeg? Voor dat bedragje huur je nog niet eens een maand een sociaal huurwoninkje….

 2. Anna

  Beter bewoond dan leegstaand. Misschien kan de overheid en gemeente, bedrijven eens wat milder zijn qua prijzen. Nu staan er panden maanden leeg omdat de hoofdprijs gevraagd wordt, En sociaal wonen is niet meer sociaal net als de groep die iets meer kan betalen maar ook te duur woont. Of niet kan verhuizen omdat er niks is, Natuurlijk blijf je van andermans spullen af , toch vind ik het niet vreemd dat panden nu gekraakt worden.

 3. Michiel

  Het is markt-technisch niet echt logisch dat (bewoonbare) panden maanden leeg zouden staan omdat “men de hoofdprijs vraagt”. Met een leeg pand verdien je namelijk niets. Het bewoonbaar maken van de watertoren kost ongetwijfeld een flinke berg geld. Het zijn uiteraard niet de krakerstypes die bereid zijn daadwerkelijk tijd en geld te investeren om een pand bewoonbaar te maken. Als we deze site mogen geloven gaat er toch dit jaar begonnen worden met de verbouwing: http://www.watertoren.nu/
  Ongetwijfeld zullen de krakerstypes dan weer klagen dat de woningen te duur zijn want het is natuurlijk nooit goed.

 4. Vingervlug

  @anna, waarom dan?
  Als ik een pand heb die ik leeg wil houden dan is dat mijn keuze.
  En er zijn wel woningen te vinden, alleen krakers gaan niet een leeg pand kraken in bv Benschop.
  Ze willen gewoon op leuke lokaties inde stad wonen voor niks of veel te weinig

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).