Krakers vertrekken uit panden Croeselaan in Utrecht om plaats te maken voor andere bewoners Krakers vertrekken uit panden Croeselaan in Utrecht om plaats te maken voor andere bewoners

Krakers vertrekken uit panden Croeselaan in Utrecht om plaats te maken voor andere bewoners

Krakers vertrekken uit panden Croeselaan in Utrecht om plaats te maken voor andere bewoners
Een van de krakers aan de Croeselaan
De krakers vertrekken vrijdag 1 september uit de panden aan de Croeselaan in Utrecht. Ze willen hiermee plaatsmaken voor andere bewoners. De krakers wilden pas vertrekken als de gemeente kon bewijzen dat er na hun vertrek ook daadwerkelijk bewoning zou plaatsvinden.

De krakers vertrekken vrijdag 1 september uit de panden aan de Croeselaan in Utrecht. Ze willen hiermee plaatsmaken voor andere bewoners. De krakers wilden pas vertrekken als de gemeente kon bewijzen dat er na hun vertrek ook daadwerkelijk bewoning zou plaatsvinden.

Op zondag 13 augustus werden vier woningen aan de Croeselaan gekraakt. De huizen die op termijn gesloopt moeten worden voor het nieuwbouwproject Beurskwartier stonden toen enkele maanden leeg. Het idee was dat er vanaf begin april kwetsbare doelgroepen, zoals statushouders, zouden komen te wonen maar dat was ten tijde van de kraak nog niet het geval. Dit was ook niet bekend toen de krakers de woningen betraden.

Nadat de woningen gekraakt werden, liet de gemeente dus weten dat de woningen al een bestemming hadden. De krakers wilden hier bewijs voor krijgen, anders zouden ze niet vertrekken. Een ultimatum van de gemeente Utrecht verliep waarna er aangifte werd gedaan. Ter voorbereiding van de rechtszaak kregen de krakers toch stukken in handen waaruit blijkt dat de woningen snel bewoond gaan worden. Daarom hebben ze besloten om op vrijdag 1 september hun spullen te pakken en de woningen op te leveren.

De krakers laten weten: “Wij zijn tevreden met het statement wat we hebben kunnen maken tijdens onze bewoning van de woningen, vanaf en tijdens het woonprotest. We willen nogmaals benadrukken dat deze woningen zijn gekraakt als protest tegen de sloop, verkoop en leegstand van sociale huurwoningen en als protest tegen de sloop van de Croeselaan.”

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Ton

  Wat een prachtige hond !
  (en nog muzikaal ook ?)

 2. buurtbewoner

  hee toetsenist, je speakers staan verkeerd om, of tuinfeestje gehad? 😉

 3. Peter van Zoest

  Mooi. En ga nu maar weer buiten spelen.

 4. Hans

  Op de foto zien we een prachtige huiskamer, gaaf, ruim, mooi gelegen met fantastische openslaande deuren naar een groene buitenruimte. En toch moeten de huizen, waar deze kamer een onderdeel van is, eraan geloven. Ze gaan tegen de wil van haar tot gedwongen vertrek gepreste bewoners tegen de vlakte. Sloop, verkoop en leegstand van sociale huurwoningen. Het is een schandvlek voor de stad.

 5. wollie

  his master’s voice 🐶

 6. Fred

  Bedankt krakers voor deze goede acties ! Nu opweg na de volgende klus !

 7. Wim

  @Hans , kamer ziet er misschien netjes uit maar de bijbehorende utility s zijn verouderd en er komen toch NIEUWE woningen voor in de plaats uiteindelijk waar de meeste mensen dan graag in gaan wonen .

 8. Hans

  Wat zijn in godsnaam ‘bijbehorende utility’s’ Wim en hoe weet je zo zeker dat die zijn verouderd? Wat betekent ‘verouderd’ precies? Al aan de voormalige bewoners gevraagd die gedwongen moesten vertrekken hoe zij dit hebben ervaren?

 9. James

  Waarom konden de voormalige bewoners niet gewoon blijven zitten totdat er definitief gesloopt gaat worden?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).