Krijgt Utrecht nu wel een bedelverbod? Gemeenteraad buigt zich in januari over het onderwerp Krijgt Utrecht nu wel een bedelverbod? Gemeenteraad buigt zich in januari over het onderwerp

Krijgt Utrecht nu wel een bedelverbod? Gemeenteraad buigt zich in januari over het onderwerp

Krijgt Utrecht nu wel een bedelverbod? Gemeenteraad buigt zich in januari over het onderwerp
De Utrechtse gemeenteraadsleden buigen zich begin volgend jaar over de invoering van een tijdelijk bedelverbod. David Bosch van UtrechtNu! heeft het voorstel ingediend en hij wil met het tijdelijke verbod met name optreden tegen overlastgevende bedelaars en georganiseerde bendes.

De Utrechtse gemeenteraadsleden buigen zich begin volgend jaar over de invoering van een tijdelijk bedelverbod. David Bosch van UtrechtNu! heeft het voorstel ingediend en hij wil met het tijdelijke verbod met name optreden tegen overlastgevende bedelaars en georganiseerde bendes.

Bedelen is mogelijk zo oud als de mensheid zelf en de discussie over een bedelverbod in Utrecht lijkt minstens net zo oud. Bosch heeft nu een voorstel ingediend waarmee de gemeenteraadsleden zich kunnen uitspreken over de invoering van een proef op een bedelverbod.

“De afgelopen jaren wordt in Utrecht steeds meer overlast ervaren door bedelaars, onder andere door georganiseerde bendes. Dit voorstel is bedoeld om optreden tegen overlastgevende bedelaars en georganiseerde bendes mogelijk te maken door voor de zomerperiode 2024 een verbod op bedelen in te stellen in de gehele stad.” Bosch wil dat na afloop van de pilot gekeken wordt of het verbod definitief kan worden ingevoerd.

Reactie

In januari wordt het onderwerp behandeld in de gemeenteraad. Het college van B&W heeft nu in aanloop naar dat moment alvast een reactie gegeven op het initiatiefvoorstel. Daarin is onder meer te lezen dat er nu al opgetreden kan worden tegen bedelaars, wanneer zij overlast veroorzaken.

“Daarbij valt te denken aan hinderlijk opdringen, volgen of bewust de weg versperren. Bij aanhoudende overlast kan de burgemeester de veroorzaker een tijdelijk gebiedsverbod opleggen.”

Onderscheid

In de discussies over het onderwerp wordt vaak onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld de bedelbendes uit Oost-Europa en de daklozen die rondhangen in de stad. Dit is ook een punt dat het college van B&W nu weer aankaart in aanloop naar de bespreking van het voorstel van Bosch.

Bij een bedelverbod kan namelijk geen onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende bedelaars. “Wij zijn […] gebonden aan de beginselen van gelijkheid en verbod op discriminatie en er is in de handhaving dan ook beperkt ruimte voor maatwerk.” Wel kan er gebruik gemaakt worden van een zogenoemd escalatiemodel. Hierbij worden personen die bedelen eerst aangesproken en gewaarschuwd, voordat er wordt gehandhaafd. “Wij zijn uiteraard gebonden aan de beginselen van gelijkheid en verbod op discriminatie en er is in de handhaving dan ook beperkt ruimte voor maatwerk.”

Meldingen

Daarnaast schrijft het college dat dit jaar het aantal meldingen over bedelen is toegenomen ten opzichte van 2022, maar dat dit aantal weer lager ligt dan in 2019, 2020 en 2021. “Over het algemeen zien we het aantal meldingen in de zomerperiode toenemen, maar we zien ook uitschieters in andere maanden. In de maand november van dit jaar zijn er bijvoorbeeld meer meldingen binnengekomen dan in één van de zomermaanden.”

Wanneer de gemeenteraad instemt met een tijdelijk bedelverbod wordt dat volgens het college opgevangen binnen de bestaande ‘schaarse’ handhavingscapaciteit. “In de huidige situatie wordt er ook geacteerd op overlastsignalen door handhavers en politie en in de praktijk zal moeten blijken of dit zal toe- of afnemen na het instellen van een verbod. In de evaluatie zal dit punt meegenomen moeten worden.”

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Meneer Wong

  90% is geen bedelaar maar toneelspeler.

 2. Vreemdeling

  Bedelverbod gaat me te ver. Je moet de nepbedelaars gewoon hard aanpakken.

 3. Goed idee !

  Een goed idee, want in Nederland heb je recht op bijstand, of waneer je dit recht niet hebt hoor je ook niet hier te zijn.
  Met geven van geld aan bedelaars stimuleer je passief gedrag en slacht offer gedrag rol. Bovendien zijn er veel bendes die deze bedelaars mishandelen en hun geld afpakken.
  In arme landen zie je dat ze vaak nog een dienst leveren voor de vraag om geld.
  Iedereen die hier bedelt, meestal uiteraard op drukke onhandige plekken, zou gevraagd moeten worden om hun verblijfsvergunning, en bij bezit ervan verder geholpen na de officiële sociale kanalen. Zoniet dan is uitzetting logisch.

 4. Claire Obscur

  Al enige tijd duikt af een toe een bedelaar op in het “winkelcentrum” Rokade in Zuilen, die gasten hebben niet door dat de meeste mensen in deze buurt zélf geen cent te makken hebben. Ergens wel grappig. Daar zit je dan met je bekertje. En smartphone laatste model 2023, want die hebben de meesten onder dat dekentje.

 5. Twan

  Er is al een verbod op bedel bendes. Bedelen is niks mis mee, de bendes zijn het probleem.

 6. Rene

  De bedelaars uit oost-europa zijn eigenlijk slachtoffers en moeten alles afstaan aan hun bazen. Is dat dan niet een opening? aanpakken van moderne slavernij of zo? Dan pak je het echte probleem aan, de criminelen en laat de daklozen met rust.

 7. Ooginaller

  Een bedelverbod is voor rechts wat een houtkachelverbod voor links is: een heerlijk stokpaardje. Een minuutje nadenken over het onderwerp leert echter dat het symboolpolitiek is. Het handhaven zal geen prio hebben bij de politie. Mochten ze toch worden gearresteerd, dan staan ze een dag later weer buiten. Of zit er anders een andere stakker op hun plekje.

  Er is maar één oplossing voor het bedelprobleem en dat is als we met z’n allen geen geld meer aan die types geven. Dan blijven ze vanzelf weg. Belonen we hen met ‘een eurootje’, dan blijft hun businessmodel winstgevend, en zullen ze gewoon blijven komen. Dus: verbeter de wereld, begin bij uzelf en geef niet.

 8. Rob

  Zijn die bedelaars een probleem? Ik merk dat bijna nooit. Kijk of je denkt dat ze het nodig hebben en geef ze een euro, als je dat kan missen. Bedelen is een beroep, in NL vaak uit nood geboren. Wil je het verbieden, los het dan op een andere manier op. We zijn veel te hard geworden voor de mensen die niet mee kunnen komen.

 9. S

  @clair: zelfs een zuilenaar is nog altijd tig keer rijker dan zo’n bedelaar.

 10. Wies

  In aanvulling op S @Claire: de gemiddelde Zuilenaar rijdt daar lekker op de Fatbike/Golf/Canta/scooter, met iPhone, Canada Goose jas en Red Bull. Dus het zal wel wat meevallen met die armoede ten opzichte van iemand die moet bedelen. Vrolijk kerstfeest.

 11. Betweter

  @Vreemdeling
  Wat is een nep-bedelaar? En wat is een echte bedelaar? Er moet wel een wet zijn om erop te kunnen handhaven. Handhavers kunnen niet zomaar doen waar ze zelf zin in hebben.

  @Twan
  Waar staat dat verbod op bedelbendes dan? Iedereen mag op straat bedelen toch? Er is bij mijn weten geen verbod op georganiseerd bedelen.

 12. Pee

  @S
  Ga maar eens zoeken op hoeveel een bedelaar verdient op 1 dag en herhaal dan nog maar eens wat je zei.

 13. Yoshua

  Belachelijk plan.
  We zouden eerst de criminele veiligelanders gaan helpen aan een toekomst en leuker leven.
  Na tientallen steek en vechtpartijen worden ze opgejaagd en als beesten gezien.
  Zelfs de moskee, het huis van de almachtige, weigert gelovigen die willen douchen, slapen, bidden en eten in de moskee.
  Toch niet te bevatten dat dit kan en mag in Utrecht.
  De mensen die bedelen zijn slachtoffers van mensenhandel.
  Die moet je helpen.
  De georganiseerde bedelaars worden in de meeste steden van Europa opgejaagd en weggestuurd.
  Dat kunnen wij als de stad van Sint-Maarten niet maken.
  Net als de veiligelanders zijn de bedelaars slachtoffers.
  Ze zijn crimineel, ze veroorzaken overlast en ze houden zich nergens aan.
  Toch moet je ze helpen.
  Anders kunnen ze straks nergens meer terecht en dan?

 14. Statler

  Om bedelen niet te stimuleren geef ik niets.

 15. Chantal de Z.

  Ik ervaar persoonlijk meer overlast van die verkapt-Hamas-steunende Palestina-demonstraties door en in de stad.
  Die bedelaars vind ik ontsierend, maar heb er verder geen directe overlast van. Geen geld geven, dan houdt het op. Verbod handhaven? Hahahahahahaha!

 16. S

  Als ieen bedelaar meer verdient dan een zuilenaar snap ik niet dat die zuilenaars ook niet in het centrum gaan zitten bedelen.
  Blijkbaar hebben ze het prima voor elkaar.

 17. Meneer Wong

  @pee: dan moeten ze ook gaan bedelen. Liever klagen ze blijkbaar en stemmen ze pvv

 18. Erik

  Is een straatmuzikant ook geen bedelaar?

 19. BdV

  Als het na die tijdelijke proef net zo’n discussie wordt als in bovenstaande reacties kan een definitief verbod nog even duren.

 20. Binnenstadbewoner

  Enige oplossing om niet overspoeld te geraken door bedelaars is een algeheel en permanent bedeverbod voor de hele stad.

 21. Claire Obscur

  Rob hier denkt écht dat die gasten van die twee euro een maaltijdsalade gaan kopen. Van jou moeten ze het hebben Rob.

 22. Massegast

  Is het woord ‘bedeldwang’ al gevallen? Ik vermoed dat de bedelaars met zachte, dan wel harde dwang daar zitten. Zielig eigenlijk.

 23. Passant

  Nee Rob de bedelaars waar we het nu over hebben is een organisatie met aan het hoofd een zware crimineel die savonds de centen/ zelfs overdag komt afromen .deze groep heeft niets ook al geef je een euro deze word ingenomen . Dus zelfs geen maaltijdsalade .zo zit het!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).