Krijgt Utrecht zaterdag een alternatieve Elfstedentocht? ‘Als het aan mij ligt giet it oan’ Krijgt Utrecht zaterdag een alternatieve Elfstedentocht? ‘Als het aan mij ligt giet it oan’

Krijgt Utrecht zaterdag een alternatieve Elfstedentocht? ‘Als het aan mij ligt giet it oan’

Krijgt Utrecht zaterdag een alternatieve Elfstedentocht? ‘Als het aan mij ligt giet it oan’
Als het aan horecaondernemer Wes Schreutelkamp ligt, krijgt Utrecht zaterdag een alternatieve Elfstedentocht. Deze Elfkroegentocht loopt over de Oudegracht, Catharijnesingel en Weerdsingel.

Als het aan horecaondernemer Wes Schreutelkamp ligt, krijgt Utrecht zaterdag een alternatieve Elfstedentocht. Deze Elfkroegentocht loopt over de Oudegracht, Catharijnesingel en Weerdsingel.

De gemeente kondigde eerder deze week een vaarverbod af voor de singel. Later kwam daar ook een deel van de Oudegracht bij. De hoop is dat er hierdoor later deze week geschaatst kant worden.

Schreutelkamp, onder ander eigenaar van De Rum Club aan de Oudegracht, volgde het nieuws en hield de weersvoorspellingen de afgelopen dagen extra goed in de gaten. Ook hij zag al dat er in de loop van de week misschien geschaatst kan worden in Utrecht.

“Ik had toen al het idee om lekker buiten te gaan staan om bijvoorbeeld warme chocolademelk te verkopen. Het probleem wat dan kan ontstaan is dat mensen zich gaan ophopen en dat wil je nu juist voorkomen. Daarom wilde ik het idee breder trekken.”

Enthousiast

Schreutelkamp benaderde vervolgens een aantal collega’s uit de stad en vroeg of zij mee wilden doen aan een schaatstocht door Utrecht. “Ik kreeg direct heel veel enthousiaste reacties. Alle horecaondernemers zijn nu al een tijd gesloten en missen daardoor de gezelligheid.”

Het kostte dan ook niet veel tijd om tien andere horecazaken bij het plan te betrekken. Naast de Rum Club doet ook Het Muzieklokaal, De Utrechter, Louis Hartlooper Complex, De Heeren van Leeuw, De Vingerhoed, Kaasbar Utrecht, Toque Toque en Beers & Barrels mee.

(Tekst loopt door onder routekaart)

Ook de gemeente is op de hoogte gebracht van het plan, maar zij heeft nog niet gereageerd. “De verkoop van eten en drinken op straat wordt nu gedoogd. Als er straks ijs ligt, komen mensen sowieso wel schaatsen. Met dit plan zorgen we ervoor dat mensen niet op één plek blijven hangen, maar doorgaan naar de volgende horecazaak op de route. Het is ook goed om te zeggen dat het geen officieel evenement is, maar een leuk initiatief voor de Utrechter.”

Kaartje

Schreutelkamp heeft ook al een kaartje gemaakt waarop de route en de deelnemende horecabedrijven te zien zijn. “Andere zaken op de route kunnen natuurlijk aanhaken, alleen maar gezellig!”

Hoe de route precies gaat lopen hangt af van het weer. “De Stadhuisbrug zou nog weleens een probleem kunnen zijn. Het is namelijk maar de vraag of het ijs daaronder dik genoeg gaat zijn. Als de route niet in zijn geheel geschaatst kan worden, passen we de route aan. Als het aan mij ligt giet it sowieso oan.”

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. utrechtsevogel

  Sympathiek en je moet wat als kroegbaas in deze tijden, maar zaterdag kan er nog echt niet geschaatst worden op de Oudegracht.

 2. W.

  @utrechtsevogel: daar merk je na elf kroegen niks meer van

 3. Wim

  GEEN evenementen. Hoe hardleers kan je zijn.

 4. Lachgas

  Kan niet de hele stadsbuitengracht als parcours gebruikt worden. Leuk initiatief.
  Gaan we nieuwe traditie starten.

 5. Nina

  Hoe spijtig ook; dit zal niet mogen van de veiligheidsregio, lijkt mij.

 6. Jeroen

  Dat gaat dus alleen werken als je verkoopt aan mensen die ook echt doorlopen naar de volgende plek. Anders blijft men nog steeds hangen. Dat zie je ook altijd terug bij kroegentochten, of van die festivals op meerdere plekken. Mensen blijven hangen op een plek. Dus , hesje aan, kopen en wegwezen.
  Of dat nou ‘gezellig’ is…

  En dat het verkopen van eten en drinken op straat nu gedoogd wordt, is toch geen reden dat dan maar op steeds meer plekken te doen?
  Volgens mij is het hele corona beleid er op gericht de burger / consument juist NIET te faciliteren om massaal iets te doen. Dat geldt dus ook voor ondernemers.

  Ik begrijp de gemeente op dit moment dan ook niet: hoe kun je wel iedereen aanmoedigen lekker te gaan schaatsen op de grachten en ondertussen de parken leegvegen omdat het te druk zou worden?

 7. Nlz

  Maarreeee, ik tel maar tien deelnemers?

 8. Scherpschutter

  @Wim 10/2/2021 – 11:41

  Er raakt niemand besmet in de buitenlucht. Hoe onwetenschappelijk kun je zijn.

 9. W.A. van Buren

  Je mag toch schaatsen volgens Rutte. Als je de corona regels maar in acht neemt. En als er alleen topschaatsers meedoen is er toch niks aan de hand.

 10. Marinus

  Bekrompen inzicht van deze ondernemers hoor! Eigenlijk onvoorstelbaar dat het nog bestaansrecht heeft met zulke managers.
  Wat snappen ze niet van het zinnetje
  Geen! Evenementen! Triest Eigenlijk alleen maar triest op slot gooien toch beste optie denk ik.

 11. Karel

  @Scherpschutter
  Dat er niemand in de buitenlucht besmet raakt, is een kwaadaardig sprookje dat door Maurice de Hond op zeer onwetenschappelijke wijze in stand wordt gehouden.

 12. René

  In gezonde omstandigheden zou dit fantastisch zijn geweest en had ik mee gedaan.
  Echter, het is verbijsterend, verwerpelijk en schofferend tegenover ziekenhuispersoneel dat de gemeente faciliteert in het creëren van een enorm en onnodig risicovolle situatie door in de eerste plaats een vaarverbod in de Oudegracht af te kondigen. Ik doel op de botbreuken die onvermijdelijk gaan komen.
  Het applaus is een neerbuigende, schouderophalende dikke vinger geworden.

 13. Herman

  Leuk, eindelijk wat leuks doen!
  Gezonde mensen worden hooguit beetje verkouden.
  Maak er een feestje van!

 14. RABE

  Leuk idee hoor. Als de mensen er een beetje verstandig mee omgaan (gewoon volwassen), dan moet het toch lukken.

 15. Scherpschutter

  @Karel 10/2/2021 – 13:49

  “Dat er niemand in de buitenlucht besmet raakt, is een kwaadaardig sprookje dat door Maurice de Hond op zeer onwetenschappelijke wijze in stand wordt gehouden.”

  Ah. Mijnheer is kenner en goed ingelezen in de materie! Dat kan ik waarderen. Doet u mij de wetenschappelijke stukken eventjes waar u zich op baseert, want ik kan ze nergens vinden. Het bewijs dat ik wel kan vinden (peer reviewed studie na peer reviewed studie van over de hele wereld) bewijst namelijk dat 98% van de besmettingen indoor plaatsvindt…

 16. Nlz

  @ scherpschutter 15:48 –> Waarmee je jezelf dus ook direct tegenspreekt. Het is niet zo dat er “niemand” in de buitenlucht besmet wordt. Ja, de kans is aanzienlijk kleiner, maar niet nul.
  Maar goed, zoals al eerder is gebleken, steekhoudende argumenten maken in uw geval weinig uit, dus meer tijd ga ik er niet in stoppen.

  @ RABE –> Daar zit ook gelijk het probleem. Er zijn nog steeds een hoop mensen die er niet verstandig danwel volwassen mee omgaan, waardoor deze ongein helaas een stuk langer duurt dan nodig zou zijn.

 17. Drs P

  Maurice de Hond heeft eigenlijk zelden tot nooit gelijk.

  Zie zijn kwalijke rol in de Deventer moordzaak, zijn nergens op gebaseerde Ipad-scholen en de lijst goes on and on and on. Dat die man nog een platform krijgt is mij een raadsel.

  Via zijn politieke peilingen (die ook nogal afwijken) beïnvloedt hij op kwalijke wijze de verkiezingen. De opkomst van populistische partijen is door zijn niet kloppende peilcijfers wel in een stroomversnelling gekomen.

  De WHO heeft vele rapporten geschreven over besmettingen in de buitenlucht. Het is niet mijn rol als leek om de stoel van een expert te gaan zitten. Dat zouden meer mensen moeten doen (kuch, ik noem geen namen).

 18. Koel Hoofd

  @René, niks meer aan toe te voegen.

 19. Marco Knol

  Stadhuisbrug, altijd een probleem qua ijsvorming. En nu natuurlijk ook de stadskamer. Ik moet eerst nog zien dat dat goed dichtvriest, dat is nog wel een stukje langer dan de Stadhuisbrug.

 20. Lombokker

  Het Bestuur van de Elfstedentocht vind het onverantwoord om deze door te laten gaan. Die willen namelijk niet de oorzaak worden van een derde coronagolf. Ondanks 23 jaar wachten laten die dus het verstand voor het hart gaan.

  Met de verkiezingen in zicht, buitelden opportunistische politici over elkaar heen om te luidkeels melden dat de Elfstedentocht wat hen betreft best wel door mag gaan. Dan is het niet zo vreemd dat de horeca nu ook zijn kans probeert te grijpen om een paar grijpstuivers te verdienen.

  Ik hoop van harte dat dit niet door zal gaan; al is dat niet persoonlijk bedoeld.

 21. Karla

  De gemeente is veel bezorgder om de economie dan om de gezondheid van haar bewoners (je weet wel, die mensen die stemmen, en die belasting betalen en hun geld uitgeven en zorgen voor sociale samenhang en hun huizen in goede staat houden zodat de stad er mooi bijligt) en zal dit dus vooral toejuichen. Want Utreg moet bruisen!

  Niettemin vind ik het echt leuk als er geschaatst kan worden en hoop ik oprecht dat iedereen er van geniet.

 22. Stadsie

  Dit is een ludieke actie mensen. Kalm, wak janken kan altijd nog.

 23. Nina

  @Herman
  “Gezonde mensen worden hooguit een beetje verkouden.”

  Lees je eens goed in, zou ik zeggen. Er zijn helaas tienduizenden voorheen gezonde (zelfs zeer fitte èn jonge) mensen helemaal gesloopt een jaar na een Covid-19 besmetting.

  Dit is geen griepje.

 24. TK

  Ach, een sterk staaltje marketing van de horecaondernemers. Het ijs is, zeker onder de bruggen (en onder HC), absoluut niet sterk genoeg om groepen mensen te houden, en bij het Ledig Erf geldt niet eens een vaarverbod vanwege de werkzaamheden aldaar. Storm in een glas ijs…

 25. JdV

  In de bestrijding van Corona lijkt het mij niet meer dan logisch dat de gemeente een ijsbreker inzet om alle binnenwateren open te breken. Ten koste van alles moet worden voorkomen dat er onnodige reisbewegingen (mensen die heen en weer naar de stad reizen om te gaan schaatsen) plaatsvinden. Ook zal het bij opstap en afstap plaatsen onmogelijk zijn om anderhalve meter afstand te houden.
  Beste mensen u mag al niet eens om 21.30 een rondje om uw eigen huis lopen omdat dit groot gevaar oplevert volgens de overheid. Lijkt me dan toch duidelijk dat een dergelijk evenement al helemaal volledig ongewenst is.

 26. Joris

  Wat een idioot plan, in deze tijd.

 27. BdV

  @SS: Helaas lees ik nergens dat het virus zich iets aantrekt of het meereist op een aerosol deeltje dat zich ergens binnen of ergens buiten bevindt. Dat de kans binnen groter is dan buiten is logisch, aangezien in een afgesloten / slecht geventileerde ruimte het percentage uitgeademde lucht na verloop van tijd steeds groter wordt. Maar waar je ook bent, zorg er gewoon voor dat je niet de lucht inademt die een drager van het virus net heeft uitgeademt.

  Ik heb dus grote twijfels over je stelling dat ‘peer reviewed studie na peer reviewed studie bewijst dat 98% van de besmettingen indoor plaatsvindt’, aangezien er in geen twee studies overeenkomende percentages zijn te vinden. Dat komt alleen voor als de ene peer reviewed studie de andere peer reviewed studie napraat, zoals vaak terug te vinden op websites die verwoede pogingen doen om mensen van hun mening te overtuigen.

 28. Herman

  @Nina, waar haal je die ” tienduizenden gesloopte jonge mensen” vandaan?
  Zeker er zijn gezonde mensen ziek geworden en er zijn er die zelfs nadelige gevolgen op langere termijn hebben, maar tienduizenden?

  En staat dat in verhouding tot de enorme schade aan onze economie, maatschappij, verenigingsleven, cultuur e.d.?

  Stop toch met die angst cultuur.

 29. Bart

  Leuk plan, maar de gemeente vaart nu bewust dagelijks door de gracht om het ijs te breken. Zogenaamd omdat er aan de werven gewerkt wordt, maar dat lijkt mij klinkklare onzin. Hoe dan ook: door dat soort sabotage vanuit het bestuur van de stad geen historische Anton Pieck taferelen op de Oudegracht. Zo jammer.

 30. Vincent

  Ik wil graag meedoen schaatsen in Utrecht

 31. Karla

  @Herman: https://www.ad.nl/binnenland/tienduizenden-jonge-gezonde-mensen-gesloopt-door-corona-ik-neem-afscheid-van-wie-ik-was~a588bc90/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).