Kritiek Ontwikkelgroep Lombok niet gedeeld door Utrechts college | De Utrechtse Internet Courant Kritiek Ontwikkelgroep Lombok niet gedeeld door Utrechts college | De Utrechtse Internet Courant

Kritiek Ontwikkelgroep Lombok niet gedeeld door Utrechts college

Kritiek Ontwikkelgroep Lombok niet gedeeld door Utrechts college
Het Westplein met de Ulu-moskee. Archiefbeeld / DUIC
Het Utrechtse stadsbestuur deelt de kritiek niet die Ontwikkelgroep Lombok Centraal (OLC) uitte bij het opzeggen van het samenwerkingsverband met de gemeente. Dat laat het college van B&W weten in antwoord op vragen van de PvdA.

Het Utrechtse stadsbestuur deelt de kritiek niet die Ontwikkelgroep Lombok Centraal (OLC) uitte bij het opzeggen van het samenwerkingsverband met de gemeente. Dat laat het college van B&W weten in antwoord op vragen van de PvdA.

De groep van betrokken bewoners liet bij het opzeggen van de samenwerking weten zich niet gehoord te voelen door de gemeente. “De inbreng van allerlei betrokkenen bij de ontwikkeling van het stationsgebied wordt wel steeds gevraagd, maar die keert niet of niet herkenbaar terug in de stukken op basis waarvan de gemeenteraad besluiten moet nemen.”

Het college laat nu weten dat een deel van de kritiek van OLC is gebaseerd op in het verleden gemaakte keuzes. Het college doelt hier onder andere mee op de keuzes om geen tunnel onder het Westplein te bouwen en de Sijpesteijnkade vrijwel in het geheel te slopen.

 

Een ander kritiekpunt is dat de gemeente zich in de ogen van OLC meer laat leiden door private partijen dan door met bewoners gemaakte afspraken. Ook hier herkent het college zich niet in.  “De complexe puzzel rond het Westplein laat juist zien dat we alle belangen
zorgvuldig tegen elkaar afwegen: de bereikbaarheid van Lombok, de aanhechting van Lombok aan de stad, maar ook de bereikbaarheid van de historische binnenstad. De ruimtelijke oplossing voor het Westplein zal in balans moeten zijn met alle, deels tegenstrijdige, belangen. De raad zal hierin een afweging moeten maken.”

Tot slot laat het stadsbestuur weten dat het OLC een co-creatieproces wenst, maar dat een dergelijke samenwerking niet mogelijk is. “Bij co-creatie hoort meebeslissen. Dat is, gezien de complexiteit en breedte van de scope van de ruimtelijke afwegingen die aan de orde zijn, hier niet een mogelijke of geschikte planvorm.”

De gemeente laat tot slot weten graag in gesprek te blijven met de bewoners.

11 Reacties

Reageren
  1. Ischa uit Lombok

    De kritiek is wat mij betreft terecht. De sloop van de Van Sijpesteinkade is eeuwig zonde, daar lag een mooie kans om een stukje oude cultuur in ere te herstellen. En het wegvallen van de tunnel onder het westplein, maakt de leefbaarheid van het gehele plein minder, verminderd de aansluting van Lombok met het centrum en houdt de ongewenste verkeersdrukte en scheiding met het centrum in stand.

    Utrecht-west is telkens weer de dupe. Welke belangen van Lombok en de overige wijken in West worden hier precies mee gediend? Want ik zie niks verbeteren voor ons.

  2. WP

    Het is ook wel een beetje de tijdsgeest… Als je niet al je wensen er doorheen krijgt bij de gemeente, dan deugd het niet en stap je er maar uit. Een gemeentebestuur moet gewoon een consensus krijgen. Ik zou zeggen OLC gewoon weer aan tafel gaan! En is het niet zo dat het gemeentebestuur best ver wil gaan om het weer meer leefbaar te maken. Ze hadden ook kunnen zeggen om de situatie gewoon zo te houden zoals het er nu bij ligt. Dan was de OLC blij geweest….

  3. HV

    Tot slot laat het stadsbestuur weten dat het OLC een co-creatieproces wenst, maar dat een dergelijke samenwerking niet mogelijk is. “Bij co-creatie hoort meebeslissen. Dat is, gezien de complexiteit en breedte van de scope van de ruimtelijke afwegingen die aan de orde zijn, hier niet een mogelijke of geschikte planvorm.”

    Hier zit toch enige mate van onvermogen of arrogantie. Als het stadsbestuur de complexiteit en breedte van de scope te groot vindt voor een werkelijke inbreng van het OLC of afsplitsing daarvan, dan willen ze de touwtjes in handen houden en in feite de mogelijkheid tot werkelijke inbreng blokkeren. Natuurlijk is het een puzzel en complex, maar die ga je SAMEN aan om op te lossen en niet wat inspraak geven en uiteindelijk doen wat je ZELF wil … schijndemocratie noemen ze dat

  4. Lombokker

    Het probleem is dat er allerlei beloftes zijn gedaan en mooie vergezichten zijn geschetst maar dat er al 10 jaar wordt gepraat maar er niets gebeurd. Er is ook nog steeds geen concrete planning.
    Er worden deelbeslissingen genomen als de sloop van de van Seijpesteijnkade en de bouw van een OV viaduct waarbij er geen totaalvisie met enige ambitie onder ligt. OLC kwam hiervoor met een alternatief plan dat van tafel werd geveegd.

    Vorig jaar werd dan bekend dat de tunnel er niet zou komen. Wat dan wel en wanneer is onbekend. In de tussentijd staat het gebied er erg armetierig bij.

    Ik kan me voorstellen dat de OLC met name het vertragen van de Gemeente zat is en het terugkomen op beloftes.

  5. Jabus

    Hoe het ook zij, de gemeente inclusief “wij” als baas van die gemeente (raadsleden) presteren het opnieuw niet (geheel) te luisteren naar de burgers. Het roept herinnering aan de burgerij-enquete over de 3 plannen die werden voorgelegd waar het Tivoli-Vredenburg betrof. De burgers kozen voor een van die plannen. en bij de realisatie was er niets van de uitslag te bekennen. B&W+raad besloten uiteindelijk zelf en snoten hun neus voor de burgerij!
    Er wordt onder politici bevraagd waar het groeiend cynisme voor/over de politiek toch vandaan komt.

  6. John van Galen

    Paar mooie torens neerzetten, er is meer dan ruimte genoeg op het Westplein. En met de grondopbrengst kunnen dan hele mooie dingen gedaan worden.

  7. GeeWee

    Van Sijp. Kade slopen is inderdaad eeuwig zonde! De helft staat er nog dus wie weet kunnen we nog terug?

    Tunnel past niet in langetermijnvisie omdat op termijn de Graad v. Roggenweg versmald wordt naar 1x eenbaans. Daarnaast kosten tunnels volgens mij in NL altijd 2 tot 3 keer zoveel als oorspronkelijk begroot. Goed om dat dus niet te doen.

    En tja, inspraak in de gemeente Utrecht is vaak het ‘aanhoren’ van bewoners, ze aanmoedigen om mee te praten zodat de gemeente de vinkjes kan zetten in de procedure. Echte inspraak is er volgens mij zelden.

  8. Henk

    Wie denkt die olc (projectontwikkelaars???) wel niet dat ze zijn?? De stad is van iedereen en niet van een groepje eigenbelang eerst. Wij als bewoners kiezen wie de stad mag besturen voor vier jaar lang, zo werkt het nou eenmaal.

  9. Ohoh

    GeeWee

    Graadt van Roggenweg naar 1x eenbaans. Je bedoelt zo’n 30 km straatje zoals Lotje nu overal in de stad laat aanleggen? Je weet wel, smal strookje zwart asfalt in het midden, brede stroken rood asfalt aan de zijkanten en overal auto’s en fietsen die elkaar in de weg zitten…

  10. FD

    Manmanman, als je die foto van het Westplein zo ziet kan dat toch een stuk efficiënter.
    Wat een waste of space..

    BTW waarom staat die doos daar trouwens zo gek gedraaid ?
    Heeft welstand niet op zitten letten ?

  11. Gewoon Jeroen Blanken, geen anonieme held

    De denkfout is dat als het beleid niet uit pakt zoals men heeft geadviseerd, de conclusie wordt getrokken dat er niet is geluisterd.

    Overigens heb ik een aantal inspraakmomenten meegemaakt en correspondentie van OLC gezien. OLC blinkt niet uit in constructieve houding. Sterker ik heb respect voor het geduld en de souplesse van de medewerkers van het projectbureau, die almaar hun best zijn blijven doen in gesprek te blijven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).