Kroniek van een winkelcentrum; 50 jaar Hoog Catharijne in Utrecht Kroniek van een winkelcentrum; 50 jaar Hoog Catharijne in Utrecht

Kroniek van een winkelcentrum; 50 jaar Hoog Catharijne in Utrecht

Kroniek van een winkelcentrum; 50 jaar Hoog Catharijne in Utrecht
Foto's Robert Oosterbroek en Het Utrechts Archief
‘Hoog Catharijne dicht’, kopte de Volkskrant op de voorpagina op 25 september 1973 een dag na opening van het winkelcentrum. Hoog Catharijne was dan wel geopend, een cordon van politieagenten moest ervoor zorgen dat demonstranten buiten de deur bleven. Niet iedereen was blij met het winkelcentrum waarvoor een hele buurt was platgewalst. De geschiedenis van Hoog Catharijne is ook de geschiedenis van Utrecht; van stedelijke vernieuwingsdrift, een groter centrum, de gedempte singel, de junkentunnel en de laatste decennia weer van een volgende vernieuwingsslag. Hoog Catharijne bestaat vijftig jaar en is nog altijd in ontwikkeling.

‘Hoog Catharijne dicht’, kopte de Volkskrant op de voorpagina op 25 september 1973 een dag na opening van het winkelcentrum. Hoog Catharijne was dan wel geopend, een cordon van politieagenten moest ervoor zorgen dat demonstranten buiten de deur bleven. Niet iedereen was blij met het winkelcentrum waarvoor een hele buurt was platgewalst. De geschiedenis van Hoog Catharijne is ook de geschiedenis van Utrecht; van stedelijke vernieuwingsdrift, een groter centrum, de gedempte singel, de junkentunnel en de laatste decennia weer van een volgende vernieuwingsslag. Hoog Catharijne bestaat vijftig jaar en is nog altijd in ontwikkeling.

Wie Hoog Catharijne zegt, denkt meteen aan het winkelcentrum. Maar Hoog Catharijne is meer dan dat. Het begon allemaal in de jaren zestig toen het plan werd gelanceerd voor een grootschalig stadsvernieuwingsproject. Want zoals Utrecht op dit moment een van de snelst groeiende steden is van Nederland, was de gemeente ook hard aan het groeien in de jaren vijftig en zestig. Naoorlogse wijken werden uit de grond gestampt en ook een nieuw winkelcentrum in de binnenstad kon hier niet bij ontbreken. Niet alleen het aantal mensen nam toe, het verkeer werd drukker en drukker. Zo ontstonden de ideeën van een uitgebreide stadsvernieuwing.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Afbeelding van de maquette voor het kantoor- en winkelcentrum Hoog Catharijne te Utrecht. (Rond 1970)

Toen kwam daar begin jaren zestig het Utrechtse bouwbedrijf Bredero met het plan voor Hoog Catharijne. Het was een modern en vooruitstrevend project, met onder meer een nieuw winkelcentrum. Maar het hele plan was groter, het gebied vanaf de ‘oude binnenstad’ tot en met station Utrecht Centraal moest volledig vernieuwd worden. Vernieuwend aan het plan voor Hoog Catharijne was het scheiden van verkeersstromen. Er moest een verhoogd voetgangersgebied komen dat de historische binnenstad zou verbinden met het station. Parallel aan deze opwaardering van het centrum liep ook de demping van de singel. Waarmee het centrum van Utrecht een volledig ander aanzicht zou krijgen.

Protest

Men was enthousiast. Utrecht zou op de kaart gezet worden. Het centrum werd gemoderniseerd en de autobereikbaarheid ging sterk verbeteren. Dit enthousiasme sloeg in de loop van de jaren om. Dit had onder meer te maken met de benodigde sloop van de gehele Stationswijk die tussen de oude binnenstad en Utrecht Centraal lag.

In de Canon van Nederland is dan ook te lezen: “Actiecomités en krakers werden actief en wisten een deel van Achter Clarenburg te behouden, maar de Stationswijk en het art-nouveau gebouw ‘De Utrecht’ konden niet gered worden van de sloophamers.” Wel werd in dezelfde golf van protest voorkomen dat de singel grotendeels gedempt zou worden. Alleen een gedeelte van de Weerdsingel en een deel van de Catharijnesingel werden gedempt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Utrecht

Toen werd het 1973. Op 24 september toog prinses Beatrix naar Utrecht om het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland te openen. Samen met het winkelcentrum waren er kantoren en appartementen gebouwd en het nieuwe Muziekcentrum Vredenburg stond al flink in de steigers. De opening van Hoog Catharijne was echter niet alleen feestelijk. Er heerste een ‘sfeer van onrust’, zoals de Volkskrant het een dag later omschreef. Er waren duizenden demonstranten gekomen om hun kritiek te uiten tegen de toenmalige wethouder en de directeur van het bedrijf Bredero. Er werden twee poppen, die de wethouder en de directeur van Bredero moesten voorstellen, opgehangen aan galgen. Grote ongeregeldheden bleven echter uit.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Prinses Beatrix, Prins Claus en burgemeester H.G.I. baron van Tuyll van Serooskerken in de Lange Elisabethstraat te Utrecht, ter gelegenheid van de officiële opening van het winkelcentrum Hoog Catharijne.

Overigens gaf de toenmalige wethouder die dag ook toe dat er wellicht meer inspraak had moeten plaatsvinden; “maar het plan is langs democratische weg tot stand gekomen”. De wethouder liet weten Hoog Catharijne “maar betrekkelijk mooi te vinden”, was te lezen in Trouw. Eén ding was wel duidelijk, de skyline van Utrecht was voorgoed veranderd. Het Parool schreef ook: “De Dom, historisch de glorie van de stad, staat er nu wat verloren bij. Het contrast tussen het fijnmazige net van straten in de oude binnenstad en de ultramoderne opzet van Hoog Catharijne is sommigen een doorn in het oog.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

1981

Junkentunnel

Toch was Hoog Catharijne commercieel niet onsuccesvol. Veel mensen, uit het hele land, kwamen een dagje naar Utrecht. De winkels waren goed gevuld en het was er altijd droog en warm. Maar dat laatste bleek ook ander volk aan te trekken. Drie jaar na de opening van het winkelcentrum liet de lokale politie al weten zich zorgen te maken over groepen heroïneverslaafden die zich ophielden in Hoog Catharijne.

Tekst gaat verder onder afbeelding

1975

Enkele maanden later vond er een eerste ‘heroïnerazzia’ plaats. Tientallen dealers en gebruikers werden opgepakt. Het probleem was niet zomaar verholpen en bleef jaren voortduren. De overlast kwam niet alleen door de daklozen die gebruikten en sliepen in het winkelcentrum. De gesloten plinten op straatniveau – juist door het toentertijd vernieuwende concept van het verhoogde voetgangersgebied – en de vele donkere gangen en nissen gaven veel ruimte voor onveilige situaties, met als absolute dieptepunt de zogenoemde junkentunnel. Honderden daklozen en gebruikers verbleven rondom het winkelcentrum.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een bedelende, dakloze vrouw in Hoog Catharijne (rond 1990)

Televisieprogramma Andere Tijden maakte een paar jaar geleden nog een documentaire over de Hel van Hoog Catharijne. In de loop van de jaren negentig kwam er steeds meer aandacht voor het probleem. De gemeente en zorginstanties kwamen in actie en langzaamaan werd het probleem aangepakt. Verslaafde daklozen werden steeds beter opgevangen en voorzien van woonruimte. Uiteindelijk sloot de junkentunnel in 1999.

Volgende vernieuwingsslag

Rond die tijd deden zich meer ontwikkelingen voor; er werd besloten om het water weer terug te brengen in de singel en het Masterplan Stationsgebied werd gepresenteerd. Het masterplan was gemaakt om de binnenstad veiliger en leefbaarder te maken, de groei van Utrecht op te vangen, en de fouten uit het voorgaande Plan Hoog Catharijne te verbeteren. Het hele stationsgebied, Hoog Catharijne en een deel van het centrum moesten weer op de schop.

Het volledige vernieuwingsproject kreeg de naam CU2030 mee. In 2013 begon de sloop van Hoog Catharijne, een paar jaar daarvoor was de Catharijnebaan – de kortste snelweg van Nederland – al dichtgegaan om ruimte te maken voor de terugkeer van het singelwater, en in 2008 was de sloop van Muziekcentrum Vredenburg begonnen. Het centrum stond aan de vooravond van opnieuw een volledige metamorfose.

Tekst gaat verder onder afbeelding

En nu bestaat Hoog Catharijne vijftig jaar. De transformatie van het centrum is zo goed als klaar – al wachten ondertussen alweer nieuwe grote ontwikkelingen aan de kant van de Jaarbeurs – en het winkelcentrum is wederom ultramodern. Het wordt formeel geen winkelcentrum meer genoemd, maar heeft nu de titel The Mall. Het shopping walhalla is nog altijd goed voor vele bezoekers van binnen en buiten de stad.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Archieffoto Hoog Catharijne

Toch blijft er ook de nodige kritiek. Kleine lokale winkeliers zijn er bijna niet meer te vinden, het is niet gelukt om helemaal geen dichte plinten meer te hebben en terugkerende kritiek is er ook over de invloed of macht die de eigenaar van het winkelcentrum heeft over zo’n groot en kenmerkend gebied in de stad. Fan of geen fan van Hoog Catharijne, één ding is in ieder geval zeker: Hoog Catharijne drukt een enorme stempel op het centrum van Utrecht.

48 Reacties

Reageren
  1. Jan

    Jammer dat het hoogteaccent aan het Smakkelaarsveld nooit gebouwd is. In plaats daarvan zitten we nu opgezadeld met die wezenloze ‘Smakkelaarsburcht’.

  2. buurtbewoner

    50 jaar hoog catharijne, hoe een Franse vastgoedgigant een gemeente in de wurggreep heeft

  3. w

    geen reden voor een feestje lijkt mij, maar alle vlaggen halfstok, een historisch stadshart verkracht en onherstelbaar vernietigd

  4. Rob Huibers

    “de toenmalige wethouder en de directeur van het bedrijf Bredero”, wat vaag allemaal. Je wilt me toch niet wijsmaken dat de namen van die lui niet bekend zijn?

    Theo Harteveld, Jan de Vries.

    En verder mis ik een vermelding van de plannen uit de jaren veertig, vijftig (Feuchtlinger en Kuiper) om in het middeleeuwse hart van Utrecht door grootschalige sloop van waardevol erfgoed ruim baan te maken voor de auto en op een aantal plekken kantoorgebouwen te bouwen zoals die aan de Neude, waar Lorjé zit.

    Dat is allemaal sterk verweven met HC en als Utrechtse burgers zich toen niet actief hadden verzet, was er heel wat meer verloren gegaan dan Wijk C, het stuk gedempte en weer herstelde singel en de Stationswijk. Dan had Utrecht zijn karakter verloren.

  5. Perry Perfors

    Het muziekcentrum Vredenburg van Herman Herzberger is nooit gesloopt. Het was en is een icoon van de stad. Laat de opinie svp de feiten niet wegdrukken.

  6. Koel Hoofd

    CU2030 = see you in 2030
    Dat staat voor een grote binnenstedelijke bouwput die 30 jaar (NB!) zou gaan duren. Over ruim 6 jaar zou dat gemeentelijk prestige en hobbyproject dan eindelijk eens een keertje af moeten zijn. Ik denk niet dat het gaat lukken.

    Is het een verbetering?
    Daar is de stad nog net zo verdeeld over als 50 jaar geleden…
    Dus in 2040 zal de schop wel weer in de grond gaan om al dat beton te vervangen voor echt binnenstedelijk groen…

  7. Hans Versnel

    Heel goed Rob Huibers. Ter aanvulling moet nog vermeld worden dat het (toenmalige) Utrechts Nieuwsblad een al lof had voor HC. Critici moesten een halve pagina kopen om hun geluid te laten horen. Toen werd onder meer op die junken tunnel, Stationsdwarsstraat, gewezen.
    HC is toch echt mislukt als stadsvernieuwing geïnitieerd door het wederopbouwsocialisme van de PvdA in die tijd.

  8. Len

    Ah het ‘op de kaart zetten’ van Utrecht! Die kaart is onuitputtelijk, zo blijkt, want dat argument word nog altijd voor allerlei zaken in de mix gegooid. Wat mij betreft staan we er wel op inmiddels.

  9. Wim

    @Buurtbewoner , wel even de juistheid van je op
    Merking rechtzetten, de Franse vastgoedgigant heeft juist gezorgd dat HC een renovatie heeft gehad die de gemeente niet kan betalen en nu zorgt dat vele ervan genieten ook de winkeliers in de binnenstad.
    Het is ook zo dat elke spiker die geslagen moet worden ook door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd maar er niet voor betalen.

  10. Binnenstadbewoner

    De enorme stromen bezoekers aan HC zeggen genoeg: HC is een succes. Niet alleen nu, maar al decennialang. Bezoekers komen uit het hele land voor HC i.c.m. de binnenstad.

  11. Mark

    De demping van de Singel is gecorrigeerd, verder zitten we met een unieke en succesvolle combinatie van historische binnenstad en eigentijds winkelcentrum. Best OK. Misschien moeten we niet blijven hangen in wat er 50 jaar geleden gesloopt is. Oude binnensteden (niet alleen die van Utrecht) waren in de jaren ’70 verpauperd en ten dode opgeschreven. Dat is toch maar mooi ten goede gekeerd. Bedrijven en investeerders hebben hier een rol in gespeeld en hebben er geld mee verdiend. Zijn ze daarom slecht?

  12. Bert

    @Perry Perfors: Een deel van het muziekcentrum is wel degelijk gesloopt. O.a. het deel aan de busbaan waar nu die appartementen, fietsenstalling etc zit.
    De grote zaal is gelukkig behouden gebleven en gerenoveerd.
    https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/191995/sloop-muziekcentrum-vredenburg-van-start

  13. Rian Kraan

    ‘De wethouder’, Theo Hartevelt, heb ik veel later wel eens privé gesproken. Was toen eigenlijk van mening dat het heel anders had gemoeten. Helaas bepalen nog steeds projectontwikkelaars, gedreven door zucht naar winst, wat er gaat gebeuren in de stad. Het College en de gemeenteraad volgen hun plannen vaak slaafs.

  14. Hans

    De “Utrecht” 😥…

    Onvergeeflijk gesloopt.

    De rest kan me gestolen worden.

  15. Mara

    Hoog Catrijntje,
    Steenwoestijntje,
    Geldfortijntje aan de Vecht,
    Ik vraag U node,
    Brederode,
    Hoe kwam dit in U terecht?

  16. buurtbewoner

    voor de kortste route naar binnenstad als je met trein of bus aankomt moet je perse door HC, en dan ook nog via een vreetplein met zakkenrollers, echt vreselijk!

  17. Herman

    Heb HC zien bouwen als tiener. Vond het bijzonder en was nieuwsgierig. Paar jaar later werd verval zichtbaar. Na soort midlife verbouwing werd het wat beter.
    De verbouwing naar nu bijna ” live” kunnen volgen.
    En eerlijk is eerlijk het is er een stuk op vooruit gegaan!

    Wel is en blijft het jammer dat Utrecht de regie in de jaren 70 is kwijtgeraakt en nooit meer terugkrijgt.

  18. Wim

    @ Mara

    Mooi!

  19. Vivian

    Heel mooi en treffend gedicht Mara, maar bedoel je niet ‘geldfonteintje’?

  20. Kar van Cévitam

    Wie is die snorro die links van Beatirx op de foto staat? Helaas maar voor de helft zichtbaar maar die snor moet gigantisch zijn!

  21. Malle Aggie, kleine profeet

    Het shopping walhalla: dat is toch Te Mall.

  22. Rose

    @Bert
    Als men nu nog eens zitplaatsen in die grote zaal maakt waar je enigszins je benen kwijt kunt, begin ik eindelijk waardering te krijgen voor Hertzberger.

  23. Papa Toni

    @beste Wim die franse investeerder weigert een ontsluiting mogelijk te maken van de perrons van CS naar de voetgangersbrug. Hoezo geen invloed?

  24. Katja

    @Koel Hoofd : CU2030 = see you in 2030.
    Het is See you too 030. Ja, echt, wat ze al niet verzonnen toen…

  25. Uuu

    @ Wim

    Onjuist, de gemeente heeft juist belastinggeld besteed aan de plannen in het stationsgebied, terwijl het hele gebied privégebied is (omdat de gemeente haar ziel aan het vastgoed heeft verkocht). Dat is eigenlijk te schandalig voor woorden. Een winstgevend bedrijf dat gemeentegeld nodig heeft om de omgeving van haar vastgoed, haar eigendom op te lappen en nu strijkt ze weer de winsten op. Je draait de zaken om!

  26. Clara van de Hoef

    @Mark, het zijn juist vooral bewoners geweest die de verkrotting en verpaupering hebben gestopt. Zij konden de panden goedkoop kopen, en hebben er heel veel tijd, liefde en eigen geld in gestopt om ze op te knappen en zo het erfgoed te bewaren. Dankzij hen hebben wij zo’n mooie binnenstad!
    Dat is niet de verdienste van gemeente en bedrijfsleven, die hadden waarschijnlijk liever alles gesloopt. En hebben dat op sommige plekken ook wel gedaan, en daar gelukkig ook sociale huurwoningen gebouwd in de jaren 70 en 80. Dat zou nu niet meer kunnen, helaas.

  27. Ihsan

    Een onvergeeflijke fout. Het was de nekslag voor de kleine ondernemers in de stad. Zodra de erfpacht verloopt (?) moet het allemaal tegen de vlakte. Inclusief die troep aan de Knipstraat.

  28. Massegast

    @Kar van Cévitam — Dat moet Dhr. Grit zijn, opticien en voorzitter van de Winkeliersvereniging Binnenstad
    @Ihsan — De erfpacht verloopt naar mijn beste informatie in 2070. Wie dan leeft, wie dan zorgt

  29. Abe

    @Katja, CU2030 was toch echt bedacht als jaartal en niet als het kengetal 030. letterlijke tekst terug te vinden met de wayback machine (archive.org) ‘Het jaar 2030 staat symbool voor die toekomst, maar niet voor de exacte einddatum van het project. De slogan CU in .. wordt steeds ingevuld met het jaartal van de verwachte opleverdatum. Zoals, Muziekpaleis, ‘k zie je in 2012!’. Bij de introductie in 2007 hingen er foto’s van baby’s die als alles klaar is (in 2030) jong volwassenen zullen zijn. Benieuwd wat baby’s Zara, Jasper en Sophie er als tieners van vinden.

  30. Marius

    Zielloze plek… Wat een slechte beslissing…

  31. Jeroen

    @Koel Hoofd, er staat: See you too, 030 😉

  32. Koel Hoofd

    @Katja, @Jeroen
    Zit al meer dan 20 jaar in die bouwput, ben het echt helemaal zat!

    @Rian Kraan
    Je bedoelt dat de gemeente gewoon de kennis en kunde niet in huis heeft om een volwaardige gesprekspartner van het bedrijfsleven te zijn? Want dat is wat ik vanuit het bedrijfsleven al paar decennia lang hoor over alle overheidslagen hoor.
    Overheid en bedrijfsleven, dat zijn twee verschillende zonnestelsels die elk hun eigen natuurwetten hebben.

  33. Teun

    Grappig om te zien dat er in 1981 al foeilelijke ventilatietorens geïnstalleerd waren omdat de architect geen rekening gehouden heeft met techniek… Nu zijn alle mooie plafonds onzichtbaar omdat er een systeemplafond tussen moet om de techniek te verbergen.

  34. Ab

    Ik ben wel nieuwsgierig naar de baby’s van toen gevolgd voor CU 2030

    https://web.archive.org/web/20130610103426/http://cu2030.nl/archive/2007-12-04/babys-in-de-stad-wat-is-de-link-met-het-stationsgebied

  35. wollie

    Muziekcentrum Vredenburg is wel degelijk gesloopt, slechts de grote zaal is behouden

  36. wollie

    CU2030: https://www.duic.nl/algemeen/wist-je-dat-cu2030-niet-over-2030-gaat/

  37. Utrechtse Jantje

    Helemaal met jou eens @ Hans , de Architect ervan was Jan Verheul en dat het is afgebroken is ‘n hele grote miskleun geweest …….

  38. Joke Schinkel

    Wat word er bedoeld met troep in de knipstraat ?daar waren arbeids huisjes een leuke volks buurt .ben er geboren en getogen .

  39. Ronald

    Voor mij is HC de lelijkste plek in Utrecht.
    Alleen de toevoeging The Mall al, waarschijnlijk verzonnen door iemand die “inspirerend” internet heeft afgestruind.

  40. Ihsan

    @Joke, ik had het over de troep (foeilelijke kantoorgebouwen) die nu aan de Knipstraat staat. Dat moet allemaal zo snel mogelijk tegen de vlakte, en dat kan de gemeente maar beter nu alvast aan de eigenaren melden zodat ze niet over 50 jaar kunnen klagen als de erfpacht vervalt dat ze het niet aan zagen komen.

  41. Ihsan

    Nog een kleine toevoeging, die percelen dienen dus op de dag dat de erfpacht afloopt leeg, schoon en gesaneerd opgeleverd te worden. Alles op kosten van de pachters.

  42. Framing & context.

    Een nog al oppervlakkig artikel die mee gaat met de algemene tendensen naar mijn mening.
    Het is verfrissend om het geheel is in een bredere context te zien.
    Utrecht was altijd door de eeuwen heen een belangrijke nationale markt plaat en winkelstad. We hadden de meeste markten en nog steeds de unieke lapjes markt die nergens in Nederland is. Het eerste warenhuis van Nederland was de Winkel van Sinkel. De gemeente had zorg en ambitie om deze koppositie te behouden en het lef om toekomst gericht te denken. Met de versnelde bevolkings groei in Nederland en verwachte noodzakelijke infra wijzigingen in automobiliteit was toekomst gericht denken lovenswaardig. Vele steden in Nederland en Europa hebben toen plannen ontwikkeld om de stad niet achterop te laten raken. Wat dreigde was verder leegloop van steden en suburbanisatie na Amerikaans model.
    Utrecht hoefde niet op de kaart gezet te worden zoals in het artikel beweerd, het stond eeuwen lang prominent in de historie op de kaart. ( Denk allen maar aan de oude filmbeelden bv met trams , en de toen ook al vele bezoekers ) Utrecht is nooit een onbeduidende provincie stad alla Arnhem of zo geweest . De gemeente Utrecht wilde Utrecht borgen tegen verval en leegloop. Binnen steden in Nederland waren in verval, en werden steeds meer negatief gezien. De ideale woonomgeving was toen Dorps alla Lunnetten.
    De keuze om dus een Hoog Catharijne te willen is heel logisch en moedig te noemen.
    De gemeente had geen ervaring met dit soort private grootschalige projecten. Dus gebeurde het na een Amerikaans model ( USA was toen ons geliefde voorbeeld) waarbij de private partij alle beslissings bevoegdheid kreeg in het gebied. Dat was zeker niet slim. Het unieke complete Jugendstill zijnde gebouw zowel interieur als exterieur De Utrecht kon daarom niet gered worden van de sloop. Ook enkele andere mooie gebouwen niet. Verder was veel bebouwing niet erg uniek, maar kwam overeen met andere grote steden. Een ander belangrijk misverstand is dat als het plan HC er niet was gekomen dat dan deze wijk behouden was. Nee, in die jaren was er weinig interesse in behouden van dit soort van bebouwing.
    Sterker…. vermoedelijk was zonder het HC plan er meer gesloopt op diverse plekken echt in de oude binnenstad verspreid. Dit aspect is te zien in andere Europese steden. Het HC plan zorgde voor gecontreerde sloop van niet het allermooiste deel van het centrum. Bij opening was HC het grootste indoor shopping centre van Europa, en niet alleen van Nederland. Je kon er zonder auto hinder droog lopen en het zorgde voor herwaardering van juist het oude centrum wat daarna juist complemtair aan elkaar was. En zo behield Utrecht haar top positie als 1 van de 2 belangrijkste winkel centra ban Nederland. ( samen met Amsterdam )
    Helaas vragen mensen zich zelf vaak weinig af : wat als HC Niet gebouwd zou zijn ! Waarschijnlijk zou er dan ook een soort vorm van Junken Tunnel ( 800 personen ! ) zijn gekomen in de vele straatjes rond het Centraal station. Wel minder junks, maar overal speelde toen een verslavings thema.
    Tot slot , kort gezegd Er zijn zeker ook positieve consequenties te noemen aan het HC plan om volledig te zijn.
    En momenteel is HC op internationaal kwaliteit nivo ingericht waar we denk wel trots juist op mogen zijn. En een belangrijke economische versterking van het centrum .

  43. guusje

    Heeft iemand foto’s van de werkende fonteinen in Hoog Catharijne? Ik kan me de lange van Jan Mulder nooit herinneren die aan het werk was (is die bewaard gebleven?), en er zijn geen van de andere in de buurt van de windmolen.

  44. Jeffrey

    Wat HC voor mij al jaren interessant maakt is dat het al 50 jaar mee kan gaan met de tijd. De basis van het gebouw is niet charmant, maar wel veelzijdig. Van marmer met grindtegels en oranje zitjes tot blauw mintgroen met lichtkoepels en nu de prachtige lichtstraten en de dubbelhoge gevels. Er is wel een structuur neergezet die elke keer op een duurzame wijze opnieuw te gebruiken is.

    Daarbij is het boeiend om te zien wat dit experiment aan lessen oplevert. HC is een leefgebied (wonen, werken, winkelen, reizen, verplaatsen) in een grotendeels private omgeving op 6 meter boven het maaiveld. Dat heeft Utrecht veel gebracht in voordelen en nadelen.

    Deze dichtheid aan voorzieningen op dezelfde plek had ook niet op een andere manier gekund zonder het centrum volledig te verstikken. In het oude kernwinkelgebied wat nu zo gewaardeerd is hadden grote gaten ontstaan om warenhuizen en parkeerplaatsen te maken. Die hadden we nu ook verfoeid.

    Iemand hierboven stelde het al. Door HC heeft Utrecht een leefbaar oud centrum en een steeds modern nieuw centrum. Het had in beginsel beter en toegankelijker gekund, maar is wat mij betreft nog steeds goed uitgepakt.

  45. Peter

    @Jeffrey
    Een ernstig nadeel is wel de huidige grenzeloze saaiheid en nutteloosheid van de meeste winkels.

  46. Utrechtse Jantje

    Beste @ Kar van Cévitam , die man met snor is de opticien F. Grit , die de voorzitter is van de Stichting Centrum Utrecht , hij had ‘n brillenwinkel op het Smaragdplein op Hoograven …en de man achter Beatrix is de Commisaris van de Koningin Prof . Verdam .ik heb zelf wel de hele foto met complete snor hoor ….

  47. Jeffrey

    @Peter
    Dat er winkels zitten die wel of niet van je smaak zijn is van alle tijden. Daarbij zal ieder ook nog een andere inschatting maken over wat je op internet koopt en wat in een winkel.

    De discussie lijkt op die van de winkels in Mall of the Netherlands. Waar voor de een het winkelaanbod heel aansprekend is (eindelijk merk A, B of C) zegt de ander bekende winkels van vroeger te missen (jammer dat zaak X, Y of Z er niet meer zit.

  48. G.Vos

    Dit mag nooit weer gebeuren !! Geboren , opgegroeid en werkzaam geweest midden in de Stationswijk ! Het was er fantastisch ! Gewillig mooie grote huizen en tuinen, het was er goed toeven! Had in die jaren 50’60’ helemaal geen HC nodig !! Een hele wijk naar de knoppen helpen !! Het heeft m.i. heel veel ellende opgebracht en weinig goeds !! Het heeft de inwoners van Utrecht heel veel geld gekost en dat kost het nu nog ! Zint eer gij begint !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).