Erdogan-vertrouweling Külünk komt spreken in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant Erdogan-vertrouweling Külünk komt spreken in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

Erdogan-vertrouweling Külünk komt spreken in Overvecht

Erdogan-vertrouweling Külünk komt spreken in Overvecht
Partycentre Luxury aan de Californiëdreef. Bron: Google Maps
Metin Külünk, een naaste vertrouweling van de Turkse president Erdogan, komt op 26 september naar het Luxury Partycentre in Overvecht om een toespraak te geven op een bijeenkomst van de Europese Unie van Turkse Democraten (UETD).  

Metin Külünk, een naaste vertrouweling van de Turkse president Erdogan, komt op 26 september naar het Luxury Partycentre in Overvecht om een toespraak te geven op een bijeenkomst van de Europese Unie van Turkse Democraten (UETD).  

Metin Külünk is in Turkije een parlementslid voor de AKP en een vertrouweling van president Erdogan. Op de website van de UETD is te lezen: “De UETD stimuleert en ondersteunt integratie, met behoud van eigen identiteit en wil de politieke participatie van Nederlandse Turken vergroten en verbeteren’.

De bijeenkomst eind september is bedoeld om de slachtoffers van de mislukte couppoging te herdenken. “Het gaat hier niet om een politieke bijeenkomst, maar om de 247 overledenen van de mislukte couppoging te herdenken”, zegt de algemeen secretaris van de UETD. “Külünk is een van de vier parlementsleden die aanwezig zal zijn, naast hem zullen er ook leden van de CHP (Republikeinse Volkspartij) en de MHP (Nationalistische Actiepartij) aanwezig zijn.”

Metin Külünk
De secretaris generaal legt uit waarom ze voor Külünk hebben gekozen: “Voor het gemak hebben we hem uitgenodigd, want hij is vaak in de buurt.” Külünk zal op de bijeenkomst de mislukte couppoging samenvatten voor de aanwezigen. “Het gaat er met name om dat hij het volk hier gaat oproepen tot rust.”

Ze verwachten zo’n 1.000 tot 1.500 bezoekers op de bijeenkomst. “Het is een openbare bijeenkomst; iedereen is uitgenodigd. We hebben voor Utrecht gekozen omdat het centraal ligt, we verwachten dus mensen uit heel Nederland.” De UETD verwacht dat de bijeenkomst rustig zonder calamiteiten zal verlopen.

België
Eerder deze maand kwam Metin Külünk naar België, om ook daar op een bijeenkomst van UETD in Beringen te spreken voor meer dan duizend Belgische Turken. Toen liet secretaris-generaal Mustafa Akyol van de UETD aan de Belgische krant De Standaard weten: “‘We hebben mijnheer Külünk uitgenodigd om de jongeren van Beringen toe te spreken. De bedoeling is om de sfeer wat te kalmeren na de spanningen die zich hebben voorgedaan naar aanleiding van de couppoging in Turkije’.

Omstreden
De komst van Külünk is omstreden. Hij is een bewonderaar van Sultan Abdul Hamid, die verantwoordelijk was voor de Armeense genocide. Ook is het AKP-kopstuk verantwoordelijk voor het wetsvoorstel om terroristen de Turkse nationaliteit en hun bezittingen af te nemen. Zo’n wet kan vergaande gevolgen hebben, aangezien de Turkse regering de Gülen-beweging Hizmet als een terroristische organisatie benoemd.

5 Reacties

Reageren
 1. Van Eysinga

  Europese Unie van Turkse Democraten. ‘Democraten’.

 2. Stephanie

  Weer een nieuwe voorstelling van het theater van de verbinding. Fijn dat het zo makkelijk een podium krijgt. Ben zo benieuwd naar de vervolgvoorstelling…

 3. Jan van Dam

  Ik heb niets tegen Turken, sterker nog het zijn fijne mensen om mee samen te leven, echter vind ik wel dat de Nederlandse overheid wat meer zijn vuisten moet laten zien als mensen zich niet aan onze normen en waarden houden van de Democratie,zelfs Erdogan pikt geen buitenlandse bemoeienis, dus moeten wij als land dat ook niet accepteren.

 4. maarten van den oever

  De HDP , de enige echte oppositiepartij in Turkije , wordt dus hier ook genegeerd. Dat is veelzeggend. In Turkije wordt momenteel een dictatuur gevestigd, waarin de vrijheid van meningsuiting vernietigd is en mensen om hun maatschappelijke of politieke overtuiging of hun ras het recht op werk ontzegd wordt. De militaire coup heeft daar heel weinig mee te maken. De in het artikel gebruikte term ‘de gemoederen bedaren’ staat hier voor dictatuur goed praten en vervolgingen vergoelijken. Hier past enkel protest en solidariteit met de vervolgden. Een erdpgan-turkije zal nooit in Europa toegelaten kunnen en mogen worden, en een figuur die die dictatuur hier goed komt praten zouden we hier niet uit mogen nodigen.

 5. E.K.

  Beste Maarten van den Oever,

  Het doet en enorme pijn aan mijn hart en dit gebeurt telkenmale. Heeft u wel eens bedacht dat wat u nu gelooft uw waarheid, waar u zich aan vast beklijft niet de werkelijkheid kan zijn? Uiteraard respecteer ik alle denkvermogens van mijn medemensen. Enkel het blijft pijn doen. ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).