Kunstwerk ‘Courage’ verdwijnt van dak Rudolf Magnus aan Vondellaan | De Utrechtse Internet Courant Kunstwerk ‘Courage’ verdwijnt van dak Rudolf Magnus aan Vondellaan | De Utrechtse Internet Courant

Kunstwerk ‘Courage’ verdwijnt van dak Rudolf Magnus aan Vondellaan

Kunstwerk ‘Courage’ verdwijnt van dak Rudolf Magnus aan Vondellaan
Het kunstwerk ‘Courage’ van Mark van den Ham op het dak van bedrijvencentrum Rudolf Magnus wordt verwijderd. De rood-witte letters werden 4 jaar geleden aan de gevel van het gebouw aan de Vondellaan gehangen.

Het kunstwerk ‘Courage’ van Mark van den Ham op het dak van bedrijvencentrum Rudolf Magnus wordt verwijderd. De rood-witte letters werden 4 jaar geleden aan de gevel van het gebouw aan de Vondellaan gehangen.

Directeur van bedrijvencentrum Rudolf Magnus, Paul Barendregt, zegt dat het nu tijd is om het kunstwerk weg te halen. “De meningen zijn er wel over verdeeld, maar ik vind het persoonlijk wel jammer. Het zou 6 weken aan de gevel blijven en het zijn ruim 4 jaar geworden. Het is nu dus tijd om het weg te halen, bovendien gaan we zonnepanelen op het dak leggen.”

Het kunstwerk werd langs het parcours van de proloog van de Tour de France gehangen in 2015, om de renners aan te moedigen en om Utrecht in het zonnetje te zetten.

Universele aanmoediging

Het 7 bij 2,5 meter grote ontwerp kreeg de kleuren van het wapen van Utrecht: rood en wit. “Deze universele aanmoediging is dus niet alleen voor de tourrenners, maar voor alle Utrechters en andere voorbijgangers”, zei kunstenaar Van den Ham bij het plaatsen van het kunstwerk.

Barendregt vertelt dat er geen opslagplaats voor het kunstwerk is en dat ook de kunstenaar er geen plek voor heeft. “Het is in een paar jaar tijd bijna een landmark geworden. Dus wellicht wil iemand het hebben?”, vraagt hij zich af. “Dan kunnen ze zich bij mij melden.” Geïnteresseerden moeten wel snel zijn want donderdag 24 oktober worden de letters al verwijderd.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Ik wil het wel hebben. Waar kan ik de letters ophalen?

 2. Koel Hoofd

  Is dát kunst?? Of is het weghalen van reclame de kunst?

 3. Scherpschutter

  Ik geloof niet dat het woord Courage hier de aanhalingstekens verdient, maar het woord kunstwerk.

 4. Hetty

  Erwin, uitstekend idee, dat krijgt dit kunstwerk nog een tweede leven. Ik denk, dat U het beste contact kunt opnemen met het Rudolf Magnus-instituut, en desnoods vragen, wanneer het word verwijderd, en dan klaarstaan met een busje om de letters in te laden. U kunt ook contact opnemen met de kunstenaar, Mark van den Ham.

 5. Biek Rakker

  Symbolisch

 6. Steve

  @Erwin
  Ik wil het hebben?
  Dit moet voor iedereen blijven.
  Desnoods iets hoger of lager op het gebouw.
  Prachtige (op de enige echte manier) rood witte Utrechtse diagonaal.
  Behoud dit kunstwerk voor de stad.
  Prachtig als je uit de Bleekstraat komt rijden.

 7. Arjan Verhoeven

  En ik maar denken dat het een bord was. Courage, prima naam voor een gebouw met start-ups.
  Blijkt het weer kunst. Niet zo’n dure ditmaal (10.000 uitvoering, 1000 voor de bedenker), gelukkig.

 8. Paul van der Drift

  FC Utrecht? In de buurt van het standbeeld van Di Thomasso.

 9. Jeroen

  Wat verdwijnt er precies? Want volgens de beelden op google maps hangt het woord niet alleen aan de gevel, maar ligt het woord ook op het dak.
  Dat ze de letters op het dak verwijderen kan ik me nog voorstellen, als je het dak anders wilt benutten (zonnepanelen). Maar dan kunnen de letters aan de gevel toch gewoon blijven hangen?
  Persoonlijk vind ik het een mooi icoon in de stad dat positieve gedachten oproept. Goed zichtbaar als je met de trein, bus en straks tram voorbij komt. En inderdaad een mooie relatie met het gebouw, zoals Arjan aangeeft.

  De letters aan de gevel hoeven echt niet weg voor zonnepanelen. Die letters steken hooguit een halve meter boven de dakrand uit en hangen aan de noord-oost zijde. Die gaan echt geen schaduw geven. En dat ze weg moeten omdat ze er al vier jaar hangen…?

  Al met al een vreemd bericht.

 10. sjaak

  gaat het nu over de gevel of over het dak? dat zijn twee verschillende dingen namelijk. Bovendien ligt er een kunstwerk op het dak, en hangt er ook een aan de gevel. Waarom moet het kunstwerk aan de gevel er af als je zonnepanelen op het dak wil leggen? vragen vragen vragen

 11. Paul

  Niet weghalen! Fijn kunstwerk!

 12. Paul

  Ik vond het juist bijzonder vanuit de trein ..geen anoniem gebouw…maar een aanmoediging als je onze stad in komt om trots op te zijn.
  hoop dat het ergens een mooie plek krijgt voor heel veel mensen zichtbaar , liefst vanuit de trein !
  Mischien tegen foeilelijk Beatrix gebouw???

 13. bee

  dat is toch geen kunst,het weghalen wel.

 14. Katja

  Laatste duidelijk zichtbare herinnering aan die fantastische Tourdagen in 2015 weg??
  NEEEEheééée

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).