Kunstwerk Grote Ster moet wijken voor herstel singel | De Utrechtse Internet Courant Kunstwerk Grote Ster moet wijken voor herstel singel | De Utrechtse Internet Courant

Kunstwerk Grote Ster moet wijken voor herstel singel

Kunstwerk Grote Ster moet wijken voor herstel singel
Bron: CU2030 (2018)
De voorbereidingen voor het herstel van de singelstructuur zijn in volle gang. Om straks weer een rondje rond de binnenstad van Utrecht te kunnen varen moeten er wel wat dingen wijken. Eerder werden er al bomen gekapt, en vandaag wordt ook het kunstwerk Grote Ster verplaatst.

De voorbereidingen voor het herstel van de singelstructuur zijn in volle gang. Om straks weer een rondje rond de binnenstad van Utrecht te kunnen varen moeten er wel wat dingen wijken. Eerder werden er al bomen gekapt, en vandaag wordt ook het kunstwerk Grote Ster verplaatst.

Utrecht heeft al eeuwenlang een verdedigingsgracht (singel) rondom de stad. Een deel van de singel is echter in de jaren ’70 gedempt. De laatste jaren wordt er gewerkt aan het herstel van de singel, die ondertussen alweer tot TivoliVredenburg stroomt. In 2020 moet de singel weer helemaal rond zijn.

Om ook het laatste stukje singel weer in ere te herstellen moeten er wel wat zaken wijken. Maandag wordt het kunstwerk Grote Ster van de Zwitser André Ramseyer verplaatst. Het kunstwerk werd hier in 1974 neergezet. Het bronzen beeld wordt met een kraan op een vrachtwagen geladen en tijdelijk opgeslagen in een depot. Daar wordt het schoongemaakt en indien nodig ook opgeknapt.

Als het water straks weer door de singel stroomt krijgt het beeld een nieuwe plek in het park langs het water.

9 Reacties

Reageren
 1. Lachende Frans

  Hoe bedoelen ze met helemaal rond?
  Bij HC schuin tegenover Tivoli Vredenburg, kun je er echt niet met een boot onderdoor, zelfs niet met een platte boot.
  Hoe zit dat dan??

 2. Ben

  Op zicht een leuk loopje door de bosjes, maar we gaan het niet missen, evenals het vieze pleintje met de verwarde mensen.

 3. Poort

  @ Malle Frans

  Het Poortgebouw heeft dezelfde doorvaarthoogte als de bruggen in de singels. Wat daar onderdoor kan, kan hier ook onderdoor.

 4. Bahco

  Lachende Frans: Denk even aan het grote geld! Uiteraard kunnen de boten van Rederij Schuttevaer er onderdoor! Serieus: Het is vanaf de wal niet goed te zien maar de doorvaart is hoog genoeg.

  N.B. Dit is geen origineel kunstwerk, maar slechts het derde afgietsel van het uit 1966 daterende beeld. De eerdere exemplaren staan in Bern en Napels. http://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/44f5a70b-46ae-51e5-8aec-f08489586799

 5. Marcel

  Er komt zelfs een aanleg plek voor boten onder de Stadskamer. Zoals eerder opgemerkt is de vaar hoogte onder HC gelijk aan die van de andere bruggen over de singel. Dus de rondvaartboten en sloepen e.d kunnen er prima onderdoor.

 6. Ernst Cliné

  Waar die obsessie met het tot de laatste snik willen ‘herstellen van de singel’ vandaan komt begrijp ik echt niet.
  Het is nu een leuk beetje wild park, straks is het – voor veel geld – een strak getrokken stukje stad waar de polyester-boten-brigade al lallend doorheen kan varen.
  Besteed het geld liever aan zaken waar de stad echt beter van wordt: ondertunnelen Westplein, groen houden van het Smakkelaarsveld, herstel kademuren muntkade of voor mijn part aan de opvang van die verwarde mensen van

  Maar ja, de beslissingen zijn al genomen dus dit is sowieso allemaal achterhoede-geknor..

 7. Massegast

  Heb afgelopen zondagochtend in de vroegte afscheid van de plek genomen. Je kunt er dan even zitten, zonder onze verwarde vrienden te bruuskeren 🙂 En je voor een moment, met je eigen verwarring, Fool on the Hill voelen. Minzaam toegeknikt door de Domtoren.

 8. herman

  Wat een gedoe om een ordinair afgietsel.
  Die Singel dempen was een vergissing, en daarom kunnen we dit ding bewaren als aandenken. Maar op een vrachtwagen takelen en elders in de stad vuil en kapot neerzetten is meer dan genoeg.

  Alternatief is omsmelten en de opbrengst goed besteden, niemand zal dit afgietsel missen.

 9. Cico

  ‘Afgietsel’ ‘niet origineel’

  Ter info: een bronzen beeld wordt altijd gegoten. Het is zeer gangbaar om meerdere afgietsels te maken van een enkele mal voor opdrachtgevers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).