Kunstwerk Vredenburgplein blijkt inderdaad lastig schoon te maken | De Utrechtse Internet Courant Kunstwerk Vredenburgplein blijkt inderdaad lastig schoon te maken | De Utrechtse Internet Courant

Kunstwerk Vredenburgplein blijkt inderdaad lastig schoon te maken

Kunstwerk Vredenburgplein blijkt inderdaad lastig schoon te maken
Het schoonmaken van het graniet op het nieuwe Vredenburgplein vergt meer inzet dan eerder werd gedacht. Het eerste gedeelte van het plein met het mozaïek-kunstwerk is af, maar er waren zorgen over de vervuiling en de zichtbaarheid van het mozaïek.

Het schoonmaken van het graniet op het nieuwe Vredenburgplein vergt meer inzet dan eerder werd gedacht. Het eerste gedeelte van het plein met het mozaïek-kunstwerk is af, maar er waren zorgen over de vervuiling en de zichtbaarheid van het mozaïek.

Het eerste gedeelte van de herinrichting is inmiddels klaar en er wordt gewerkt aan de rest van het grote mozaïek op het Vredenburgplein. De impressies van het plein zouden echter niet overeenkomen met de werkelijkheid: er waren twijfels over de zichtbaarheid van afgebeelde figuren door een gering kleurverschil tussen de stenen.

Wethouder Everhardt erkent dat graniettegels minder uitgesproken kleuren hebben dan fabrieksstenen. Hij stelt dat de keuze voor graniet is gemaakt vanwege de ‘duurzaamheid, de slijtvastheid bij reiniging en de esthetische kwaliteit’ van de stenen. “Het graniet is echter wel kleurvast in tegenstelling tot een in de fabriek geproduceerde steen. Deze zal door weersinvloeden de kleur verliezen. Het graniet verkleurt niet, maar zal eerder iets donkerder worden in de tijd. Tevens speelt de lange levensduur een rol.”

Vervuild

Ook werden er vragen gesteld over de vervuiling van de nieuwe stenen. Er waren olieachtige materialen te zien, waarschijnlijk afkomstig van het dagelijkse gebruik en dan met name van de markt. Het reguliere vegen blijkt dan ook niet voldoende te zijn om al het vuil weg te halen, daarom zal waarschijnlijk periodiek een extra schoonmaakactie nodig zijn.

De wethouder schrijft: “Momenteel onderzoeken wij samen met onze aannemer of er een effectievere schoonmaakmethode is voor de vervuiling en met welke frequentie deze moet worden uitgevoerd.” Of de extra schoonmaakacties passen in het budget voor het onderhoud van de openbare ruimte in het stationsgebied moet nog worden uitgezocht.

Herinrichting

De volledige herinrichting van het plein, waar het kunstwerk onderdeel van is, gaat ruim 2 miljoen euro kosten. Een half miljoen graniettegels van over de hele wereld zijn naar Utrecht gehaald om het nieuwe kunstwerk Markt Mozaïek op het Vredenburgplein mogelijk te maken.

De gekleurde stenen vormen producten van de markt zoals een vis, een stuk kaas, een croissant, een artisjok en olijven. Het mozaïek wordt 42 bij 87 meter en beslaat daarmee bijna het hele plein. Een aantal artist-impressions van het plein zijn hieronder te zien.

Fotoverslag

32 Reacties

Reageren
 1. MichielK

  Ik was in eerste instantie helemaal niet negatief over dit mozaïek, maar helaas lijkt de werkelijkheid totáál niet op de impressies zoals ze ook in dit artikel te zien zijn. De kleuren zijn niet iets ‘minder uitgesproken’, maar vrijwel onzichtbaar. Wat overblijft is een dusdanig grijze massa dat je net zo goed fabriekssteen had kunnen gebruiken. Echt jammer, over het algemeen ben ik zeer te spreken over wat er allemaal in het stationsgebied gebouwd en opgeleverd wordt.

 2. Robert

  Het zou ook handig zijn als onder de plekken waar een viskar staat een afvoerputje komt… of op een of andere manier moet het makkelijker worden het marktafvalwarer fatsoenlijk af te voeren.

 3. Y

  2 miljoen voor uitgegeven!

  Je had die plein midden in de stad midden in hartje Utrecht midden in het land veel mooier en beter kunnen maken dan het al was!

  Het is toch eigenlijk te triest om daar doorheen te lopen 1 grote tochtgat geen enkele beleving te vinden niet eens een bankje om te zitten.

  2 miljoen uitgegeven voor deze rotzooi!

 4. Pinguin3

  Ze komen er (weer) gewoon mee weg. Zolang er maar mooie (loze) woorden als duurzaamheid en esthetische kwaliteit in de “excuses” voorkomen. Dat schijnt voor de huidige gemeenteraad voldoende te zijn.

 5. Herman

  Een mooie fontein uit de Intratuin folder had zoveel beter gepast…..
  Nu moeten we helemaal naar Leidsche Rijn om hiervan te genieten.

 6. Teunis

  Voldoet niet aan de gewekte verwachtingen, dus geld terugvragen.

 7. Simon

  Ach ja, alles beter dan zo’n hoop verwrongen staal midden op het plein. Dat waren volgens mij de alternatieven. Je hebt hier in ieder geval geen last van.

 8. isabelle

  Het Vredenburgplein-mozaïek is een kunstwerk geworden van beige op beige op lichtgrijs. Lijkt totaal niet op de getoonde impressie.

  Heeft niemand dan bij het arriveren van de stenen, kunnen opmerken dat er geen kleur te bekennen was? Nu is het (nog steeds) een kleurloos plein met eendimensionale vlekken.

 9. robert

  Kom op zeg ,hadden we verwacht dat deze intensieve plek 3 markten per week culturele zondagen.en noem maar op schoon zou blijven. Wie wel !belachelijk dat dit kunstwerk heeft mee kunnen dingen op deze plek .en wie heeft er zo laat ingegrepen ,al na 10 m2 meter had ik in de gaten dat het zwaar zou tegen vallen en dat er waarschijnlijk een stevig debat zou gaan plaats vinden ( achter gesloten deuren natuurlijk!!!)

 10. Katja

  Wat een farce weer…FTM, kom maar op met een onderzoek !

 11. Nlz

  Wat is dat toch met het kiezen van verkeerde tegels. De Slotlaan in Zeist was jarenlang een grote gladde bende zodra de tegels nat waren, en op een plein waar een markt staat zijn de tegels slecht schoon te maken…
  Het eerste wat ik leerde tijdens mijn stage bij een architectenbureau wat ook buitenruimtes ontwierp was dat vorm/looks en goed functioneren op zijn minst in balans moeten zijn, maar dat een goede bruikbaarheid van een buitenruimte nog het belangrijkste was. Blijkbaar moeten de ontwerpers van de gemeentes hier in de provincie nog een keertje stage gaan lopen.

 12. Scherpschutter

  Je vraagt je bij het zien van dit soort fuck-ups toch altijd weer af: wat gaat hier in hemelsnaam mis?

  En daarmee bedoel ik niet eens zozeer dat het in beginsel al enorm domme en lelijke idee bar slecht in de praktijk wordt uitgevoerd….Nee nee…. Meer juist dat je toch verwacht dat de bestuurders van een moderne democratische beschaving (diegenen die dit soort keuzes maken) toch de intelligentste, nobelste en besten van de besten zijn die de samenleving te bieden hebben, en in die hoedanigheid toch op zijn minst geacht mogen worden te beschikken over een IQ van 80+, wat al adequaat was geweest om dit rampzalige plan in eerste instantie al niet door te voeren.

  Niemand die het 2D ‘kunstwerk’ überhaupt ZIET als je eroverheen loopt. Wat een armoe….

 13. Kadoendra

  Dagelijks als ik met mijn helikopter naar mijn werk ga geniet ik enorm van dit kunstwerk!

 14. Utrechter

  De grijze, eentonige, armoedige en goedkope uitstraling past in elk geval wel volledig bij het stationsgebied. Het is te treurig voor woorden om te moeten zeggen: maar het nieuwe interieur van Hoog Catharijne is zowat het enige dat goed geslaagd is in al die verbouwingen. Mooi afgewerkt, op tijd, geen verspilling van publieke middelen. Het wordt tijd dat de reaguurder de kant van Klepierre kiest in plaats van die van de gemeente.

 15. Paul

  Is toch algemeen bekend dat je een artist impression nooit moet geloven.
  Kan er niet een foto gemaakt worden die echt e.a.. vergelijkt. Je zal je kapotschrikken.

 16. G. de Vries

  Een grote miskleun weer! Had er gewoon stoeptegels gelegd en kleurrijke bankjes neergezet om te kunnen zitten. Nu is het weer zo troosteloos, zo ‘net-niet’.
  Zonde van de bakken met geld die vol bravoure uitgegeven werden door een wethouder voor ‘steentjes’ van ‘ all over the world’ terwijl het zo simpel, deugdelijker en veel goedkoper kan! Voor 2 miljoen kun je een park aanleggen!

 17. Linlin

  Wat een ongelofelijk geklungel weer. Ik kan hier zo kwaad om worden.
  Er worden in Utrecht miljoenen over de balk gesmeten als gevolg van de domheid, kortzichtigheid, en grootheidswaanzin van onze bestuurders. Wat een incompetent zooitje is het toch.

 18. Johan

  De basis bestaat uit mooie lichtgrijze granieten steentjes. Ziet er chique uit. Maar de kleuren komen helaas niet tot uitdrukking. Hoe kon dit zo fout gaan?

 19. JdV

  Zolang wensdenken en geloof in de maakbare samenleving domineren in de Utrechtse politiek zullen we nog veel van dit soort fuckups voorbij zien komen. Maar ach, beter wat miljoenen verkwanselt aan dit soort onzin dan het geld nuttig besteden aan, zeg eens wat, de noordelijke randweg of zo. Hobbyprojectjes van linkse politici gaan altijd voor op de gezondheid van burgers.

 20. Rinke Doornekamp

  De Artist-Impressions zien er schitterend uit, maar de wekelijkheid is helaas heel wat anders. Ik vind het toch niet goed als je op die manier een ontwerp presenteert, Je verkoopt het idee met een mooi plaatje en een mooi praatje. Er is onvoldoende serieus onderzocht of dit wel gaat werken op een plein dat een aantal keren per week door de markt wordt gebruikt met alle rommel en troep die nu eenmaal bij het marktgebeuren hoort. De contrasterende kleuren in het ontwerp zijn in wekelijkheid ook niet te zien, dus de afbeeldingen zoals een vis enz. zijn volkomen onzichtbaar. Bovendien ziet niemand het plein vanaf grote hoogte zoals te zien op de Artist Impression, maar op ooghoogte als voetganger. Ik zou zeggen stop ermee beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald. In Friesland zijn in het kader van Leeuwarden Culturele hoofdstad in allerlei plaatsen en steden door kunstenaars prachtige fonteinen gemaakt. Dat verdient navolging ook in Utrecht. Ik zou zeggen, Gemeente ga daar eens kijken en laat een mooie fontein ontwerpen voor op het Vredenburg.

 21. astrid

  Een half miljoen graniettegels van over de hele wereld naar Utrecht halen is alles behalve duurzaam.

 22. Font Nein

  En maar doorzeuren over die fontein elke keer weer.

 23. Jan

  Het Utrechtse stadsbestuur en de door haar aangestuurde ambtenaren verkeren sinds de hoogbouw in het stationsgebied voortdurend met het hoofd in de wolken. Geen oog meer voor wat er op de grond gebeurt. Mislukt Vredenburgplein. Vertraagde en dure trambaan. De zoveelste herbestrating van de Maliesingel. Hoog Sammy kijk omhoog…..

 24. Thomas

  @ Jan

  En nog een: om volstrekt onduidelijke reden is opdracht gegeven de Oudegracht voorbij de Twijnstraat te herbestraten. Het lag er prima bij, volstrekt overbodig dus.
  En als je dan kijkt hoe het er nu na de herbestrating bijligt. Om te huilen.

 25. Thomas

  @ Jan

  En nog een: om volstrekt onduidelijke reden is opdracht gegeven de Oudegracht voorbij de Twijnstraat te herbestraten. Het lag er prima bij, volstrekt overbodig dus.
  En als je dan kijkt hoe het er nu na de herbestrating bijligt. Om te huilen.

 26. Marcel

  Het is weer leuk om te lezen wat iedereen ervan vindt. Niks dus. We kiezen iedere keer weer een partij die mensen naar voren schuiven die er de ballen verstand van hebben. Heb 4 jaar raadswerk gedaan en gedurende 4 jaar achterover gevallen van alle onkunde van onze bestuurders. We vertikken het om een bestuur te kiezen met kennis van zaken. Dus je valt van de ene verbazing in de andere. Ons bestuurssysteem is totaal verouderd. En dan krijg je dit. Ben op het Vredenburg geboren en heb alle onkunde gezien en meegemaakt. Dus? Dit verbaasd mij niks dat we 2 miljoen gemeenschapsgeld zo verprutsen.

 27. Hetty

  Utrecht: op deze markt is je dure mozaiek geen ene cent waard…

 28. Don

  Let op straks gaan ze de markt verplaatsen en komt er een hek omheen.

 29. Hans Versnel

  DE fontein brengt verkoeling in de steeds warmere zomers. En een kinderbadje was ook nuttiger geweest.
  Die steentjes zijn trouwens met kinderarbeid in slavernij in deze stukjes gehakt.

 30. jeroen

  @Marcel, als je vier jaar raadswerk hebt gedaan weet je dat bestuurders niet worden gekozen…

 31. Reactionaire rechtse zak.

  Font Nein 17/10/2018 – 16:55
  Kijk maar uit met die nickname van jou. Voor je het weet krijgt een van die illustere bestuurders van ons het in zijn of haar vroede kop en zitten we opgescheept met een fontein met water spuwend konijn op het Vredenburg.

 32. Manno

  Wethouder everhard,,totaal ongeschikt als wethouder
  Tja d66 he

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).