Kwart Utrechtse mbo-studenten heeft te maken met discriminatie bij stage zoeken Kwart Utrechtse mbo-studenten heeft te maken met discriminatie bij stage zoeken

Kwart Utrechtse mbo-studenten heeft te maken met discriminatie bij stage zoeken

Kwart Utrechtse mbo-studenten heeft te maken met discriminatie bij stage zoeken
Ongeveer een kwart van de Utrechtse mbo-studenten geeft aan discriminatie te hebben ervaren of een vermoeden hierover te hebben bij het zoeken van hun stage. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Utrecht en de Utrechtse mbo-instellingen hebben laten uitvoeren door het Verwey-Jonker Instituut.

Ongeveer een kwart van de Utrechtse mbo-studenten geeft aan discriminatie te hebben ervaren of een vermoeden hierover te hebben bij het zoeken van hun stage. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Utrecht en de Utrechtse mbo-instellingen hebben laten uitvoeren door het Verwey-Jonker Instituut.

Het onderzoek was bedoeld om discriminatie op grond van gender, migratieachtergrond en religie in kaart te brengen. Daarvoor zijn 577 sollicitaties verstuurd naar 288 vacatures. Ook was er een vragenlijst over persoonlijke ervaringen met stagediscriminatie, die is door 600 Utrechtse mbo-studenten ingevuld.

“Dit onderzoek naar stagediscriminatie in het mbo is om meerdere redenen bijzonder”, zegt Mehmet Day, onderzoeker van het Verwey-Jonker Instituut. “Het is de eerste keer dat zowel objectieve als ervaren discriminatie tegelijk zijn onderzocht, in de lokale context van stagediscriminatie. Met praktijktesten hebben we de objectieve discriminatie vastgesteld en met vragenlijsten en interviews hebben we de ervaren discriminatie in kaart gebracht. Dat geeft samen een compleet beeld. Het is ook voor het eerst dat er lokaal naar stagediscriminatie wordt gekeken.”

Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van discriminatie op alle drie de onderzochte gebieden: gender, migratieachtergrond en geloofsovertuiging. Vrouwelijke studenten blijken, met name in de bouw en techniek, een grotere kans te hebben op een positieve reactie van een stagebedrijf dan mannelijke studenten met dezelfde kenmerken.

Een kwart

Ongeveer een kwart van de Utrechtse mbo’ers geeft aan bij het zoeken naar een stage discriminatie te hebben ervaren of hierover een vermoeden te hebben. Tijdens de stage ervaart een op de acht studenten discriminatie. In beide gevallen gaat het om discriminatie op basis van opleidingsniveau, het land waar hun ouders of grootouders geboren zijn, geloof, kleding en/of uiterlijk en huidskleur.

Mbo-studenten met een islamitische geloofsovertuiging hebben volgens het onderzoek, met name in de ICT-sector, een kleinere kans op een positieve reactie van een stagebedrijf. Ook blijkt dat studenten met een naam die kan verwijzen naar een migratieachtergrond minder kans hebben op een stageplaats dan studenten die op basis van hun naam geen migratieachtergrond lijken te hebben.

Alleen in de sectoren zorg en welzijn wordt niet gediscrimineerd op basis van migratieachtergrond. In die sectoren hebben bijvoorbeeld studenten met een islamitische geloofsovertuiging een grotere kans op een positieve reactie.

Aanbevelingen

Het Verwey-Jonker Instituut doet in het onderzoek aanbevelingen voor gelijke kansen op de stagemarkt. De aanbevelingen zijn bedoeld voor studenten zelf, professionals en werkgevers. De gemeente, de mbo’s en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SSB) werken op basis van de aanbevelingen aan een gezamenlijke aanpak om ‘een veilig leer- en werkklimaat te bevorderen waarbij studenten zich gehoord voelen en waar open gesproken kan worden over gevoelige onderwerpen’.

Binnenkort is er bijvoorbeeld een expertmeeting met werkgevers in de regio en komt er een routekaart om onderwijsprofessionals en mbo-studenten inzicht te geven in wat ze kunnen doen als ze discriminatie vermoeden. Verder gaan mbo’s hun vertrouwenspersonen helpen bij de begeleiding van studenten die te maken hebben met discriminatie.

Onacceptabel

“Discriminatie is hoe dan ook onacceptabel”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “In gesprekken die ik met mbo-studenten en mbo-medewerkers heb, komt het onderwerp stagediscriminatie met enige regelmaat aan de orde. Er is in het verleden echter nooit echt onderzoek gedaan naar stagediscriminatie en waar Utrechtse mbo’ers tegenaan lopen. Ik schrik van de resultaten. Met dit onderzoek en de aanbevelingen kunnen we nu veel gerichter stagediscriminatie aanpakken en tegelijkertijd studenten begeleiden en ondersteunen.”

21 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Discriminatie bij huurhuizen zoeken, discriminatie bij een stageplek nu weer, niemand komt op het idee om eens een keer de oorzaak hiervan weg te nemen? En dan bedoel ik niet dat de oorzaak bij de verhuurder of de stage-faciliteerder ligt. Vragen? Geen vragen.

 2. jankanerwatvan

  “Alleen in de sectoren zorg en welzijn wordt niet gediscrimineerd op basis van migratieachtergrond. In die sectoren hebben bijvoorbeeld studenten met een islamitische geloofsovertuiging een grotere kans op een positieve reactie.”

  Dan wordt er toch juist wel gediscrimineerd?

 3. Ton

  @ Esrin
  Maar als de oorzaak je familienaam is dan wordt het voor je wel moeilijk om die oorzaak weg te nemen.

 4. Ton

  Even geen meningen en ‘whataboutism’ maar feiten:
  Discriminatie schijnt vooral ook zeer divers te zijn.

 5. Mart

  @Esrin
  In het artikel op nu.nl naar aanleiding van dit onderzoek las ik o.a.: “Uit de fictieve sollicitaties blijkt verder dat jonge vrouwen meer kansen op een stageplek hebben dan hun mannelijke medestudenten.” Ik vraag me af hoe dat komt. Zou het zo kunnen zijn dat jonge vrouwen met moslimmigratie-achtergrond beter geïntegreerd dan jonge mannen?

 6. cas

  @ Mart, weet je hoe dat gaat, ervaringen, niks meer niks minder. En dat wordt doorverteld en gaat zo verder. Dan worden mensen huiverig omdat je als ondernemer/verhuurder of wie dan ook liever iets van tevoren uitsluit dan er last van krijgt.
  Wordt het zo een vicieuze cirkel, ja, maar de oorzaak is natuurlijk wel binnen die groep zelf te vinden. Een stempel of vooroordeel krijg je namelijk niet voor niets opgeplakt. Er uitkomen is zeer lastig.

 7. Kaat

  @Esrin zo is het maar net. Je ziet dat een deel van deze jongens best veel overlast veroorzaken. Ga met die gemeenschap in gesprek om dit onderliggend probleem aan te pakken. Help die jongens zich voor te bereiden op een plek in de maatschappij ipv alleen een opgeheven vingertje naar bedrijven op te steken.

 8. Lombokker

  In de dienstverlenende sector geldt meestal een bepaalde dresscode; als je daar met je petje achterstevoren op je hoofd aankomt maak je natuurlijk weinig kans. En bij klantcontacten (telefoon, email) wordt er van je verwacht dat je de Nederlandse taal goed beheerst.

  Het gaat in dit onderzoek (deels) over ‘ervaren’ discriminatie; het verschijnsel dat mensen het ‘gevoel’ krijgen dat ze worden gediscrimineerd. Dat is natuurlijk heel subjectief, en zal van persoon tot persoon nogal verschillen. Niet alle tenen zijn even lang (of kort).

  Dat er bewust bepaalde groepen worden geweerd in discotheken, zwembaden of huurhuizen is een feit, maar dat is vrijwel altijd gebaseerd op slechte ervaringen met die groepen. Het lijkt mij echter sterk dat er stagebedrijven zijn die studenten met een bepaalde achtergrond uitsluiten; dit onderzoek toont dat ook niet aan.

 9. Realistisch

  Dit is te verklaren omdat er altijd gezeik bij komt kijken als je iemand met een islamitische geloofsovertuiging aanneemt.
  Het is echt jammer want er zijn genoeg mensen die wel zichzelf gedragen en keihard werken.

 10. Erwin

  @cas: “Een stempel of vooroordeel krijg je namelijk niet voor niets opgeplakt. Er uitkomen is zeer lastig.”
  Nou heb ik joodse roots, dus ik ben erg benieuwd wat dan de reden is dat joden een stempel krijgen opgeplakt. Dat is namelijk niet voor niets, schrijf je.
  Lees voor joden ook moslims, vrouwen, mensen met een groeistoornis etc. Erg benieuwd waar zij het aan verdienen gediscrimineerd te worden.

 11. Ton

  @ Kaat
  Dit onderzoek gaat helemaal niet over alleen maar ‘deze jongens’.
  Dat is dan jouw invulling

 12. Ton

  @ Lombokker
  Jij denkt dat er mensen (m/v) zijn die met hun petje achterstevoren op hun hoofd In de dienstverlenende sector gaan solliciteren ?

 13. Ton

  @ Cas
  Maar die slechte ervaringen doorvertellen gebeurt niet als de betreffende persoon toevallig niet bij een duidelijk herkenbare groep lijkt te horen.

 14. Marokkaantje

  Iedereen die hier probeert mee te lullen heeft geen idee wat er afspeelt.
  Ik ben tien jaar geleden gestopt met school omdat ik als Marokkaanse jongen overal werd geweigerd en gediscrimineerd, en ja ben een harde crimineel geworden en het boeide me geen reet meer. Ik belande van gevangenis naar gevangenis en had een hekel aan alle Nederlandsers.
  Het is maar dat me moeder is overleden en mijn ogen werden geopend anders was ik waarschijnlijk een top crimineel geworden.
  Maar elhamdoullilah Allah is de enige die ik nodig heb.
  Aju paraplu!

 15. Uuutje

  Quote van “Niet zo realistisch” “Dit is te verklaren omdat er altijd gezeik bij komt kijken als je iemand met een islamitische geloofsovertuiging aanneemt.
  Het is echt jammer want er zijn genoeg mensen die wel zichzelf gedragen en keihard werken.”

  Je spreekt jezelf dus tegen: “altijd gezeik” vs “er zijn genoeg mensen (uit deze doelgroep) die wel zichzelf gedragen”.
  Dus er is helemaal niet altijd sprake van gezeik met deze doelgroep. Dat zeg je dus zelf.

  En daar draait het nu net om; dat je dus bij voorbaat af geserveerd wordt, omdat je dus op basis van achternaam of uiterlijke kenmerken door anderen (zoals jijzelf) in een bepaald hokje wordt gestopt. Niet op basis van je eigen gedrag en daardoor al met 4-0 (of meer) achter staat.

  @Lombokker; je bent zelf de taal niet machtig. Lees je stukje nog maar eens een paar keer terug en door. Moet ik nu alle mensen uit de wijk Lombok bij voorbaat afserveren?

  @Kaat; je zou maar niet zo’n jongen zijn, maar er wel zo uitzien. Daar gaat het dus over bij discriminatie.

  @Cas, dat stempel plakken anderen dus op je, op basis van gedrag van weer anderen. Aan degene met het stempel of de sticker wordt weinig gevraagd. Dat kan ook niet, want die wordt nog niet eens uitgenodigd voor een gesprek.

  @Mart
  Quote: “Zou het zo kunnen zijn dat jonge vrouwen met moslimmigratie-achtergrond beter geïntegreerd dan jonge mannen” Dat is 1) een aanname, die zichzelf bevestigd, omdat je die vrouwen wel op gesprek laat komen en de mannen bij voorbaat dus al niet in je casus.

  Let wel: er zijn zeker hangroep marokkanen en misschien zijn dat er in sommige buurten relatief veel. Dat wil niet zeggen dat een marokkaanse nederlander meteen tot deze groep behoort. Door te zeggen dat zo iemand maar moet bewijzen dat het niet zo is zet je zo iemand al enorm op achterstand.

 16. Koel Hoofd

  Het gemene van dit onderwijssysteem, wat trouwens is opgetuigd door de PvdA in de jaren negentig, is dat studenten hierdoor ook studievertraging oplopen.
  We hadden een goed systeem, MTS, MEAO, waar studenten in school niet alleen praktijklessen kregen, maar ook gedegen theorie. Ze kwamen vakbekwaam op de arbeidsmarkt.

  De PvdA heeft die degelijke kennis opleidingen verkwanseld voor laagwaardige doemaarwat opleidingen zodat bedrijven goedkoop aan personeel kunnen komen. Stage tegen stagevergoeding, en dan zijn de studenten nog afhankelijk van de goodwill van de stagebegeleider ook. Als die geen zin heeft om zich om de student te bekommeren, dan leren ze ook niets.
  Het is een gotspe, want exact hezelfde gebeurd op HBO opleidingen.
  Maar dat zijn ze voor het gemak maar even vergeten te onderzoeken?

 17. Kaat

  @Ton dat klopt maar dit is wel het / een onderliggend probleem. Zonder dit op te lossen zal de discriminatie blijven en lijden de goede onder laten we zeggen de minder goede. Maar ik vind het te gemakkelijk om dit probleem bij de ondernemers neer te leggen en hen schuldige aan te wijzen.

 18. jan

  @ marokkaantje

  hekel aan alle nederlanders? discrimineren alle nederlanders jou? of heb je dezelfde vooroordelen zoals “alle nederlanders” ze over marokkanen hebben, gebaseerd op hun ervaringen?

  door zo te reageren bevestig je alleen maar waarom er discriminatie op de arbeidsmarkt etc bestaat

 19. Robbie

  @marokkaantje,
  Jammer dat haat leidend is in je leven. Talloze voorbeelden van Nederlandse Marokkanen die ongetwijfeld hetzelfde hebben meegemaakt maar niet zo dom zijn geweest. Andersom, alle keren dat ik in elkaar ben geslagen of beroofd.. juist, Marokkanen die alles wat niet Marokkaans is haten.. zelf heb ik geen hekel aan marokkaantjes. Liefde overwint alles. Het gaat u goed.

 20. AA

  @marokkaantje: goed dat je nu een rechtvaardig en eervol leven leidt. Is iets om trots op te zijn.

 21. John

  “Alleen in de sectoren zorg en welzijn wordt niet gediscrimineerd op basis van migratieachtergrond. In die sectoren hebben bijvoorbeeld studenten met een islamitische geloofsovertuiging een grotere kans op een positieve reactie.”

  Ho ho ho ho… wacht even, een ‘grotere kans op positieve reactie’ telt dus niet als discriminatie? Dus ik kan met diezelfde logica dat van ICT even herframen:

  “In de sector ICT wordt niet gediscrimineerd op basis van (de afwezigheid van een) migratieachtergrond. In die sector hebben bijvoorbeeld studenten zonder islamitische geloofsovertuiging een grotere kans op een positieve reactie”

  Probleem opgelost zou ik zeggen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).