Een kwart van de schoolgebouwen in Utrecht voldoet niet aan de geldende ventilatierichtlijnen. Dat blijkt uit een inventarisatie die schoolbesturen en de gemeente Utrecht op verzoek van het ministerie hebben gedaan. De ventilatie van schoolgebouwen ligt onder een vergrootglas van de aanpak van het coronavirus.
Van de 177 schoolgebouwen in de gemeente Utrecht blijken 47 gebouwen actie te moeten ondernemen om de ventilatie te verbeteren. Het gaat om 32 permanente en 15 tijdelijke locaties, van zowel basisscholen als middelbare scholen.
De gemeente gaat samen met een installatiedeskundige, de GGD en de schoolbesturen kijken welke maatregelen nu getroffen kunnen worden en welke maatregelen op de lange termijn. Bij 130 scholen in de stad is volgens de gemeente geen verdere actie nodig. Volgens de gemeente is er op dit moment geen aanleiding om scholen in Utrecht te sluiten.
Maatregelen
De gemeente gaat in klaslokalen gebruik maken van CO2-meters, die meten of er genoeg frisse lucht in de lokalen is. Docenten kunnen de meter aflezen en zien of de CO2-grens overschreven wordt. Volgens de gemeente zijn de meters inmiddels besteld, maar is de levertijd lang omdat de vraag groot is. “Met de schoolbesturen wordt besproken waar en wanneer ze geplaatst worden. We geven de prioriteit aan de schoolgebouwen die nog geen ventilatiesysteem hebben”, aldus de gemeente.
Sommige schoolgebouwen worden op een natuurlijke manier geventileerd, door bijvoorbeeld ramen en deuren open te zetten. Waar nodig en mogelijk worden extra ventilatiemanieren toegevoegd, zoals het vervangen van dichte ramen door ramen die open kunnen en het plaatsen van ventilatieroosters boven ramen.
Huidige inzichten
De GGD en het RIVM adviseren om ruimten in scholen regelmatig te luchten door ramen en deuren open te zetten. Recirculatie van lucht binnen een ruimte, door bijvoorbeeld aircosystemen, moet zo veel mogelijk worden voorkomen.
Bouwbesluit
Scholen in Utrecht moeten voldoen aan het bouwbesluit van 2012. Dat betekent dat klimaatinstallaties worden onderhouden en gecontroleerd door de eigenaar van het schoolgebouw. Dat is het schoolbestuur of de gemeente. Installaties worden als dat nodig is gereinigd en filters worden vervangen. Oudere gebouwen met natuurlijke ventilatie vallen niet onder het bouwbesluit. In die gebouwen moet veel geventileerd worden met ramen en deuren open.
Het ministerie heeft op 1 oktober besloten om 360 miljoen euro uit te trekken voor een permanente oplossing voor scholen om te kunnen voldoen aan de richtlijnen voor ventilatie. De gemeente zegt zeker gebruik te gaan maken van die financiële middelen.
9 Reacties
ReagerenTjonge dit had dus veel eerder gekunnen en hadden de schoolbesturen niet op instructie van de regering hoeven wacht, ze hebben een eigen verantwoordelijkheid en gezond verstand dat ze hadden moeten weten dat de scholen frisse lucht nodig hebben, waarom zijn er anders duur betaalde managers die alleen op instructies wachten.
Of, in ander positief nieuws, maar liefst driekwart van de Utrechtse schoolgebouwen voldoet nu al aan de nieuwe ventilatierichtlijnen.
Vraag is hoe onze kids de winter door moeten komen. Op het Bonifatiuscollege staan ramen en deuren de hele dag open en de verwarming uit ter voorkoming van coronaverspreiding. Dat lijkt niet vol te houden als het nog wat kouder wordt.
Ben even benieuwd hoe de verhouding openbaar onderwijs / bijzonder onderwijs is in het aantal scholen is dat niet aan die ventilatierichtlijnen voldoet. Weet iemand dat?
Vroeger konden ramen nog gewoon open, nu kennelijk niet meer?
Mag ik hier de conclusie trekken dat moderne duurzame gebouwen eigenlijk ongezond zijn? Iets wat de Vathorst nieuwbouw (Amersfoort langs de A28 en A1) al 20 jaar geleden bewees?
@Wim de grote boosdoener is hier natuurlijk de zgn.lumpsum regeling waarbij scholen/schoolbesturen een zak geld kregen, om die naar eigen inzicht te besteden.
Voor alle directeuren die ik heb gehad in het VO geldt (zonder uitzondering) dat ze heel graag iets willen nalaten: ‘ het zgn. “nieuwe leren”, een technasium, een nieuw gedeelte bij het gebouw, etc. etc.
Investeren in een goed (onderhouden) en duurzaam schoolgebouw staat bij deze lieden onderaan de ladder, want daar scoor je niet mee.
Een goede ventilatie heeft echt nog nooit prioriteit gehad-ondanks alle ontelbare “hei-sessie”, etentjes, meetings die mijn schoolleidingen hebben gehad…
@Jopie, Skipak doet wonderen op zowel de piste als koude schoollokalen
Het loopt de spuigaten uit met coronabesmettingen op scholen (bron: scholenmeldpunt). Daar helpt het ventileren helemaal niks aan blijkbaar.
Opmerkelijk dat de gemeente nu pas CO2 meters besteld. Volgens Bouwbesluit art. 7.23 hadden die er al lang moeten hangen.
Overigens zijn de huidige ventilatie normen helemaal niet bedoeld om besmettingen te voorkomen. Daarvoor zouden de ventilatienormen 2x zo hoog moeten zijn. En daar zal geen enkele school aan voldoen.