Kwetsende uitspraak medewerker Utrechtse ROC Vondellaan; ‘We zijn enorm geschrokken’ Kwetsende uitspraak medewerker Utrechtse ROC Vondellaan; ‘We zijn enorm geschrokken’

Kwetsende uitspraak medewerker Utrechtse ROC Vondellaan; ‘We zijn enorm geschrokken’

Kwetsende uitspraak medewerker Utrechtse ROC Vondellaan; ‘We zijn enorm geschrokken’
Studenten maken ophef op sociale media om kwetsende uitspraken door een medewerker van ROC Vondellaan in Utrecht. In de opnamen van een videocall is de opmerking ‘Was het weer een mocro?’ te horen.

Studenten maken ophef op sociale media om kwetsende uitspraken door een medewerker van ROC Vondellaan in Utrecht. In de opnamen van een videocall is de opmerking ‘Was het weer een mocro?’ te horen.

Op de Instagram van de Utrechtse rapper Djezja, zijn echte naam is Karin Fetheddine (26), verschijnen op dinsdagavond twee opnamen. Daarop is een videocall tussen medewerkers te zien. Het gesprek gaat over studenten die vervelend zouden zijn geweest tijdens een les. “Er was een aantal die er constant doorheen zat te tetteren”, zegt een van de docenten. Vervolgens: “Ik heb er eentje verwijderd die gewoon niet stopte.” Een docent, die op de opnamen niet zichtbaar in beeld is, reageert: “Was het weer een mocro?”

In een tweede opname is te zien hoe één van de studenten in de videocall reageert op de uitspraak: “Ik ben woedend, echt woedend en verdrietig dat je dit zegt. Ik vind het zo erg. En dat je er dan ook nog eens op deze manier mee omgaat, dat vind ik echt onacceptabel. En ik ga nu mijn microfoon uitzetten, want ik merk dat ik echt heel boos begin te worden.”

Reacties

Velen reageren kritisch op de video’s op Instagram, waaronder ook studenten van ROC Midden-Nederland: “Als student bij deze school meld ik dat voor dit incident deze school al niet zo denderend was met hoe deze school dingen regelt. […] Een school met docenten die geen les kunnen geven en dan ook nog racisten.”

Anders is de toon van een reagerende docent: “Laten we reëel blijven en niet een hele school met duizenden goedwillende medewerkers die elke dag hard werken om het beste uit onze studenten te halen hierop aankijken. Als docent met Marokkaanse roots sta ik achter ROC MN en herken ik dit beeld niet bij medewerkers binnen ROC MN.”

Maatregelen

Ook ROC Midden-Nederland reageert, via een statement op hun eigen Instagram: “We zijn enorm geschrokken van de uitspraken van een van onze medewerkers. Natuurlijk distantiëren we ons hiervan.”

De woordvoerder van ROC Midden-Nederland laat weten dat de videocall in kwestie niet zichtbaar had moeten zijn voor studenten. De opleiding kondigt aan in gesprek te gaan met de betreffende medewerkers en noodzakelijke maatregelen te nemen. Over wat deze maatregelen inhouden, wil het ROC vanwege het behouden van een veilige omgeving voor zowel de studenten als de medewerkers, geen verdere uitspraken doen.

14 Reacties

Reageren
  1. Herman

    Allemaal heel keurig en zeer politiek correct.
    Ondertussen weten we allemaal dat dit niet zomaar uit de lucht komt vallen.

  2. Joep

    De opmerking had niet gemaakt mogen worden, door gedrag aan afkomst te koppelen.

    Echter, een deel van de populatie van deze vestiging bestaat wel degelijk uit studenten met een voornamelijk Marrokkanse afkomst. Studenten die dit zelf te pas en te onpas benadrukken, overigens, ondanks geboren en getogen in NL.

    Daarnaast zijn er serieuze veiligheidsissues op deze locatie.

    Ik heb er ooit meerdere anti-discriminatie gastlessen gegeven en de rest van de dag mijn ogen uitgeken in gangen en leerlingenruimtes. Of althans een poging tot. Lesgeven is er niet altijd mogelijk namenlijk. De eigen docenten zijn niet altijd, met een groep zich misdragende leerlingen, in staat tot orde en discipline. Sommige studenten komen te laat in lessen en zijn niet betrokken bij lessen. Zitten er omdat het moet en sabboteren opzichtig de lessen. De rij bij de receptie van studenten en ouders die zich moesten melden, omdat het ‘mis ging’ was best lang. Bij de locatie in Kanaleneiland is het nog erger trouwens.

    Er staat iets raars in het artikel ten aanzien van het 2e filmpje. Hoe kan een call voor docenten bijgewoond worden door studenten? Hoe kan dit 2e filmpje er zijn.

  3. Jvs

    @Joep, ze hadden toegang tot het systeem waarmee de leraren online communiceren.
    Een wachtwoord achterhalen bij een docent kan nooit moeilijk zijn denk ik. Een klas vol spionnen tegen één leraar. Dan moet je behoorlijk goed met je privacy gevoelige gegevens kunnen omgaan. En dat doen te weinig mensen want hun overkomt toch nooit iets.

  4. Hans

    Een heel onprofessioneel uitglijertje van de betreffende medewerker. Zal ie wel spijt van krijgen. De populatie ROC Vondellaan is daarentegen ook niet bepaald de makkelijkste. Vooroordelen en stigmatisering helpen niet om je werk daar te vereenvoudigen. Het woord Mocro is een denigrerende term. Maar ja, in tijden van sociale media wordt alles duizendvoudig versterkt. Toen ik in de jaren ‘60 – ‘ 70 op de middelbare school zat zeiden docenten soms ook de meest vreselijke dingen over leerlingen. In een poging om de goegemeente in toom te houden kon je vernederd worden voor het front van de klas. Toen had je dus ook al rotzakken op zo’n school, zowel onder de leerlingen als onder de docenten. En vrijwel altijd waren ze roomblank. Dat krenken van leerlingen gebeurde dus dikwijls en plein public, maar het was vluchtig want werd en het kon niet worden vastgelegd, laat staan wereldkundig gemaakt worden via Instagram, Facebook etc. De betreffende medewerker moet gewoon zijn excuses maken, z’n mond spoelen en zien dat ie z’n gezag, door goed zijn werk te doen, herstelt. Want je gezag staat op het spel na zo’n incident.

  5. Koel Hoofd

    Die opmerking is gewoon lomp en had niet gemaakt mogen worden.
    Doe je daar als student je best om een legitieme toekomst te verzekeren, krijg je nog het verwijt van mocro om je oren! Enkel en alleen omdat je praat! Dat is toch zielig voor zo een knul?

    De realiteit is echter dat dergelijke domme en lompe dingen wel gezegd worden.
    Maar met deze online wereld zit een “dom foutje” in een klein hoekje, letterlijk. en hokje aanvinken is al voldoende om het wereldkundig te maken.
    “Vroeger” pak hem beet 20 jaar geleden, dan werd dat in de lerarenkamer gezegd. En kwam er een (soms verhitte) discussie omdat er altijd andere leraren zijn die het daar niet mee eens zijn omdat die wel genuanceerd kunnen denken. Leerlingen en de wereld hadden daar allemaal geen weet van.
    Behalve dan dat sommige leraren ineens weg waren, en dan werd er gezegd “die heeft een andere baan gevonden’…

    @Joep
    Dergelijke scholen hadden 35 jaar geleden exact dezelfde problemen.
    Er waren MBO scholen die echt berucht waren vanwege hun populatie.
    Dat was niet omdat er veel gekleurde kinderen op zaten (daar waren er toen gewoon minder van), maar omdat vmbo/mavoleerlingen anders zijn dan VWO leerlingen. Ik denk dat het simpelweg te maken heeft met hormonen. Een VWO leerling van 16 heeft net ontdekt dat het andere geslacht wel heel spannend is om over te fantaseren. Een vmbo/mavo leerling heeft dan al lang geexperimenteerd en relaties beginnen een fact of life te worden. En dat betreft dan slechts de voortplantingshormonen, we hebben er nog veel meer in het menselijk zoogdierenlijf!

    Dat in goede banen leiden is al duizenden jaren lang de taak van de ouders.
    Dankzij de kenniseconomie (begonnen in 1994) laten die het tegenwoordig weer over aan de “deskundigen in het onderwijs” en het vangnet van “sociaal maatschappelijk experts” die beiden alle probleemgevallen weer doorsturen naar de “experts in afwijkend gedrag correctie”.
    Maar als 25% van de kinderen van 4 jaar oud nog steeds niet zindelijk is, als 25% van de studenten functioneel analfabeet is, als 25% van de studenten met burnoutklachten thuis komt te zitten omdat ze het allemaal niet aankunnen…
    Dan is er toch iets behoorlijk mis met onze kennis economie.

  6. Fruitje

    Tja, als je iedere wordt geterroriseerd in je klas door het onaangepaste aso-gedrag van een bepaalde groep snap ik die cynische opmerking wel. Er zijn nou eenmaal bovenmatig veel gedragsproblemen bij Marokkaanse studenten. Dat zie je ook weerspiegeld in criminaliteitscijfers en huftergedrag bijvoorbeeld op straat. Ontken het maar, maar daar gaat het probleem niet mee weg. Klote voor de positief ingestelde Marokkanen die hard werken en hun steentje bijdragen. Ik ken er gelukkig genoeg.

  7. Bert

    Niet handig dat ie dat zei.

    Echter als die groep eens een keer net zo verontwaardigd zou doen naar de “jongeren” en “paar rotte appels” als dat ze in de media doen en weer racisme roepen. Daar valt dus ook onder gewoon die etterbakken van de rellen onlangs gewoon zelf oppakken en brengen naar de politie.

  8. Karla

    Een foute opmerking inderdaad, maar dit wordt wel erg opgeblazen.

  9. Nina

    Akwasi mocht zeggen wat hij zei, omdat hij er later afstand van nam.

    Dat geldt dan gelukkig ook voor deze docent.

  10. Nina

    @Koel hoofd

    VMBO/MAVO leerlingen hebben een andere hormoonhuishouding dan VWO leerlingen? Alsof het één grote orgie is op VMBO scholen en alle VWO leerlingen tot hun 16e jaar preuts blijven.

    Wauw, serieus?

  11. Uuutje

    @ Koel Hoofd

    We hebben het hier over het MBO en niet over het VMBO. Het MBO is een vervolgopleiding, ook al is nog een deel van de leerlingen/ studenten nog leerplichtig (misschien is leerplicht boven de 16 ook niet het beste idee, maar die stap is ooit genomen om andere maatschappelijke problemen, die op latere leeftijd ontstaan, tegen te gaan).

    Een vervolgopleiding doe je voor je zelf met het oog op de baan die je gaat doen.

    Dus het kan wel zo zijn dat het NU ZO GAAT op sommige MBO-instellingen, dat maakt het nog niet goed.

    De instellingen, docenten en maatschappij moeten daar op sturen. Heb je geen zin om aan jezelf of je toekomst te werken als leerling/ student, dan hoor je er gewoon niet thuis. Heb je er later alsnog wel zin in, dan ben je alsnog wel weer welkom.

    Dat horen de spelregels te zijn en die moeten vanaf dag 1 gehandhaafd worden. Helaas maken wij in Nederland vaak als zachte heelmeesters stinkende wonden voor later (en dan heb ik helemaal geen kritiek op sociaal beleid, want daar ben ik voorstander van, incl. soms softe aanpak, maar dan moet je wel een goede softe aanpak kiezen.) Duidelijkheid, helderheid, structuur en mensen aanspreken op gedrag en eigen verantwoordelijkheid hebben namelijk niks met een harde of strenge aanpak te maken.

  12. arbeider

    @ Koel Hoofd
    Om met de Corona adepten te spreken, loop zelf eens mee in een klas in zo’n ROC op bijvoorbeeld Kanaleneiland .

    Iedereen met gezond verstand weet toch wat deze leraren al jaren moeten door staan met leerlingen met een niet Westerse achtergrond,? Deze leraren zijn helden, en deze leraar helemaal!

    Zolang er mensen zijn zoals jij en een NPO die zegt te willen verbinden ( prijs voor Akwasi. Pfff) word dit probleem steeds groter.

    Word eens wakker correct Nederland!

  13. Bram Engel

    Zo wordt ik ieder jaar als ik met de auto naar een festival in Denemarken ga bij de Deense grens aangehouden voor drugscontrole. Omdat ik een Nederlands kenteken heb. Is dat discriminatie? Ik denk dat het eerder komt door ervaringen van de Deense douane uit het verleden. Maar ik begrijp dat ik ook gekwetst had moeten zijn dus

  14. Pee

    Laten ze nou gewoon eens onderzoeken hoe men tot zo’n uitspraak komt.
    En we hebben toch nog steeds vrijheid van meningsuiting?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).