Kytopia nog altijd op zoek naar nieuw onderkomen | De Utrechtse Internet Courant Kytopia nog altijd op zoek naar nieuw onderkomen | De Utrechtse Internet Courant

Kytopia nog altijd op zoek naar nieuw onderkomen

Kytopia nog altijd op zoek naar nieuw onderkomen
Het pand aan de Oudegracht 245
Kytopia, het creatieve muziekatelier van Colin Benders alias Kyteman, dreigt binnenkort dakloos te worden. De muzikale broedplaats huist nu nog in het oude Tivoli-pand aan de Oudegracht in Utrecht, maar dat pand sluit binnenkort de deuren.

Kytopia, het creatieve muziekatelier van Colin Benders alias Kyteman, dreigt binnenkort dakloos te worden. De muzikale broedplaats huist nu nog in het oude Tivoli-pand aan de Oudegracht in Utrecht, maar dat pand sluit binnenkort de deuren.

Het gebouw, waarin voorheen Tivoli Oudegracht gevestigd was, was altijd al een tijdelijke locatie voor Kytopia. Na het vertrek van poppodium Tivoli naar TivoliVredenburg kwam de Oudegracht 245 gedeeltelijk leeg te staan. Ter voorkoming van schade of kraken verhuurde de gemeente het daarom tijdelijk aan Kytopia. Ondertussen werd er gezocht naar een nieuwe ontwikkelaar, investeerder en exploitant.

Eind oktober maakte de gemeente bekend dat er via een aanbesteding een nieuwe ontwikkelaar voor het pand was gevonden. In het complex komt een kinderopvang, horeca en ruimte voor culturele (en muzikale) initiatieven. Voor Kytopia is daarom vanaf 31 maart geen plek meer. Kyteman en consorten dienen dan de sleutel van het atelier in te leveren.

Dakloos

Ondanks een intensieve zoektocht is een nieuwe locatie voor Kytopia nog altijd niet gevonden. Derhalve dreigt Kytopia dakloos te worden. “We hebben twee jaar vol ingezet op het realiseren van een nieuwe vaste locatie, maar de vastgoedwereld beweegt op een ontzettend traag tempo”, laat Erik Benders, vader en manager van Kyteman, weten aan 3voor12. “Dit soort projecten kosten vaak tien jaar om te realiseren, iedereen neemt zijn tijd, want misschien wordt de grondprijs volgend jaar nog meer waard.”

Om snel onderdak te vinden, overweegt Kytopia om opnieuw te zoeken naar een tijdelijke oplossing. Dat geniet niet de voorkeur, en loopt ook nog niet storm. “Het Pieter Baancentrum was mooi geweest, maar de eigenaar zegt dan: ‘We zien het niet zitten dat jullie met 80 man komen, liever zetten we twee mensen neer met een matrasjes’. Je komt gigantische ruimteverspilling tegen in de antikraakwereld, om te huilen!”

De aandacht wordt nu noodgedwongen verlegd naar panden aan de rand van Utrecht. “We zijn op zoek naar een hal waar iedereen zijn eigen inrichting kan maken, een soort muziektuintjescomplex”, vertelt Benders. “In Houten of Nieuwegein, wellicht. We moeten eigenlijk binnen een maand iets hebben gevonden, maar we hebben nog niets. Het wordt dus nog spannend.”

Oudegracht 245

Met het vertrek van Kytopia uit het pand aan de Oudegracht 245 wordt ruimte gemaakt voor de nieuwe inrichting van het complex. Het kloostercomplex is dit jaar nog gereserveerd voor de winnaar van de aanbesteding. Die werkt zijn plan in deze 12 maanden verder uit tot een ‘Definitief Ontwerp’. Daarna kunnen vergunningen worden aangevraagd.

Als de vergunningen zijn gegeven en er geen bezwaar meer kan worden gemaakt, wordt het complex in eigendom overgedragen. Tot die tijd is de gemeente nog eigenaar en werken de gemeente en Stadswaarde nog samen. Verwacht wordt dat het vernieuwde complex eind 2020 open kan voor publiek.

5 Reacties

Reageren
 1. Bas Haasnoot

  Er is genoeg werk/kantoorruimte te vinden in Utrecht en directe omgeving. Ik heb echter de indruk dat meneer Kyteman de ruimte gratis wilt hebben in plaats van een normale huur te betalen. Dat is inderdaad een stuk moeilijker te vinden

 2. Marcopolo

  Misschien tijdelijk in de oude moskee in de kanaalstraat in Lombok tegenover de nieuwe moskee. Die staat al heel lang leeg en heeft geen bestemming. Bellen en tijdelijk intrekken. Misschien kan het omgebouwd worden tot een muziek theater? En er zijn ook genoeg muzikanten in Lombok die daar ook wel gebruik van willen maken.

 3. Herman

  Misschien kan het gezelschap zich gewoon bij een makelaar melden met hun wensen?
  Er is zat te huur in Utrecht en wijde omgeving.

 4. roy

  gewoon lekker PBC laten intrekken muren zijn dik genoeg en de overburen klagen nooit over geluidsoverlast

 5. Lindt

  Venue aan de Varkenmarkt gaat er (helaas) ook uit. Misschien is dit een mogelijkheid! Prachtige plek!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).