Laadpalen in Utrecht gaan minder hard laden; maatregel nodig want elektriciteitsnet is vol Laadpalen in Utrecht gaan minder hard laden; maatregel nodig want elektriciteitsnet is vol

Laadpalen in Utrecht gaan minder hard laden; maatregel nodig want elektriciteitsnet is vol

Laadpalen in Utrecht gaan minder hard laden; maatregel nodig want elektriciteitsnet is vol
De krapte waar het elektriciteitsnet in Utrecht al enige tijd mee kampt, raakt binnenkort ook eigenaren van elektrische auto’s in Utrecht. Laadpalen gaan namelijk minder hard laden; de capaciteit wordt ‘afgeknepen’ om het stroomnet minder heftig te belasten. Concreet: het opladen van een auto tussen 16.00 en 20.00 uur gaat langer duren.

De krapte waar het elektriciteitsnet in Utrecht al enige tijd mee kampt, raakt binnenkort ook eigenaren van elektrische auto’s in Utrecht. Laadpalen gaan namelijk minder hard laden; de capaciteit wordt ‘afgeknepen’ om het stroomnet minder heftig te belasten. Concreet: het opladen van een auto tussen 16.00 en 20.00 uur gaat langer duren.

De problemen met netcongestie – een vol elektriciteitsnetwerk – worden steeds meer zichtbaar. Er wordt al jaren voor gewaarschuwd. Een groeiende stad, en een stad die wil verduurzamen, heeft nou eenmaal steeds meer stroom nodig.

In Utrecht zorgt het onder meer voor vertraging bij bouwprojecten, want een gebouw dat niet op het elektriciteitsnetwerk aangesloten kan worden, is eigenlijk niet bruikbaar. Bijna 90 procent van alle bouwprojecten die in de steigers staan, hebben in meer of mindere mate last van netcongestie.

Maatregelen

De komende jaren moeten er miljoenen en miljarden euro’s door overheden en netbeheerders geïnvesteerd worden om de groeiende vraag naar elektriciteit aan te kunnen.

Er zijn ook maatregelen waarbij de capaciteit van het stroomnet niet zozeer toeneemt, maar anders wordt ingezet. Er zijn bijvoorbeeld piekmomenten op een dag dat mensen veel elektriciteit gebruiken. Daar komt ook de maatregel vandaan om de capaciteit van laadpalen tussen 16.00 en 20.00 uur te verminderen. Dit moet later dit jaar geregeld gaan worden. 

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Tja als je jezelf meer druk maakt om gelukzoekers, dan heb je niet de tijd om echte politieke keuzes te maken voor de toekomst van dit land.
  En daarom hebben wij dit probleem nu in Utrecht en Nederland.

 2. Scherpschutter

  Dat ging sneller dan verwacht! Persoonlijk had ik ongeveer berekend dat het stroomnetwerk zo rond 2026 niet langer bestand zou zijn tegen de losgegslagen linkse eco-krankzinnigheid en realiteitsontkenning. Dat er begin 2024 al sprake van is, is zelfs voor mij wel enigszins een verrassing…

  Gelukkig zit het er nu eindelijk op met het linkse gewap. Er waait een nieuwe politieke wind door Nederland. De tijd van alle aangerichte schade herstellen is aangebroken.

 3. Sj

  Hahaha en dat net nu JvD een elektrische bolide heeft aangeschaft …

  Jammer joh

 4. Nico

  Er zijn momenten dat ik blij ben dat ik geen elec auto kan betalen en dit is er zo 1.
  Mensen ga over op electrisch rijden dat is goed voor millieu. En nu gaan we minder hard laden. Mensen die stroom terug leveren moeten bij betalen of krijgen nu veel minder dan voorheen. Het gaat goed zo dus vooral de mensen pushen of adviseren over te gaan op eclec auto, zonnenpanelen en oh ja warmtepomp en nu begint men te roepen een vol elektriciteitsnetwerk. Gokje, vooraankondiging dat we straks meer, veel meer voor stroom moeten gaan betalen en zeker als het gros over is op een elec auto word het kassa………….

 5. Lombokker

  Ondertussen gaat GL stug door met gasleidingen uit de grond (laten) trekken.

 6. Fredrik

  @Nico, en toch gaat het gewoon beuren. En ook jij zal gewoon een elektrische auto rijden in de toekomst. Elektrificatie is de enige oplossing om CO2-uitstoot van vervoer en verwarming zo snel mogelijk te verlagen. Wen er maar aan.

 7. Martin

  De 4 palen die hier in de buurt staan worden vrijwel nooit gebruikt want niemand hier kan zich zo’n ding veroorloven.

 8. Krijgnouwat!

  Ja mensen, plaats nog even wat warmtepompen en andere ongein in je huis, komt allemaal wel goed. Werkelijk onvoorstelbaar dat hier niet op geanticipeerd is. Je weet al 20 jaar dat je bevolking en stad groeit als kool en dan lees je dit soort berichten, te achterlijk voor woorden. Idem dito voor de infrastructuur van Utrecht. Vanaf het jaar 2000 zijn er ongeveer 150.000 mensen bijgekomen in Utrecht, maar nee hoor binnen de ring lekker infrastructuur afbreken, wegen versmallen etc. Ze denken dat Utrecht het middelpunt van de Aarde is. Zuilense ring nog geconfigureerd alsof het 1984 is. Ze verzaken alles en vragen er gewoon om dat alles faalt.

 9. Floep

  @Scherpschutter, ah ja, het is dermate afgelopen met het gewap dat Tennet 25 miljard krijgt van de overheid om het net uit te breiden.

  Ik had gedacht dat Scherpschutter in 2024 misschien zou proberen om feiten te introduceren in zijn geraaskal maar het bleek ijdele hoop.

 10. JdV

  @SJ: het is JdV. Leer dat nou eens.
  En ten tweede, dacht u dat ik als het plebs mijn auto zou opladen bij een pauperlaadpunt voor mensen zonder eigen oprit, krachtstroom en eigen laadpaal? U heeft duidelijk niet goed opgelet beste SJ.

 11. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Ik had dezelfde berekening gemaakt, vind dit een bijzonder aangename verrassing.
  Die groene zeepbel gaat binnenkort nog eens uiteen spatten dankzij dat groene gedram=doorrammen van de groene groot akela’s.
  De ironie…

 12. Binnenstadbewoner

  So hee 4 uurtjes per dag minder snel laden. Nou dat zal helpen.

 13. Nina

  Wordt al jaren geroepen door mensen in de energiesector, dus dit kan geen verrassing zijn, lijkt mij.

  Regeren is vooruitzien. Regeren is niet je zin doordrijven en daarbij de zorgen van experts negeren.

  ASML geeft alvast aan buitenlandse opties te bekijken nu het vestigingsklimaat in Nederland achteruit holt door o.a. de stagnerende stroomvoorziening.

  En voor wie denkt dat het een goed idee is dat bedrijven verdwijnen uit Nederland, raad ik aan nog eens een economieboek open te slaan van de middelbare school. De samenhang der dingen.

 14. Nina

  @ Fredrik

  Laten we eerst eens dingen van de markt afhalen die niet nodig zijn, zoals een wasdroger en een elektrische tandenborstel.

  Mensen kunnen ook zelf nadenken en schrapoen wat niet nodig is. Een airfryer is een oven die je vaak al hebt, een koekenpan is tevens een tosti apparaat en een steelpannetje is ook een eierkoker.

  Ik krijg bijv. complimenten van mijn tandarts over mijn gebit en dan spreekt hij de verwachting uit dat ik zeker elektrisch borstel. Als ik dan vervolgens met “nee” antwoord, staat hij letterlijk met zijn mond vol tanden 😁

 15. WvR

  @Nina:
  “….Mensen kunnen ook zelf nadenken en schrapoen wat niet nodig is. Een airfryer is een oven die je vaak al hebt, een koekenpan is tevens een tosti apparaat en een steelpannetje is ook een eierkoker….”

  Zet jij de airfryer, de oven, de koekepan, het tosti apparaat, het steelpannetje en de eierkoker dan allemaal te gelijk aan? Dan valt er in jouw huishouden nog wel wat te besparen ja. En nog wat te leren op het gebied van koken ook.

 16. Rob H.

  Waarom is dit nou weer een issue? Een tankstation is ook wel eens dicht, dan krijg je helemaal niks!

 17. GeeWee

  Laadpalen die slim omgaan met de beschikbare capaciteit zijn toch een prima oplossing? Hoe kunnen de reaguurders hier zo massaal over klagen? Er is in de Nederlandse woonwijken nu eenmaal een ‘stroomspits’, ‘s ochtends tussen 7 en 9 en vooral ‘s avonds tussen 17 en 21 uur. Het alternatief is om voor veel geld dikkere kabels te gaan leggen. En dat terwijl de meeste auto’s toch tot de volgende ochtend aan de paal zullen hangen. Ze krijgen dus tijd genoeg om hun accu te vullen, vooral tijdens de uren tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends als er capaciteit te over is.

 18. Jeroen

  Humor. Zal je net even weg moeten met je elektrokar. Ik blijf mooi voorlopig nog even benzine rijden. En als dat niet meer nieuw mag, fijna gewoon een 8 cilinder uit het buitenland importeren.

 19. jan

  Ajj eerst hebben we jarenlang subsidie gegeven aan de leaserijders om elektrische auto s te kunnen kopen. En nu kunnen die arme leaserijders straks helemaal niet meer opladen. Dat is wel zielig. We kunnen natuurlijk nog meer subsidie geven, maar dan nu aan de netbeheerders. Net zolang totdat alle subsidie ervoor zorgt dat het bijna interessant is voor de particulier om elektrisch te rijden

 20. Nina

  @WvR

  Het gaat erom dat we grondstoffen verspillen en CO2 uitstoten voor onnodige apparaten…

 21. Sander van der Linden

  D66 wilde met haar klimaatobsessie een ‘transitie’ doordrukken. Iedereen moest aan de zonnepanelen en warmtepomp. En om mensen een beetje te manen ging Rutte het gas nog eens extra duur maken. Experts zeiden 6 jaar geleden al ‘het stroomnet is hier niet op berekend’. Maar Jetten moest en zou zijn zin doordrijven. RutteIV is met stip het kabinet met de grootste nitwits.

 22. Piet Paultjens

  Dus de gemeente gaat er voor zorgen dat het langer duurt om te laden, en leveranciers van stroom gaan ons financieel straffen (blokkeer kosten) voor langer laden… ik ga weer een dinosap slurpende fijnstofmachine rijden!

 23. Minnie Reactor

  Eureka, fijn als je thuis zelf je 230 volt wisselspanning 20 Ampere kan opwekken en kunt opslaan ,maar hoe en waar (Top Secret).

 24. Moniek

  @Scherpschutter
  Het is een illusie te denken dat ‘de nieuwe politieke wind’ schade gaat herstellen. De schade is al onherstelbaar, maar ik denk dat ik een heel andere schade bedoel dan u. Het is eerder een gure wind dan een nieuwe. Over realiteitsontkenning gesproken!

 25. Nina

  @ Moniek
  De economie en zelfs onze voedselvoorziening is gekaapt door de groene agenda van de EU (de heer Timmermans). Inmiddels treft het heel Europa. Over realiteitszin gesproken.

  Op deze manier creëert men geen draagvlak en geeft men blijk geen kaas te hebben gegeten van de gevolgen voor de burgers.

  Ik ben voor het klimaat en draag mijn steentje bij. O.a.:
  – meer dan 20 jaar niet gevlogen
  – geen wasdroger
  – minder/korter douchen
  – weinig vlees
  – tweedehands spullen ipv nieuw kopen
  – minder gas verbruiken

  Iedereen kan dit doen. Daar hoeft de economie en onze voedselzekerheid niet voor op het spel te worden gezet.

  Inderdaad heb ik het idee dat rechts beter begrijpt wat de economische impact is en dus verwacht ik dat het beleid socialer wordt. Immers moeten bijv. onze kinderen een woning om een gezin te kunnen starten en heeft iedereen recht op een warm onderdak, voedsel en goede zorg.

 26. Boogschutter

  @ Scherpschutter
  “Er waait een nieuwe politieke wind door Nederland. De tijd van alle aangerichte schade herstellen is aangebroken.”

  Haha. Ik heb eindelijk weer eens oprecht om u kunnen lachen!
  ‘Nieuwe politieke wind’.

  Het is nieuwe politieke windhandel!

  Voorwaar, zoveel naïviteit had ik van u niet verwacht. Een mens kan zich vergissen. Ook al heb ik altijd gelijk.

  Recent zagen we nog de koddige voorstelling die mevrouw Agema in de Tweede Kamer gaf, ik citeer hier onze eigen Youp van ‘t Hek om via hem, – niemand verwoordt het treffender dan hij – uw politieke windbuil door te prikken:
  ‘(…) Maar het hardst moesten we lachen om de foeterende Fleur Agema, die in de Kamer probeerde uit te leggen waarom de PVV voorlopig tegen het ‘eigen risico’ is. Dat was toch een van hun kroonjuwelen? In dat gênante schreeuwdebat bij SBS veegde Geertje toch de vloer aan met een stamelende Frans Timmermans? Volgens mij pakte hij op dat moment de definitieve voorsprong op de rest. En nu stond Fleur tragisch te hakkelen. Een politica in het nauw maakt rare sprongen. Misschien te lang tussen die meurende ijskasten gezeten.’
  Over ‘nieuwe politieke wind’ gesproken…

 27. Nina

  @ Boogschutter

  Je punt ontgaat me.

  Het eigen risico afschaffing is niet bedacht door de oude politiek. De oude politiek wil het absoluut niet afschaffen en heeft het ooit zelfs zelf bedacht.

  Dat er nu discussie over bestaat, komt door de nieuwe politiek. Dat mevrouw Agema het niet niet direct wil, is vrij logisch vanwege de coalitiegesprekken. Flauw om haar daarop aan te spreken en onnodig dat ze zich uit de tent liet lokken.

  Je ziet het veel in de talkshows op tv en blijkbaar heeft Youp er ook last van; slechte verliezers die de huidige winnaars denigrerend uitlachen. Ze vrezen wellicht voor hun eigen hachie en dan zijn dit hun lichtpuntjes? Beetje sneu wel.

 28. Boogschutter

  @ Nina
  Dat m’n punt jou ontgaat is wel duidelijk.
  Die zogenaamde ‘nieuwe politiek’ – je bedoelt het huidige gemodder van PVV, VVD, NSC en BBB – is in z’n totaliteit helemaal niet voor afschaffing van het eigen risico. Mevrouw Agema zegt het zelf! Het debatje kun je terugkijken, staat op YouTube. De PVV riep het voor de verkiezingen maar krabbelt heel doorzichtig terug. Ze leveren niet! En ze gaan ook niet leveren. Mind my words. Ze doen het niet. In de huidige samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer zou ze het meteen WEL kunnen regelen: samen met SP / GL / PvdA. Maar ze zijn te bescheten om dat te doen. Inplaats daarvan loopt Agema aan de leiband van de Grote Baas die probeert via de achterkamertjes van Plasterk alsnog een greep naar de macht te doen alvorens ook hij de pensioengerechtigde leeftijd zal bereiken zonder ooit iets klaargemaakt te hebben. Nee, Youp legt er de vinger op, en wel op magistrale wijze.

 29. Nina

  @ Boogschutter

  Oude politiek heeft alles afgebroken: zorg, onderwijs, veiligheid, woningbouw en energievoorziening om wat te noemen. Het morele besef is het raam uitgevlogen met de toeslagenaffaire en de afhandeling bevingsschade in Groningen.

  Wel zijn er een aantal mensen flink rijk geworden met subsidies waaronder Youp en de cultuursector, directeuren van musea, biomassacentrale bouwers, rijken die geld beschikbaar hadden voor de aanschaf van een warmtepomp/zonnepanelen, nu weer biogascentrale bouwers en de kunstenaar van het kunstwerk op de bieb in Utrecht bijv. Verder zit Sophie van ons gemeenschapsgeld op de nationale tv te huilen, omdat haar lieve collega Khalid die immoreel handelde niet meer naast haar zit.

  Geweldig, toch?!

  Ik vraag mij inmiddels af in welke nare droom we terecht zijn gekomen en met mij o.a.:

  – de vele mensen die honger en kou lijden
  – de 122.000 ouderen op de wachtlijst voor een verzorgingshuis
  – de mensen die te horen krijgen dat hun medicijnen niet geleverd worden aan de apotheek
  – de jongvolwassenen die geen huis kunnen krijgen en noodgedwongen bij hun ouders wonen
  – de toeslagenouders die hun kinderen kwijt zijn
  – de werkende daklozen die wonen op staat, in auto’s of in caravans

  Bashen op Fleur Agema helpt sommigen blijkbaar?

 30. Boogschutter

  @Nina
  Als ik jouw term ‘oude politiek’ voor het gemak even vervang voor het begrip ‘neo-liberalisme’ dan kan ik in bijna alles meegaan in je redenering. Maarten van Rossem noemt het ‘kapitalisme zonder remmen’. Hij schreef er 13 jaar geleden al een boekje over met dezelfde titel. Decennia lang werd Nederland geregeerd door VVD en CDA, ook hebben we de combi VVD-PvdA gehad waarbij die laatste partij onder Kok z’n ideologische veren jammerlijk had afgeschud en zich vrijwel volledig overgaf aan het marktfundamentalisme als centrale ideologie.
  Onder Halbe Zijlstra (weet je wel onze vriend van de VVD die jokte en opschepte over zijn zogenaamde verblijf in de datsja van Vladimir Putin) werd de cultuursector gedemonteerd, zeg maar afgebroken. VVD-neoliberaal rechts beleid pur sang.
  De gevolgen van al dit beleid, onder verantwoordelijkheid van Mark Rutte schets je treffend:

  – vele mensen die honger en kou lijden
  – de 122.000 ouderen op de wachtlijst voor een verzorgingshuis
  – de mensen die te horen krijgen dat hun medicijnen niet geleverd worden aan de apotheek
  – de jongvolwassenen die geen huis kunnen krijgen en noodgedwongen bij hun ouders wonen
  – de toeslagenouders die hun kinderen kwijt zijn
  – de werkende daklozen die wonen op staat, in auto’s of in caravans

  Daar is geen speld tussen te krijgen.
  De PVV heeft hier meer dan twintig jaar de moslims de schuld van gegeven. Ze hebben hun zondebok liefdevol omarmd. De islam had het allemaal gedaan. Dat is natuurlijk groteske flauwekul. Want kiezen voor een neo-liberale koers is een politieke keuze waar met name twee grote bestuurspartijen de verantwoordelijkheid voor dragen, met de daaruit voortvloeiende ellende die ervan kwam. Daar kan geen moslim ene moer aan doen.
  De sociaaldemocratie die stond voor volkshuisvesting, spreiding van kennis macht en inkomen, sociale voorzieningen, goede zorg etc. etc. werd in de koelkast gezet, nee ze ging de vriezer in. Werd kaltgestelt.
  De PVV met Geert als enig lid is een beweging die een zondebok zoekt. Jammer dat zo iemand als Fleur Agema zich niet aansluit bij links, bij de SP vindt zij weerklank voor haar denkbeelden wat de zorg betreft. Maar ze zit in de fuik van onze dictator Geert. En daarom stond zij zo te schutteren in dat debatje over die motie van Jimmy van Dijk. Dat was geen bashen, maar het onthulde slechts wat er gebeurt als een schreeuwerige club zoals de PVV plotseling in de realiteit gezet wordt middels een formatieproces met nog een paar andere partijen.
  En tenslotte: kijk niet teveel naar talkshows, daar wordt grenzeloos in geouwehoerd. Je hebt er niks aan. Je kan beter een boek lezen of een goeie podcast beluisteren. Die van van Rossem kan ik je aanraden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).