Laatste exemplaar van oude Utrechtse tram overgedragen aan museum Laatste exemplaar van oude Utrechtse tram overgedragen aan museum

Laatste exemplaar van oude Utrechtse tram overgedragen aan museum

Laatste exemplaar van oude Utrechtse tram overgedragen aan museum
De tram vertrekt naar het museum. Foto: Provincie Utrecht
Bijna veertig jaar was de zogenoemde SIG-tram beeldbepalend voor het Utrechts openbaar vervoer. Deze week werd het laatste exemplaar dat niet naar de sloper is gegaan op een dieplader gezet richting het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep.

Bijna veertig jaar was de zogenoemde SIG-tram beeldbepalend voor het Utrechts openbaar vervoer. Deze week werd het laatste exemplaar dat niet naar de sloper is gegaan op een dieplader gezet richting het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep.

Bij het vertrek op de remise werd de laatste tram uitgezwaaid door fans, medewerkers van het trambedrijf van de provincie en gedeputeerde Arne Schaddelee.

De gedeputeerde verrichtte vervolgens samen met Arno van der Holst (directeur Stichting Nederlands Transport Museum) de officiële overdracht. De provincie had in september besloten om een tram te bewaren voor het nageslacht en te schenken aan het museum. Dit deed de provincie  naar aanleiding van petities die afgelopen zomer waren ingediend door fans van deze tram en een oproep van politici in de Provinciale Staten van Utrecht.

De SIG tram reed tussen 1983 en zomer 2020 op de lijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein en werd in Zwitserland gemaakt. Het is de enige tram die ooit is ontworpen door de NS. De tram is ook uniek in zijn soort omdat het de sneltram is die als eerste op een regionale lijn reed in Nederland.

Woningbouwlocaties

De trams leverden een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid van nieuwe woningbouwlocaties in Nieuwegein en IJsselstein.  Het voertuig dat naar het museum gaat  – SIG 5017 – kwam vanwege de technische conditie als beste exemplaar voor behoud uit de selectie. De tram wordt voorzien van de nodige reserveonderdelen ondergebracht in de collectie van het Nederlands Transport Museum.

Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Ik ben blij dat deze bijzondere Utrechtse tram een mooie plek krijgt en ik wens het Nederlands Transport Museum dan ook veel plezier met deze nieuwe aanwinst. Zodra de tijd het weer toelaat kom ik graag een keertje kijken hoe hij erbij staat!”

Volgend jaar moeten de nieuwe trams op het SUNIJ-lijn rijden.

8 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Die goeie ouwe trams hebben vele jaren trouwe dienst gedaan, met de superstorm op 25 januari 1990 was het zo ongeveer het laatste OV middel dat nog functioneerde.
  Dat ze de laatste jaren wat meer storingen lag vooral aan de ouderdom en nog meer aan matig onderhoud.

  De nieuwe trams gaan 37 jarige levensduur nooit meemaken.

 2. Koel Hoofd

  Uniek ontworpen door de NS rechtvaardigt zeer zeker de museumplek.
  Triest is dat dit al na 37 jaar moet plaatsvinden.
  Heel symbolisch, de vergankelijkheid van de moderne techniek.

 3. Hugo

  Hoezo naar nieuw vennep en niet naar het spoorwegmuseum? Begrijp ik niks van

 4. erwin

  @hugo: het is namelijk een tram en geen trein. logisch toch?

 5. herman

  @Erwin, de Nieuwegein/IJsselstein lijn is oorspronkelijk als spoorlijn bedacht. dat zie je ook aan de zware uitvoering van de baan en bovenleiding.
  Er zijn zelfs foto’s van NS treinen, de zogenaamde SGM, waar op de bestemmingsborden “Nieuwegein” staat.

  De tramlijn is ook jaren beheert door Prorail, sinds dit beheer overgedragen aan de provincie is de kwaliteit sterk achteruit gegaan. De provincie is erg amateuristisch.

 6. Hugo

  Goh erwin, volgens mij rijdt een tram op een spoorweg. Daarom zie je als je in het spoorwegmuseum bent legio trams. Dat zal je gemist hebben misschien? Ik zou dus zeggen parkeer er een in utrecht en niet in verweggistan toch? Over en sluit.

 7. Ton

  @ Hugo
  Hoezo Verweggistan ?
  Over de spoorweg is Nieuw-Vennep net iets meer dan een uur reizen.
  Leuk voor spoorliefhebbers, toch ?
  (Met de auto is nauwelijks sneller.)

 8. HArry

  Zet die nieuwe trams nou in het museum. Dan blijven ze droog en verroesten ze wat minder snel. Ze staan namelijk bijna al een jaar stil. U weet wel die trams van het Uithof half miljardlijntje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).