Een laatste kijkje in de atoomschuilkelder | De Utrechtse Internet Courant Een laatste kijkje in de atoomschuilkelder | De Utrechtse Internet Courant

Een laatste kijkje in de atoomschuilkelder

Een laatste kijkje in de atoomschuilkelder
Een rondleiding in de atoomschuilkelder. Foto: Renzo Gerritsen / DUIC
Nadat vorige week bekend werd gemaakt dat de atoomschuilkelder gaat sluiten ontstond er een run op de afsluitende rondleidingen.

Nadat vorige week bekend werd gemaakt dat de atoomschuilkelder gaat sluiten ontstond er een run op de afsluitende rondleidingen.

Tijdens de rondleidingen kon men kijken naar de tandemfietsen waarmee in geval van nood stroom kon worden opgewekt, de grote koolstoffilters waarmee de lucht gezuiverd kon worden, de douches om mensen te ontsmetten en de grote waterinstallaties.

Organisator CU2030 maakte tevens een mooi videoverslag van de atoomschuilkelder.

4 Reacties

Reageren
 1. Gerry Jöris

  Ik ben verbaasd. Is er nu geen oorlogsdreiging meer?

 2. M

  Kunnen er niet meer rondleidingen worden gegeven? Lijkt me erg leuk om te zien wat er achter de deuren zit waar ik zo vaak langs loop!

 3. Joost

  Kleine correctie: Bij de rondleiding werd verteld dat de tandemfietsen niet voor stroomopwekking waren maar direct op de luchtinstallatie waren aangesloten. Vervuilde lucht werd door vaten met zand heen geperst.

  Bijzonder om dit onderdeel van de geschiedenis te kunnen zien.

 4. thomasje

  Een misverstand dat maar blijft opduicken is dat de fietsen zijn bedoeld om stroom op te wekken. Voor stroom staat er een aggregaat in de volgende ruimte.
  Met de tandemfietsen wordt direct de ventilator aangedreven in een geval van stroomuitval. Er wordt dus geen stroom met de fietsen opgewekt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).