Laatste rookpaal NS naar het Spoorwegmuseum, roken op stations verleden tijd Laatste rookpaal NS naar het Spoorwegmuseum, roken op stations verleden tijd

Laatste rookpaal NS naar het Spoorwegmuseum, roken op stations verleden tijd

Laatste rookpaal NS naar het Spoorwegmuseum, roken op stations verleden tijd
De laatste rookpaal komt aan bij het museum in Utrecht
Alle stations en perrons in Nederland zijn rookvrij. ProRail en NS schenken de laatste rookpaal aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Deze rookpaal is opgenomen in de collectie van het museum, want roken op het station of perron behoort nu tot het verleden.

Alle stations en perrons in Nederland zijn rookvrij. ProRail en NS schenken de laatste rookpaal aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Deze rookpaal is opgenomen in de collectie van het museum, want roken op het station of perron behoort nu tot het verleden.

In de stationshallen, trappen, liften en tunnels is roken al sinds 2004 niet meer toegestaan. De afgelopen maand zijn ook alle rookfaciliteiten op de perrons verwijderd, met als gevolg dat vanaf 1 oktober alle stations en perrons volledig rookvrij zijn. ProRail en NS willen hiermee bijdragen aan een rookvrije generatie.

Rookpaal als oplaadpaal
In 2019 zette ProRail de eerste stap naar rookvrije perrons. De afgelopen maand zijn alle rookfaciliteiten opgeruimd. ProRail en NS hebben 330 rookpalen op ongeveer 100 van de ruim 400 stations in Nederland weggehaald. De rookpalen krijgen in de toekomst een nieuwe duurzame bestemming, bijvoorbeeld als oplaadpaal voor elektrische fietsen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum, en collega Arnold Madderom met de laatste rookpaal in het museum.

Ans Rietstra, COO bij ProRail: “Ik ben trots op de stap die wij hier als spoorsector zetten. Dat heeft heel wat voeten in aarde gehad, want het betekent nogal wat voor mensen die roken, maar we voelen allemaal dat dit het moment is. De sigaret hoort niet meer thuis op de stations.”

Stop verkoop tabak
Bij rookvrije stations en perrons hoort ook de stop van de verkoop van tabak in de stationswinkels. Anneke de Vries, directeur stations bij NS en lid van de Raad van Bestuur vertelt: “Sinds 1 april verkopen we geen rook- en tabakswaren in onze eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook sluiten we geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen.”

Museum
Door het schenken van de laatste rookpaal aan het museum verandert de rookpaal van een gebruiksobject in een museumstuk. Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum: “We zijn ontzettend blij om de laatste rookpaal van NS en ProRail in onze collectie op te nemen. Met een toekomstige “rookvrije generatie” zal de museale waarde van dit object over een aantal jaar alleen maar groter worden. We zullen dit icoon van dan vervlogen tijden ongetwijfeld aan onze bezoeker laten zien.”

8 Reacties

Reageren
 1. Adriaan

  Goede zaak!
  Op naar rookvrije terrassen in de horeca.
  Zo smerig, ongezond en asociaal om andermans verslaving te moeten inademen……

 2. Stank

  Hartstikke goed
  Roken is zo smerig
  Stank, stank
  Als die verslaafden zichzelf dood willen roken,,doe het dan daar waar andere ergeren last van hebben
  Tip,,stoptober,,,,!,,

 3. Wies

  Heel mooi. Goede stap naar een toekomst zonder roken.

  Ik heb ooit gerookt en kan alleen maar aanbevelen er zo snel mogelijk mee te stoppen. Ja het was vroeger gezellig met de borrel, maar dat gevoel gaat ook wel weg hoor. Nu vind ik het vooral zielig. Moet wel even doorzetten eerst.

 4. Kadoendra

  Op de plekken waar eerst die rookpalen stonden kunnen misschien leuke tentjes neergezet worden waar de nicotineverslaafden nicotine pleisters en nicotine kauwgom kunnen kopen en gebruiken.

 5. Koel Hoofd

  Nou, als je de EU reclame op de pakjes tabak moet geloven is roken de oplossing voor de overbevolking van deze planeet.
  Tabak zorgt voor zowel impotentie als vroege dood, en intussen bezorgen de rokers de Nederland staat vele miljarden aan inkomsten.
  Kortom, een tevreden roker is geen onruststoker, onrust opstoken doen de niet-rokers wel!

  Desalniettemin, roken stinkt echt heel erg.
  En toch komen die niet-rokers altijd op de lip van rokers staan. Dat is nou iets heel merkwaardigs wat geen wetenschapper kan verklaren.

  En wat nou echt vreemd is, ik zag net de nieuwe kleur van de pakjes op het nieuws. De groen-bruine zouden mensen een hekel aan hebben wat ze moet ontmoedigen om te roken. Maar sla een willekeurig interieurblad open en wat zie je, dat is een naturel kleur welke hip en trendy is?

 6. G.H.

  @Kadoendra
  Nicotinepleisters en -kauwgom zorgen er alleen maar voor dat je verslaafd blijft aan de nicotine, en maken het stoppen dus moeilijker.
  Cold-turkey afkicken van een rookverslaving is ongevaarlijk en vergroot de kans op succes enorm.

 7. Kadoendra

  @G.H.

  Oke, zet op de plekken van die rookpalen dan maar een aantal vrieskisten neer en dan kunnen die nicotine verslaafden op de meeste Cold-turkey wijze afkicken!

 8. Binnenstad

  Heel goed
  Nu nog rookvrije terrassen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).