Labyrint in bestrating Oudegracht aan de Werf onthuld | De Utrechtse Internet Courant Labyrint in bestrating Oudegracht aan de Werf onthuld | De Utrechtse Internet Courant

Labyrint in bestrating Oudegracht aan de Werf onthuld

Labyrint in bestrating Oudegracht aan de Werf onthuld
In de bestrating van de Oudegracht aan de Werf bij het klooster van de zusters Augustinessen is vrijdag een zogenoemd labyrint onthuld. De aanleiding is het 85-jarig bestaan van de zusters Augustinessen.

In de bestrating van de Oudegracht aan de Werf bij het klooster van de zusters Augustinessen is vrijdag een zogenoemd labyrint onthuld. De aanleiding is het 85-jarig bestaan van de zusters Augustinessen.

Het labyrint is een oud universeel symbool en het staat voor de zoektocht naar het innerlijk leven. Het symbool is een cirkel met veel verschillende lagen. Vanaf de buitenste laag loopt er een pad met een aantal wendingen naar het centrum en weer terug. In dit pad zijn – zoals bij een doolhof wel het geval is – geen keuzemogelijkheden.

De zusters hebben gekozen voor een passend opschrift bij het labyrint. Boven de deur van de werfkelder is door beeldend kunstenaar Jos Peeters de volgende tekst aangebracht: ‘De weg naar binnen is een lange reis’.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Wijk C

De zusters Augustinessen vieren dit jaar hun 85-jarige bestaan. De zusters, die met hun klooster op de hoek van de Waterstraat en de Oudegracht zijn gevestigd, hebben zich met name in wijk C ingespannen om arme gezinnen te ondersteunen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ving het klooster mensen op die gedwongen op doortocht waren en werden er maaltijden uitgedeeld. Ook werden er jarenlang ongehuwde moeders en mishandelde vrouwen opgevangen.

Wethouder Anke Klein onthulde samen met zuster Meijerink het labyrint.

2 Reacties

Reageren
 1. Corrie Huiding-Stomp

  Een zeer geslaagde bijeenkomst tijdens de onthulling van de tekst en labyrint bij de zusters Augustinessen. Ik wil Fred Nuwenhuis heel hartelijk bedanken voor zijn inzet en het realiseren van dit moois in onze wijk. De Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht maakt heel wat mooie dingen in onze stad. Mijn dank is voor Fred en z’n medewerkers, en stratenmakers van de firma Koot, klasse jongens.👍👍👍

 2. Massegast

  Inderdaad, de weg naar binnen is een lange reis en dan is het nog maar de vraag of daar iets te vinden is. Maar mijn felicitaties voor de Zusters Augustinessen. Een gedicht van Gerard Reve duikt bij me op:

  ROEPING
  Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar
  verlamde oude mensen wast, in bed verschoont,
  en eten voert,
  zal nooit haar naam vermeld zien.
  Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij
  vóór dit, of tegen dat is, het verkeer verspert,
  ziet ‘s avonds reeds zijn smoel op de tee vee.
  Toch goed dat er een God is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).