Landelijke herdenking van twee jaar oorlog in Oekraïne ook dit jaar weer in Utrecht Landelijke herdenking van twee jaar oorlog in Oekraïne ook dit jaar weer in Utrecht

Landelijke herdenking van twee jaar oorlog in Oekraïne ook dit jaar weer in Utrecht

Landelijke herdenking van twee jaar oorlog in Oekraïne ook dit jaar weer in Utrecht
Zo’n 2.500 mensen, waarvan een groot deel afkomstig uit Oekraïne, waren zaterdagmiddag in het Beatrixgebouw in Utrecht voor de landelijke herdenking van twee jaar oorlog. Er waren allerlei activiteiten waaronder het maken van camouflagenetten voor de soldaten aan het front en ook was er een videoboodschap van president Volodymyr Zelensky te zien.

Zo’n 2.500 mensen, waarvan een groot deel afkomstig uit Oekraïne, waren zaterdagmiddag in het Beatrixgebouw in Utrecht voor de landelijke herdenking van twee jaar oorlog. Er waren allerlei activiteiten waaronder het maken van camouflagenetten voor de soldaten aan het front en ook was er een videoboodschap van president Volodymyr Zelensky te zien.

Op 24 februari 2022 viel Rusland op meerdere plekken Oekraïne binnen en dat is zaterdag precies twee jaar geleden. In 2023 werd in de Jaarbeurs ook al een landelijke herdenking georganiseerd en dit jaar was dat in het Beatrixgebouw. Het initiatief voor de herdenking komt opnieuw van stichting Vital’nya, de gemeenschap van Oekraïense vluchtelingen in Utrecht.

Oekraïners konden voor zaterdag gratis een ticket reserveren en aan Nederlanders werd een bijdrage gevraagd om de dag mogelijk te maken. Het evenement begon om 11.00 uur en duurde tot 17.00 uur. Om 13.00 uur gingen de meeste aanwezigen de theaterzaal in waar de boodschap van Zelensky op een groot scherm te zien was. Ook demissionair premier Mark Rutte had een korte videoboodschap ingesproken.

Tekst loopt door onder afbeelding

Eerenberg

Daarnaast was op het podium het verhaal van een soldaat te horen die in de oorlog gewond was geraakt en voor onder meer medische hulp in Nederland terecht was gekomen. Wethouder Eelco Eerenberg sprak als locoburgemeester namens de gemeente Utrecht. Tot slot was er ook een balletvoorstelling en muziek.

Franky en Coen, twee Nederlanders die meerdere keren nabij het front in Oekraïne patat hebben gebakken en weggeven aan soldaten, waren ook bij de herdenking. Ook in Utrecht gaven zij gratis patat weg.

5 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Fijn dat dit mogelijk is in Utrecht. Want hun strijd is ook onze atrijd voir behoud van een vrij europa Putin is een oorlogs misdadiger zonder enig respect voor het leven blijkt keer op keer , ook in eigen land.
  De Oekraïners verdienen onze morele steun maximaal in wat hun volk nu moet verduren.

 2. Marianne Coopmans

  Helaas kon ik er niet bij zijn. Maar wat een geweldige actie.

 3. Koel Hoofd

  Over 8 jaar vieren we hier het 2e lustrum van die kloteoorlog.

  @Paul
  Pak eens een kaart van landen die wel/niet voldoen aan de NATO 2% eis, dan zie je een interessante scheiding naar voren komen.
  Al die voormalige sovjet satellietstaten (en de grieken) geven meer uit dan die 2%, zijn daardoor tot de tanden bewapend, goed geoefend en hebben de geweertjes en kanonnen allemaal op Moskou gericht. Hun argumentatie is eenvoudig: ‘nooit meer Russische overheersing’. Kanttekening, de Grieken zien Ankara als het grote kwaad maar de griekse genocide is niet zo bekend als de armeense genocide.

  De EU is 80 jaar geleden (Bretton Woods 1944) voorgekomen uit de gedachte ‘nooit meer oorlog’ waar ene meneer Schuman in 1950 een briljant plan voor bedacht (wederzijdse economische afhankelijkheid) wat ook aansloot bij de gedachte achter NATO, afschrikken voorkomt bloedvergieten…
  Kortom, eendracht maakt macht.

  En toen implodeerde de grote vijand van de USA en reden voor het bestaan van de NATO, de USSSR, en bleek new emerging Rusland ook geinteresseerd in handel met het westen boven oorlog…

  Alle west-EU landen (die EU lid waren voor 2002) voldoen ruim 3 decennia later dan ook niet meer aan de NATO eis maar hebben hun legers wegbezuinigd want van hun buren was geen agressie meer te verwachten omdat die wederwijdse economische afhankelijkheid daar verrekte goed tegen bleek te werken.

  De Oekraine is een ultranationalistische regio, altijd al geweest en als zodanig niet geinteresseerd in ‘nooit meer oorlog’, ze is wel geinteresseerd in ‘nooit meer Russische overheersing’, maar eigenlijk is het ‘geen enkele overheersing door het buitenland’ en die insteek nemen ze al meer dan paar eeuwen bloed serieus.

  Wat gaat er gebeuren als ze er in Kiev achter komen dat de EU elke lidstaat onderwerpt aan wet en regelgeving welke als doelstelling heeft om het nationalisme uit te bannen en de volken te onderwerpen aan de wil van de ondemocratische moloch EU aan wie ze schatplichtig zullen zijn?
  Want dat is al slecht gevallen in de UK (Brexit), Polen (PiS) en Hongarije (Orban) maar Brussel straft elke vorm van nationalistische (soevereine identiteit) gevoelens keihard af. Immers, de Britten moeten zwaar bloeden voor hun scheiding met de EU, en PiS en Orban zitten in het rechtspopulistische verdomhoekje en worden door de EU moralisten in het gewenste EU deuggareel gechanteerd. Niet dat het werkt, het rechtspopulisme neemt alleen maar toe omdat het verzet tegen de Brusselse overheersing is. Maar deze voorbeelden maakt de wereld huiverig voor de gedachte aan een Nexit, Dexit, Frexit, Spexit, Grexit, Hexit, Pexit, Iexit en etceterexit.

  Alle credits voor de Oekrainers in hun verzet tegen Putin.
  Maar ze hebben geen idee wat ze straks met de EU nog te wachten staat.
  Dat vind ik echt zielig voor de Oekrainers die zich nu doodvechten voor een ideaal wat straks het einde van hun soevereiniteit en identiteit zal zijn. Terwijl uitgerekend dat hetgene is waar ze nu zo hard voor vechten om te behouden.

 4. Utrechtvoorutrecht

  @Koel Hoofd Net zoals de West-Europese landen vrede voor lief nemen (en dus weinig uitgeven aan defensie/NAVO), nemen dezelfde landen ook onze economische positie voor lief. De keuze voor de Brexit is genomen vanuit de onderbuik (of het hart, net wat je wilt) maar zeker niet vanwege rationele (of sociale) redenen. Groot voordeel van in de EU zitten is dat we makkelijk kunnen handelen, en dat er vrij verkeer van mensen is. De UK ondervindt nu het probleem dat zowel hun import als export flinke klappen krijgen, en dat zowel goedkope als hoogopgeleide werkkrachten het land mijden. Dat er aan een intensief samenwerkingsverband ook voorwaarden zitten, lijkt me duidelijk. Maar om te stellen dat de Nederlandse identiteit weg is, is overdreven. Carnaval vieren mag gewoon, over het weer zeuren ook, en we hebben zelf onze regering weer gekozen. Dat we ook bepaalde zaken niet moeten doen om als groep concurrerend te zijn (in plaats van elkaar onderling kapot te concurreren), lijkt me niet zo raar.

 5. Blaag

  @ Koel Hoofd

  Leuk betoog, maar je uitleg van de werking van de EU raakt kant noch wal, zoals bij alle populisten (de meeste populisten in de EU kregen indirecte financieringen van Vladimir P en uit R*sland; en Steve Bannon, die van P*tin lover Tr*mp is de adviseur van het netwerk van populistische bewegingen in Europa), populisten die toevallig uitzijn op een verdeelde EU (raar, wie zou daar nu toch voordeel uit halen? Enig idee?).

  Jammer van de rest van je betoog trouwens.

  Voorbeeld: quote “dat de EU elke lidstaat onderwerpt aan wet en regelgeving” is complete bullshit. Wetgeving en regelgeving wordt in de EU door de lidstaten zelf gemaakt. Het zijn de eigen ministers van de afzonderlijke landen die samen tot wetgeving en regelgeving komen en ook zelf bepalen of hun land meedoet of niet. Alleen als een land zich commiteert, moet een land zichg ook commiteren. Je kan niet eerst a en dan kort daarna weer b zeggen. Duitsland draait bijvoorbeeld regelmatig in de EU en dat kan gewoon (wordt ze echter niet in dank afgenomen) maar het kan wel. Nederland wil heel graag meedoen aan de EU wetgeving en regelgeving, maar dat bepaalt ons land zelf. Ook de PVV gaat hier aan meedoen, want anders kunnen ze geen kabinet vormen (dat is nu al duidelijk).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).