Landelijke Nacht van de Fooi-actie trapt zaterdag feestelijk af op Ganzenmarkt | De Utrechtse Internet Courant Landelijke Nacht van de Fooi-actie trapt zaterdag feestelijk af op Ganzenmarkt | De Utrechtse Internet Courant

Landelijke Nacht van de Fooi-actie trapt zaterdag feestelijk af op Ganzenmarkt

Landelijke Nacht van de Fooi-actie trapt zaterdag feestelijk af op Ganzenmarkt
Terras op de Neude. Foto: Jurjen Drenth
Met fooi bijdragen aan een waterput in Nicaragua, het kan tijdens de Nacht van de Fooi. Aankomend weekend zullen 98 Utrechtse horecazaken hun verdiende fooi afstaan aan ontwikkelingsprojecten. De twaalfde editie zal dit jaar worden afgetrapt op de Ganzenmarkt in Utrecht.

Met fooi bijdragen aan een waterput in Nicaragua, het kan tijdens de Nacht van de Fooi. Aankomend weekend zullen 98 Utrechtse horecazaken hun verdiende fooi afstaan aan ontwikkelingsprojecten. De twaalfde editie zal dit jaar worden afgetrapt op de Ganzenmarkt in Utrecht.

Op 28 mei zullen horecazaken in de veertien deelnemende steden hun fooi afstaan aan kleinschalige duurzame ontwikkelingsprojecten. Het opgehaalde bedrag zal worden verdubbeld door partner Wilde Ganzen.

Elk jaar selecteert de organisatie van Nacht van de Fooi kleinschalige projecten die zij zullen financieren. ‘’Alle stichtingen en particuliere ondernemingen leveren één specifiek project aan. Wij als organisatie selecteren deze initiatieven op efficiëntie, duurzaamheid, onafhankelijkheid en de impact die het project zal hebben op de mensen die geholpen worden’’, vertelt Emma van der Meulen uit het Landelijk Bestuur.

Op deze manier hoopt de organisatie projecten te steunen die binnen één jaar te realiseren zijn. Zo draagt de bijdrage van dit jaar onder andere bij aan waterputten in Nicaragua, betere scholing in Bangladesh en kansarme gezinnen in Ghana.

Feestelijk aftrap Ganzenmarkt

De Nacht van de Fooi zal zaterdag feestelijk worden afgetrapt om 12.00 uur op de Ganzenmarkt. Onder begeleiding van een glas champagne zal de landelijke organisatie proosten op een goede opbrengst. Op de Ganzenmarkt zal de hele dag een braderie plaatsvinden waarbij winkeltjes spullen tegen inkoopbedrag verkopen en de opbrengst volledig aan het evenement schenken. Ook zullen er optredens plaatsvinden en ecologische ballonnen worden opgelaten. Van der Meulen: ‘’Mensen kunnen ook zeker lekker een biertje komen halen.’’

Het afgelopen jaar werd er in Utrecht het meeste geld opgehaald van de deelnemende steden. En ook dit jaar zet de Utrechtse horeca zijn beste beentje voor. De Frietwinkel aan de Vinkenburgstraat deed onlangs nog een oproepje aan straatmuzikanten om voor de winkel te komen spelen om extra klanten te trekken en dus meer opbrengst op te halen. ‘’Het leek ons leuk om iets ludieks te bedenken met Utrechtse muzikanten’’, aldus eigenaar Roderick Heining. ‘’We gaan proberen om op deze manier een beetje reuring te creëren om geld op te halen.’’

De organisatie zelf probeert mensen op de actie te attenderen via bierviltjes, brochures en posters. Van der Meulen: ‘’Sommige horeca ondernemers hebben het personeel een oneliner laten instuderen waarbij ze elke afrekening uitleggen waar de fooi naar toe zal gaan.’’

De Nacht van de Fooi zal aankomende zaterdag plaatsvinden. Voor een overzicht van de deelnemende kroegen, kijk op de website van Nacht van de Fooi.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).