Lange rijen bij opening IKEA in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Lange rijen bij opening IKEA in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Lange rijen bij opening IKEA in Utrecht

Lange rijen bij opening IKEA in Utrecht
Foto's Jasper Witte
Het is druk bij de heropening van de Ikea op de Utrechtse woonboulevard. De winkel was zes weken gesloten vanwege de coronacrisis maar ging dinsdagochtend weer open. Overal staan medewerkers en beveiligers in opvallende hesjes, die de winkelbezoekers wijzen op de markeringen en speciaal aangepaste routes.

Het is druk bij de heropening van de Ikea op de Utrechtse woonboulevard. De winkel was zes weken gesloten vanwege de coronacrisis maar ging dinsdagochtend weer open. Overal staan medewerkers en beveiligers in opvallende hesjes, die de winkelbezoekers wijzen op de markeringen en speciaal aangepaste routes.

Bij de ingang van de parkeergarage staat een medewerker die de weg wijst. Klanten worden zoveel mogelijk in aparte banen geleid. “Als u naar de winkel zelf moet, ga dan linksaf. Voor andere zaken kan u rechtsaf gaan.” Het grootste deel van parkeergarage staat vol.

Voor de draaideur – van de parkeergarage naar de winkel – staan dranghekken opgesteld om de rijen mensen effectief op te stellen. Rijen waarbij mensen anderhalve meter afstand moeten houden worden immers vrij snel vrij lang. Ook bij de draaideur staat een medewerker die mensen mondjesmaat naar binnen laat.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Op alle plekken waar een rij zou kunnen ontstaan, zijn vakken gemaakt met stickers en tape. “Als inspiratie van de aangepaste bewegwijzering hebben we goed naar supermarkten gekeken”, vertelt medewerker Caroline. “Het heeft een tijdje geduurd om 4000 vierkante meter aan winkel aan te bestickeren. Maar we zijn natuurlijk vooral zes weken dicht geweest uit voorzorg voor de gezondheid.”

Ook bij de ingang van de retourbalie worden mensen één voor één toegelaten, daar is tevens een rij. “Mensen hebben zes weken lang hun retouren niet terug kunnen brengen, dus daar is nu ook extra belangstelling voor.”

Caroline vertelt verder: “Dat we nu opengaan, heeft ook te maken met de extra bewustheid die er in de afgelopen tijd bij mensen is ontstaan. We zien dat bijna iedereen netjes anderhalve meter afstand houd.” Soms komen mensen toch te dicht op elkaar: “Maar we spreken mensen er dan op aan, daar is begrip voor.”

30 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Triest, genant, pijnlijk, beschamend, onverantwoordelijk, schokkend, naïef, dom…wat zal IKEA straks een spijt hebben van deze ‘pakken-wat-je-pakken-kan’ actie!

 2. Wouter

  Tja, dat is de vrije markt, rechtvaardig als altijd toch!

 3. JdV

  Ja, veel naïeve reaguurders hier vertrouwen op het gezond verstand van de burgers. Terwijl dit soort acties laat zien dat je daar helemaal niet op kunt en mag vertrouwen. Ikea = 100% funshoppen. Waarmee mensenlevens op het spel staan. Bezoekers maar ook medewerkers riskeren hun leven. Ik hop dat de eerste Ikea medewerker die Corona krijgt per direct het bedrijf aanklaagt omdat zij verantwoordelijk zijn.

 4. MJPD

  @Wouter
  Rechtvaardig inderdaad. Het virus zal geen onderscheid maken. De Ikea is toch met stip de laatste winkel waar je wilt vertoeven, ook buiten coronatijden?

 5. Karel

  Ik zou als ik baas of leidinggevende van een bedrijf was eens wat meer gaan checken waar mijn personeel onder mijn betaalde tijd uithangt en wat die allemaal aan het doen zijn tijdens het ‘thuiswerken’.

  Naar de stort, ikea, bouwmarkt, tuincentrum, funshopper, huis opruimen, verbouwen, grote schoonmaak, met kids spelen in park, hardlopen, wielrennen…… Kan toch niet dat al deze mensen ‘vrij’ zijn.

  Gewoon de hele tijd bellen met vragen en vragen of er even gebeeldbeld kan worden.

  Bij overtreding 1: waarschuwing, 2: ernstige waarschuwing, 3: schorsing, 4: ontslag.

 6. Trol

  Karel….je zal maar een baas zijn die 9-5 eist. Of een werknemer die dat pikt. Thuiswerk betekent eigen tijd indelen. Kwestie van vertrouwen. Als dat er niet is….zou ik ontslag nemen. En als er straks ontslagen gaan vallen…gaan de kantjes er vanaf lopers er toch uit. Lost het probleem zich vanzelf op

 7. MJPD

  @Karel
  Psst, het is meivakantie, niet verder vertellen.

 8. Veronika dral

  Als je je gezondheid niet wil riskeren ga je gewoon niet. Is niet verplicht om te gaan hoor.

 9. Bernhard

  Tijd om die ‘intelligente lockdown’ op te heffen en de economie weer op te starten. Wie kan werken, aan het werk. Ouderen en kwetsbaren thuis laten blijven.

 10. Scherpschutter

  Heerlijk om te zien! Weinig waar een mens in deze barre tijden van massale rechtenschendingen door overheden zo vrolijk van wordt als een succesvolle winkel die een megaomzet draait omdat vrijwillig betalende klanten het helemaal zien zitten in je zorgvuldige samengestelde hoogst-winstgevende producten en diensten.

  Leve IKEA! Leve het kapitalisme! Leve het begin van het opheffen van de (not so smart) lockdowns…

 11. Kerel

  @ Veronika en Bernhard en Scherpschutter (vooral Scherpschutter is hilarisch in deze, want was 1,5 maand geleden om het hardst aan het schreeuwen dat de overheid per direct een ernstige lockdown moest instellen (en te laks was) en mensen moesten tegen hun vrijheid in gedwongen worden; eenvoudig te checken door zijn beweringen van 1,5 maand geleden erbij te pakken).

  We zijn nog steeds bezig om een 2e coronagolf te voorkomen en een overbelasting van de zorg te voorkomen.
  Dit doen we allemaal niet voor onze eigen gezondheid, maar die van de ander.

 12. Herman

  @Karel,
  Leef jij nog ergens in de jaren 50 ofzo?

  Tegenwoordig werken steeds meer mensen op een moderne manier. Output gestuurd heet dat. Je maakt afspraken wat je allemaal oplevert en hoe en wanneer vul je zelf in. Dat kan ook op zondag ‘s nachts of heel vroeg, , zodat op maandag op de kinderen verzorgd kunnen worden,of een bezoekje aan de IKEA……

 13. Jonas

  De Sneukea

 14. Pee

  Met die tussenruimte heb je met 10 man al een lange rij.
  Maar wat is er aan de hand dat iedereen massaal naar ikea wilt?

 15. Jeroen

  Die mensen houden toch allemaal gewoon netjes afstand? Zie het probleem niet zo..

 16. Bernhard

  @Kerel: Daarom zeg ik ook dat we ouderen en kwetsbaren moeten beschermen. Tegelijk moet er geld verdiend worden door hen die waarschijnlijk niet zwaar getroffen zullen worden.

 17. Scherpschutter

  @Kerel 28/4/2020 – 14:58
  @ Veronika en Bernhard en Scherpschutter (vooral Scherpschutter is hilarisch in deze, want was 1,5 maand geleden om het hardst aan het schreeuwen dat de overheid per direct een ernstige lockdown moest instellen

  Correct. Dat was inderdaad buitengewoon verstandig van me en u mag best weten dat ik er een tikje trots op ben dat ik die situatie 7 weken geleden zeer accuraat had ingeschat, maar vandaag de dag is er rationeel bezien uiteraard geen enkele reden meer voor een totale lockdown….Alleen de kwetsbaren dienen in lockdown te blijven.

 18. Yoshua

  @scherpschutter,
  Geweldige `Zo de wind waait, waait zijn jasje’ reactie.
  Een maand geleden compleet hysterisch reageren dat 22 miljoen Nederlanders voor eind maart zouden zijn besmet.
  Nu je bij positieven bent zie je wat iedereen twee maanden geleden zag toen jij drammend vroeg om een totale lockdown.

 19. jaap

  @scherpschutter behalve dat zelfs een deel van de kwetsbaren dit niet willen. Leuk dat wij ouderen ‘opsluiten’ zonder ze iets te vragen. Het overgrote deel geeft aan liever dood te gaan dan nog langer hun dierbaren niet te zien.
  Misschien moeten we ook eens naar de kwetsbaren gaan luisteren alsof het mensen zijn die zelf mogen beslissen.
  Het begint op een heel gevaarlijk regime te lijken hier!

 20. wollie

  als u op dag 1 van heropening meteen om tien uur voor de deur staat zit er wellicht een schroefje bij u los…

 21. Koel Hoofd

  De Mediamarkt is voor mannen hetzelfde wat de Ikea is voor vrouwen: een ballenbak voor volwassenen die vermaakt moeten worden.

 22. Gregor

  Tijd dat winkels weer open gaan en het normale leven opgepakt gaat worden. Zweden is een mooi voorbeeld. Het virus hoort erbij. Afstand houden en gaan met het leven!

 23. Michiel

  Ikea is 6 weken dicht geweest, dat is heel wat meer dan wat andere winkelketens hebben gedaan. Hun personeel werd gewoon doorbetaald. Dat kunnen ze blijkbaar, omdat ze in goede tijden voldoende buffers hebben opgebouwd. Een voorbeeld voor andere grote bedrijven zou ik zeggen.

 24. Kerel

  @ Scherpschutter

  Hahaga. Wat ben je er toch 1.

  En waarom was dat toen zo’n goed idee dan?

  Jouw argumenten zijn allemaal niet uitgekomen en de argumenten van de mensen die voor een intelligente lockdown pleitte komen dicht in de buurt.

  Al je tabelletjes met schattingen deugden voor geen meter. Ze zijn tot heden niet uitgekomen en dat kon volgens jou helemaal niet met dit beleid.

  Iedereen die je ergens op wees had wel gelijk en jij overduidelijk niet.

  Hoe kan je toen voor complete inperking van vrijheden pleiten en nu beargumenteren dat dit nooit zou mogen?

  Feiten, bij een 2e golf: er lopen nog steeds besmette mensen rond en waarschijnlijk zijn dit er in totaal (veel) meer dan n februari/ begin maart (toen je zelf dus het tegenovergestelde beweerde van nu). Bij een nieuwe uitbraak gaan we rap richting maximum capaciteit IC. Die kan niet verder opgeschroefd worden. De gevolgen zullen dramatisch zijn. Voor iedereen. Ook voor de economie.

  Het beleid moet gebaseerd zijn op dosering, gezond verstand.

  En inperking van vrijheid? Ik merk er weinig van. Ik kan gewoon naar buiten. Kan nog steeds mijn mening uiten. Kan nog steeds naar heel veel winkels. Kan iedereen spreken die ik wil, digitaal sowieso en fysiek met 1 iemand per keer dan, maar het kan wel. Alleen een knuffel is onmogelijk. Alleen de ouderen in verzorgingshuizen hebben het echt zwaar. En juist dpor jouw houding en visie zullen die helemaal geisoleerd moeten blijven, een zeer lange tijd. Dat is pas onmenselijk.

  Het zou je sieren als mens als je gewoon eens wat vaker zou toegeven dat je fout zat. Dat maakt je menselijk. Ipv die rare bochten waarin je jezelf wringt om maar gelijk te willen hebben.

 25. Katja

  @Yoshua; 22 miljoen Nederlanders ? God beware me…

 26. Len

  Ik zie het probleem ook niet zo. Buiten het feit dat het al veel te ver is gegaan met de smetvreeseconomie, moeten we niet vergeten dat we gewoon mensen zijn met elk zijn eigen waarde en waardeoordeel. Wees blij dat deze groep ‘argeloze’ shoppers zich vrijwillig inzet om die al dan niet nuttige groepsimmuniteit een beetje aan te zwengelen.

  Daarnaast, de statistische kans om iemand te besmetten of besmet thuis te komen na een willekeurig bezoek aan de beperkte realiteit is een paar duizendsten van een procent. En als je niet onder de risicogroep valt kun je daar nog eens flink wat vanaf halen. Dat is dus niet bepaald een formaat risico die een doemwaardige naam mag hebben.

  Ik zou er zelf overigens niet in de rij gaan staan, die inderdaad al snel lang wordt als iedereen afstand moet houden, want ik heb niks bij de Ikea te zoeken. Maar ik ben regelmatig naar mijn lokale ‘funshops’ geweest met alle geldende protocols en dat gaat gewoon allemaal goed hoor.

  Kortom, commotie om niks zoals dat in de reactiesectie hier nogal vaak het geval is.

 27. Yoshua

  @katja,

  Die 22 miljoen is natuurlijk een scherpschutter hyperbool

 28. Ton

  De deskundigen vertellen ons dat dit moet kunnen als je maar voldoende afstand houdt, niet hoest of niest en thuisblijft als je je niet goed voelt. En kijken met de ogen, niet met de handjes !
  En je hebt al snel een ‘lange rij’ als er maar 10 % komt van wat er ‘normaal’ naar de Ikea komt dan .
  Overigens zijn hier twee schrijvers actief die zich Scherpschutter noemen: de ‘iedereen-moet-thuis-blijven’-Scherpschutter en de ‘de-Staat-is-het-Grote-Kwaad’-Scherpschutter. De enige overeenkomst is een soort apocalyptisch utopisme: na de Verelendung komt vanzelf de Verlossing.

 29. Paulien

  Ik hoor hier niemand over de bouwmarkten die gewoon open zijn gebleven en waar afgelopen weekend (Hornbach) ook rijen stonden. IKEA heeft er zelf voor gekozen om te sluiten en er nu ook zelf voor gekozen om weer open te gaan. Vanwaar dan deze heftige reactie omdat er rijen staan? Dat was toch te verwachten na 6 weken?

 30. wollie

  @michiel ikea was niet dicht, alleen showroom en klantenservice. webbestellingen en takeaway werden gewoon geleverd

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).