Last onder dwangsom voor vervoeren van inbrekerswerktuig; man bepleit dat hij alleen ging klussen bij vrienden | De Utrechtse Internet Courant Last onder dwangsom voor vervoeren van inbrekerswerktuig; man bepleit dat hij alleen ging klussen bij vrienden | De Utrechtse Internet Courant

Last onder dwangsom voor vervoeren van inbrekerswerktuig; man bepleit dat hij alleen ging klussen bij vrienden

Last onder dwangsom voor vervoeren van inbrekerswerktuig; man bepleit dat hij alleen ging klussen bij vrienden
Gewapend met zwarte werkhandschoenen, een grote schroevendraaier, twee zaklampjes en een bakje met schroeven ging een man op 28 mei 2020 op pad in Utrecht. Naar eigen zeggen om te klussen bij vrienden, maar daar ging de rechter niet in mee. De Raad van State stelde de gemeente deze week in het gelijk: de gemeente mocht de man verbieden om binnen de gemeente Utrecht inbrekerswerktuig bij zich te hebben.

Gewapend met zwarte werkhandschoenen, een grote schroevendraaier, twee zaklampjes en een bakje met schroeven ging een man op 28 mei 2020 op pad in Utrecht. Naar eigen zeggen om te klussen bij vrienden, maar daar ging de rechter niet in mee. De Raad van State stelde de gemeente deze week in het gelijk: de gemeente mocht de man verbieden om binnen de gemeente Utrecht inbrekerswerktuig bij zich te hebben.

De man om wie de rechtszaak draait, was op 28 mei 2020 op pad in Utrecht toen hij werd aangehouden door de politie. Hij had op dat moment zwarte werkhandschoenen, een grote schroevendraaier, twee zaklampjes en een plastic bakje met schroeven bij zich. In de APV van de gemeente Utrecht staat echter dat het verboden is om op een openbare plaats inbrekerswerktuigen bij je te hebben.

Omdat de gemeente vindt dat de attributen die de man bij zich had vallen onder inbrekerswerktuig, heeft ze hem een last onder dwangsom opgelegd. Elke keer dat hij betrapt wordt met inbrekerswerktuig, moet hij een dwangsom van 2.500 euro betalen. De man ging hiertegen in bezwaar, maar de gemeente blijft bij haar standpunt. Daarom was het aan de rechter om over de zaak te beslissen.

Knutselen aan bromfietsen

De man vindt namelijk dat het gereedschap dat hij bij zich had niet valt onder inbrekerswerktuig. Hij knutselt graag aan bromfietsen bij vrienden en wil daarbij graag zijn eigen gereedschap gebruiken, zo luidt zijn standpunt. Dat hij op het moment van zijn aanhouding reed op een gestolen snorfiets vindt hij ‘niet relevant’. Hij wist naar eigen zeggen niet dat de snorfiets gestolen was en is ook niet vervolgd voor heling. Ook zou het tijdstip van zijn staandehouding – 20.15 uur – erop wijzen dat hij niet van plan was om te gaan inbreken.

In de rechtbank vertelde de man dat de last onder dwangsom ertoe leidt dat hij zijn hobby nu onmogelijk buitenshuis kan uitoefenen. Hij vindt het ook ‘onredelijk’ dat het verbod in de APV niet is beperkt tot de nachtelijke uren.

Geen bijzondere omstandigheden

De rechtbank ging niet meer in het verhaal van de man. De rechter vindt dat de burgemeester terecht concludeerde dat de werkhandschoenen, schroevendraaier, zaklampjes en schroeven aangeduid kunnen worden als inbrekerswerktuig. Daar speelt ook bij mee dat de man op een gestolen snorfiets reed.

De Raad van State oordeelt dat er geen bijzondere omstandigheden zijn waardoor moet worden besloten om niet te handhaven. “Dat de last het voor [appellant] onmogelijk maakt om met zijn eigen gereedschap bij vrienden in Utrecht te gaan klussen, is onvoldoende. Als [appellant] bij vrienden in Utrecht wil klussen kan hij het gereedschap van zijn vrienden gebruiken.”

De burgemeester heeft de last onder dwangsom opgelegd om het plegen van inbraak, diefstal of het wissen van sporen te bemoeilijken. Volgens de Raad van State mag de burgemeester het algemeen belang zwaarder laten wegen dan het persoonlijk belang van de man.

15 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht.

  Als het een bekende van de politie is, dan kun je er wel iets bij voorstellen …
  Misschien toch een andere hobby gaan beoefenen, boodschappen gaan doen o.i.d.

 2. Carlo West

  Ik bepaal zelf welk gereedschap ik bij mij draag. Daar heeft een rechter geen snars mee te maken. Wat een dictatuur zeg. Dit is toch geen vrij land meer? Wat is er nou inbrekerstuig??????????? Iedereen heeft een schroevendraaier in zijn auto , i kheb het regelmatig bij mij , en een zaklamp in mijn foon. Dit land begint steeds geschifter te worden……….. koekoek.

 3. Gertrude

  Helemaal gestoord, de gemeente en de rechter.
  Ik heb ook dat soort spullen in mijn auto voor als ik pech krijg onderweg.

 4. W.

  @carlo: nee dat bepaal jij helemaal niet zelf. Zoals jij zoveel niet zelf bepaalt. Dat heeft niks met vrij of onvrij te maken en alles met democratische regels. Ga anders lekker in rusland wonen ofzo. Voor ons ook fijner.

 5. Koel Hoofd

  Hilarisch verhaal.
  Om aan brommers van je vrienden te knutselen heb je een sleutelset, brommers en vrienden nodig. Die had hij kennelijk niet?
  Die advocaat heeft leuk verdiend aan de onnozelheid van deze inbreker.

 6. Scherpschutter

  Mijnheer heeft de verkeerde rechtspositie én de verkeerde rechter gekozen. Niemand kan een mens verbieden met gereedschap over straat te gaan uiteraard. Dat kan alleen een persoon of burger worden opgelegd.

  Leer je rechten kennen.

 7. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Wat als het een bekende notoire veelpleger is?

 8. BonneFooi

  Kan iemand mij uitleggen, wat je met een bakje schroeven doet bij het inbreken ? Een grote platte schroevendraaier kan je misschien als koevoet gebruiken, maar dan lijkt een koevoet mij handiger.

  Een kruiskop schroevendraaier lijkt me zo en zo niet handig bij het inbreken …

  Nu ben ik geen inbreker, maar zou eerder een koevoet en handschoenen meenemen (tegen de kou) dan een schroevendraaier en schroeven … ja, misschien om de ramen en deuren dicht te schroeven, zodat er niet ingebroken kan worden.

  Maar inbreken met een schroevendraaier en schroeven is Toet, Toet ……..

 9. Scherpschutter

  @Koel Hoofd 14:25

  Hoe zou dat een verschil moeten maken in het licht van het door mij gestelde?

 10. Moi ik

  Jaren in de IT gewerkt en had altijd (dat bestond toen nog) een Compaq schroevendraaier met allerlei bitjes (torx belangrijk voor servers) bij me… Maar vergat ik echt wel eens uit mn rugzak te halen in het weekend…. Had verkeerd kunnen aflopen dus?

 11. Geenstijl@Utrecht.

  Er zijn slotentrekkers die gebruikt met schroeven, zoek maar eens op internet naar kerntrekker ..
  Maar ik denk dat deze persoon gewoon bekend staat als inbreker.
  Dus ik denk dat de rechter echt wel naar zijn antecedenten heeft gekeken tijdens de behandeling ter zitting.

 12. Statler

  @Bonnefooi
  een grote platte schroevendraaier is uitstekend als inbrekerswerktuig te gebruiken, gezien de indrukken daarvan in deurpost en deur van mijn garage, en vooral de drie verdwenen fietsen.

 13. Pee

  @BonneFooi
  Nog nooit van een slotentrekker gehoord zeker waar schroeven een belangrijke rol spelen om een slot uit ets te trekken .
  Sommige inbrekers zorgen er voor dat 1 de schroeven bij zich heeft en een ander de slotentrekker zodat ze een verhaal kunnen verzinnen , zoals nu , om onder een aanhouding uit te kunnen komen .
  Heb je alle twee die zaken bij elkaar bij je ben je zowiezo de sjaak.
  Een schroevendraaier geeft je ook meer kans om onder een aanhouding uit te kunnen komen en word ook gebruikt o in te breken.
  Heb je een koevoet bij je dan ga je gewoon met de politie mee want dat is namelijk verboden.
  Die handschoenen lijken mij ook wel om geen vingerafdrukken achter te laten want als het voor de kou was had hij ze wel aan gedaan.
  Dus zo “toet toet ” is het dus niet.

 14. BonneFooi

  Thanks @GeenStijl nooit van Gehoord, maar Goed om te weten … 🙁 dus hij is een beroepsinbreker :

  “Kerntrekken is de populairste inbraakmethode in Nederland. Een inbreker schroeft een gehard stalen schroef in de cilinder van het slot. Vervolgens trekt de inbreker de cilinder met een kerntrekker (of klauwhamer of breekijzer) uit het beslag. Wanneer de cilinder uit het slot is getrokken, kan de inbreker ongemoeid de deur openen.

  Omdat deze methode zo eenvoudig is, zijn inbrekers meestal binnen 2 minuten binnen. Dit maakt daardoor de pakkans voor een inbreker erg laag.

  Kortom, een ideale methode voor de inbreker om binnen te komen.”

 15. Stuurvrouwtje aan wal

  Lieve mensen,

  Jullie slaan allemaal aan op één of twee dingen die hij bij zich had.
  Het gaat om het complex van feiten:
  – zwarte werkhandschoenen
  – schroevendraaier
  – schroeven
  – zaklampen
  – rijden op een gestolen bromfiets

  Hadden jullie dat ook allemaal bij je?
  In je gestolen auto of op je gestolen fiets?

  Daarbij; een last onder dwangsom krijg je echt niet de eerste keer dat je met zoiets aangehouden wordt.

  Kortom; beetje kort door de bocht jullie commentaar 🙂

  Lees anders de volledige uitspraak van de rechter; daarin staan meestal nog meer feiten en omstandigheden en een langere beoordeling van die feiten.

  Leuk weetje: er is ooit een experiment gehouden om te onderzoeken of rechters zwaarder straffen dan burgers zouden doen. Burgers kregen dezelfde zaken voor als die rechters. Uitkomst; burgers straften juist zwaarder 🙂

  Het is makkelijk oordelen vanaf de zijkant.
  Ja, doe ik zelf ook vaak genoeg 🙂

  Stuurvrouwtje

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).