Leegstand in binnenstad wordt aangepakt: Morgen Mooier Maken Leegstand in binnenstad wordt aangepakt: Morgen Mooier Maken

Leegstand in binnenstad wordt aangepakt: Morgen Mooier Maken

Leegstand in binnenstad wordt aangepakt: Morgen Mooier Maken
Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Utrecht. Utrecht investeert in de kwaliteit en toekomst van de stad om snel en sterk uit de coronacrisis te komen. Mensen die hard zijn geraakt door de crisis krijgen extra hulp. Werkzoekenden krijgen goede begeleiding en scholing. Er is extra steun voor evenementen, sport, cultuur en welzijn en er wordt versneld geïnvesteerd in projecten op bijvoorbeeld het gebied van wonen, verkeer en groen. Dat doet de gemeente Utrecht, samen met het rijk, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Lees hoe Utrecht snel en sterk uit de crisis komt.

Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Utrecht. Utrecht investeert in de kwaliteit en toekomst van de stad om snel en sterk uit de coronacrisis te komen. Mensen die hard zijn geraakt door de crisis krijgen extra hulp. Werkzoekenden krijgen goede begeleiding en scholing. Er is extra steun voor evenementen, sport, cultuur en welzijn en er wordt versneld geïnvesteerd in projecten op bijvoorbeeld het gebied van wonen, verkeer en groen. Dat doet de gemeente Utrecht, samen met het rijk, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Lees hoe Utrecht snel en sterk uit de crisis komt.

De zon schijnt weer vaker, de binnenstad wordt drukbezocht en de winkels en horeca doen goede zaken. Toch is er nog wel wat aan de hand in het centrum van Utrecht; de leegstand is sinds de coronacrisis flink toegenomen. Tientallen winkelruimtes staan te versloffen. Daarom ligt er nu een actieplan, met Morgen Mooier Maken gaat Utrecht de binnenstad voorbereiden op herstel na de coronacrisis.

Lopend over de Steenweg in hartje Utrecht begint het steeds meer op te vallen; lege etalages en borden met ‘te huur’. Het is geen fraai gezicht, en er moet wat aan gebeuren. Jeroen Roose-van Leijden is Centrummanager en loopt dagelijks door het gebied. “Voor corona hadden we zo’n 28 leegstaande panden, dit is in coronatijd opgelopen naar 48. Natuurlijk is corona niet de enige oorzaak, maar het heeft wel voor een flinke versnelling gezorgd. Overigens valt het stadsbreed nog wel mee, maar binnen de singels en dan voornamelijk de Lange Elizabethstraat, Bakkerstraat en Steenweg is de leegstand volop aanwezig.”

Hard getroffen

Dat er wat moest gebeuren kwam vorig jaar al naar voren in de gesprekken die Roose- van Leijden had met wethouder Klaas Verschuure. Hij is sinds het uitbreken van de coronapandemie samen met de rest van het college onder meer druk bezig om een breed herstelplan te maken. Verschuure: “In die zoektocht zagen we ook steeds beter de gevolgen voor de binnenstad; de leegstand liep op. Vooral de non food-winkeliers zijn hard getroffen. Daarbij krijgen veel ondernemers nu nog steun, we moeten ons dus ook goed voorbereiden op de gevolgen die komen na de coronacrisis als die steun ophoudt.”

Verschuure kan het belang van een sterke binnenstad niet genoeg benadrukken. “Er zit echt een gevaar in als we als gemeente onze rol hier niet oppakken. De Steenweg, Bakkerstraat en Lange Elizabethstraat, en vele andere straten, zijn onderdeel van zogenoemde binnenstadrondjes; winkelrondjes waar veel bezoekers doorheen lopen. Als dan een hoofdwinkelstraat voor een groot deel wegvalt heeft dat gevolgen voor de omgeving. Als dat stuk gaat is het ook nog eens heel lastig om het te repareren. Want vind maar eens een ondernemer die in een straat wil zitten waar bijna alles leegstaat. Daarbij komt ook nog eens dat retail-, horeca- en cultuurbezoek elkaar nodig hebben en elkaar versterken. Bezoekers komen om te winkelen, doen een hapje en een drankje in de horeca en gaan naar een museum of concert. Die drie-eenheid is belangrijk, en als een van de poten wegvalt heeft dat ook weer gevolgen voor de andere sectoren.”

Gijsbert Wolleswinkel is vastgoedeigenaar in de binnenstad, heeft enkele winkelpanden, en herkent zich in de boodschap van Roose-van Leijden en Verschuure. Hij vult aan: “Er lijkt nu sprake te zijn van disbalans, en daar gaan we wat aan doen. We moeten daar zorgvuldig over nadenken en we moeten ook enige sturing daarin kunnen geven. Als we dat nu niet doen, doet de markt het en de vraag is of we dan de beste oplossing krijgen.”

Place to buy naar place to be

Een voorbeeld van die veranderende binnenstad zijn de winkels van H&M. De modeketen opende een grote locatie in winkelcentrum Hoog Catharijne, sloot al eerder de vestiging voor vrouwen aan de Steenweg en sluit later dit jaar ook de andere locaties aan de Steenweg en Oudegracht. De afgelopen weken was er een expositie van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in het leegstaande pand van de voormalige kledingwinkel aan de Steenweg. Het is een voorbeeld van wat er nog meer mogelijk is met al die vierkante meters.

De gemeente Utrecht, Centrummanagement Utrecht (CMU) en Vereniging van Commercieel Onroerend goed eigenaren Utrecht Centrum (VCOC) hebben een plan met de titel Morgen Mooier Maken gepresenteerd en een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de problemen in de binnenstad aan te pakken. Eigenlijk moet de identiteit van het centrum verder gaan veranderen. Waar het winkelgebied jaren een plek was waar je heen ging om te winkelen, moet het een plek gaan worden waar je ook wilt verblijven als je niet per se iets moet kopen. In het plan Morgen Mooier Maken staat het in het Engels omschreven als een verandering van place to buy naar place to be. Naast winkels komt er ruimte voor horeca, werk- en ontmoetingsplekken, diensten, ontspanning, groene verblijfsruimten, kunst en cultuur of sport. Ook zien deze partners volop kansen voor wonen boven winkels als een manier nieuw leven in het gebied te krijgen.

De partners organiseren zelf initiatieven én gaan in overleg met marktpartijen, organisaties en bewoners om hen uit te nodigen ook met ideeën te komen die het centrum levendiger en sterker te maken. De gemeente heeft daar een pot geld voor beschikbaar gesteld. Op korte termijn willen de partners met name de levendigheid in die straten terugbrengen waar nu leegstand van winkelpanden het straatbeeld versombert. Hierbij wordt gedacht aan tijdelijke activiteiten in leegstaande panden of in de directe omgeving van deze panden. Initiatieven voor de lange termijn dragen straks bij aan een duurzamer en meer divers aanbod in het centrum.

17 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadsbewoners

  Weer bijna geen woord over de belangen Binnenstadsbewoners
  Dat zijn er toch 18000

 2. Knuppel

  Ik heb een idee: gooi je huren omlaag. Wolleswinkel, je concurreert met vriend Rossum. Dat jullie allebei op de zondag van de klassieke muziek een Hongaarse celliste in een leegstaand pand hebben, is prachtig. Door jullie huurprijzen bloeien de Voorstraat en Nachtegaalstraat helemaal op, ook prachtig. Als je je zorgen maakt over je vastgoed-investering, zou ik ook Centrum Management aan het kekke jasje trekken. Die gooit graag het spaarvarkentje leeg. Maar dan? Met de huidige huren, heeft niemand er zin in.

  Overigens heb ik ook witte sneakers en een jasje, hebben jullie nog mensen nodig?

 3. Stadsie

  De lage en negatieve rente maakt na de woningmarkt nu ook onze winkelstraten kapot. Op zoek naar rendementen duikt iedereen in woningen en winkels. Niemand gaat een winkel beginnen met deze hoge huren.

 4. Esrin W.

  Op hoeveel staat de teller op de Steenweg inmiddels? Een paar maanden terug was het veertien.

 5. jankanerwatvan

  Er zijn genoeg straten waar de afwisseling tussen retail en wonen werkt (zie bv Oudegracht). Dan maar geen vaste binnenstadsrondjes waar de massa op afkomt, we hebben HC toch al? Bestemming veranderen (waar nodig) en in de verkoop ermee. Zo niet, leeg laten staan. Van de zotte dat de gemeente de huur dan maar gaat ophoesten.

  Leuk idee, expositie van de HKU, was het een succes? Ben benieuwd of er ook structurele oplossingen (=zonder doorlopende subsidie) worden aangedragen. Op de site van “morgen mooier maken” ook alleen maar tijdelijke oplossingen.

  Is er wellicht iemand die kan bevestigen dat de huren van retailpanden werkelijk zo hoog zijn? En zo ja, hebben verhuurders baat bij de leegstaande panden? Of is de hoop op verhuur tegen beter weten in? Waarom verlagen zij de huur niet? Of is het aanbod retaillocaties in binnenstad Utrecht verzadigd?

 6. Erwin

  @stadsie: “ Op zoek naar rendementen duikt iedereen in woningen en winkels. Niemand gaat een winkel beginnen met deze hoge huren.”
  Waarom zou je op winkels duiken als niemand een winkel wil beginnen? Om lekker leeg te laten staan en geen huurinkomsten te hebben..?🤯

 7. Binnenstadbewoner

  Non-food winkels lopen al heel lang niet meer goed meer. Kijken in de winkels maar kopen op internet. Een winkel mag niet duurder zijn dan internet want anders geen klandizie. Wel in winkels accessoires/ kadootjes enzo kopen maar daar kun je geen winkel van open houden.

  Beste is om meer in te zetten op ombouwen naar woonstudio’s. Zeker in Utrecht is er enorme belangstelling van starters en pas afgestudeerden voor een studio aan bijv. de Steenweg. Het alternatief is leegstand of onrendabele ‘tijdelijke’ winkels of nog meer overkill aan horeca.

 8. Yoshua

  @jankanerwatvan

  Huren zijn de afgelopen maanden al verlaagd.
  Dit pand stond drie maanden geleden te huur voor € 450.000 /jr
  Steenweg 42-44
  Nu te huur voor € 300.000 /jr
  Verkoopoppervlakte is 605 m²
  € 150.000 zakken in drie maanden is vrij fors.

 9. Esrin W.

  Goede berichten hier alom. Ik maak vanmiddag even een rondje door de binnenstad met de teller.

 10. erwin

  Zeg nou zelf, de binnenstad (LE, Steenweg, Oudegracht) is toch verschrikkelijk?!?
  Aaneenschakeling van kleding- en schoenenwinkels (met dezelfde collecties) afgewisseld door hier en daar een belwinkel, frietzaak of drogist.
  Hier heeft een gezond mens niets te zoeken.
  Neem een voorbeeld aan de Zadelstraat, Voorstraat, Nachtegaalstraat! Diverser aanbod en afwisselend leukere winkels, restaurantjes en cafe’s!
  De binnenstad is zo dood als een pier, met de Febo en de Etos, de Blokker etc.

 11. Yoshua

  @erwin,

  Ik denk persoonlijk dat het een kwestie is dat je het moet willen zien.
  Dagelijks loop ik gemiddeld drie keer door de Nachtegaal.
  Gisteren stond er een stukje in van een vintage winkel Roxy.
  Ik kende deze winkel niet, was me nooit opgevallen.
  Gisteravond zag ik dat deze winkel naast DADO zit waar ik minstens eens per week hapjes koop.
  Ik steek vaak op dat punt de straat over naar Lepelenburg

  Op een paar goede slagers, delicatesse en bloemenwinkels bestaat de Nachtegaal in mijn ogenbeleving uit vijf drogisterijen, vier opticiens, Hema, blokker, twee oosterse tapijtenwinkels, vier fietsenwinkels, koffietentjes en veel bedrijven gericht op huidverzorging, bruinen, ontharen, laseren, knippen.
  Er zitten waarschijnlijk meer leuke unieke winkeltjes zoals die met vintage kleding, ik zie ze niet.
  Mensen die speciaal een middagje gaan winkelen op de Nachtegaal hebben een heel andere beleving van de straat dan omwonenden, denk ik.
  Nachtegaal is in mijn beleving niet anders dan een winkelstraat in Gorinchem of Meppel.

 12. Melody

  Dan hoor je veel leegstand, ben me aan ‘t oriënteren… Maar zie bar weinig aanbod… of zoek ik verkeerd (linkjes, anybody ?) en wat ik zie op b.v. Funda huur voor starters (en me dunkt ook niet starters) onbetaalbare prijzen. Vraag me ook af heeft de verhuurder baat bij leegstand ? Waarom geen tijdelijke verhuur tegen lagere prijzen, tot de markt weer aantrekt.

 13. Yoshua

  @Melody,
  Ik begrijp dat je als starter zoekt naar betaalbare winkelruimte.
  De huurcontracten van tien en vijf jaar zijn van heel erg lang geleden.
  Je kan op dit moment net als de gemeente huurcontracten voor zes maanden afsluiten als pop-up bijvoorbeeld.
  Let niet op de vraagprijs die je ziet bij makelaars en op Funda, het is op dit moment wat de gek er voor geeft.
  Vragen ze € 325.- m2 bied je rond de €175.m2 dan kom je er met de verhuurmakelaar wel uit.

 14. Knuppel

  Persoonlijk vind ik 500 euro per m2 per jaar vrij veel. Welke starter doet dat? En wat is je marge dan als verhuurder?

  Zolang de gemeente/CMU mét de vastgoedboertjes een “oplossing” gaat bedenken, gaat de rest van Utrecht wel ergens anders winkelen. Cut your losses.

 15. cas

  @ Knuppel, starters kunnen dit niet. Zelf geen goedlopende winkel kan dit niet opbrengen. Alleen ketens die afhankelijk zijn van investeerders en gebruik kunnen maken van belasting constructies kunnen dit soort prijzen betalen/verliezen lijden. De meeste grote warenhuizen en winkels van bekende merken (bijna alles in HC) maken geen winst, maar de PR van een winkel op die plek is van grotere waarde dan de winst.

 16. Esrin W.

  Het was fantástisch, waar kan ik hier foto’s uploaden van al die “te huur” en “binnenkort beschikbaar” panden in Utrecht Centrum?

 17. Cico

  “In gelul kan je niet wonen” zei een PvdA wethouder lang geleden. Update in 2021: in gelul kan je ook niet winkelen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).