Leegstand in voormalig pand V&D en Hudson’s Bay houdt ook aan bij de 300 vogelhuisjes Leegstand in voormalig pand V&D en Hudson’s Bay houdt ook aan bij de 300 vogelhuisjes

Leegstand in voormalig pand V&D en Hudson’s Bay houdt ook aan bij de 300 vogelhuisjes

Leegstand in voormalig pand V&D en Hudson’s Bay houdt ook aan bij de 300 vogelhuisjes
De honderden nestkasten aan het gebouw. Foto: Robert Oosterbroek
De 300 vogelhuisjes aan het gebouw, waar tot voor kort Hudsons Bay zat en vroeger V&D, zijn ook afgelopen jaar leeg gebleven. De provincie gaat zich nu beraden of er extra maatregelen genomen moeten worden.

De 300 vogelhuisjes aan het gebouw, waar tot voor kort Hudsons Bay zat en vroeger V&D, zijn ook afgelopen jaar leeg gebleven. De provincie gaat zich nu beraden of er extra maatregelen genomen moeten worden.

Met het vertrek van Hudson’s Bay uit het volledig gerenoveerde gebouw bij Hoog Catharijne kwam een groot gedeelte van het pand leeg te staan. Maar er staat meer leeg, er zijn 300 nestkasten opgehangen aan het gebouw maar er komen geen vogels op af. Het bedrijf IEF Capital, eigenaar van het pand aan de Rijnkade, gaf er al zo’n 300.000 euro aan uit.

Ontheffing

DUIC beschreef al eerder uitgebreid de voorgeschiedenis van de nestkasten. Toen V&D uit het pand vertrok en de eigenaar het gebouw wilde opknappen bleken er 73 nesten van gierzwaluwen te zitten. Deze mogen niet zomaar weggehaald worden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland besloot om een ontheffing te verlenen voor het verwijderen, met als voorwaarde dat er 300 nieuwe nestkasten terugkomen als de renovatie is afgerond.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Er hangen in totaal 300 van deze kasten.

De 300 nestkasten kwamen er, voor 300.000 euro. Eerder dit jaar bleek al dat er geen gierzwaluwen op af kwamen. Eind 2019 heeft de provincie de tweede verplichte monitoringsrapportage gekregen, daaruit bleek dat er ook in 2019 geen vogel te bekennen was.

Maatregelen

Reden voor de provincie om nu te gaan kijken of er maatregelen nodig zijn. De ontheffing voor het verwijderen van de nesten, ten tijde van de verbouwing, ging namelijk gepaard met voorwaarden. Een van die voorwaarden is zorg dragen voor goede nestkasten. Nu bestaat er  twijfel, doordat er geen vogels komen, of de nestkasten wel goed zijn. De ontheffing die eind 2019 afliep, is met een jaar verlengd zodat hier goed naar gekeken kan worden.

De provincie laat weten: “Op dit moment is het nog onduidelijk of dit betekent dat de voorzieningen ongeschikt zijn, of dat de gierzwaluwen op eigen beweging elders verbleven. De provincie zal begin 2020 bepalen of er aanleiding is aanvullende maatregelen op te leggen.”

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. stefan

  Hoe kan 1 nestkast duizend euro kosten??? Wow.

 2. Kadoendra

  De grote fout die gemaakt is in dit project is het feit dat men geen contact heeft opgenomen met de Vogelbescherming in Zeist.
  Iedereen die alles te weten wil komen over vogels moet ALTIJD in eerste instantie contact opnemen met de Vogelbescherming in Zeist!

 3. Massegast

  Ik zou zeggen: drapeer er het nodige groen omheen. Gierzwaluwen zijn geen betonduiven.

 4. Ton

  Een goed gierzwaluwnestkastje kost ongeveer € 35,- (incl. btw). Het is blijkbaar heel duur om ze op te hangen.

 5. Menamer fanclub

  Stefan, een gemiddelde groen gestreepte huismus, huurt tegenwoordig compleet gemeubileerd met smart tv, infrarood sauna, cooker, 6g wifi, hoogpolig tapijt, waterbed, enz. Hoorde het van Doede Veeman tijdens de begrafenis van Omke Wopke. Kijk maar is op YouTube daar staat het op! Groetnis uit Menaam van de gehele onafhankelijke onorthodoxe onmogelijke en onsterfelijke Menamer fanclub!

 6. Birdy

  De vogels blieven het nieuwe HC ook al niet….

 7. Koel hoofd

  Och, er gaat weer een boel belastinggeld worden verspild aan zinloos semiwetenschappelijk onderzoek om te achterhalen waarom de vogels niet tussen beton met gebrek aan voedsel en geluidsoverlast willen wonen.

  Vogels zijn intussen slimmer dan de gemiddelde menselijke wetenschapper?

 8. Yoshua

  Misschien moeten ze maar vogels importeren uit verre landen die graag in dit soort onderkomens verblijft.
  Eventueel zouden ze vogels tam kunnen maken en aanleren om in de huisjes te gaan wonen.
  Lukt het niet met vogels dan kunnen er misschien kraamkamers voor kakkerlakken,ratten en of muizen komen.
  Er moet toch een dier te vinden zijn voor deze huizen.

 9. Scherpschutter

  En ze hadden nog wel muziek voor de vogeltjes opgezet ook.

  Ook dit vat de maakbaarheidsgekte in ambtelijk Utrecht wel weer heel aardig samen.

 10. Wim

  Gewoon even wachten totdat de Singel klaar is.
  Ook vogels willen niet in een bouwput wonen.
  Geduld is een schone zaak.

 11. Ton

  Hoe zo niet maakbaar? Die gierzwaluwen verjagen is heel goed gelukt. Maar de gevolgen van ons handelen zijn niet altijd zo voorspelbaar.

 12. Cico

  Logisch, nestkasten zijn net als het warenhuis niet van deze tijd. Al die vogels zitten op Twitter

 13. Debiel

  Die zijn niet goed bij hun hoofd daar

 14. HArry

  Komt allemaal door de straling van batterijauto’s en te schone lucht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).