Leegstand kantoren Utrecht vorig jaar toegenomen | De Utrechtse Internet Courant Leegstand kantoren Utrecht vorig jaar toegenomen | De Utrechtse Internet Courant

Leegstand kantoren Utrecht vorig jaar toegenomen

Leegstand kantoren Utrecht vorig jaar toegenomen

In de gemeente Utrecht is het leegstandspercentage van kantoren zo’n tien procent. Hiermee scoort Utrecht onder het landelijke gemiddelde van 15,7 procent. Dat blijkt uit een rapport van DTZ Zadelhof. De leegstand is in 2013 wel toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. De kantorenvoorraad bestaat in Utrecht uit zo’n 2.714.000 vierkante meter.

Ook al ligt het leegstandscijfer in Utrecht onder het landelijk gemiddelde toch worden er acties ondernomen om dit cijfer naar beneden te brengen. Zo heeft de provincie Utrecht laten weten te willen schrappen in het aantal te bouwen kantoorpanden in de regio Utrecht. Op deze manier willen zij de leegstand in de regio terug brengen. In Utrecht moeten vooral de bouwplannen in Leidsche Rijn Centrum flink worden terug gebracht, vindt onderzoeksbureau Stec group, raadgever van de provincie. In de regio Utrecht zijn er plannen voor het bouwen van bijna 500.000 m2 aan nieuwe kantoorpanden.

De gemeente Utrecht heeft in samenwerking met U-10, een samenwerkingsverband van 10 gemeente in regio Utrecht, een brief gestuurd aan de provincie. “De U10 brief is een gezamenlijke reactie van de 10 gemeenten en de regio U10 op het voornemen van de provincie om de kantorenleegstand aan te pakken middels een Thematische Structuurvisie en Inpassingsplannen”, aldus wethouder Mirjam de Rijk. De gemeente Utrecht is kritisch naar het plan van de provincie.

De leegstand van kantoren is het hoogst in De Meern (39,2%), gevold door Lage Weide (25,1%), Leidsche Rijn (21,9%) en Papendorp (13,2%). Tevens probeert de gemeente transformatie van leegstaande kantoren te stimuleren. Er is vorig jaar in Utrecht 52.800 vierkante meter kantoorruimte in getransformeerd.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).