Lees hier de dodenherdenkingstoespraak van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma Lees hier de dodenherdenkingstoespraak van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma

Lees hier de dodenherdenkingstoespraak van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma

Lees hier de dodenherdenkingstoespraak van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma
Burgemeester Dijksma staat naast Klaas Taselaar op het Domplein
Het was eigenlijk de bedoeling dat burgemeester Sharon Dijksma vanavond vanwege Dodenherdenking een toespraak hield op het Domplein. Dat kon echter niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen.

Het was eigenlijk de bedoeling dat burgemeester Sharon Dijksma vanavond vanwege Dodenherdenking een toespraak hield op het Domplein. Dat kon echter niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen.

De burgemeester heeft in de ochtend al samen met Klaas Taselaar een krans gelegd bij het verzetsmonument. De toespraak is zojuist op de website van de gemeente verschenen en is onder dit bericht te lezen.

Beste mensen,

Vandaag heb ik op het Domplein een krans gelegd ter nagedachtenis aan iedereen die door het geweld in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen. Dat deed ik samen met Klaas Taselaar. Zijn vader Arie en oma Didi gaven vanaf 1943 onderdak aan meer dan 70 onderduikers. Op de bovenste verdieping van hun pension aan de Catharijnesingel 72.
Ook vonden er in dat huis verzetsactiviteiten plaats. Studenten vervalsten bonkaarten en persoonsbewijzen, deden koeriersdiensten en vervoerden wapens.

Arie en Didi waren voor niemand bang en hadden het hart op de juiste plaats. Ze kwamen in actie, omdat ze een groot rechtvaardigheidsgevoel hadden. Daardoor heeft de familie Taselaar veel mensen het leven gered. Zelf vonden ze dat niks bijzonders. Zoiets deed je gewoon.
Ze betaalden er een hoge prijs voor. Arie werd opgepakt en als krijgsgevangene afgevoerd. Hij kwam zwaar getraumatiseerd terug na de oorlog en heeft hier de rest van zijn leven last van gehad.

Met deze verzetsdaden legden deze dappere mensen het fundament voor de vrijheid van nu. Dat is anno 2021 een stevig fundament. We zijn vrij om te zijn, vrij om te kiezen, vrij om te geloven, vrij om te vinden. Onze vrije samenleving kan een stootje hebben, maar onze vrijheid vraagt wel om zorgvuldig en voortdurend onderhoud. Het bouwwerk van onze vrijheid is in feite nooit af.

Laten we daarom in actie komen als onverdraagzaamheid, racisme en discriminatie de kop opsteken. En luisteren naar het advies van mensen die met eigen ogen de verschrikkingen van de oorlog hebben gezien.

Zoals Peter van den Dool. Op 10 april werd hij 100 jaar oud. Ik ging bij hem op bezoek, feliciteerde hem en hij vertelde onder meer over zijn oorlogsjaren.
De les die hij met mij deelde, is als volgt: “Omarm de vrijheid. Geniet ervan en deel uit wat je kunt missen. Zorg voor elkaar en de natuur.”

Een belangrijke les voor ons allemaal. Laten we onze vrijheid koesteren, beschermen en zorgvuldig onderhouden. En iedereen kan een steentje bijdragen. Heb dus de moed om op te staan, als onze vrijheid in het geding is. Een vrijheid die met het besef komt dat er grote offers voor zijn gebracht.

Vele Utrechters kwamen tijdens de oorlog om het leven.
Joden. Roma en Sinti.
Gehandicapten en geesteszieken. Communisten, verzetsstrijders, homoseksuelen, vrijmetselaars, Jehova’s getuigen. Burgers en militairen. Mannen en vrouwen.

Vandaag, 4 mei 2021, gedenken wij hen met gevoelens van respect en grote dankbaarheid. Hier, in Utrecht en in heel Nederland. Herdenken, opdat wij niet vergeten. Dank u wel.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Kadoendra

    “Vandaag heb ik op het Domplein een krans gelegd ter nagedachtenis aan iedereen die door het geweld in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen.”

    De hedendaagse dodenherdenking gaat heden ten dage door toedoen van het
    Nationaal Comité 4 en 5 mei helaas niet slechts meer over de slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog.

    Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is te lezen;

    “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”.

    Er zijn personen die bepaalde hedendaagse zaken, b.v de corona maatregelen, vergelijken met de meest verschrikkelijke zaken van de Tweede Wereld Oorlog.

    Dat er op 4 mei niet slechts stil wordt gestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog draagt alleen maar bij aan het vervagen van de kennis en het besef van alle verschrikkingen, leed en onrecht van de meest zwarte en duistere tijd die zich af heeft gespeeld ten tijden van 1940-1945.

    Nu zijn er nieuwe Nederlanders die het foute verleden van koloniaal Nederland ook graag willen belichten op 4 mei, maar het foute koloniale verleden van Nederland en de Tweede Wereld Oorlog zijn twee verschillende zaken, weliswaar allebei fout.

    Overigens verwijt ik personen die aandacht willen vragen op 4 mei voor het foute koloniale verleden van Nederland niets daar het Nationaal Comité 4 en 5 mei van 4 mei een herdenkingspotpourri heeft gemaakt.

  2. Bart Santen

    Kritiek op die verbreding van wie op 4 mei herdacht wordt vind ook ik terecht, maar:

    Sharon Dijksma, onze nieuwe burgemeester, spreekt in haar ‘toespraak’ duidelijk vanuit haar hart, menselijk. Een prima mens. Het hart op de goede plaats. Fijn om hier zo’n aanwinst te hebben gekregen.

  3. Kadoendra

    @Bart Santen.

    Ik twijfel er niet over dat mevrouw Dijksma vanuit haar hart spraak, maar zij spraak slechts over de slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog.

    Iedereen kan weten dat 4 mei eigenlijk al sinds het einde van de Tweede Wereld Oorlog over de Tweede Wereld Oorlog gaat, bezie de vele nieuws items over de Tweede Wereld Oorlog die elk jaar omtrent mei in de media te zien en te lezen valt.

    Voor heel veel mensen in Nederland gaat 4 mei slechts over de Tweede Wereld Oorlog en mevrouw Dijksma heeft hier ook blijk aangegeven.

    Ik vraag mij af wanneer het Nationaal Comité 4 en 5 mei tot dit besef gaat komen.

  4. GeenStijl@Utrecht 🤫

    De Utrechtse politie heeft het zelfs gepresteerd om woonwagenbewoners te arresteren en ze vervolgens op transport te zetten naar een doorvoer kamp,velen werden door de Duitsers weggestuurd, maar er zijn ook velen doorgestuurd voor dwangarbeid en hebben dit niet overleefd.
    Maar hier hoor je onze burgemeester niet over, en dat is jammer.

  5. GeenStijl@Utrecht 🤫

    Ik vind wel dat er een dag moet komen waarop we de zaken van ons koloniale verleden moeten benoemen als fout bezig,maar dat betekent niet dat er een, weg met ons cultuur moet komen.
    Ook de Molukse bevolking is op gigantische wijze misbruikt en verraden door de toenmalige nederlandse regering,dit zijn zaken die best benoemd mogen worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).