‘Leger des Heils mag niet meer collecteren in Hoog Catharijne’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Leger des Heils mag niet meer collecteren in Hoog Catharijne’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Leger des Heils mag niet meer collecteren in Hoog Catharijne’

‘Leger des Heils mag niet meer collecteren in Hoog Catharijne’
Winkelend publiek in Hoog Catharijne. Foto: Robert Oosterbroek
Het Leger des Heils mag niet meer collecteren in Hoog Catharijne, tot woede van de SP en ChristenUnie in Utrecht. Dat meldt RTV Utrecht. Het Leger des Heils collecteert voor kerstactiviteiten.

Het Leger des Heils mag niet meer collecteren in Hoog Catharijne, tot woede van de SP en ChristenUnie in Utrecht. Dat meldt RTV Utrecht. Het Leger des Heils collecteert voor kerstactiviteiten.

Het Leger des Heils had een uitzonderingspositie in Hoog Catharijne, want er mag eigenlijk helemaal niet gecollecteerd worden in het winkelcentrum. Hoog Catharijne heeft nu ook deze kerstinzameling een halt toegeroepen.

Tegen RTV Utrecht zegt Tim Schipper van de SP: “Dit is wat ons betreft openbaar gebied, één van de belangrijkste doorgaande straten van Utrecht. Daar zou je te alle tijde doorheen moeten kunnen. Zo’n inzameling van het Leger des Heils moet dan toch kunnen, echt belachelijk.” Samen met de ChristenUnie wil Schipper nu dat het gemeentebestuur bemiddelt om toch te kunnen collecteren.

Klépierre zou een lijn willen trekken, maar voor het Leger zou het een flinke domper betekenen. Ze waren er al vanuit gegaan dat de ‘kerstpot’ in het winkel zou komen te staan. De opbrengst kan oplopen tot duizenden euro’s.

UPDATE woensdag 6 december 10.00 uur: Hoog Catharijne heeft besloten nog één jaar toe te staan dat het Leger des Heils collecteert voor de kerstdagen. Lees het bericht hier.

16 Reacties

Reageren
 1. Arjan Verhoeven

  “Dit is wat ons betreft openbaar gebied”

  Da’s mooi dan verklaar ik het SP-honk aan de Wijde Begijnestraat ook tot openbaar gebied. Fijn voor de daklozen.

 2. Hart

  Triest

  Zegt genoeg over de ware mens achter de mens achter Kleppierre/ Hoog Catherijne. Hebzucht, geen hart, ego, ego, ego.

  Moeten nodig eens Scrooge lezen.

 3. Gerben

  Ik heb begrepen dat dit een EU regel is,en niet door Klepierre opgesteld.
  Zoek dat eerst eens uit DUIC voordat je zo’n suggestief artikel plaatst!

 4. T

  Dit was toch i.v.m Europese regelgeving?

 5. Monique

  Ik neem aan dat Klepierre die gederfde inkomsten ad. 4000 euro gaat lappen voor het Rode Kruis!

 6. Bernard

  Europese regelgeving ja, dat was regelgeving vanuit het hoofdkantoor van Klépierre in Europa. Niet vanuit de EU.

 7. 030

  Bizar voor een stad die het weigert een bedelverbod in te stellen.

 8. Scherpschutter

  Zoals het het recht is van een eigenaar van een winkelcentrum om een enkele partij een privilege te geven om te bedelen/collecteren op haar territorium op arbitraire gronden, zo is het ook het recht van een eigenaar om dit privilege weer in te trekken. Daar gaan de SP en ChristenUnie in het geheel niet over en het zou deze partijen dan ook sieren om dankbaarheid richting Klépierre te uiten voor alle jaren dat het Leger des Heils deze unieke uitzonderingspositie genoot, in plaats van Klépierre nu neer te sabelen omdat ze nota bene alle partijen voortaan hetzelfde zal behandelen….

  Persoonlijk ben ik wel blij met deze maatregel. Vrij irritant om onder het winkelen telkens zo’n bus in je snufferd gedouwd te krijgen, met een paar begeerlijk-smekende ogen erboven. Als ik wil geven aan het Legers des Heils (of welke partij dan ook) dan weet ik ze echt wel te vinden.

  Prima!

 9. Puk

  Ze mogen op privé-gebied doen wat ze willen, echter mag ook iedereen daar wat van vinden. De vraag die daaronder ligt, mag de hoogdroute van station naar stad privé zijn? Daar gaat het hier eigenlijk om. De gemeente zou deze route mogen terugkopen en hem weer openbaar mogen maken van mij.

  Omdat dit privé-gebied fungeer als openbare ruimte en er ooit afspraken zijn gemaakt tussen het leger des Heils en corio (voorganger kleppierre), is het helemaal niet zo raar dat de SP voorstelt of de gemeente, belangrijke samenwerkingspartij van kleppierre in het stationsgebied, het gesprek aan gaat. Het leger des Heils is immers ook belangrijk voor de stad, omdat zij veel daklozen opvangt.

  Dan die mensen die over EU regelgeving beginnen…….die werken zeker voor of binnen kleppierre. Het is een kleppierre regel binnen Europa (groot Frans bedrijf immers dat in heel Europa actief is). De EU kan en mag helemaal geen bedelvervoden instellen.

  Dat scherpschutter geen hart heeft en scrooge in levende lijve is, wisten we al natuurlijk.

 10. Arie Waijenberg

  Een gebied waar je dag in dag uit doorheen kunt lopen zonder dat daar restricties aan verbonden zijn is een OPENBAAR GEBIED dat wil men natuurlijk niet want dan komen de onbeheersbare groepen zoals daklozen weer terug. Daarbij komt dat ons politie apparaat de afgelopen jaren ernstig bezuinigd is en er te weinig agenten zijn om de zaken te kunnen beveiligen. Dit gebied uitroepen als prive gebied is FAKE ,kan wel maar dan moet je het afsluiten en alleen mensen toelaten die jij erin wilt hebben of bijv. toegangspoortjes waar mensen €1 in moeten gooien als ze willen winkelen dan stel je eisen aan de toegang van je prive gebied.
  COLLECTEREN is weer totaal iets anders….in Nederland heb je het recht om te collecteren….dat er vergunningen voor collecteren moeten worden aangevraagd is simpel en alleen om dat het wel gecoördineerd moet worden zodat niet iedereen op dezelfde dag of week staat te collecteren. Ik ben niet christelijk maar wat leger des Heils al meer dan honderd jaar doet heeft een enorme sociale functie en heel belangrijk voor de kerst viering van minder bedeelden.

 11. cas

  We kunnen ook voor de ingang op het vredenburg een paal neerzetten met wegwijzers… station naar recht, richting la Vie straat en dan buitenom HC naar het station de mensen begeleiden.
  Eens kijken wie er dan gelijk loopt te schreeuwen over omzet en allemaal privaat geneuzel waar de politiek niks om hoeft te geven…..

 12. Rietje

  Het Leger des Heils. Zij die zorgen voor de mensen die nergens anders kunnen aankloppen. Mensen aan het uiterste randje van de samenleving. Maar ze worden daar ten allen tijden als volwaardig mens behandeld. Die mensen/organisatie ga je dwarszitten. Terwijl je weet dat ze afhankelijk zijn van giften. En dan de altijd bescheiden heilsoldaten die nooit smeken. Schaamte, schaamte.
  Fijne kerstdagen en zo. Wees eens lief voor een ander.
  Oh, en doneer wat extra’s aan het Leger.

 13. JdV

  @Arie Waijenberg. Puk en alle anderen: Relax. Er is nog een heeeel groot gedeelte van Utrecht wat niet van Klepierre is. Met prachtige grachten, straatjes, steegjes, mooie winkels etc etc. Het Leger des Heils kan op de Steenweg collecteren. Op de Lange Elisabethstraat. Oudegracht. Oudkerkhof. Janskerkhof. Kortom meer dan voldoende plek om goedgelovige burgers geld uit de zak te kloppen in naam des heeres.

 14. Hugo Kruijt

  Als oud-reclameman hebben wij ooit het Leger des Heils als klant “geadopteerd” (werken om niet, alleen externe kosten werden doorberekend). Voor het maken van een campagne ben ik vele malen met ze op pad geweest, om een indruk te krijgen van wat ze doen en hoe ze dat doen. Als “kind van Utrecht” ging ik graag op zondagavond mee naar Hoog Catharijne, met het busje van waaruit soep en koffie werd uitgedeeld aan daklozen. Wie wilde, kon een gesprek hebben met een Heils-medewerker. Maar niets hoefde. Hoewel veel van hun denkbeelden mij wel erg ver gingen, heb ik toen een diep respect gekregen voor de openheid en onbaatzuchtigheid van deze mensen. Zonder dat we het zien, doen deze mensen ongekend veel dingen die puur gericht zijn op de kansarmen in onze samenleving. Hoe kun je hier als private onderneming zo meedogenloos overheen stappen? Wat is er in missie en visie bij zo’n bedrijf terug te vinden van sociale betrokkenheid? Ik walg van dit soort ondernemingen.

 15. Scherpschutter

  @Hugo Kruijt 6/12/2017 – 1:55

  Dat is het probleem nu net. Zo zijn er nog 1738 goede doelen, stuk voor de stuk charitatieve kampioenen die het het beste voorhebben met de kwetsbaren in de samenleving.

  Dus moet je OF alle 1739 goede doelen laten collecteren OF helemaal geen. Het argument om voor 1 partij een uitzondering te scheppen omdat het een onbaatzuchtige organisatie is voor kansarmen snijdt werkelijk geen enkel hout.

  Klépierre is een winkelcentrum en mensen komen niet naar een winkelcentrum om te struikelen over de collectebussen. Dus doet ze hier het enige juiste: haar winkelende bezoekers maximaal faciliteren.

 16. Cico

  De SP kan het best zien als een openbaar gebied, feitelijk is het dat niet. Kleppiere mag zijn eigen huisregels bepalen. Dat Kleppiere zich bijzonder hardvochtig en egoïstisch opstelt omdat het lak heeft aan de mensen in Utrecht mag niet verbazen. Ze zitten hier voor je portemonnee, niet voor sociaal-maatschappelijk ondernemen als ze er zelf geen voordeel mee doen.
  Het Leger des Heils wordt domweg gezien als een concurrerende portemonnee die mogelijk zomaar de shoppers uit hun Utrecht-‘experience’ kan halen. Het domme is dat ze ook niet inzien wat voor een goede sier ze kunnen maken met een organisatie als LdH. Iets met ‘goed imago’, bijvoorbeeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).