Leidsche Rijn Centrum krijgt toch een hoge toren | De Utrechtse Internet Courant Leidsche Rijn Centrum krijgt toch een hoge toren | De Utrechtse Internet Courant

Leidsche Rijn Centrum krijgt toch een hoge toren

Leidsche Rijn Centrum krijgt toch een hoge toren
Leidsche Rijn Centrum. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De gemeente Utrecht wil op de plek in Leidsche Rijn Centrum waar voorheen de 262 meter hoge Belle van Zuylen zou komen alsnog hoogbouw realiseren. Vanaf het 1e kwartaal van 2018 wordt een selectieprocedure gestart voor projectontwikkelaars met een plan voor hoogbouw tussen The Wall en het St. Antonius Ziekenhuis die tot maximaal 140 meter reikt.

De gemeente Utrecht wil op de plek in Leidsche Rijn Centrum waar voorheen de 262 meter hoge Belle van Zuylen zou komen alsnog hoogbouw realiseren. Vanaf het 1e kwartaal van 2018 wordt een selectieprocedure gestart voor projectontwikkelaars met een plan voor hoogbouw tussen The Wall en het St. Antonius Ziekenhuis die tot maximaal 140 meter reikt.

“De hoogbouwkavel in Leidsche Rijn moet een voorbeeldproject worden waarbij ‘gezonde duurzame verstedelijking’ op gebouwniveau vorm moet krijgen. De gemeente Utrecht daagt de ontwikkelaar uit een plan te presenteren met innovatieve technologische oplossingen ter bevordering van de gezondheid van de toekomstige bewoners”, is te lezen in de gisteren verzonden raadsbrief.

In het gebied moeten 800 tot 1.200 appartementen komen, waarvan ongeveer 20 procent sociale huur. Daarnaast wordt er ruimte gemaakt voor horeca, winkels en vrijetijdvoorzieningen. De projectontwikkelaar dient daarnaast rekening te houden met de wensen van bewoners en ondernemers uit het gebied.

In 2006 is het ‘Masterplan Leidsche Rijn Centrum’ opgesteld. Hierin stond onder andere dat Leidsche Rijn Centrum is aangemerkt als locatie waar het mogelijk is om hoger te bouwen dan de 112 meter hoge Domtoren. In hetzelfde jaar is de ontwikkeling van de 262 meter hoge Belle van Zuylen gestart. Begin 2010 heeft de gemeente in verband met de economische crisis besloten dat de bouw van deze toren niet doorgaat. De half miljard euro kostende Belle van Zuylen zou het hoogste gebouw van Nederland worden.

18 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Goed plan. Bouwen buiten de middelmaat.

 2. Sjonnie

  Hehe. Eindelijk de hoogte in. We zijn een STAD. Dan mag het er ook als een stad uit zien.

 3. mees kees

  Leuk als DUIC dan een foto van het bewuste perceel aan dit bericht had toegevoegd i.p.v. het nu gebruikte zinloze kiekje van het winkelhart. Voor de kijkers thuis: Gebiedje tussen Soestwetering, Hertogswetering en Woudwetering.

 4. Jan

  E dan svp een restaurant met terras op de bovenste verdieping.

 5. Bill

  Herstel, meerdere hoge torens…!!! En waarom tot 140 meter, er is toch geen begrensde limiet? Gewoon de optie open houden dat er gebouwen hoger dan 140 meter kunnen komen en jezelf als gemeente niet weer begrenzen in de mogelijkheden. Kom maar op met die architectonische hoogstandjes!

 6. Dirk

  Inderdaad gemeente, kappen met die voorzichtigheid en gaan voor de >250 meter.

 7. Katja

  @Sjonnie; we zij al een stad, en dat is niet afhankelijk van de hoogte van de bebouwing. Maar maak dan wel iets moois, niet zoals in het treurniswekkende stationsgebied

 8. Herman

  Leidsche Rijn heeft alles het nieuwe kloppende culturele, bruisende en feestende hart van Utrecht krijgt nu zelf zijn eigen toren die hoger is dan de Dom.

  Kunnen ze vanaf Leidsche Rijn neerkijken op de stad….

 9. Willem E

  Jammer dat de Belle v Zuijlen er niet
  komt.Die had Utrecht echt op de kaart gezet samen met de Dom.

 10. Luuk Upuuk

  Lijkt me leuk voor de mensen die in het ziekenhuis liggen, zo’n ding om naar te kijken. Beter dan dat verfoeilijke groen wat er nu ligt.En ook een leuk verkoopargument voor de appartementjes: nu met gratis telescoop voor de reëele ER-belevenis!

 11. wim oostveen

  Ovast heeft te kennen gegeven een plan te willen indienen voor deze toren

 12. Marcel 59

  140 meter als maximum; dat is dus de hoogte van de schoorsteen van de nabijgelegen elektriciteitscentrale. Wordt die schoorsteen dan de nieuwe norm voor Leidsche Rijn?

 13. Berend

  140 meter is toch niet hoog… In Rotterdam gaan er al 4 over de 140m. Denk eens wat groter.

 14. Danny

  Juist, de sky is toch the limit in LRC noord, waarom de grens trekken bij 140 m. Laat die maximale hoogte los en a.u.b. ook niet maar 1 toren, maar een hoogstaand cluster van een toren of 5 a 7.

 15. Angelique

  De plannen voor de Belle van Zuylen zijn destijd “in de ijskast gezet”.
  Waarom halen we die plannen niet gewoon uit de ijskast, daar is al voor miljoenen in geïnvesteerd!
  Nu beginnen we dus weer opnieuw.

 16. Erwin

  Inderdaad Bill, er is toen gezegd dat er voor LR geen hoogtelimiet geldt alhoewel ik de Belle ook iets te drastisch vond. Maar bv 5 torentjes van 120-160 meter kan prima op deze locatie. Blij dat er nog leven in deze plannen zit want ze zijn al bezig wat van die kaveltjes te bebouwen met de gemiddelde LR hoogte en daar was ik hier ook bang voor. Hoop op een paar mooie slanke torens voor LR. Zo’n toren als ze bv in Sevilla of Bilbao hebben lijkt me wel wat en dit zijn ook steden met een groot historisch centrum dus dat kan prima samengaan voordat we dat gezeur weer krijgen. Kijk uit naar de ontwerpen.

 17. Mark

  Ik ben op zich regen hoger dan de Domtoren bouwen in Utrecht. We zijn nu eenmaal de Domstad. Maar in Leidsche Rijn heb ik er helemaal niets op tegen. Daar past het wel.

 18. Katja

  Sjonnie, we ZIJN al een stad, dat is niet afhankelijk van de hoogte van nieuwbouw. En graag een aansprekend ontwerp, niet zoals die troosteloze nieuwbouw bij het stationsgebied. En vanuit die toren uitzicht op de Dom, mooier kan dan haast bijna niet !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).