Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn binnenkort acht jongerenplekken rijker en er volgen er meer Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn binnenkort acht jongerenplekken rijker en er volgen er meer

Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn binnenkort acht jongerenplekken rijker en er volgen er meer

Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn binnenkort acht jongerenplekken rijker en er volgen er meer
Park de Hoge Weide. Beeld: Google Streetview
Utrecht is binnenkort een flink aantal jongerenplekken rijker. Aan de Dominee Abernathylaan is al zo’n plek voor jongeren gerealiseerd en in de eerste helft van dit jaar volgen er nog acht in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Niet iedereen was echter blij met de komst van een jongerenplek.

Utrecht is binnenkort een flink aantal jongerenplekken rijker. Aan de Dominee Abernathylaan is al zo’n plek voor jongeren gerealiseerd en in de eerste helft van dit jaar volgen er nog acht in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Niet iedereen was echter blij met de komst van een jongerenplek.

Begin 2018 opperde toenmalig wethouder Kees Geldof al dat er in Leidsche Rijn meer sportveldjes en ontmoetingsplekken moesten komen voor jongeren. De huidige coalitie heeft dat plan doorgezet.

Waar?

In januari 2020 werd het plan bekendgemaakt om in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern in totaal twaalf speel-, beweeg- en ontmoetingsplekken voor jongeren van 12 tot 17 jaar te realiseren. In Leidsche Rijn moeten deze komen aan het Archeologiepark, Park Hoge Weide, Crouweldijk/’t Zand, Willem Alexanderpark, Dominee Abernathylaan en Amaliapark én in Vleuten-De Meern aan de Hampoort, Wilhelminalaan, Passiebloemweg, Sandwijck/Bokkeduinen, Máximapark en Veldhuizerpark.

“Dat kan een eenvoudig bankje of een andere (overdekte) ontmoetingsplek zijn of een sportplek. Dit zijn zowel nieuw te realiseren locaties, als te verbeteren bestaande locaties”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Bijeenkomst

Deze plannen werden tijdens een informatiebijeenkomst voorgelegd aan de buurt. Volgens de gemeente werd deze bijeenkomst door zo’n 200 mensen bezocht. De omwonenden van de twaalf plekken kregen een persoonlijke uitnodiging.

“Bij twee locaties besloten we op basis van de reacties een stap terug te zetten in het participatieproces, voordat het ontwerp verder wordt uitgewerkt. We gaan bij deze plekken opnieuw in gesprek met de bewoners over wat een geschikte invulling van de plek is. Uitgangspunt is dat ook bij deze locaties de speel-, beweeg- en ontmoetingsplekken nodig zijn.”

Bezwaar

Voor de overige tien locaties worden de plannen uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Voor deze jongerenplekken zijn ook al omgevingsvergunningen aangevraagd en verleend. “Voor de omgevingsvergunning van één locatie is formeel bezwaar ingediend en volgt er een hoorzitting.”

De eerste jongerenplek is inmiddels al gerealiseerd aan de Dominee Abernathylaan. De overige acht locaties worden hoogstwaarschijnlijk in de eerste helft van dit jaar al aangepakt.

Uitbreiden

Daarnaast wil de gemeente het netwerk van jongerenplekken in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern nog verder uitbreiden. Zo moeten er dit jaar nog plannen gemaakt worden voor nog eens zes locaties. Ook hierbij wordt de buurt weer betrokken.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Dora

  Top! Fijn dat er wat gebeurt voor de jeugd.
  En waar komen de ouderenplekken?

 2. RABE

  Dank je Dora, dat je ook aan de ouderen denkt.
  Voor ouderen is ook niks want alles is gesloten. Veel buurthuizen zijn dicht voor jong en oud. En al ik als oudere een wandeling wil maken zijn er weinig bankjes. En die zijn niet overdekt en staan ‘s zomers in de volle zon. Dus graag voor alle leeftijden een veilig plekje buiten. En af en toe een openbaar toilet is ook niet overbodig.

 3. wollie

  @dora met scootmobieloplaadpunt alstublieft

 4. RABE

  Goed idee Wollie. Want een scootmobiel kan voor alle leeftijden. Nu maar hopen dat de gemeente er wat aan doet.

 5. Koel Hoofd

  Lees ik het hier nou goed, worden er (overdekte) hangplekken voor hangjongeren gerealiseerd?
  Die bankjes en hangplekken zijn juist in het verleden weggehaald om hangjeugd te voorkomen omdat jeugdige hangers overlast geven.
  Dat was in de jaren tachtig en negentig al zo, waarom denkt men dat het nu anders zou zijn? Omdat het corona is en de gepamperde rubberstoeptegel jeugd vind dat ze zielig zijn?
  Ze hebben eindelijk eens de tijd om zich op hun schoolwerk te richten in plaats van de hedonistische afleidingen prioriteit te geven.

 6. W

  Met leuke senioren trimapparatuur!
  Gezellig bij zo’n woonknarrenhofje!
  Top hoor dat dit bestuur ook aan ‘de oudjes’ denkt!

 7. Tobias

  Supermooi dat dit gerealiseerd gaat worden!

  @RABE Helemaal mee eens hoor. Helemaal betreft de openbare toiletten, dat zou ons mooie Utrecht goed kunnen gebruiken!

  @KoelHoofd Ik snap daadwerkelijk het probleem niet? geloof je daadwerkelijk dat het “hedonistische afleiding” is als kinderen graag in de parken willen hangen? Ik heb zelf daar goede herinneringen aan. En wat is dan het alternatief?

  Zelf vind ik het een prachtig initiatief maar ik ben altijd open voor een dialoog, laat me weten als je een keer erover wilt praten. Ik betaal de lunch & het bier 👍

 8. CorrieGM

  Goed idee. Ik vind al jarenlang dat er veel te weinig ruimte is voor jongeren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).