Lelijkste steeg van Utrecht krijgt opknapbeurt Lelijkste steeg van Utrecht krijgt opknapbeurt

Lelijkste steeg van Utrecht krijgt opknapbeurt

Lelijkste steeg van Utrecht krijgt opknapbeurt
De Begijnesteeg in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De lelijkste steeg van Utrecht, zoals de Begijnesteeg vaak bestempeld is, krijgt een opknapbeurt. Dat laat de gemeente weten op vragen van de VVD.  De aangrenzende stegen van de Voorstraat worden meegenomen bij de herinrichting die nu bezig is.

De lelijkste steeg van Utrecht, zoals de Begijnesteeg vaak bestempeld is, krijgt een opknapbeurt. Dat laat de gemeente weten op vragen van de VVD.  De aangrenzende stegen van de Voorstraat worden meegenomen bij de herinrichting die nu bezig is.

Er zijn een hoop bijzondere stegen in de stad. We spraken vorig jaar al met stegenexpert Marc Nolden over de ruim 250 stegen in Utrecht. Daar zitten prachtige plekken bij, maar ook hele lelijke stegen zoals de Begijnesteeg tussen de Voorstraat en Breedstraat.

Nu de gemeente bezig is om de omgeving aan te pakken vroeg de VVD om ook specifiek naar deze ‘verloederde’ steeg te kijken. De gemeente laat weten dat de Begijnesteeg inderdaad ook opgeknapt gaat worden.

De steeg is namelijk niet alleen lelijk, er is ook regelmatig sprake van overlast. De gemeente schrijft: “De signalen over de staat van de steeg gaan niet aan ons voorbij. De Begijnesteeg wordt vrijwel dagelijks meegenomen in de zogenoemde ‘veegronde’ door Stadsbedrijven. Door het beperkte toezicht vanuit de naburige panden heeft de steeg een snelle doorloop qua overlast. Wat ’s ochtends schoongemaakt is, kan later op de dag alweer teruggekomen zijn.”

In de steeg is ook veel graffiti te vinden. Toch haalt de gemeente dit niet standaard weg. “Voor wat betreft de graffiti geldt dat wij alleen op verzoek van de pandeigenaren de graffiti kunnen verwijderen.”

Herinrichting Voorstraat en de Wittevrouwenstraat

Tijdens de herinrichting van de Voorstraat en de Wittevrouwenstraat worden ook alle aangrenzende stegen meegenomen.  De Begijnesteeg krijgt dus een opknapbeurt, daarmee moet ook de leefbaarheid groter worden. Of de overlast ook verdwijnt moet nog bekeken worden. De gemeente schrijft daarover: “Hoewel een opknapbeurt van een steeg een positieve impuls aan de leefbaarheid kan geven, is het niet gezegd dat hiermee de overlast ook afneemt. Hiervoor is vooral sociale controle en eigenaarschap van belang.”

In de plannen voor de Utrechtse binnenstad voor 2040 staat ook de wens om de vele kilometers aan stegen in het centrum beter te benutten. De gemeente denkt aan wandelroutes door het netwerk, daarmee stijgt ook de sociale controle. Daarom kijkt de gemeente ook of stegen en hoven die nu nog afgesloten zijn geopend kunnen worden.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Massegast

    Zo’n opknapbeurt. Het moet wel gebeuren natuurlijk, maar toch wel een beetje jammer. Zo’n gore steeg heeft wel iets echt stedelijks. De stad moet niet helemaal steriel worden. Iets wat op het Rotsoord ook een beetje dreigt.

  2. Herman

    Jammer hoor, mag de stad geen lelijke steeg hebben. De stad is toch geen aangeharkt Vinex oord?

  3. Chax

    Ben het met Massegast eens. Niets zo mooi als een naargeestig steegje met wat ranzige graffiti hier en daar. Dit hele gepolijste te midden van grote polarisatie en politieke correctheid in de samenleving geeft mij ook een beetje dat dystrofische Brave New World gevoel.

  4. david

    ja dit soort steegjes horen nu eenmaal bij de stad net als het grafiti tunneltje onder het westplein vroeger.
    dus gewoon zo laten als het is

  5. Erwin

    @chax: dystrofisch..?

  6. Chax

    Dystopisch, mijn telefoon vond dystrofisch meer voor de hand liggend blijkbaar 🙂

  7. Rottebert Peermans

    Blijf met je tengels van het laatste echte steegje af. Deze steeg moet gangsta blijven!!

  8. MJPD

    @Hierboven
    Ja, want een rommelig steegje met graffiti en overlast, dat is natuurlijk heel erg hip en vooral ‘Urrrrrrban’. Het is duidelijk dat u allen niet in de binnenstad woont. De bewoners die hierover klagen moeten natuurlijk dan maar verhuizen naar een hutje op de hei?

  9. Herman

    @MJPD, hoe raad je het zo?
    Als je in een binnenstad woont dan krijg je al het goede en ook minder goede. Carrilions, zwervers, sfeer, alcoholisten, terrasjes, culturele top voorzieningen, spanning, winkels, IV, smerige steegjes, mooie hofjes enz. enz. Dat hoort er allemaal bij. Daar kies je voor, bevalt het je niet, dan zijn er alternatieven genoeg.

  10. Massegast

    @MJPD — Ja, ‘Urrrrrban’. Dat woord zocht ik 👍 😊. En, by the way, ik woon in de binnenstad. Met zoiets van: if you can’t beat them, join them. Die mentaliteit moet je in de binnenstad wel hebben, met: junks, zwervers, bedelaars, horeca-overlast, rolkoffers, wielerrondes, fietsende burgemeesters, linkse priesters. Er valt daar veel te ‘joinen’….. eventueel met een ‘joint’ (overal verkrijgbaar).

  11. JdV

    Gelukkig zal er na de opknapbeurt van de Begijnesteeg een andere steeg de titel overnemen. Die dan weer opgeknapt gaat worden, waarna ……

  12. Inez

    Volgens het stukje wordt de graffiti niet weggehaald (begrijp ik) en word er misschien wat gedaan aan de leefbaarheid in 2040.
    Wat ze nu dan wel gaan doen wordt me niet duidelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).