Lepelenburg, Griftpark en Wilhelminapark ‘s nachts tijdelijk gesloten: ‘Overlast is onacceptabel’ Lepelenburg, Griftpark en Wilhelminapark ‘s nachts tijdelijk gesloten: ‘Overlast is onacceptabel’

Lepelenburg, Griftpark en Wilhelminapark ‘s nachts tijdelijk gesloten: ‘Overlast is onacceptabel’

Lepelenburg, Griftpark en Wilhelminapark ‘s nachts tijdelijk gesloten: ‘Overlast is onacceptabel’
Archieffoto Park Lepelenburg
Het Griftpark, Park Lepelenburg en het Wilhelminapark worden vanaf aanstaande vrijdag tot en met 6 augustus in de nachtelijke uren verboden gebied. De overlast die door met name jongeren wordt veroorzaakt is volgens de gemeente onacceptabel. De maatregel is onder meer genomen zodat omwonenden op adem kunnen komen.

Het Griftpark, Park Lepelenburg en het Wilhelminapark worden vanaf aanstaande vrijdag tot en met 6 augustus in de nachtelijke uren verboden gebied. De overlast die door met name jongeren wordt veroorzaakt is volgens de gemeente onacceptabel. De maatregel is onder meer genomen zodat omwonenden op adem kunnen komen.

Vorige week gaf burgemeester Sharon Dijksma al aan dat Park Lepelenburg, het Griftpark en het Wilhelminapark mogelijk tijdelijk op slot gaan. Omwonenden ervaren vooral sinds dit voorjaar veel overlast van met name jongeren die tot diep in de nacht geluidshinder veroorzaken en troep achterlaten. Ook worden de coronamaatregelen niet altijd nageleefd.

De drie parken zijn van 7 oktober 2020 tot begin januari van dit jaar ook tijdelijk gesloten geweest. Dit heeft toen volgens de gemeente goed gewerkt. Tegelijkertijd wordt gezegd dat het een zware maatregel is die proportioneel moet worden toegepast.

Tussen 23.00 en 06.00 uur

De gemeente zegt er wel begrip voor te hebben dat inwoners, met name jongeren en studenten, na een lange periode van beperkende maatregelen behoefte hebben aan sociale contacten, gezelligheid en feest. Ook de nieuwe maatregelen die zaterdag zijn ingegaan leggen weer beperkingen op.

Omdat de overlast voor omwonenden nu weer erger wordt, is toch weer besloten de parken tijdelijk te sluiten. Vanaf vrijdag 16 juli tot en met vrijdag 6 augustus zijn Park Lepelenburg, het Griftpark en het Wilhelminapark tussen 23.00 en 06.00 uur verboden gebied.

2019

Overlast vanuit de stadsparken is geen nieuw fenomeen, maar de gemeente zegt wel dat de huidige situatie niet te vergelijken is met de periode voor corona. “Er zijn meer jongeren, de groepen zijn groter en er is sprake van meer baldadig en agressief gedrag. […] Regelmatig vindt een kat-en-muis-spel plaats met handhavers, waarbij weggestuurde personen korte tijd later opnieuw opduiken.”

In de periode van 4 juni tot 8 juli dit jaar in totaal 73 bekeuringen uitgeschreven. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2019 waren dat er 47 en toen ging het volgens de gemeente veelal om fietscontroles.

Niet acceptabel

Er is volgens de gemeente een situatie ontstaan waarbij – zelfs nadat meerdere maatregelen zijn getroffen – langdurig sprake is van ernstige overlast die niet acceptabel is en een grote impact heeft op de omgeving en andere parkbezoekers.

Daarnaast zeggen onder meer politie en handhaving dat de aanwijzingen om de overlast te beperken en de coronamaatregelen na te leven steeds minder goed worden opgevolgd en er sprake is van toenemende agressie in hun richting.

Cooldown

Volgens de gemeente is een ‘reset’ van de situatie nodig om een doorbraak in de aanpak van de overlast te bereiken en omwonenden de gelegenheid te geven op adem te komen. “Deze periode geldt als een cooldown en heeft tot doel om terug te keren naar een meer normale situatie.”

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Dear lord. Het lukt deze burgemeester dus niet eens om een groepje bezopen tieners onder controle te krijgen…

  Mag je dan concluderen dat deze burgemeester totaal incompetent is? Ik vind van wel.

 2. Wim

  Heel goed. Nu nog stoppen met gedogen van niet-naleven alcoholverbod.

 3. Piet

  jammer dat het zover heeft moeten komen. Je had toch gehoopt als handhaving eerder en hard had opgetreden dit allemaal niet nodig was. Maar wel fijn voor omwonende.

 4. loeki

  studenten hebben het weer verpest

 5. Don

  En weten de overlast gevende jongeren al naar welk ander park ze gaan ? En voor de omwonenden sterkte. Weer een typische gemeente Utrecht dweilen met de kraan open oplossing.

 6. Baliekluiver

  Klopt het gerucht dat de mensen van Student & Starter en D66 nog hebben aangeboden om elke avond te gaan surveilleren en de parken schoon te maken?

 7. Esrin W.

  Er is nu lang genoeg gewaarschuwd toch? Wie niet horen wil…

 8. JdV

  Goh. Wat zal het druk worden in de andere parken. Aan de singels. Op de pleinen.
  Waterbedeffect. Wellicht uitleggen aan de gemeente hoe dat werkt.

 9. Koel Hoofd

  Mooi.
  Laat het maar aan onze no-nonsense klare taal sprekende burgemeesteres over om die onopgevoede meute in het gareel te krijgen.
  Ze is de verademing waar Utrecht al jaren naar snakt!

 10. Josje

  Misschien moeten mensen eens een beetje normaler gaan doen. Voor maart 2020 waren er nauwelijks tot geen jongeren na 23/ 0.00 uur in de parken te vinden. Al helemaal niet feestend en ook niet een massale vuilnisbelt achterlatend. Net of de meeste jongeren vroeger 3x per week uit gingen. De meesten zeker niet. En dat gehang met die telefoontjes steeds. Ga eens gezellig tegen een ballethe trappen met zo min mogelijk overlast. En hou ook eens rekening met andere mensen en omwonenden. Vinden deze jongeren ook chill als ze zelf 40 zijn met kinderen.

 11. Willem

  Meer en meer raak ik overtuigd dat de oorzaak van veel problemen de jongeren zijn: van opleving corona tot overlast in het park. Ergo: stop met kinderen maken!

 12. Dennis

  Heeft iemand er over nagedacht dat een mogelijke oorzaak voor het samenkomen van deze jongeren gezocht moet worden in het niet kunnen vinden van woonruimte? Hierdoor is het voor hen (in tegenstelling tot veel mensen die hier reageren) niet mogelijk thuis bij elkaar te komen.
  Uiteraard is het volstrekt onacceptabel dat ze de meegebrachte zooi niet opruimen na een avondje park. Maar ik denk dat er ook wel eens mag worden nagedacht over de schrijnende situaties die ontstaan doordat jonge mensen soms tot in de lengte der dagen thuis moeten blijven wonen..

 13. Johan

  Ha JdV. Ja, het was erg gezellig onder aan de werf op de gracht. Oplossing is simpel hoor. Stuur er een BOA op af die het kratje bier in beslag neemt en weg zijn ze.

 14. Bernhard

  Waarom kon er niet gehandhaafd worden?

 15. vak K

  Ondertussen bepaald de Overheid onder het mom van Corona ons hele doen en laten, er worden snel wetten en nieuwe regels gemaakt, en de brave Nederlanders nemen alles aan voor zoete koek.

  Volgende stap is wanneer de Overheid gaat bepalen wanneer we naar buiten mogen, het word steeds gekker hier. Ik vergelijk het met het auto pesten in deze stad als je ergens iets afsluit gaan de auto’s een andere weg zoeken om toch op de plaats van bestemming te komen. Hetzelfde geld voor de jongeren,als je alle leuke locaties en horeca sluit gaat men alternatieven zoeken.

  Als je dit soort maatregelen neemt kom dan met een alternatief en ga er niet vanuit dat het probleem is opgelost.

 16. Piet

  @Vak de overheid bepaald niet onder het mom van Corona ons hele doen en laten.

  De meerderheid van de samenleving heeft ooit ver voor corona besloten dat je anderen ‘s avonds laat en snachts niet tot overlast mag zijn(ook overdag maar dat terzijde). Daarbij hebben we dus de overheid het mandaat gegeven dit te handhaven. De overheid kiest ervoor om op deze wijze het mandaat van de bevolking tot uitvoering te brengen.

 17. Henk

  Belachelijk!

 18. Anne Marie ten Berge

  @ Scherpschutter: Inderdaad: Dear lord. Het lukt deze burgemeester zelfs niet eens om de door lawaai verstorende nachtrust tussen 22:00 en 6:00 uur in kaart te brengen. De smoes dat omwonende klagen is zo afgezaagd. Dat jongeren weer de schuld krijgen is zo voorspelbaar. De burgemeester moet gewoon wat te doen hebben?

  Je mag inderdaad concluderen dat deze burgemeester op z’n minst een schijnvertoning opvoert. En wat het Lepelenburg betreft: Het Lepelenburg is geen park maar een groen plein met banken, een watertap. een toiletunit en hier en daar een boom. We noemen het Jans Kerkhof toch ook geen park ? En dat gaat toch ook niet dicht ? .

 19. Zuilen030

  @Dennis; het gaat over jongeren, niet over daklozen, wat een kul redenering, je gedragen in de openbare ruimte heet dat.

 20. Bart de Boer

  Ik ben omwonende van het Wilheminapark en heb alleen last van Gemeente Utrecht die het park sluit in de nacht.

 21. RABE

  Scherpschutter wil je onze burgemeester niet zo afkraken.
  Ze heeft al veel gedaan in de korte tijd dat ze onze burgemeester is.
  De nachtelijke bezoekers zouden eens voor de spiegel moeten afvragen waar ze mee bezig zijn.
  Als je werkt hoor je ‘s nachts op je bed te liggen.
  Ik vind wel dat er stevige handhaving met flinke boetes moet komen.

 22. Cor Nelis

  De Gemeente moet niet alleen de parken afsluiten maar ook stoppen met ze elke dag te reinigen. Als de gebruikers (of beter gezegd misbruikers) de volgende avond terugkeren in hun eigen troep realiseren ze zich wellicht wat ze anderen (en zichzelf) aandoen met hun gedrag. Na twee dagen hebben ze al helemaal geen zin meer om naar de vuilnisbelt te komen, probleem wat dat betreft opgelost en nemen ze voortaan hun troep mee.

 23. WV

  Stoppen met het gedogen van overtreding van verbod op alcoholgebruik in de openbare ruimte.

 24. Anne Marie ten Berge

  @ Piet, hoe kom je daar nu bij? Niemand heeft de burgemeester (Overheid) een mandaat gegeven. De burgemeester hier in Utrecht is niet gekozen. De burgemeester heeft zich niet verkiesbaar gesteld. Dus de burgemeester heeft geen enkel mandaat. De burgemeester mag alleen laten handhaven als het een art. uit de Algemene Plaatselijke Verordening betreft. De parken sluiten is een zwak beleid.

 25. Uuutje

  @ Bart de Boer

  Wat de fok doe je ‘s nachts in een park?

  Volgens mij waren volgen de APV de meeste parken altijd al verboden toegang na 23 uur, staat alleen geen hek om een park heen.

 26. Piet

  @Anne
  het heeft niks met verkiesbaar stellen te maken. Staat gewoon in de algemene bevoegdheid van de gemeentewet.

 27. Uuutje

  @ Anne Marie

  Onjuist. Burgemeester is voorgedragen door de gemeenteraad, door een gekozen commissie uit de gemeenteraad en zo hoed als unaniem gekozen door de democratisch gekozen gemeentetaad. Maar goed dat de burgemeester niet door de kuezer gekozen is. Deze moet namelijk ook niet populaire, niet-populistische beslissingen nemen. Ze moet dus niet vaak een wit voetje willen halen bij sommige kiezers.

  Ook is ze verantwoordelijk voor de veiligheid en orde. Hier wordt trouwens gehandhaafd op geluidsoverlast, altijd al verboden na 22 uur in de avond; logisch ook, want veel werkende mensen en schoolgaande kinderen moeten pak m beet tussen 5.30 en 8 uur opstaan.

  Grappig dat dezelfde reaguurders de burgemeester met de stok slaan als ze dezelfde regels wel EN niet handhaaft. Apart altijd.

 28. Mindy

  “Er is volgens de gemeente een situatie ontstaan waarbij – zelfs nadat meerdere maatregelen zijn getroffen – langdurig sprake is van ernstige overlast die niet acceptabel is en een grote impact heeft op de omgeving en andere parkbezoekers.”

  Inmiddels is dat de gemeente aan te rekenen aangezien zij de APV niet handhaafd.

 29. Mindy

  @Dennis

  Was het maar zo simpel. Hier ligt helaas een ander groot probleem aan ten grondslag: deze kinderen zijn tot op het bot verwend.

  Alles wordt hun hele leven al voor ze opgelost (bijv. citotraining, hoger schooladvies na dringend overleg van ouders met de leerkracht) , opgeruimd (bijv. huishoudelijke hulp ouderlijk huis) en betaald (bijv. 2 sporten en 2 instrumenten les, vakantiekampen, nieuwe fietsen, dure decembercadeau’s, nieuwste mobieltjes, 5 x op vakantie per jaar, geld om een lunch te kopen bij de supermarkt, een schenking van 100.000 euro of meer om een huis te kopen, een tussenjaar na de middelbare school, rijbewijs, auto, cosmetische ingrepen, op kamers in de stad waar hun ouders wonen).

  Weten die kinderen veel. Je kunt het ze niet eens kwalijk nemen.

 30. Jolanda

  Reken erop dat de huis- en tuinfeesten weer in alle hevigheid gaan toenemen. Je zult er maar naast wonen…

 31. Isabelle

  @RABEN, helemaal mee eens!

 32. Esrin W.

  Dat laatste is mákkelijk Jolanda, zonder aarzelen de politie bellen en het is binnen no-time weer rustig. Werkte goed en zal ook nu weer goed werken.

 33. BW

  Late to the party, maar wat gaat er nu precies veranderen? Er staan geen hekken rond het Lepelenburg, dus letterlijk ‘op slot’ is volgens mij geen optie. Kun je er politie op afsturen en gaan handhaven, maar hoe is dat anders dan de huidige situatie?

 34. Esrin W.

  Mijn ervaring is dat er nog geen 10 minuten aanrijdtijd zit op een melding dus ze hebben het op de meldkamer ook qua prio-stelling goed op de bril staan. Bellen en je kan weer verder met de nachtrust.

 35. BW

  @Esrin W.
  Oke, maar dan verandert er toch niet zoveel? (of beter: niets eigenlijk)

 36. Esrin W.

  Voor de desbetreffende nacht zéker wél. Ik kan dan gewoon weer slapen tot de wekker gaat. Structureel werkt het minder maar sinds Nederland het land is van symptoombestrijding in plaats van de oorzaak daadwerkelijk wegnemen past het prima.

 37. BW

  @Esrin W.
  Ik geloof dat ik het niet helemaal begrijp. Huidige situatie is dat de politie een oogje in het zeil houdt, maar omdat dat onvoldoende effect heeft gaat het park nu ‘op slot’. In de praktijk betekent dat dat de politie een oogje in het zeil houdt (het park kán namelijk helemaal niet ‘op slot’) en dan werkt het ineens wel. I’m lost.

 38. Esrin W.

  Hou het maar op een hogere prio-score in de nachtdienst BW, wat frequentere toezichtrondjes en een korte aanrijdtijd zodat e.e.a. wordt afgedwongen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).