Leraar ontslagen na achterlaten klas op dag van tramaanslag in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Leraar ontslagen na achterlaten klas op dag van tramaanslag in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Leraar ontslagen na achterlaten klas op dag van tramaanslag in Utrecht

Leraar ontslagen na achterlaten klas op dag van tramaanslag in Utrecht
Foto: Robert Oosterbroek
Een leraar in Utrecht is terecht ontslagen omdat hij zijn klas zonder toezicht achterliet op de dag van de tramaanslag. De leraar werd daags na de aanslag op staande voet ontslagen maar hij vocht dit aan. De rechter geeft nu de school gelijk.

Een leraar in Utrecht is terecht ontslagen omdat hij zijn klas zonder toezicht achterliet op de dag van de tramaanslag. De leraar werd daags na de aanslag op staande voet ontslagen maar hij vocht dit aan. De rechter geeft nu de school gelijk.

De man was leraar op een school in de ‘omgeving’ van het 24 Oktoberplein. Welke school dit precies is, is niet bekendgemaakt. Op de dag van de tramaanslag in Utrecht werden inwoners in de stad gemaand om binnen te blijven. Ook onderwijsinstellingen hielden hun leerlingen en studenten binnen.

Op de school waar de leraar werkzaam was werden docenten geïnstrueerd om studenten binnen te houden en niet naar buiten te laten gaan. Ook de leraar zou deze mededeling hebben gekregen. Hij betwist dit echter.

De leraar besloot om te vertrekken nadat hij de studenten naar de kantine had gebracht. Hij zou, volgens eigen zeggen, niet hebben geweten dat hij bij de studenten moest blijven, ook moest hij vanwege zijn diabetes wat eten.

Ontslag

Toen de leiding van de school op de hoogte werd gebracht van het feit dat de leraar de school had verlaten werd hij geschorst. Vervolgens werd de leraar op 22 maart op staande voet ontslagen. In de brief die aan de leraar werd verstrekt ging de schoolleiding verder in op de reden van het ontslag.

“Omdat mogelijk sprake was van een terroristisch misdrijf, van meerdere daders en de schutter nog vrij rondliep, werd de school door de politie geïnstrueerd om de studenten binnen te houden en niet naar buiten te laten gaan. U bent mondeling van deze instructie op de hoogte gebracht. De instructie hield in dat u tot 18.00 op school moest blijven.”

Verder staat er: “U liet de studenten daarop weten dat u de instructie onzin vond, of woorden van gelijke strekking. De studenten zagen vervolgens tot hun verbijstering dat u –in weerwil van de gegeven instructies- de school daadwerkelijk verliet.”

De leraar zou hierdoor de studenten niet de veiligheid hebben geboden die hij wel had kunnen bieden.

De leraar was het niet eens met het ontslag en vocht dit aan. Hij zou namelijk niet persoonlijk de instructie hebben gekregen om bij de studenten te blijven. De rechter oordeelde echter dat het ontslag terecht is. Ook al zou de instructie niet aan hem persoonlijk zijn gegeven, dan had hij alsnog kunnen weten dat hij in de school had moeten blijven.

9 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Diabetes als excuus kan echt niet meer.

 2. Michael

  Leraren zat, toch!?

 3. Katja

  Was er geen kantine ? En je kunt toch ook vragen aan een student of ‘ie wat kan missen ?

 4. Wim Vreeswijk

  Een tamelijk opmerkelijk vonnis omdat ambtenaren-in-vaste-dienst en zeker bij bepaalde (risico)beroepen zoals defensie, rechterlijke macht, politie en onderwijs vanaf 1 januari 2020 hun (onschendbare) ambtenarenstatus zouden blijven behouden. UItspraak 1e kamer november 2017. Alleen ‘gewone’ ambtenaren zouden vanaf 1 januari a.s. qua rechtspositie gelijk gesteld worden aan ‘gewone’ werknemers in het bedrijfsleven, dus ontslagen kunnen worden.

 5. Herman

  Wat een flauwekul allemaal.

  Deze schietpartij is en blijft een daad van een gestoorde gek, heeft niets met terreur of een aanslag te maken. Alleen willen met name de media en de politiek zo graag een echte aanslag. De media kan er lekker veel over schrijven en de politiek kan makkelijk veel maatregelen nemen zonder al te veel overleg.

 6. Koel Hoofd

  @Herman U slaat de spijker op de kop.

 7. Henk

  @Herman: inderdaad de spijker op z’n kop. Al moet ik zeggen dat ik het bij deze actie nog mee vind vallen hoe hysterisch er werd gereageerd. Op de dag zelf werden de nodige maatregelen genomen, maar toen was de omvang ook nog niet bekend.
  Wat betreft de docent, zijn functioneren staat los van reacties van de media en politiek. Op basis van wat ik lees, nam hij niet echt zijn verantwoordelijkheid. Weggaan is 1 ding, maar ook aan kinderen duidelijk maken dat je het onzin vindt, gaat nogal in tegen het beleid van school. En niets duidt erop dat deze man op dat moment over meer informatie beschikte om de veiligheid juist in te kunnen schatten.
  Wat ik dan helemaal slap vind, is dat je dan achteraf met zulke smoesjes komt. Had het niet mee gekregen… En ik heb diabetes. Ja zo werkt t niet, wees dan ook een vent.

 8. bee

  @Herman
  volgens de dader wel, maar die liegt natuurlijk.

 9. Kadoendra

  @ Herman

  Ik denk dat de families van de slachtoffers het toch echt wel als een aanslag zien.
  Wat deze dader met de meeste andere daders gemeen heeft is zijn laag geschooldheid.
  Of anders gezegd, een hoog geschoolde Moslim zal zich niet verlagen om zich in te laten met hersenloos gedrag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).